Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Sääasema sai pizzalaatikon ;)

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 20.11.2011, 00:01

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Pitkään ollut puolella silmällä hakusessa oma pikku kone sääasemalle ja sattumalta törmäsin kolmen kympin pizzalaatikkoon huuto.netissä joka parin googlauksen jälkeen lähti tilaukseen :)

Laatikko on Compaqin D510 SFF jossa pikkasen vähän RAM:ia (768MB) mutta muuten vaikuttaa ihan ok:lta. Pitää katsoa jos törmäisi 1G:n kampoihin sille jossain vaiheessa. Purkki on pinenikokoinen, siellä ei todellakaan ylimääräistä tilaa ole, ja silti sinne menee 2xtäysikokoista PCI, CD-rom, vanhan kunnon korppu ja kovalevy.
Noita saman näköisiä Compaqeja näyttää olevan myynnissä kasapäin.
Pizzalaatikoiden ongelmahan on se ettei sinne välttämättä mahdu täyskokoinen PCI-kortti (tutka) vaan vain jotain minisellaista mutta tuhon menee. Mm. PC911:sen laatikoiken joita oli ainakin vähän aikaa sitten iso kasa ei mene ainakaan mallinumeron perusteella.
Tuon lyötöni myi firma sekä antoi pikkasen takuutakin. Ei paha kun sai koneen 38€:n hintaan postikuluineen :)

Sisään puskettiin XP SP3:nen jossa laitettin silmäherkut pois päältä. Huomasin muuten että wx-ohjelmien tavaraa on liki 10 GB, josta WXSIMin noin 5GB meinaan ensimmäinen versio osoinnista meni puihin kun D-osion tila loppui kesken kun tuuppasin sisään WXSIM:in filut ;)

Tuossa Compaqin BIOS:ssa oli nappi-asetus "Use in servermode" joten ei tarvi minkäänlaista hiiren/näppiksen tapaista olla kytkettynä, yhtettä pidetään siihen tältä koneelta Teamviewerin avulla. :)


teutari

Mikäs pizzalaatikossa laulaa.... onko siellä Pena vai Celine Dion?  :D

weatherc

#2
On nämä kompjuutterit kyllä todella henkimaailman juttuja ;D

Joka tapauksessa ensimmäinen kyhelmä asennuksesta pizzalaatikkoon (juu, se sai sen nimeksi :)) meni päällisin puolin täysin OK, mutta ei vaan ihan sisimmiltään...
Case oli että langaton USB-palikka hoitaa yhteyden TP-Linkkiin ja Vivotekin kuva tulee sisään siihen "normaaliin" verkkokorttiin. Tämä toimi wanhassa läppärissä ihan ok niin miksei toimis nytkin? ;)
Ha, luulet vaan, eipä toiminut.
Nooh, sen jälkeen kun XP (yrittänyt) asennella 150+ päivitystä siihen SP3:een niin puuroahan siitä tuli, jos jonkinnäköistä uutta prosessia ja muuta roskaa jota ei tarvita. Pisteenä i:n päälle .NET-päivitykset lakkas menemään läpi (.NET tarvitaan mm. WXSIM:iin).

Eikun "töpseli seinästä" ja uusi XP SP3 sisään. Sen verran tässä matkan varrella oppinut että wx- ym. kamat ovat omassa osiossa joten ei tarvi niitä ihmetellä.

Tällä kertaa tähtäimenä perus SP3 ilman ensimmäistäkään päivitystä + blackviperin "safe"-asetus tarpeettomille prosesseille lisättynä muutamalla omalla asetuksella (mm. automaagiset päivitykset pois päältä). Matkan varrella asennettiin Compaqin ajurit jotka meni sisään oikein hyvin. Kun SP3 sisällä uusi koe sen Vvotekin kanssa, USB:n yhteys jaetuksi, kone buuttiin jonka jälkeen Vivotekin "asennusohjelma" tarkistamaan että löytyykö kamera. Jap, löytyi. Sitten tarkistamaan selaimella että löytyykö. Juu, löytyi. Osa jujua on että olen bindannut Vivotekin MAC-osoitteen 192.168-alkuiseen ip-numeroon TP-Linkissä. Näin pitkälle kaikki hyvin siis.
Loputkin softat sisään yksitellen tarkistaen välillä että häyttää hyvältä. Wx-softat koeajoon ja kaikki toimis, eikun buuttiin :)

Siiten WXSIM koeajoon ja kappas, toimii ja huomattavasti nopeammin mitä ensimmäisessä asennuksessa.
Nopeuden huomaa varsinkin WXSIMistä, nytten tulee ennuste ulos 8 minuuttia nopeammin kun ekalla kerralla.

Tulos: noin reilut 10 prosessia vähemmän (50 vs vajaat 40 kaikkine wxsoftineen) ja paljon pirteämpi pizzalaatikko. Päällisin puolin molemmat asennukset ovat identtisiä miinus M$ puskemat päivitykset perus SP3:een.

EDIT: Pizzalaatikossa laulaa Celine Dion 1700 (m)hz äänellä :D

teutari

Nälkähän tässä tuli kun viestejä lueskelin.
Nyt on sitten pizzakuski tuomassa tuommoista D530 SFF Intel Pentium 4 2600 Mhz 1024 Mt pizzalooraa. ;)
Pikkusen huonot mausteet noissa aina tuppaa olemaan joten piti tutkia omia maustehyllyjä löytyiskö sieltä jotakin päälle ripoteltavaa että sais pikkusen tulisempaa makua. :D
No, eiköhän tuo pizza ala maistumaan kun sieltä löytyi 3Ghz Pena ja 2 hyppysellistä kahdengigan Kingstonin maustetta. ;D

ps. Ylimääräistä maustettakin löytyi jos on tarvis, Intel celeron 2.40GHZ/128/400 sl6w4 q414a045

djmake

Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 23.11.2011, 19:28
Nälkähän tässä tuli kun viestejä lueskelin.

Ajattelin itse moisen hoitaa ruokakaupassa käynnillä. Jotenkin pidemmänpäällä toimivampi vaihtoehto :)

Kannattaa muuten olla vähän tarkkana, minkä sarjan laatikoita hommaa. Osa on lähes ikuisia, osassa on pahasti konkkavikoja ja emon kolvaaminen takaisin elävien kirjoihin ei välttämättä ole kaikkein mieltäylentävin tehtävä.
Samaa on muissakin merkeissä ja aika uusissakin raudoissa.

Ja jos sääasemakäyttöön tms ajattelee, niin mahdollisuuksien mukaan kannattaa kyllä se sähkönkäyttöpuolikin tarkistaa. Vuositasolla on kuitenkin merkitystä, jos kulutus on vaikkapa 30 vs 80 wattia.
Tuollainen löytyi nurkista: http://www.openpinoy.com/goods/images/20101023062722cont6.jpg Ajattelin 24/7-konetta, mutta mokoma imee tuollaisen 70 wattia, mikä on vähän turhan paljon. Vastaavasti D5xx-sarjan ultraslimmejä on muutama ollut ja mennyt. Konkkavikaista kappaletta oli joku, mutta myös toimivaa. Tarkkoja malleja en muista, mutta käyttöön ei ole jäänyt kuitenkaan. Joku juttu pisti vastaan, mutten nyt heti muista, mikä. Tosin pari on vielä testaamattomanakin jossain. Pitäisi joskus katsoa ja miettiä, mikä niissä aikanaan ei oikein miellyttänyt. Koko kuitenkin olisi asiallinen.
Vähän uudempaakin oli ja kohtuullisen tappelun ja parin konkan jälkeenkään ei vakaata saanut, niin jäi.

HP Compaq dc7600 on yksi ns toimiva pizzalaatikko. HP Compaq dc7100 menee sekin, mutta jälkimmäiseen istuu DDR2 ja myös (ihan testatusti) Pena D. Samoin winkkarin seiska tukee integroitua näyttistä vähän mukavammin. Eikä ole edes pahasti äänekäs. Selvästi havaittavaa konkkavikaakaan ei ole noissa vastaan tullut, mitä taannoin jonkun kymmenen availi. Muisteja menee neljä kampaa ja vaikka matalan kortin vaatiikin, niin pari korttipaikkaakin löytyy.

Itse olen ajellut jo pitkään Debbaria pikkunäppärän kokoisessa e-pc:ssä, jossa on 866 megainen pena ja 256 muistia. Melkein nollakuormalla pyörii ja muistikin riittää, kun mitään graafisia kilkkeitä ei tarvita. Sähköä ilman rasitusta alle 30 wattia. Ja sääasema taas on kiinni Compaqin evo N410c:n perässä. 1200 meganen pena, giga muistia, porttitoistin/telakka, koko mukavan pieni ja sähköä menee siinäkin vähän. Molemmilla hoituu hommansa, molemmille on varakappaleet ja kun vielä nollabudjetin laitteita, niin niillä mennään vielä ainakin tovi.
Muutenkin mennään läppärilinjalla aika tehokkaasti, vaikka tuossa ihan kelvollinen pöytäkonekin makaa pölyä keräämässä.

Lainaa
ps. Ylimääräistä maustettakin löytyi jos on tarvis, Intel celeron 2.40GHZ/128/400 sl6w4 q414a045

Sanoisin, ettei tuosta ole muutakun avaimenperäksi. Nelisatasella FSB:llä, olemattomalla välimuistilla ja muutenkin tuon Northwood-128-sarjan "hyvyydestä" voi olla montaa mieltä. Ei juuri Willamettestä parantunut.
Oli vastaava yhdessä kakkosläppärissä aikanaan. Kyllästyin melkoisen pian tehon puutteeseen ja aivan liian kuumana käyvään koneeseen. Vastaavan kellon pena tilalle ja kone muuttui aivan erilaiseksi.

Snowi

Juu noissa vanhoissa koneissa saattaa olla huonona puolena juuri se, että ei ikinä tiedä millon se posahtaa  :). Just eilen meni yhdestä firman koneesta virtalähde rikki ja kun avasi virtalähteen, niin konkkahan se siellä joka oli poksahtanut. Tänään sitten verkkokaupasta uusi virtalähde ja taas toimii. Noi kiinalaiset konkat on just tommosia.

Sähkönkulutuksen kannalta voin ehdottomasti suositella noita fit-PC2:ia. Sähkönkulutus on vain 6W  ;D. Esimerkiksi Vuokatin sääasemalla on käytössä juurikin kyseinen laite ja sen rinnalle LD250 tutka ja yhteiskulutus on vain 12W, eli 6W PC ja 6W LD250. Kone ei mikään hirmuvauhdikas ole, mutta kyllä se WXSIM-sääennusteen pistää kasaan noin seitsemässä minuutissa. Eli sääkoneeksi aivan loistava paketti, mutta hintaahan sillä on kyllä 360 euroa. Näköjään hinta on tullut reilusti alaspäin, sillä oli yli 400€ vähän aika sitten. Mutta varmasti kestävä paketti pitkälle tulevaisuuteen, ainakin toivoittavasti  :)

Jos puolestaan PCI-tutkan haluaa, niin siihen löysin etsiskelyn jälkeen tälläisen kopan: http://www.jimms.fi/tuote/LA-606. Hintava tuo kyllä on, mutta oli omaan ratkaisuun oikeestaan ainoa vaihtoehto. Halusin pienen kotelon, johon menee kuitenkin täysikokoinen PCI-kortti. Tuohon koteloon se menee riser-kortin ansiosta. Paljon pienempään pakettiin ei PCI-korttia enää saa. Sähköäkin kuluu vain vajaa 30W. Harmillisen kallis tuo kyllä on, mutta ei löytynyt yksinkertaisesti mitään muita sopivia koteloita.

djmake

Lainaus käyttäjältä: Snowi - torstai, 24.11.2011, 22:41
Juu noissa vanhoissa koneissa saattaa olla huonona puolena juuri se, että ei ikinä tiedä millon se posahtaa  :). Just eilen meni yhdestä firman koneesta virtalähde rikki ja kun avasi virtalähteen, niin konkkahan se siellä joka oli poksahtanut. Tänään sitten verkkokaupasta uusi virtalähde ja taas toimii. Noi kiinalaiset konkat on just tommosia.

Ihan noin suoraviivaisesti homma ei oikeastaan mene. Nimittäin ei niitten uusien kanssakaan voi kovin pitkään kestoon varautua. Konkkavikaa on pahimmissa ja ongelmalliseksi tiedetyissä malleissa näkynyt todella nopeasti, eikä pari vuotta vanha konkkavikainen ole mikään mahdoton yhtälö. Vastaavasti moni vanhempi toimii lähes ikuisesti. Eli osin arpomista ja osin se vanhempi voi olla pitkäikäisempikin.
Mutta tätähän tämä nykyään on. Konkkaa konkan perään laitteesta riippumatta. Toisaalta vaikka digiboksiin kerran vaihtaa kunnolliset konkat, niin sittenhän se onkin melkein ikuinen.

Ja onhan niissä vanhemmissa laitteissa tosiaan vielä yksi hyvä puoli. Kun hintaa ei ole juuri ollenkaan, jos sitäkään, niin voi hommata saman tien kaksi. Kiintolevystä klooni toiselle levylle ja vararauta, niin homma jatkuu laiterikon kohdatessakin melkoisen nopeasti.

Lainaa
Sähkönkulutuksen kannalta voin ehdottomasti suositella noita fit-PC2:ia. Sähkönkulutus on vain 6W  ;D. Esimerkiksi Vuokatin sääasemalla on käytössä juurikin kyseinen laite ja sen rinnalle LD250 tutka ja yhteiskulutus on vain 12W, eli 6W PC ja 6W LD250. Kone ei mikään hirmuvauhdikas ole,

Kyllähän näitä pieniruokaisia laitteita on tarjolla, mutta ihan noin pieneen menee aika harva. Ja ongelmaksi muodostuu taas se, että osasta ei ole mitään selvää tietoa ja ostaminen kokeilumielessä ei oikein ole järkevää.
Tuosta kalliista hinnasta ja "ei hirmuvauhdikas" seurauksena tosiaan itse olen noita vanhempia käyttänyt. Kone kun on ilmainen ja silti aika vähän sähköä kuluttava, niin tuon hinnan säästäminen ei oikeastaan edes onnistu.

Yksi pieniruokainen ja ei niin vauhdikas on miniläppäri. Ei välttämättä enää näistä uudemmista, missä näyttöjen kokokin kasvoi. Joskus tuli eee900 hommattua ja se vie muistaakseni jokseenkin kymmenkunta wattia näyttö pimeänä. Ei vaan ole tullut valjastettua ainakaan vielä mihinkään 24/7-käyttöön, mutta sellaiseen voisi olettaa tuollaisia löytävän aika edullisestikin.

Lainaa
Jos puolestaan PCI-tutkan haluaa, niin siihen löysin etsiskelyn jälkeen tälläisen kopan: http://www.jimms.fi/tuote/LA-606. Hintava tuo kyllä on, mutta oli omaan ratkaisuun oikeestaan ainoa vaihtoehto. Halusin pienen kotelon, johon menee kuitenkin täysikokoinen PCI-kortti. Tuohon koteloon se menee riser-kortin ansiosta. Paljon pienempään pakettiin ei PCI-korttia enää saa. Sähköäkin kuluu vain vajaa 30W. Harmillisen kallis tuo kyllä on, mutta ei löytynyt yksinkertaisesti mitään muita sopivia koteloita.

Sehän se... Mikä on harvinaisempi, on myös helposti kallis. Ja vastaavasti osaan pienistä ei tosiaan laiteta mitään kortteja. Eli kompromissin joutuu rahan, koon ja osin sähkönkin kanssa tekemään.
Eihän tuo 30 wattia vielä paljoa ole ja harrastuksiin menee aina rahaa. Muttei montaa enää ihan huvikseen viitsi, saati sitten jotain sadan watin koneitta. 12 senttiä ei kaikilla edes riitä kilowatilta, mutta sillähän 24h käytössä hintaa tulee noin euro per watti per vuosi. Osalla toki lämmityksestä osan vuotta pois.

Muutenkin näitä sähköllä toimivia alkaa olla nurkissa tolkuton määrä. Pelkästään tietokoneisiin liittyviä palikoita on verkkokilkkeet ja muut mukaanlaskien aika kertaallinen kasa. Kaikki muu sitten vielä päälle.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: djmake - perjantai, 25.11.2011, 13:18
Ihan noin suoraviivaisesti homma ei oikeastaan mene. Nimittäin ei niitten uusien kanssakaan voi kovin pitkään kestoon varautua. Konkkavikaa on pahimmissa ja ongelmalliseksi tiedetyissä malleissa näkynyt todella nopeasti, eikä pari vuotta vanha konkkavikainen ole mikään mahdoton yhtälö. Vastaavasti moni vanhempi toimii lähes ikuisesti. Eli osin arpomista ja osin se vanhempi voi olla pitkäikäisempikin.

Tuo on kyllä itseasiassa aivan totta. Ne vanhemmat koneet saattavatkin kestää selvästi pidempää jos ovat kestäneet jo tähänkin asti. Eli tavallaan ollaan jo ylitetty se aika jolloin kiinalaiset/huonolaatuiset konkat olisivat jo poksahtaneet  ;D. Konkkaviat ovat kyllä harmillisia, sillä jos ei itse jaksa/osaa vaihtaa konkkia, niin menee koko laite vaihtoon yhden konkan takia.

LainaaYksi pieniruokainen ja ei niin vauhdikas on miniläppäri. Ei välttämättä enää näistä uudemmista, missä näyttöjen kokokin kasvoi. Joskus tuli eee900 hommattua ja se vie muistaakseni jokseenkin kymmenkunta wattia näyttö pimeänä. Ei vaan ole tullut valjastettua ainakaan vielä mihinkään 24/7-käyttöön, mutta sellaiseen voisi olettaa tuollaisia löytävän aika edullisestikin.

Ei muuten välttämättä ollenkaan hassumpi idea. Itsellä on yksi tuommoinen ihan vähän niitä pienempiä miniläppäreitä isompi miniläppäri. Hankin vähän isomman pääasiassa näppäinten kokojen takia, sillä tuossa omassa ne on 95% täysikokoiset. Painoa koneella ei ole kuin noin 1,4 kiloa ja jos laittaa tehonkäytön minimiin, niin silloin pärjätään täyden akun kanssa 10 tuntia  :). Näytön koko tuossa on 11,3 tuumaa. Voisin hyvinkin harkita myös tuota sitten tulevaisuudessa sääkoneeksi, mutta toistaiseksi se on mulla matkakäytössä.


weatherc

LainaaNe vanhemmat koneet saattavatkin kestää selvästi pidempää jos ovat kestäneet jo tähänkin asti.
Totta. Eipä tarvi kovin kauaa seurata esim. sitä webhostingfforumia jot avilkuilen puolella silmällä silloin tällöin niin käy selväksi että "mikään ei ole niin epävarma kun tietokone".  ;D
Siinä oli jossain että yksi ajankohdista jossa hajoamisriski on suurin on silloin kun kone on ihan uusi.
Kun on "sisäänajettu" niin on taas rakenteelliset, ja kokoamisviat ilmaantunueet jos ilmaantuakseen, näin pelkistyneetsi sanottuna.
Kovalevyhän voi hajota ihan milloin vain, se ei kelloa tai tuntilaskuria kato että onko käyetty 100 vai 10000 tuntia (mutta siksi on raidit keksitty ;D).


khyron

Elektroniikan hajoamisriski noudattaa tyypillisesti kylpyammekäyrää. Ihan aluksi suuri, sit vähän ajan päästä tippuu melko alas ja sit lähtee todella loivasti nousemaan, ja sit jossain vaiheessa rupee taas nousemaan hieman jyrkemmin.