Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tänään kun ollut hitusen aurinkoisempi aamupäivä tuli akku täyteen heti klo 12 jälkeen :)

Charging-arvo menee nollille kun paneelien jännite tippuu alle n 14V, viime yönä noin 23:30-03:35. Jännite ei ollut täysin nollassa missään vaiheessa yötä, alin oli 0.4V.
Tuotto oli alle kulutuksen noin 19:30-07:00.



weatherc

#101
Ideointia pukkaa :)

Staattinen paneelien asennus jossa kaikki suunnattu yhteen suuntaan antaa, jos tarkkoja ollaan, aika rajatun aikahaarukan jossa tuotto on hyvää. Karkeasti otettuna ei paljoa auta jos selkenee loppuiltapäivästä jos alkupuoli päivästä ollut sateinen.

Koska aurinkoa seuraava laitos saattaa olla hankala toteuttaa ja sekin tarvii virtaa, voisi kahdella (tai useammalla) paneelilla tehdä myös siten että rinnakkain (?) kytkettynä olisi toinen suunnattu "kaakkoon" ja toinen "lounaaseen".

Hmmm....

------

Se mikä vielä tarvis saada toimimaan on sarjaportti-data Cubien kautta jotta voisin lukea tuota paneelidataa sillä. Se helpottais asiaa huomattavasti sysksyä ajatellen. Tutkailin asiaa ja siinä pitäisi olla UART-pinnit ainakin 3:lle ttySx:lle noissa 96-pinnisissä rimoissa mitä siinä on. Pikku mutkan tuo vaan se että nuo rimat ovat sitä lyhyt-pinnistä mallia joten on pirun hankalaa saada yksittäinen liitin pysymään siinä (siinä säädin-johdossa on 3 liitintä, RX,TX ja GND). Pitää myös saada aktivoitua halutut pinnit fex-filun kautta jossa nuo kaikki pinnit aktivoidaan (ja paljon muutakin). Tuossa fex-filun muokkaamisessa on vaan aina se riski ettei se käynnisty enää seuraavalla bootilla... :P

systeemi

Niin se voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu. Varsinkin kesällä se toimii ihan varmasti kun auringosta ei muutenkaan ole pulaa. Mutta miten sitten syksyllä? Olen antanut itselleni ymmärtää että se se rinna kytkentä ei ole se paras vaihtoehto (aikaisemmin oli tästä keskustelua) Mutta toki voihan sen kokeilla. Varsinkin nyt kun on millä mitata.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Syksyllä ja talvella lienee suurin ongelma lähistön puut kun aurinko laskee riittävän alas, ja se että suurin osa ajasta on pilvistä. Jos haluaisi napata talviauringon tarvis olla vapaa näkyvyys "melkeen horisonttiin asti" etelän suunnalta. Eli silloin tulee enimmäkseen pelkkää hajasäteilyä jolloin ymmärtääkseni ei ole suurempaa eroa vaikka suuntais ne pohjoiseen.

Pitäisi tutkia onko siellä jotain matalempaa "aukkoa" puustossa kaakko-lounas-akselilla johon tietty voisi suunnata toinen paneeli sinne jolloin se nappais paremmin siitä suunnasta jos ja kun on aurinkosta.

weatherc

Kävi vähän kuten pelkäsinkin, tekniikkalaatikosta tulee helteellä huono sauna. Varsinkin Cubietruckin oma kotelo on aivan liian tiivis tälle kelille joten mitatut lämpötilat ei ihan ole optimaali kamaa joskin olivat selvästi alle "operation range"-maksmit..

Cubie: system 49° ja SSD 52°...Toki on Kingstonin SSD-lätyn sallittu maksimi 70° mutta kuitenkin...
Säädin: 42° (sallittu maksimi 55°)
Laatikko eli Envoy: 36°
BO-controllerin CPU: 49°

Eli...
Cubie on purettava kotelostaan jolloin varsinkin SSD saisi paremmin ilmaa
Teknikkalaatikko tarvis saada varjoon. Sijannin puolesta se ei olisi ongelma (vaatii toki joidenkin johtojen muokkausta) mutta kun se toimii myös ISS:in tolpan tukena/jalkana. Tällöin tarvis kehitellä riittävän tukeva "jalka" sille tolpalle tyyliin kestopuu-tralli + isot kivet painoksi, sekä, ehkä se vaikein, löytää riittävän suora kohta kalliolta sille...


weatherc

#105
Viilennyspartio kävi paikan päällä liki 30° melkein tyynessä pätsi kelissä ;D

Cubietruck otettiin pois kotelosta joten emolevy sekä SSD ovat nyt vapaasti ilmassa.
Myös laatikoiden ympäri ollutta pressua säädettiin siten että on avonaista 2 kahdelta sivulta, eli taitettiin kasaan siten että sen leveys on vain hitusen leveämpi kuin laatikon leveys jotta toimisi kattona edes suurimmalle osalle sateita. Pelkoa että sataisi laatikkoon sisään ei kuitenkaan ole.
Muutoksen jälkeiset lämpötilat SSD:n suhteen ovat olleet noin 7° alemmat kuin eilen, emolevyn suhteen on ero ollut reilut 5°.

Samalla laitoin testiin paneelikytkennän jossa vain toinen paneeli on kytketty eli se johon aurinko paistaa koko paneelille päivisin, kun toinen on ollut osittain varjossa.
Tänään oli muuten akku täynnä jo ennen puolta päivää :)

---------

Säädintä lukee nyt Cubietruck joten siltä osin on kello- ja talviajo-probleema ratkaistu. UART4-pinnit (alias ttyS2) toimis hienosti kun ensin aktivoi ne boot.bin:stä.

---------

Cubietruckin virrankulutksesta...
Kingstonin SSD:n oma PDF kertoo seuraavaa kulutuksesta:
0.176 W (MAX) Idle / 1.03 W (MAX) Read / 1.59 W (MAX) Write

Otin piruttain keskiarvon siitä 5 kuukauden datasta jota mulla on Cubietruckista: 1.33 wattia. Pihi kaveri  ;D

Vertailuna, BO:n controlleri haukkaa 3 wattia.

weatherc

Viilennys näyttää toimivan oikeen hyvin nyt kun se ensin sai viilennettyä itsensä yön yli :)

Kun vertaan eilistä kohtaa jossa ulkolämpötila oli sama niin on laatikko 4° viileämpi, laatikossa on vain 2° lämpimämpää kun ulkona, Cubien SSD on peräti 12° viileämpi, 32° vs 44°.

Yhden paneelin kytkennällä tuli akku "täyteen" jo ennen klo 11 :P
Nyt on latauskäyrä myös suorempi kun ei ole varjostavia oksia häiritsemässä, voltit nousi 17V:hen jo ennen klo 04 ja tuotto ylitti kulutuksen klo 08:45.

Argonex

mitenkäs olis siien boksin pohjaan joku pien esim 40x40mm puhallin ja tiheä verkko alle?
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Argonex - sunnuntai, 05.07.2015, 12:43
mitenkäs olis siien boksin pohjaan joku pien esim 40x40mm puhallin ja tiheä verkko alle?

On käynyt mielessä kyllä, ja osatkin löytyis romulaarista valmiina (taitaa olla 80x80mm tietokonevispeli). Löytyis myös termostaatti siihen joka taitaa kytkeä virrat 30 asteessa/sammuttaa ne 25 asteessa.

Tosin boxin laudat olivat sen verran märät kun sen rakensin että nyt kun ovat kuivuneet kunnolla on pohjassa jo valmiina vajaan sentin raot. Hassua kyllä seiniin ja kanteen ei mokomia rakoja ole ilmestynyt. Boxin yläreunaan jätin nyt raon siten että kansi ei ole ihan täysin tiiviisti kiinni yhdestä kulmasta siellä pressun alla laittamalla pienen palasen siihen väliin jotta lämmin ilma pääsis ulos. Mulla oli sama syteemi käytössä viime kesänäkin.

Hauska tämä Suomen ilmasto kun talvella tarvis saada lämpö pysymään ja kesällä saada se jahdattua ulos :P

Hemmo

Oiskohan tuohon jonkinlaista "termoslaukkua" saatavilla mihin laitteiston voisi istuttaa ?
Tuolla kun on periaatteesa nuo Kesällä -> lämmönpoisto ja Talvella -> lämmönvarastointi ominaisuudet