Tietokoneen sippaamisen varmimmat ennusmerkit?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, tiistai, 27.12.2011, 20:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan pöydällä asuu kaksi tietokonetta, joissa kummassakin on sellaisia etiäisiä, että niiden joko aika on täysi tai sitten niille on tehtävä jotain. Toinen on sääkone IBM  T60 ja toinen on oma nettikone FujitsuSiemens pöytäkone.

Pöytäkoneessa saattaa olla tulossa vastaan jo sen fyysinen ikä, koska se on rallattanut jo pikalaskelmien mukaan seitsemisen vuotta. Nyt joulun alla sen ilmeisesti näytönohjain alkoi tenimään niin, että kone vain pysäyttää muutamia toimintoja huvikseen. Hiiri on eka. Se vain pysähtyy näytölle, eikä loppupeleissä auta muu kuin koneen buuttaaminen virtakytkimestä. Sitten rakkine saattaa pelata muutaman minuutin ja joskus tunninkin, mutta ennakkoon ilmoittamatta taas jumiutuu hiiri, etkä voi asialle mitään. Muuten kone ei tilttaa. Hiirivalikoima ja näppikset on vaihdettu ja kokeiltu moneen kertaan, eli niissä ei vikaa ole. Kaikilla hiirillä kone tekee saman. Semmoinen peli ei vetele, koska pysähtyessään kone lopettaa myös esimerkiksi kesken olevat kirjoitteluhommelit. Muutenkaan ei koneen jatkuva sulkeminen ja avaaminen ole mistään kotoisin.

Ukka ei ymmärrä muuta kuin koneen ulosheittämisestä, mutta Kasperipoikani tutki pöytärakkinetta jouluna sen verran, että oli varmistuvinaan vian johtuvan näytönohjaimen sippaamisoireista. Kone onkin saanut vaihtotuomion, mutta uutta konetta ei vielä ole ostettu, vaikkakin etsitty.

Sääkone on muuttanut lähiviikkoina käyttäytymistään myös. IBM rallattelee 24/7 ja on pelittänyt kait kohta parisen vuotta kuin aikapojat, mutta nyt se on muuttunut kauhian hitaaksi. Hitaaksi avautumaan esimerkiksi viikottaisissa sulkemisissa, joihin Ukka sen on totuttanut. Kasperi on tällekin rakkineelle tehnyt huollollisia putsauksia niin koneelle itselleen kuin joillain cleenereillä myös taikoja, joista Ukka ei tajua mitään.

Jokohan läppärilläkin tulee säätiedon pyörittämisessä aika täyteen, vai odotellaanko lopullista tilttiä? Mitäpä tietsikkafriikit suosittavat ensiavuksi, vai täräytetäänkö suoraan kuolemantuomio?

Onko tietokoneella joku keski-ikä? Esimerkiksi IBM on rallattanut aika ison tuntimäärän tauotta. Pöytäkoneen seitsemän vuottakin tarkoittaa sille aika heleskutin montaa käyttötuntia, vaikka öisin se onkin pääasiassa levossa.

Keskustelu jos käynnistyy, niin en tiedä, onko ketju oikeassa paikassa, mutta siirettäköön tarpeen mukaan. Kuuntelen mielelläni kommentteja.

www.naruska.com

weatherc

Pöytäkone on siitä helpompi että siinä voi vaihtaa osia ;)
Mutta noin suoraan on vaikea sanoa että mikä osa on hajoamassa jos on, voi olla melkein mikä vain (prosessori/emolevy/kovalevy/muisti) ja ainut oikeastaan toimiva kotikonsti on vaihtaa osa kerrallas kunnes alkaa toimimaan. Äkkiä siinä kuitenkin käy niin että on vaihtanut kaikki osat ;)

Jos haluaa päästä helpolla ja halvemmalla niin osat jostain verkkokaupasta ja kasaa itse koneen, säästyy pikaisesti puolet koneen hinnasta ;)
Bonuskena siitä saa samalla uudemman vehkeen :)

systeemi

Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

finilves

Suosittelisin pöytäkoneelle ensimmäiseksi hoidoksi imurointia, kuoret auki ja pölyn imurointi. Fujitsun ongelma on myös lämpeneminen,
ne tilttaa uutenaki kuumuuteen.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: finilves - tiistai, 27.12.2011, 22:24
Suosittelisin pöytäkoneelle ensimmäiseksi hoidoksi imurointia, kuoret auki ja pölyn imurointi.

Uskoisin tämän asian olevan jo hoidossa jos siellä on cleanereita sun muita käytetty. Kuulostaa niin erikoiselta ongelmalta, että kyseessä voi olla ihan windowskin joka temppuilee. Eli winukan uudelleenasennus voisi myöskin auttaa asiaan. Mutta tosiaan erittäin vaikea ellei mahdoton sanoa tarkalleen mikä on vialla, ellei sitten jollekin ole tullut vastaan prikuulleen samanlaista ongelmaa.

weatherc

LainaaMutta tosiaan erittäin vaikea ellei mahdoton sanoa tarkalleen mikä on vialla, ellei sitten jollekin ole tullut vastaan prikuulleen samanlaista ongelmaa
Mulla oli samanlainen hiiriongelma mutta se korjaantus toisella hiirellä :)
7 vuotta vanhassa koneessa alkaa kyllä ikä ehkä tulemaan vastaan jossain osassa, voi hyvinkin olla niinkin yksinkertainen kun kovalevy joka on sanomassa itsensä irti. Ei näistä vempeleistä aina tiedä mitä ne on tekemässä.
Ukalle vinkkinä, pidä backupit tuoreena eli aja kaikki tiedot USB-tikulle tai ulkoiselle kovalevylle riittävän usein ;)

Omassa pöytäkoneessa ei taida enää olla orginaalia kun metallikuori, kaikki sisuskalut on matkan varrella vaihdettu uudempaan/tehokkaampaan/energiapihimpään pikkuhiljaa (ja kovalevy/näyttö/näppis jotka hajonnut) :)

djmake

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 27.12.2011, 21:45
Pöytäkone on siitä helpompi että siinä voi vaihtaa osia ;)
Mutta noin suoraan on vaikea sanoa että mikä osa on hajoamassa jos on, voi olla melkein mikä vain (prosessori/emolevy/kovalevy/muisti) ja ainut oikeastaan toimiva kotikonsti on vaihtaa osa kerrallas kunnes alkaa toimimaan. Äkkiä siinä kuitenkin käy niin että on vaihtanut kaikki osat ;)

Nopeasti miettien en muista vaihtaneeni prosuja hajoamisen takia. Enkä myöskään muista vastaan tulleen kappaletta, joka toimisi vain osittain.
Muistit taas aiheuttavat helpommin ongelmia tietyissä tilanteissa, mutta harvinaista käytössä hajoaminen tuntuisi olevan. Irtonaisina sensijaan niitä kyllä rikki saa. Ja testaamiseen löytyy kyllä testiohjelmia ja yksinkertaisimmillaan ottaa osan kammoista pois koneesta. Jollei ongelmia ole, niin vikapaikka on jo paljon paremmin tiedossa.

Emolevyjä menee kyllä, ne ovat välillä kulutustavaraa. Varsinkin konkkavikaisia on enemmänkuin tarpeeksi. Mutta toisaalta moni hajoaa jo paljon ennen tuota mainittua seitsemän vuoden ikää. Uuden hankkiminen vanhaan koneeseen taas ei oikein onnistu, mikään muu palikka kunnei kuitenkaan ole sopiva. Vastaavasti tuonikäiseen koneeseen saa vastaavan käytetyn joko ilmaiseksi tai tyyliin muutamalla eurolla. Vaihtoehtoisesti voi toki hommata koko koneen ja käyttää vanhaa varaosina. On sitten, mistä niitä osia tarvittaessa vaihtelee.

Ja ennen osien vaihtamista randomilla (ellei niitä sitten ole valmiiksi hyllyssä), suosittelisin kyllä toisenlaista lähestymistapaa. Eli pölyt pois (ellei jo ole), kaikki kortit ja muistit irti, ainoastaan pakolliset paikoilleen ja muisteista vaan osa. Ja jos kokeilun jälkeen vaikuttaa toimivalta, niin lisää tavaraa takaisin koneeseen.
Ei ole ihan yksi tai kaksi konetta, mistä on löytynyt huonosti paikoillaan olevaa korttia ja pientä kontaktihäiriötä jne. Usein korjaantuvat irroittamalla ja takaisin laittamalla.
Toinen, osittain pitkälti rinnakkainen, tie on erilaisten testisoftien käyttö. Niilläkin saa tietyistä osista aika paljon irti.

Näytönohjaimeen paikannettu vika ei ole mitenkään mahdoton. Osa on kovinkin heikkolaatuista tavaraa ja aiheuttavat välillä aika mielenkiintoisia ongelmia.

Lainaa
Jos haluaa päästä helpolla ja halvemmalla niin osat jostain verkkokaupasta ja kasaa itse koneen, säästyy pikaisesti puolet koneen hinnasta ;)

Mitenkään vähättelemättä Naruskan suunnan tietokoneosaamista, on pakko vähän epäillä tuota helppoutta. Oma vaivansa on osista kasaamisessa ja jollei joku osa olekkaan kunnolla yhteensopiva, niin omaan piikkiin menee. Takuidenkin kanssa on välillä vähän säätämistä.
Hinnan säästö on sekin kovin joustava käsite. Jos tarve on jokin perusrauta, millä surffaa netissä ja kirjoittaa joskus wordillä pätkän tekstiä tms, niin ilman omalle ajalle laskettua hintaakin tulee osista kasaaminen hyvin helposti valmista kalliimmaksi. Kovin montaa satasta ei tarvitse sellaiseen riittävästä koneesta maksaa tuo mainitsemasi puolet siitä on kyllä aika kova väite.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - tiistai, 27.12.2011, 22:50
Lainaus käyttäjältä: finilves - tiistai, 27.12.2011, 22:24
Suosittelisin pöytäkoneelle ensimmäiseksi hoidoksi imurointia, kuoret auki ja pölyn imurointi.
Uskoisin tämän asian olevan jo hoidossa jos siellä on cleanereita sun muita käytetty. Kuulostaa niin erikoiselta ongelmalta, että kyseessä voi olla ihan windowskin joka temppuilee. Eli winukan uudelleenasennus voisi myöskin auttaa asiaan.

Tuosta imuroinnin varmistamisesta lähtisin kyllä myös itse. Kovin usein tuntuu unohtuvan pöytäkoneen osalta ainakin prosessorin siilin putsaaminen. Läppäreitään ei tunnu puhdistavan juuri kukaan. Tai ainakin sellainen olo jää, kun niille joutuu jotain tekemään.

Varsinkin tuon läppärin osalta uudelleenasennuksesta ollaan jotakuinkin samaa mieltä. Voisi onnistua muutenkin, muttei ainakaan hommaa pahenna ja varsinkin tuon sääkoneen osalta tuskin ohjelmia tarvitaan kovin mahdotonta määrää. Saa asennuksen onnistumaan aika kohtuullisella vaivalla. Winkkarin suunnalle tuon hitailun itse ainakin ensimmäisenä sijoittaisin, jollei mitään muita selviä oireita ole. Hitaaksi on muuttunut niin monta konetta, vaikkei niiden kanssa juuri mitään erityistä edes tekisi.
Tosiasiahan on kuitenkin se, ettei kone sinällään menetä tehoja ja hidastu. Jos käytössä on samat ohjelmistot, mitä aikaisemminkin, niin koneessa on täsmälleen yhtä paljon vääntöä niiden pyörittämiseen. Olettaen toki, että levylle on joskus tarjottu defragia tms. Loppu onkin kiinni käyttiksestä. Oma lukunsa tottakai fyysiset viat, mutta niistä aiheutuu monesti muutakin, kuin hitailua.

Mahdottoman iäkäs konehan tuo 60-sarjalainen ei ole ja laadukas laite jokatapauksessa. Vaikka läppärien toimimisesta 24/7-käytössä onkin monta mielipidettä, niin kyllä hyvä kone sitä kestää melkoisen pitkään. Pölyt muistaa säännöllisesti puhdistella ja katsoa, ettei taustalla pyöri turhaan mitään koko ajan paljon prosessoritehoa vaativaa (ja samalla konetta kuumempana pitävää), niin hyvin homma toimii. Kesällä voi nostaa takareunaa pari senttiä pöydästä, niin saa lämpöjä muutamalla asteella alaspäin ja kone viihtyy paremmin.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 27.12.2011, 23:36
Mulla oli samanlainen hiiriongelma mutta se korjaantus toisella hiirellä :)

Näitä itsekseen kuolevia hiiriä on tullut joskus itselläkin vastaan. Samoin tiettyjä portteja, missä homma ei vaan toimi. Eli aikanaan toiseen sarjaporttiin kiinni ja homma pelitti ja nykyään toiseen usbiin ja homma pelittää.
Usbeissakin on vikoja ollut. Joku ei anna kaikissa tilanteissa riittävästi virtaa kiinniolevalle laitteelle (vaikka siis pitäisi), jännite notkahtaa ja homma kaatuu siihen. Samaten datan liikkumisen osalta on ongelmia nähty. Eikä uusi asia ole emolta osin irronnut liitinkään. Ongelmia siitäkin luonnollisesti tulee. Tosin monesti homma on joko kokoajan kiusana tai poistuu toisella laitteella tai laitteen uudelleen liittämisellä tms. Harvemmin uudelleenkäynnistys tuo mitään selvää hyötyä

Lainaa
7 vuotta vanhassa koneessa alkaa kyllä ikä ehkä tulemaan vastaan jossain osassa, voi hyvinkin olla niinkin yksinkertainen kun kovalevy joka on sanomassa itsensä irti.

Onhan tuossa toki koneelle ikää, mutta toisaalta tuon ikäiset laitteet olivat vielä aika mukavasti toimivia. Ja onhan tuolla vuosimäärällä toki merkitystä, mutta niin on käyttötunneillakin. Toisella kone on päällä 24/7 ja toisella muutaman tunnin päivässä. Tokihan siitäkin tulee selkeä ero.
Mitä tuohon kiinnon lahoamiseen tulee, niin en jaksa uskoa sitä syylliseksi tuon kuvauksen perusteella. Jos kone oikeasti hidastuu levyn kiukuttelun vuoksi, niin sen kunto on melkoisen heikko. Ja tämä näkyy muuallakin, eikä vain nopeudessa. Sitäpaitsi levyn terveyden pystyy jonkinlaisella varmuudella tarkistamaan kohtuullisen kivuttomasti moneen muuhun komponenttiin verrattuna. Levynvalmistajan oma testisofta tekee homman melkein itsestään ja jo SMART-arvoista saa jonkinlaisen kuvan. Tosin ennen niitä normi winkkarin levyn tarkistus kertoo sekin jotain.

Mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, niin keski-ikää en muista näheeni. Toisaalta se on kovin joustava käsite. Moni vaihtaa koneensa ennenkuin niihin tulee mitään fyysistä vikaa. Windows alkaa olemaan solmussa ja johtopäätös on ostaa uusi kone. Vastaavasti (hieman yleistäen toki) halvemmissa laitteissa elinikä saattaa jäädä kovinkin lyhyeksi, laadukkaat taas kestävät pitkään. Esimerkiksi Pentium III-prosessorillista konetta ei monikaan käytä enää juuri missään. Kuitenkin tuntuvat olevan poikkeuksetta toimivia, mitä vastaan tulee. Uudemmissa on ollut enemmän huonolaatuisten osien aiheuttamia ongelmia.

Varmoja hajoamisen merkkejä taas on vaikea lähteä listaamaan. Konetyyppikin vaikuttaa tuohon. Pöytäkoneessa tosin selittämättömät kaatuilut, jumittamiset ja vastaavat aiheuttavat ainakin itsellä koneen sisälle katsomisen ja kyllähän sieltä luvattoman usein löytää "hattu pystyssä" olevia konkkia. Aiheuttavat jännitteen heilumisia ja siitä seuraa toki ongelmia. Alkuun niitä voi olla silloin, kun laitteisto käyttää poikkeuksellisen paljon virtaa (poltat DVD:tä samalla, kun ruudulla pyörii HD-leffa toiselta kiintolevyltä jajaja).
Tiettyjen osien osalta merkkejä on toki paremmin. Kiintolevy on yksi niistä, joka saattaa varoittaa etukäteen hajoamisestaan.

Läppärien kanssa yksi hyvä hajoamaan on virtalähde. Se tosin pääsääntöisesti joko toimii tai ei toimi. Välimuotoa on harvoin. Kone itsessään menee monessa tapauksessa aika suoraan kokonaan mykäksi. Tosin lämpenemisestä johtuvia ongelmia on varsinkin tietyissä mallisarjoissa. GPU on yksi, joka tarpeeksi lämmettyään osaa osassa koneista irrota piirilevyltä. Bootti ja samalla pieni jäähtyminen saattaa auttaa asiaa jonkin aikaa, mutta jossakinkohtaa toimiminen loppuu kokonaan.

miihkali


Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoisin, etten lähde arvioimaan saati korjaamaan vikoja, ennenkuin  olen nähnyt koneen ja kokeillut sitä.  Syitä voi olla heti alkuun sen sata eikä niitä voi ulkopuolisena laittaa noin vain etsimään. Tässä on tullutkin esiin jo puhdistamisen ja puhtaana pitämisen tärkeys, hyvä jäähdytys sekä heti ensimmäisenä mieleen tullut vintoosa. Aloittaisin kuitenkin koneesta. Pöytäkoneen saa auki helposti ja jokaisen liitoksen ja nippelin voi tutkia samalla kertaa. Moni käsittämätön vika on korjaantunut pelkästään tällaisella "valohoidolla", mutta temppu ei ole kaiken kattava. Vintoosan jokainen taitaa jo tuntea? Käyttöjärjestelmällä (?) on ikävä taipumus ajaa itsensä pikkuhiljaa hengiltä, koska jotainhan on touhuttava. Niinpä työläs uudelleen asennus saattaapi olla paikallaan.

Ukan Fujitsulla on kieltämättä ikää jo eli komponentithan vanhenevat, olipa kone käytössä tai ei. Läppärin käyttäjänä hyvä jäähdytys on a ja o. Oma Fujitsu Siemens on kohta neljävee ja kiintolevy meni, koska en tajunnut koneen käyvän liian kuumana eli kiintolevy 65-68 plus astetta sekä prossat siinä 90. Pikkurakentelulla sain ehkä muutaman vuoden lisäaikaa koneelle (en itselleni), sillä nyt vastaavat lukemat ovat 30-35 sekä 60!

Vanhojen ja kestävien koneiden aika auttamatta ohi. Paksusta pellistä rakennettu pikkuibm kesti kahdeksan vuotta ilman erikoisia toimenpiteitä, mutta levisikin sitten kerralla joka paikasta. Siis..vikoja ja oireita voi olla tosi paljon, viidessätoista minuutissa korjattu kone tulee halvaksi, mutta paukahtaa uudestaan aika varmasti jonkin ajan päästä. Eivät nämä ikuisia ole. Otan osaa.  :(

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka kiittää syntyneestä keskustelusta. Kiikutin tuolta yhdestä majoitushuoneesta pöytäkoneen tilalle yhden asiakasläppärin. Kytkiskelin sen joutessani pöytäkoneen tilalle niin, että laitoin pöytäkoneen näppäimistön, hiiren ja näytön läppärin kautta. Sillä ilmeisesti varmistui, että vika todennäköisesti ei ole hiiressä, eikä näytössä, eikä näppäimistössä, koska ne kaikki pelasivat illalla moitteettomasti. Niin ovat pelittäneet nyt myös aamulla.

Tämä on Ukalle hyvä tieto, koska olen oppinut käyttämään Rollermousen hiirijärjestelmää, jonka myötä poistuivat aikanaan hiirikäden kivut, joita huono ergonomia ehti Ukallekin jo tuottaa. Rollerin mainosmies en ole, mutta käyttökelpoisen vehkeen mainitsemisesta ei kukaan pahastune. Rollerin uusiminen tietäisi parinsadan €uron menoerää.

IBM:n sääläppärin perusteellinen putsaaminen on Ukalle hankalampi juttu. En voi tehdä sitä samalla tavalla kuin muistan KärSään Heikin omalleen tehneen, eli Heikki purki konetta sen verran, että sai sen paineilmalla puhdistettua. Ukka jos purkaa, niin joku tietokonemies saa sen sitten kasata, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Pölyähän se sisuksiinsa varmasti tuossa pöydällä kiskoo kuin tupakkamies savua keuhkorakkuloihinsa, koska isostakin pöytäkoneesta sen pölymäärän näkee kuoret irti. Ei tuo IBM kuitenkaan ainakaan kuoriltaan niin erityisen kuumana asu, koska se on telakan päällä, jolloin sen alla on hyvä ilmatila. Alapuolella ei kuumaa paikkaa kädelle tunnu.

Noita IBM:n koneita saa käytettynä aika edullisesti. Ei kait sitäkään kannata ihan viimeiseen tuomiopäivään asti odottaa sippaamisen osalta, kun vastaavan tuoreemman saa Toimistotekniikkayhtiöltä hintaan 200-300 €uroa. Uusiihaan ne urheilijatkin harrastusvälineitään kerran viikossa.

Pöytäkoneet taitavat olla kohta katoavaa kansanperinnettä. Ainakin sillä perusteella pikkuotannalla niin voisi päätellä, että paikallinen sähkövermeliike myy niitä vain tilauksesta. Ei sillä, että sitä olisin sieltä kautta uusimassa, mutta kyselinpä vain kurillani, kun kävin hehkulamppuostoksilla. Täytyy tutkia ja tutkituttaa markkinarakoja Kasperilla sillä aikaa, kun Ukka poistuu tammikuun ekapäivänä manolitojen maahan kymmeneksi päiväksi reissulle, jolla Joulupukki yllätti. Täytyy Mummun mieliksi lähtee, kun hän oli pukin kanssa salaa asian järjestänyt. Ukka viihtyisi täällä kaamoksessakin. Kuva kertokoon loput.

Pöytäkone saa kymmenen päivän lepohetken ennen irtisanomistaan. Sääläppäri jää tänne huomisesta eteenpäin pyörimään satunnaisen talonmiehen hoidettavaksi. Sen työsopimusta jatketaan toistaiseksi varsinkin, jos se pyörittää itseään ja säädataa täältä Ukan poissaolon ajan.

www.naruska.com

weatherc

LainaaMitenkään vähättelemättä Naruskan suunnan tietokoneosaamista, on pakko vähän epäillä tuota helppoutta. Oma vaivansa on osista kasaamisessa ja jollei joku osa olekkaan kunnolla yhteensopiva, niin omaan piikkiin menee. Takuidenkin kanssa on välillä vähän säätämistä.
No ei se vaikeakaan ole jos on kerran tehnyt :)
Hinnasta sen verran että tuossa juuri vähän aikaa sitten katselin naapurille koneen osia ja koneen osat (ei mikään ihmevekotin vaan ihan perus) niin alta 2 sadan ja siinä emo/prossu/muisti/kovalevy/näyttis ja vielä Suomesta hankittuna. Kasaamiseen nyt ei mene tuntia enempää (softien asennukset sitten asia erikseen) joten ihan mukava tuntiliksa tulee säästönä jos valmiiksi kasattuna maksaa esim sen 400. :)
Tietenkin tuossa edellyttää se että tarkistaa että osat sopivat keskenään, sehän on päivänselvä asia mutta suurimmalla osalla esim. emojen kotisivuilla löytyy sopivuustaulukot ja aina voi tilattaessa kysyä että tarkistavat yhteensopivuuden verkkokaupassa joten sekään ei ole ongelma.