Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SääSami

Tuo lämpö saattaa viitata kuormavastukseen eli ylimääräinen tuotto hukataan vastukseen siis lämmöksi ja sitä tukee myös tuo ero noissa ilmoitetuissa amppeerilukemissa. Vaan siitä ei voi olla varma että otetaanko kaikki saatavilla oleva virta paneeleista sisään jotta sitä voisi käyttää arvioon auringon säteilytehosta.. jostain pitäisi saada vertailudataa  ::)

weatherc

Se on totta.

Oletetun tuotonhan saa vaikka tuolta: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Mutta sekin on vain laskennallinen valitulle kordinaateille ja optimaalisesti asennettuna mitä nuo omat eivät ole koska oksat varjostavat osittain. Se antaa 75° kulmalle 1 kWh päivässä huhtikuulle. Ero optimaalikulmalle (41°) on 0.14 kWh.

Paremmin tuon näkee varmaan kun tuotto alkaa taas syskymmällä tippumaan sen verran että paneelista tuleva alkaa lähentelee kulutusta. Nyttenhän on jo auringosta tuleva virta selvästi suurempi mitä kulutus ainakin aurinkoisena päivänä.

weatherc

Yksi asia mikä voisi tukea lämpögenerointia ylimääräiselle virralle.

BO-tutkassa alkoi aikasemmin ennenkuin sain säädöt kohdalleen vähän puolen päivän jälkeen tulemaan noise-signaaleja jotka loppuivat jossain vaiheessa iltaa. Signaalit kuului sekä E- että H-field antenneissa ja signaalien määrä sekä suunta oli vakaa.

Katselin tuossa tämän päivän lukuja, vaikka "viisari alkaa värähtämään" liki minutilleen kun aurinko nousee kestää melkein puolenpäivään asti ennenkuin tuotto nousee kunnolla (lienee paneelien suuntaus/kaltevuus sekä lähistön puut syynä). Ennen puoltapäivää se oli siinä 3A:ssa ainakin tänään aika tasaisesti 1.5h ajan. Voisi kuvitella että 3A riittää kulutukseen + akkujen varaamiseen.
Vähän puolenpäivän jälkeen se nousi aika nopeasti 8A:han.

Tämä voisi täsmätä aika hyvin tuohon aikasempaan noiseen,

weatherc

Leikkisin vähän tuon estimaatio-sivun kanssa.

Mittari antoi torstaina 735 wattia päivän saldoksi. Puut ja oksat varjostavat ainakin vähäsen mutta oksat toimivat taas talvella myös lumiesteenä joten ihan suoraa tietä en ole niitä sahaamassa poiskaan.
Kulutus on noin 220 wattia + akkujen lataus.

Olettaen että säädin generoi lämpöä ylimäärä-sähköstä, ja tietäen suomen kesän jossa voi olla myös aika lämmintä, olisi vain hyvä jollei sitä lämpöä ala tulemaan ihan tolkuttomasti aurinkoisena ja kuumana päivänä. Laatikko ja tilpehöörit ovat ihan riittävän lämpimiä ilman lämpöpumppua kun on 25+ asteinen tyyni pätsi keli. Näinollen optimaalinen tilanne olisi se että tulisi varmasti tarvittava sähkömäärä muttei älyttömästi ylijäämää. Toki voin kytkeä irti toisen paneelin kesäksi jos tarve vaatii ja mennä kesä vain yhdellä paneelilla mutta ajatus olisi että olisi mahdollisimman vähän paikan päällä tehtäviä kesä/talvi-säätöjä.

Tuo estimaatio-sivu antoi 75° kaltevuudelle huhtikuulle 1.0 kWh/päivä. Aika hyvin tuo 735 wattia sitten pitää paikkansa ottaen huomioon varjot ja ettei ollut ihan selkeä päivä sekä että lukemat otetaan 5 minuutin välein.
Kun katsoo koko kesää niin pysyisi tuotto siinä 1.0-1.12 kWh haarukassa koko kesän aina elokuulle asti jos on 75° kaltevuus.
Jos laittaisi kaltevuuden optimaaliseen 44°:een olisi tuotto samalla jaksolla tietty parempaa (1.19-1.4 kWh) mutta toisaalta tuota määrää ei tarvita.


SääSami

Viisainta lienee hakea se optimaalinen tuotto talvikuukausille ja viis veisata kesästä kun sähkö riittää muutenkin  :)

weatherc

Ensimmäinen pilvinen ja sumuinen päivä sen jälkeen kun mittarin asensin.
Siinä mielessä kiinnostaa tällaiset päivät että näkee mikä on se "pohja-tuotto" kelistä riippumatta jotta varsinkin talvella pystyisi paremmin säätämään kulutuksen paremmin tuottoa vastaavaksi (edellyttäen että tuottoa on enemmän kun minimikulutus).

Tuottoa tähän asti tänään yhteensä 20 wattia. Tosin sitä tulee nytten kokonaiset 15 wattia sisään... :P

systeemi

Siihen paneelin suuntaukseen sitten kannattaa nähdä vaivaa. En nyt muista parhaita suunta kulmia, mutta jostakin ne löytyvät.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Lainaus käyttäjältä: systeemi - sunnuntai, 26.04.2015, 12:53
Siihen paneelin suuntaukseen sitten kannattaa nähdä vaivaa. En nyt muista parhaita suunta kulmia, mutta jostakin ne löytyvät.

Tuo EU:n ylläpitämä sivu sanoo optimaaliseksi kaltevuudeksi 44° näille kordinaateille, siten että se olis 22° kesäkuussa ja 80° joulu- ja tammikuussa.

Tietenkin jos oikein haluaa napata joka watin tarvis olla aurinkoa seuraava paneeli niin kaltevuudessa että suunnassa. Siinä kun tuo EU-sivu antaa vuoden tuottoarvioksi (1 kw järjestelmälle) staattisella asennuksella 1000 kWh antaa se 1500 kWh aurinkoa seuraavalla systeemillä.

Vois kokeilla seuravalla kerralla kun käy paikan päällä hitusen kallistaa niitä, viime kesänä oli kaltevuus jotain 35-40° luokkaa koska se toimis myös laatikon kattona.

weatherc

Mittarin antama tuotanto huhtikuun 8:lle viimeiselle päivälle oli 3.3 kWh, samanaikainen arvioitu kulutus oli 1.7 kWh.

Se mitä tuosta viikosta käy selvästi ilmi on sateisen ja liki selkeän kelin erot, paras päivälukema tähän asti on 735 wattia kun toissapäiväisen sateella tuli 51 wattia. Kertoo selvästi sen että mitään yli viikon pituista sadekautta ei kaivata kun päiväkulutus on 210 wattia :P Toisaalta tuo sateisen päivän lukema on aika lailla linjassa siihen mitä aurinko-anturi kertoili täällä Perttelissä, se kiikkui välillä alle 50 w/m2:ssa. 

weatherc

Parin viikon tuotto-lukemat kasassa ja ainakin voi sanoa että on hajontaa päiväkohtasilla tuotoilla, paras 735 wattia, surkein 51 wattia  ;D
Mysliä kiusaten sain keskiarvoksi 354 wattia/päivä joka toki on yli kulutuksen.