Sademittarin tarkkuus

Aloittaja Rambe, sunnuntai, 31.07.2011, 11:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Rambe


  Jonkin aikaa sitten ilmestyi pihaan nurmikolle semmonen vihreä sadekippo jossa asteikko. Tuo toinen puolisko oli jostain halpiskaupasta löytänyt.

Tässä seuraillessa sademääriä olen tullut huomanneeksi asian, jota jäi pohtimaan. Hiljainen tasainen sade, niin sademäärä "klasun" näytöllä ja
kipossa on lähes sama.
Mutta nyt kun on tullut vettä vähän runsaammin ja vaihtelevalla voimakkuudella, niin tuo vihreä kippo on kerännyt vettä huomattavasti enemmän.

Mietiskelin, että pystyykö tuo 1080-tyylinen keräin käsittelemään runsasta/voimakasta sadevesimäärää vai paljonko isosta sadepisarasta roiskahtaa
ulos osuessaan keräimen pintaan.

En ole seurannut (seisonut sateessa ja toljottanut katonreunaan) kovalla sateella kuinka keräin käyttäytyy.

Eli ajattelinkin kokeilla tehdä hieman (n.5cm) korotusta keräimen reunoihin. Tietenkin keräimen pinta-ala tulee säilyä.

Onkohan järkeä vai (harrastus)ajan tuhlausta

miihkali

"Mietiskelin, että pystyykö tuo 1080-tyylinen keräin käsittelemään runsasta/voimakasta sadevesimäärää vai paljonko isosta sadepisarasta roiskahtaa
ulos osuessaan keräimen pintaan."

Viking 1080:n sadekeräin on kai samanlainen, ja luulen jonkun laskeneen tarvittavat keräyspinta-alat ynnä muut. Viking raksutteli lukemia aivan kaatosateellakin, mutta tarkkuudesta voidaan olla montaa mieltä mikäli laitteen muihin ominaisuuksiin on uskominen. Maanantaikappaleen omistajana en voi kehua.

Argonex

Olen myös tehnyt samansuuntaisia johtopäätöksiä ws2800 ja tuommosen vihreän puutarhamittarin välillä.
Villi ajatus kävi mielessä; kun se sademittarin keinu kääntyy.. niin siihen tyhjentyvän keinun pinnallehan jää vesipisaroita, voisikohan ne hitaalla sateella valua siitä alas ennenkuin vastapuoli keinusta tulee täyteen?  Nyt kun sataa kovemmin vettä niin ne pisarat ovat tavallaan lisävastapainona sielä alaspäin kääntyneellä keinun puolella ja täten se täyttyvä puoli keinusta tarvii enemmän vettä kääntyäkseen. ?
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

weatherc

Tein ihan samanlaisia havaitoja tuon oman VP2:sen kanssa tuossa kun oli nuita ukkoskuuroja. Mutu oli että aivan liian vähän jäi haaviin niistä kun taas kun satoi tasaisesti (rankastikkin) niin raksutti ihan iloisesti.
Oma villi arvaus on että ukkoskuuroissa tuulee useasti puuskaisesti ja siten lentäis osa sateesta sadeämpärin aukon ohi/yli. Tiedä sitten että aiheuttaako sadeämpäri itsestään jonkinlaista tuulen/sateen suunnaan muutosta vai mikä on.
Toinen aravus on että ukkoskuurotapaisissa puuskasateissa sadeämpäri jää jonkun (esim talon) varjoon, koska puuskat ovat monesti koviakin niin vaikutusta voi olla aika kauaskin vaikka normaalisti toimisi ihan ok.

angle

Tännekin ilmestyi tuommoinen vihreä sadekeräin mittari. Parin sateen havainnot.

10 mm kuurosade kupissa, 1080 näytti 7,5 mm.
45 mm voimakas kuurosade kupissa, 1080 näytti 38 mm.

Eli vähän jää jälkeen, mutta virhettä voi olla molemmissa mittauksissa.

Muistelen jossain nähneeni semmoisen 1080 sadeanturiin tulevan "korotus" osan myynnissä. Nyt en vaan löydä mistään. Sen sijaan noissa varaosa sadeantureissa näyttää olevan eräänlainen ritilä, ilmeisesti estämässä tuulen vaikutusta mittaukseen.

weatherc

Pitäisi jostain löytää kuva FMI:n sadekerääjästä että miten he ovat asian ratkaisseet...(Ukka; käytkö vakoilemassa Naruskan FMI-asemalla?  ;D)

miihkali


weatherc

Hmm...
LainaaTretyakov-tuulisuojuksella
Ei kun rakentelemaan ;)


Argonex

Tuo tuommonen vihriä sademittari näytti kerran 22mm kun ws2800 näytti tasan 20mm sadetta.  Kesän ainoa raesade kun tuli niin sillon sinne sademittarin suppiloon meni rakeita ja mittari tulvi suoaan reunojen yli :D sillon oli heittoa _hivenen_ enemmän kun mittariin kertyi vain reilu 10mm ja todellisuudessa sademäärä oli lähempänä 30 =)
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää