Tietokoneen sippaamisen varmimmat ennusmerkit?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, tiistai, 27.12.2011, 20:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

finilves

Minulla on nuo samat kamppeet Hp kyllä vanhempaa mallia ja ongelmat alkoi välittömästi kameran laiton jälkeen.
Onko tuolla jotain tekemistä käyttöjärjestelmän kanssa, koska siirsin kameran vanhaan läppäriin ja siinä XP ei ole juminut sen jälkeen kertaakaan.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: finilves - sunnuntai, 01.01.2012, 17:00
Minulla on nuo samat kamppeet Hp kyllä vanhempaa mallia ja ongelmat alkoi välittömästi kameran laiton jälkeen.
Onko tuolla jotain tekemistä käyttöjärjestelmän kanssa, koska siirsin kameran vanhaan läppäriin ja siinä XP ei ole juminut sen jälkeen kertaakaan.

Kaikki kamerat eivät toimi kaikkien käyttöjärjestelmien kanssa. Viimeisimmän minkä ostin niin siinä jopa luki ettei tue vanhoja.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: systeemi - sunnuntai, 01.01.2012, 16:17
Itse en muista että olisi yhtään muistia tai prosessoria hajonnut koskaan. Yhden kerran poweri ja emolevy. Kovalevyjä on ainaski kolme mennyt vuosien varrella. Näyttöjä ei yhtään.
En muista koko tietotekniseltä uraltani yhtään tapausta, jossa boksiin merkityllä kellotaajuudella varustettu prosessori olisi mennyt, en kotoa sen enempää, kuin työpaikaltanikaan. Muisteja on mennyt, mutta nekin tapaukset ovat laskettavissa juuri ja juuri kahden käden sormilla. Emolevyjä eri vikaisuusasteilla on mennyt sitäkin enemmän, mutta ottaen huomioon sen, kuinka paljon erilaista piiriä ja komponenttia emolevyssä on, ei se juurikaan yllätä. Kiintolevyjä on myös mennyt, mutta niitäkin on suhteessa vähemmän, kuin emolevyjä.

FinWX:n serveriltä on lähtenyt koko sen historian aikana SER-laatikkoon kaksi kertaa virtalähde, mikään muu komponentti ei ole rikkoontunut ja serveri sentään on kuitenkin 24:7-periaatteella pyörimässä. Ylihuomenna serverillä on 4-vuotispippalot ja 04.01.2012 puolestaan serverin käyttöjärjestelmä täyttää saman verran. Aika helkkarin kova saavutus koneelta, jossa pyörii Intel Celeron D 347, mutta kaikki kriittiset komponentit siihen valittiinkin pisimpien MTBF-lukujen, takuuajan ja arvostelujen perusteella.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Sama homma täälläkin. Prosessori ei ole ikinä mennyt rikki, mutta emolevyjä, kiintolevyjä ja virtalähteitä on mennyt. Muistejakaan en nyt muista menneen, mutta niitä tulee toisaalta yleensä vaihdettuakin aika usein, tosin nyt on jo kohta viisi vuotta vanhat muistit koneessa ja vielä toimii. Myös näytönohjain on ainakin kerran mennyt, itseasiassa viimeksi vajaa pari vuotta sitten. Perinteinen kiintolevy on aika herkkä menemään rikki ja tämän takia käytänkin noissa sääasemien koneissa pelkästään pieniä 30-40GB SSD-levyjä.

Rambe

Illalla klo22 jälkeen toimi vielä, mutta saunassa käynnin jälkeen kooma päällä. Kiskaisin kameran irti mutta ei vaikutusta. Virrat pois ja uusi käynnistys. Jätin kameran huilimaan. Katsotaan kauanko nyt WD pyörii.

Niin käyttiksenä on XP.

Onko kenelläkään käytössä tuon WD:n webkamera ohjelma??  Tai mitäs hyötyä siitä on jos kamera ja kone ei tykkää toisistaan :(

Kyllä tossa olis E-villeltä tilattu ip-kamera. Pitänee viritellä sitä näin aluksi, jos vaikka myöhemmin siirtyis laadukkaanpaa. En vaan tykkää kun on toi ir ominaisuus ja värit sen myötä mitä sattuu. Eipä tuon yöllä tarvi niin kuvatakkaan, kun eihän tolla webbihärpäkkeellä yö kuva onnistu.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka päätyi semmoiseen etäratkaisuun täältä Espanjan aurinkorannalta, että IBM sai luvan siirtyä Toimistootekniikka OY:n perushuoltaman käytetyn IBM T61:n tieltä. Kasperipoikani sai sen asennettua ja toistaiseksi kaikki näyttäisi pelittävän. Vanha kone ei kuulemma lennä roskikseen, vaan saa perusteellisen huollon, jonka jälkeen sen paikka on vuorostaan varakoneena. Operaatiolle hintalappu 320 €uroa.

Joku siinä entisessä mätti viikon ajan, mutta nyt päivittyvät tiedot, kuten pitääkin.  ;)

www.naruska.com

finilves

Onko siellä yhteyksissä jotain hämminkiä, ongelma siirtynyt minulle sääasema päivittää 2 kertaa vuorokaudessa.
Tällaista ei vielä ole ollut tähän mennessä aina enne ollut  vain vaihtoehdot toimii tai ei toimi ollenkaan.

djmake

Onhan tullut juttua lisää tähän... Poimitaanpa nyt sitten muutama kohta...

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 28.12.2011, 14:55
LainaaMitenkään vähättelemättä Naruskan suunnan tietokoneosaamista, on pakko vähän epäillä tuota helppoutta. Oma vaivansa on osista kasaamisessa ja jollei joku osa olekkaan kunnolla yhteensopiva, niin omaan piikkiin menee. Takuidenkin kanssa on välillä vähän säätämistä.
No ei se vaikeakaan ole jos on kerran tehnyt :)

Mikä on kenellekkin vaikeaa ja mikä ei. Mieluusti en kyllä ota mitään kantaa kenenkään koneen hankkimisiin, mutta jos pakko on, niin valmista suosittelen. Nykyään on toki paljon emolle integroituina perusjuttuja, mutta silti niitä koneen kasaajia on tuntunut olevan niin laidasta laitaan, että helppous on selkeästi kovin näennäistä.

Lainaa
Hinnasta sen verran että tuossa juuri vähän aikaa sitten katselin naapurille koneen osia ja koneen osat (ei mikään ihmevekotin vaan ihan perus) niin alta 2 sadan ja siinä emo/prossu/muisti/kovalevy/näyttis ja vielä Suomesta hankittuna. Kasaamiseen nyt ei mene tuntia enempää (softien asennukset sitten asia erikseen) joten ihan mukava tuntiliksa tulee säästönä jos valmiiksi kasattuna maksaa esim sen 400. :)

Snowi tuolla myöhemmin puhui kotelosta. Tuosta hinnasta nimittäin unohtui pahasti se. Valmiissa tulee ainakin jonkinlainen mukana. Samoin virtalähde ja optista asemaa jne. Eli vertaat nyt päivittämistä kokonaiseen laitteeseen. Samoin mainitsemani takuu unohtuu. Tottakai komponenteissa on takuu, mutta valmiissa laitteessa takuu kattaa koko kokonaisuuden ja (rauta)ongelmien kohdalla ei tarvitse itse pystyä etsimään viallista komponettia tms.
Ja kyllä tiukkaa tekee tuo alle 200 euroa. Katselee kiintolevyjen hintatasoa, niin budjettia saa helposti rukata ylöspäin. Tosin tottakai alkaa hiljalleen näkyä valmiidenkin hinnoissa.
Huomioon pitää ottaa myös se, minkä käyttiksen siihen koneeseen haluaa ja miten sen aikoo hankkia. Osa käyttää ilmaisia, osa tarvitsee lisenssin. Jälkimmäisessä tapauksessa se tulee (pakkomyyntiä toki tavallaan) mukana siinä pakettikoneessa.

Lainaa
Tietenkin tuossa edellyttää se että tarkistaa että osat sopivat keskenään, sehän on päivänselvä asia mutta suurimmalla osalla esim. emojen kotisivuilla löytyy sopivuustaulukot ja aina voi tilattaessa kysyä että tarkistavat yhteensopivuuden verkkokaupassa joten sekään ei ole ongelma.

Onko se oikeasti päivänselvä kaikille? Ja löytyy yhteensopivuustaulukkoa, mikä on päivitetty joskus tai jouluna, jos silloinkaan. Vaihtoehtojakin on loputon määrä, eli jo pelkkä sopivan emolevyt ja prosun etsiminen voi olla aika aikaavievä homma monelle. Mitään rakettitiedettä ei tietenkään ole, mutta aikaa saa palamaan helposti paljon.
Mitä verkkokauppojen tarkisteluihin tulee, niin todella harvassa ovat ne kaupat, minkä osaamiseen tuollaisissa uskaltaisin itse luottaa. Jo helpompienkin asioiden kanssa mennään välillä metsään todella lahjakkaasti. Kiinnostaa kuitenkin, mistä atk-kamaa myyvästä verkkokaupasta vielä tätänykyä löytyy oikeasti osaamista ja motivaatiota palvella asiakasta.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 30.12.2011, 11:07
LainaaVastaavasti tuonikäiseen koneeseen saa vastaavan käytetyn joko ilmaiseksi tai tyyliin muutamalla eurolla. Vaihtoehtoisesti voi toki hommata koko koneen ja käyttää vanhaa varaosina. On sitten, mistä niitä osia tarvittaessa vaihtelee.

Noista wanhoista osista muuten pyydetään yllätävänkin kovaa hintaa, saa uuden lähes samaan hintaan, 1GB muistista tuohon pizzalaatikkonkin pyydetään 25-30 €uroa, huomasin vaan tuossa kun tiirailin pikkasen.
Sama koskee kokonaisia keskusyksiköitä, ei pahemmin löydy alta satasen muuta kun tuurilla, joten en oikeen tiedä mistä se djmake löytää niitä "muutamalla eurolla"...

Siis tuossa oli puhe vastaavan käytetyn emolevyn löytymisesti, eikä niinkään koko koneesta...

Ja kyllä se on tiedossa, että tietyt osat pyrkivät olemaan hinnoissaan. Muistit ovat helposti yksi sellainen. Joka ainoa paikka on täynnä SDRAM/DDR-kampaa, mutta vanhemmissa oli muistia monesti vähemmän, joten isommilla kammoilla pyritään rahastamaan. Näkyy toki vielä paremmin läppärien kohdalla. Samaisesta syystä onkin järkevää valita se käytetty kone niin, että siellä on neljä kampapaikkaa. 4*512 riittää varmasti siihen, mihin konekin ja ko kokoa saa helposti. Ja jollei heti ota käteen tuollaisia, niin gigallakin pyörii aika kasa sääohjelmia ja 256 megaista kampaa on maailma täynnä. Niitä saa tuolla mainitsemallasi kolmellakympillä ämpärillisen. Tai no, vähän riippuen raaka-aineen hinnoista. Se niillä on arvoa.

Oma lukunsa on se, mitä myyjä kuvittelee siitä vanhasta koneesta saavansa. Osalla on ilmeisesti ajatuksena saada puolet uuden koneen hinnasta. Tottakai se toimii niin pitkään, kun joku moisia hintoja suostuu maksamaan. Sopivasti hakemalla löytää kuitenkin järkihintaan ja vähän enemmän hakemalla P4-tasoista koneen löytää ilmaiseksi, tuurilla nopeammankin. Edellyttää tietysti sitä, että pitää silmät ja korvat auki. Kukaan tuskin kotiovelle suoraan kantaa.
Mutta siis kyllä niitä on ja saa. Välillä ilmaiseksi useitakin, välillä pienellä rahalla, joskus tarvitaan vaihtoon pullo "janojuomaa" tms.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - perjantai, 30.12.2011, 15:55
Yksi asia näissä pöytäkoneissa jää harmillisen usein täysin toissijaiseksi, nimittäin itse kotelo. Siihen kannattaa oikeasti panostaa kunnolla, sillä kunnon kotelo on hyvinkin tärkeässä osassa koko pöytäkonepaketissa.

Hyvä kotelo lisää muiden osien käyttöikää, sillä tuuletus ja ilmankierto koneen sisällä on yleensä huippuluokkaa. Myöskään pölyä ei välttämättä pääse kotelon sisään yhtä helposti kuin joissakin toisissa koteloissa.

Kyllähän se näin on, että kotelo maksaa, halvinkaan ei ilmaiseksi mukaan lähde. Halvimmalla mahdollisella pääsee parhaimmillaan aika pitkälle, mutta kasaaminen voi olla työn ja tuskan takana ja puhutaan helposti kertakäyttöisestä laatikosta. Samaten virittelyä voi olla luvassa. Tuulettimien vaihtoa ainakin, jos mukana sellaisia tulee.
Kalliissa päässä saa sitten fiksumpaa ulkonäköä ja toki noita suodatuksia ja muuta. Vähän makuasia, mitä kukakin haluaa, mutta jos nyt tarvitsisi itselle, niin oma valinta osuisi melko varmasti sinne keskivaiheille. Sitten tarpeen vaatiessa pientä viilausta ja parempaa tuuletinta, jos tarve niin vaatii.

Kannattaa toki pitää mielessä, ettei se paraskaan kotelo toimi kunnolla, jos käyttäjä itse pilaa ilmankierron. Mikäli kotelossa on suodattimet, on niitä oikeasti joskus puhdistettava. Ja jos tuulettimia lisää / siirtää / vaihtaa tms on siinäkin syytä katsoa toisenkin kerran, miten ne laittaa. Sama johdotuksien osalta. IDE/SCSI oli varma tapa tukkia ilmankiertoa, mutta onnistuu se edelleenkin.

Ja kun kotelokin on hallinnassa, puuttuu vielä poweri. Sekin on syytä valita järkevässä suhteessa muuhun laitteistoon nähden. Tuulettimen vaihtokin pyrkii olemaan vaikeaa, joten eipä se muutaman euron säästö kannata, jos sillä saa huomattavasti enemmän melua. Toisaalta moni haluaa ehdottomasti tarpeesta riippumatta aktiivijäähyllisen ylitehokkaan näytönohjaimen ja sitten valittaa melua. Mutta makuasioita ilmeisesti. Itse otan mieluusti passiivijäähyllisen kortin ja jos mahdollista, niin muuten mahdollisimman isoja ja hidaskierroksisia tuulettimia.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - sunnuntai, 01.01.2012, 20:25
Sama homma täälläkin. Prosessori ei ole ikinä mennyt rikki, mutta emolevyjä, kiintolevyjä ja virtalähteitä on mennyt. Muistejakaan en nyt muista menneen, mutta niitä tulee toisaalta yleensä vaihdettuakin aika usein, tosin nyt on jo kohta viisi vuotta vanhat muistit koneessa ja vielä toimii. Myös näytönohjain on ainakin kerran mennyt, itseasiassa viimeksi vajaa pari vuotta sitten. Perinteinen kiintolevy on aika herkkä menemään rikki ja tämän takia käytänkin noissa sääasemien koneissa pelkästään pieniä 30-40GB SSD-levyjä.

Ja jotakuinkin näin myös täällä. "lennossa" en tosiaan muista yhtään kiveä menneen normaalissa tilanteessa ja jäähy kunnolla paikallaan. Muisteja saa menemään helpoiten silloin, kun ovat poissa koneesta. Mutta joku rikkinäinenkin on kyllä vastaan suoraan koneesta tullut. Harvoin kuitenkin.
Powereita on joku risa ollut, mutta yllättävän toimivia nekin. Toisaalta se rikkinäinen tulee vastaan luonnollisesti aina sellaisessa koneessa, missä on jokin erikoisen mallinen tms.
Emoja on kyllä, sanotaanko jostain P4-luokasta eteenpäin. Vanhemmissa oli vähemmän konkkavikoja, uudemmissa syyllinen löytyy monesti niistä ja osa on kovinkin lyhytikäisiä. Ja kun käyvät vähän lämpiminä, niin sitä nopeammin menee. Sama kyllä näytönohjainten osalta. Lämpö on tehokas.

Kiintolevyjä on mennyt, se on totta. Ei nyt mitään isoja määriä ja mekaaniseksi laitteeksi kestävät kyllä yllättäväkin hyvin. Tai siis kestivät. Vuodenvaihteessahan lyheni takuu monessa levyssä, osassa hyvinkin merkittävästi. Se yhdistettynä tulvassa kärsineisiin tuotantolaitoksiin aiheuttaa kyllä epäilyksi melkoisen kuran tulosta myyntiin.
SSD:ssä on hyviä puolia, mutta ihmeitä sekään ei ainakaan vielä tee. Yllättävän paljon tuntunut olevan ongelmia tai lähinnä voisi varmaan puhua lastentaudeista.
Molempia levyjä on tuntunut yhdistävän se, että ongelmia saadaan aikaan raudan sijaan softalla. Pilkku poikittain firmwaressa ja kohta onkin loputon määrä toimimattomia levyjä. Pahasti on kuitenkin metsään menty joiltakin osin.

Lainaus käyttäjältä: systeemi - sunnuntai, 01.01.2012, 18:37
Lainaus käyttäjältä: finilves - sunnuntai, 01.01.2012, 17:00
Minulla on nuo samat kamppeet Hp kyllä vanhempaa mallia ja ongelmat alkoi välittömästi kameran laiton jälkeen.
Onko tuolla jotain tekemistä käyttöjärjestelmän kanssa, koska siirsin kameran vanhaan läppäriin ja siinä XP ei ole juminut sen jälkeen kertaakaan.

Kaikki kamerat eivät toimi kaikkien käyttöjärjestelmien kanssa. Viimeisimmän minkä ostin niin siinä jopa luki ettei tue vanhoja.

Ei toimi tosiaan kaikki kaikissa, mutta vanhemmille voi olettaa parempaa toimivuutta vanhempien käyttisten kanssa. Vanhemman laitteen 64bit ajuri voi olla nopeasti vähän sinneppäin kasattua purukumia ja toimivuus sen mukaista. Toisaalta kaikkia laitteita ei edes saa uudempiin käyttiksiin, vaikka haluaisi. Hyvä syy ainakin itsellä pitää vielä hyvän tovin xp:tä käytössä osalla koneita. Ei todellakaan kiinnosta vaihtaa hyvin toimivia laitteita vastaavaan ainoastaan yhteensopivuuden takia. Eli kyllä näillä on paljonkin tekemistä käyttiksen kanssa.
Aika vähän muuten on itsellä tullut vielä vastaan laitteita, joissa XP rajattaisiin pois tuettujen listalta. Määrä toki lisääntyy uusien tuotteiden myötä, mutta kuitenkin.

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - sunnuntai, 01.01.2012, 19:18
Ylihuomenna serverillä on 4-vuotispippalot ja 04.01.2012 puolestaan serverin käyttöjärjestelmä täyttää saman verran. Aika helkkarin kova saavutus koneelta, jossa pyörii Intel Celeron D 347, mutta kaikki kriittiset komponentit siihen valittiinkin pisimpien MTBF-lukujen, takuuajan ja arvostelujen perusteella.

Eiköhän se Cellu siellä kestä siinä, missä moni muukin. Tosin omakohtaista kokemusta ei ko kivestä ole ja muutkin C:t on korvattu pikimmiten muilla kivillä, jos sellasia on jossain sattunut olemaan. Ja onhan tuossa tunteja monelle uudemmalle laitteelle. Lähinnä tosiaan konkkien osalta. Kuivuvat muutenkin, saati sitten lämpiminä. Muuten en pidä erityisen ihmeellisenä saavutuksena. Ilman mitään MTBF-miettimisiä on tuollaisia aikoja tullut itsekin pyöritettyä ihan normaalia rautaa. Siis läppäriä ja isompaakin konetta.
Mutta testaappa vastaava rauta niin, että ajat sen joka päivä muutamaksi tunniksi alas. Jos koneessa on jäähdytys kunnossa, niin 24/7 käyttö menee aika kivuttomasti. Sensijaan pitkähköt ajat päällä ja välillä virrattona jäähtymisen verran on helposti myrkkyä.

Toisaalta yllättävän hyvin lämpöä kestäviksi ovat läppärien powerit saaneet. Kyllä niitä mennyt on, mutta ottaen huomioon lämpötilan, niin voisi olettaa lyhytikäisemmäksikin. Osa kun tuntuu käyvän todella kuumana. Sensijaan ainakin itsellä on osoittautunut sähkökatkojen virtapiikeille herkäksi. On niitä ainakin se pari mennyt. Mielestäni joku muukin on kyllä itseensä ottanut, mutten heti muista, mikä.

Lainaus käyttäjältä: Rambe - maanantai, 02.01.2012, 11:14
Kyllä tossa olis E-villeltä tilattu ip-kamera. Pitänee viritellä sitä näin aluksi, jos vaikka myöhemmin siirtyis laadukkaanpaa. En vaan tykkää kun on toi ir ominaisuus ja värit sen myötä mitä sattuu.

Halvassa kamerassa homma melkein edellyttä vähän purkamista, kalliimmissa asiaa on monesti ajateltu paremmin. Siis tuon ir:n osalta. Eli kyllä sen saa tavalla tai toisella pois päältä. Yksinkertaisimmillaan napataan ledeille menevän johdon pistoke irti, heitetään jumpperi toiseen asentoon, disabloidaan softalla tms ja toisessa ääripäässä puretaan laite, poistetaan ledit fyysisesti ja kasataan uudelleen.
Toisaalta ir:n ei pitäisi palaa / vaikuttaa kuvaan päivällä ja yöllä kuva on monesti mustavalkoinen, jolloin siihenkään ei pitäisi värivirhettä tulla. Onko jotain esimerkkikuvaa / tilannetta, jossa tuo virhe tulee parhaiten tai pahiten esille?

weatherc

LainaaTuosta hinnasta nimittäin unohtui pahasti se. Valmiissa tulee ainakin jonkinlainen mukana.
Ei unohtuntu vaan edellytin että löytyy nurkasta valmiina, kuten myös kovo ja dvd-veivari :)

LainaaMitä verkkokauppojen tarkisteluihin tulee, niin todella harvassa ovat ne kaupat, minkä osaamiseen tuollaisissa uskaltaisin itse luottaa
Ei kannata unohtaa että kysymällä usutat vastuun osien sopivuudelle kauppiaalle ja jos myyvät sopimattomia osia ovat aika lailla velvollisia korvaamaan. Ihan perus kuluttajasuojaa. Kysymättä olet itse vastuussa koska eihän kauppias voi tietää mihin ne tulevat.

LainaaOnko se oikeasti päivänselvä kaikille?
No silloin voi asiakas syyttää vain ja ainoastaan itseään.

LainaaJa kyllä tiukkaa tekee tuo alle 200 euroa
No eipä muuten tehnyt ja se oli muuten erillis näytönohjaimen kera :)


djmake

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 09.01.2012, 00:21
LainaaTuosta hinnasta nimittäin unohtui pahasti se. Valmiissa tulee ainakin jonkinlainen mukana.
Ei unohtuntu vaan edellytin että löytyy nurkasta valmiina, kuten myös kovo ja dvd-veivari :)

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 27.12.2011, 21:45
Jos haluaa päästä helpolla ja halvemmalla niin osat jostain verkkokaupasta ja kasaa itse koneen, säästyy pikaisesti puolet koneen hinnasta ;)

En sitä kyllä tuosta luettua saanut. Koneen kasaaminenkin viittaa kyllä vähän eri asiaa, kuin koneen päivittäminen. Ja olihan tuo kovokin listattu sitten sinne ostoslistaan, vaikka tässäkohtaa se löytyykin valmiina ???

Eikä vertailu toimi silloinkaan, jos verrataan kokonaista konetta ja päivittämistä toisiinsa. Tottahan siinä säästyy puolet, jos puolet raudasta on olemassa. Oikean vaihtoehdon valinta riippuu kuitenkin omasta (tai kaverin tms) osaamisesta, tarpeesta, vanhan koneen kokoonpanosta ja kunnosta jne.

Käyttis taisikin tosiaan mennä automaattisesti warettamisen puolelle. Kovin moni ei vielä päivitä konetta, jossa on tullut W7 mukana. Tai jos päivittää, niin ei välttämättä niillä kaikkein halvimmilla osilla. Kalliimpia taas ei saa parilla satkulla. Ja jos koneessa on xp, mikä ei monelle tunnu enää kelpaavan, niin siihen pariin satkuun pitäisi mahtua käyttiskin.
Ja tottakai tosiaan poislukien linukkapuolen käyttikset.

Lainaa
LainaaMitä verkkokauppojen tarkisteluihin tulee, niin todella harvassa ovat ne kaupat, minkä osaamiseen tuollaisissa uskaltaisin itse luottaa
Ei kannata unohtaa että kysymällä usutat vastuun osien sopivuudelle kauppiaalle ja jos myyvät sopimattomia osia ovat aika lailla velvollisia korvaamaan. Ihan perus kuluttajasuojaa. Kysymättä olet itse vastuussa koska eihän kauppias voi tietää mihin ne tulevat.

Eli suljetaan kivijalkamyymälät pois laskuista, silloinhan ei tuosta kysymisestä jää dokumenttia. Vähän kyseenalaista on myös tilaaminen jollakin webbilomakkeella. Tilauksen joutuu tätänykyä monesti maksamaankin heti. Kauppiaalla on velvollisuus ilman mitään lisäkuluja purkaa kauppa ja palauttaa rahat, jos olet listannut sopimattomia tuotteita? Vai olla yhteydessä ja ehdottaa jotain muita jne?
Maililla toki, mutta silloin pitää olla senverran osaamista, että osaa sen olemassaolevan laitteistonsa kertoa riittävän hyvin käyttöön jäävien komponenttien osalta. Sehän ei kuulu kauppiaalle mitenkään, jos ne eivät ole yhteensopivia. Tottakai joku kauppa saattaa ehdottaa "olit kysynyt tällaista, muttei se sovi. Tällainen sensijaan sopisi". Seuraavaksi mitään ymmärtämätön asiakas pitää ehdotusta liian kalliina, kysyy uudelleen mielestään paremman hintaisen sopivuutta, kauppa vastaa, jos vastaa jne...

Ja mitä sitten tarkoitat tuolla "aika lailla velvollisia korvaamaan"? Vaikka ottaisivat osat takaisin, niin aikaa paloi, samaten vaivaa ja kustannuksia tulee väkisin myös itselle. Samaan aikaan se pakettikone olisi ollut ajossa jo pitkään. Samoin tapauksessa, jossa tulee kuitenkin vastaan jotain ongelmia. Kauppiaalla ei ole mitään velvollisuutta auttaa tai neuvoa ainakaan ilmaiseksi tilanteessa, joka ei kuulu takuun piiriin tai jota ei voi osoittaa kauppiaan virheeksi.

Enkä myy tietokoneita tai väitä vieläkään miksikään rakettitieteeksi. On vaan tullut vastaan monta kertaa "tää on ihan helppo juttu" ja sitten onkin kuitenkin jokin ongelma ja parhaimmillaan tai pahimmillaan muutaman yön surffaamisen jälkeen todetaan jokin asia toivottomaksi ja haetaan lisää osia kaupasta tai kiikutetaan koko komeus jonkun muun katsottavaksi.
Päälle vielä se, että moni liike ihan ymmärrettävästi hinnoittelee aiheettomat takuupalautukset. Jos jokin osa ei toimi, pitää osaamisen riittää senkin paikantamiseen. Koko komeutta ei voi myyjälle lähettää.

Lainaa
LainaaOnko se oikeasti päivänselvä kaikille?
No silloin voi asiakas syyttää vain ja ainoastaan itseään.

Meillä on selkeästi tämän asian osalta aika erilainen mielipide. Ja oma mielipiteeni on edelleen se, ettei noiden yhteensopivuuksien selvittely ole todellakaan kaikille päivänselvä asia. Siis ymmärtää selvittää <> ymmärtää, mitä selvittää. Kuten mainitsinkin, niin osia tarvitaan toki aikaisempaa vähemmän, mutta siitä huolimatta mahdollisuuksia on paljon, eikä kaikkien yhdistelmien yhteensopivuutta ihan sormia napsauttamalla selvitetä. Ja jotain pientä ymmärrystäkin olisi suotavaa olla. Tai vaihtoehtoisesti paljon aikaa selvittelyille. Toisaalta se tarkoittaa tuota edellämainittua, eli ymmärryksen lisääntymistä.

Eli edelleenkään en epäile, etteikö aika moni kasaa konetta ihan sujuvasti niin itselleen kuin puolelle suvulle ja kavereille. Mutta koko keskusteluhan lähti Ukkan koneen jonkin tuntemattoman osan mahdollisesta rikkilolosta ja uuden / korjatun koneen tarpeesta liikkeelle ja edelleen mitenkään vähättelemättä hänen osaamistaan en nähnyt osista kasaten päivittämistä / uuden kasaamista helpoinpana vaihtoehtona. Helpoin <> mahdoton. Pahoittelut toki sinne pohjoisen suuntaan, jos käsitys oli väärä.

Lainaa
LainaaJa kyllä tiukkaa tekee tuo alle 200 euroa
No eipä muuten tehnyt ja se oli muuten erillis näytönohjaimen kera :)

Se näytönohjain oli kyllä siellä listattu. Samoin emo / kivi / muisti ja kiinto. Eli onko tämä joku "haetaan tiskin alta pölyyntymästä ne kaikkein vanhimmat osat"-paketti vai onko kasaamisesta on kulunut aikaa tyyliin puoli vuotta? Ellei, niin kiinnostaisi, millaiset osat tuolla rahalla on hankittu. Ja ennenkaikkea mistä. Enkä edes liene ainoa, jota kiinnostaa, jos tiedossa on jokin erityisen halpa paikka "ei ole varastossa, tulee ens jouluna"-verkkokauppakommin tilalle.
Jimmssiä on joku tainnut täällä mainita käyttävänsä, joten nopeasti sinne vilkaistuna halvin kiintolevy maksaa tällähetkellä noin satasen. Tarkoittaa, että alle satasen saa emolevyn, muistia, prosun ja näyttiksen. Ja kunnei tee edes tiukkaa, niin sen voinee tulkita hyvinkin alle parinsadan jääneeksi.
On ihan oma asiansa, jos osat on ostettu ennen Thaimaan tulvia. Silloin kiinnon jälkeen muihin osiin jäi viitisen kymppiä enemmän. Mutta tällä tiedolla ei tämänhetkisessä tilanteessa juuri mitään tee.