Sademittarin tarkkuus

Aloittaja Rambe, sunnuntai, 31.07.2011, 11:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukkahan se voi tarvittaessa käydä vaikka kuvaamassakin, mutta ulkomuistista sanoisin sen olevan FMI:n Naruskan asemalla tuommoinen miihkalin viestissä olevan linkin mukainen. Laitteisto näkyy tielle. Mummulla on aitaukseen vielä laillinen pääsy, kun hän sattuu olemaan käyttöoikeusihmisiä siihen Sallan kunnan hallinnoimaan kämppään, joka sijaitsee koeaseman aitauksen sisäpuolella. Kuvamateriaalin voin tilata häneltä kuin paparazzilta ikään...

Pakkohan niitä vehkeitä jollain lailla näkösillä on pidelläkin, että luonnonvoimat pääsevät sinne näytemateriaalinsa esteettä kaikista ilmansuunnista ja maastakin päin tuotamaan ja mittarit niitä sitten mittomaan. Näkösillähän nuo taitavat privaattilaitteetkin olla, paitsi Ukan sademittari, jota ei pääse näkemään kuin katolle ja savupiipun päälle kiipeämällä, tai helikopterista.  :o ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Tuosta sademittarin tarkkuudesta Ukka ajattelee asiaa niinkin päin, että eipä sillä taida yksittäisen sademittarin mittaaman vesimäärän tarkkuudella niin kovin suurta merkitystä olla, kun ajattelee sadetta ja joskus sen luonnetta. Yksittäinen mittari kerää vesitietoutta niin kovin pienen pieneltä alueelta. Pitkällä aikavälillä kaikki mittalaitteet varmaankin kertovat jotain vaikkapa vuosittaisesta sademäärästä. Ja sekinhän vaihtelee.

Ukan PeetBrosin mittarin keruukipon halkaisija on kymmenkunta senttiä. Pyöreä se on muodoltaan ja sen reunat ovat semmoiset terävät niin, että puoliksi saattaa vesipisara reunaan osuessaan mennä, tai siten ei. Sinne se kerääntynyt vesi painuu vajaan sentin halkaisijaltaan olevaan kipon pohjaan, mistä se kulkeutuu sitten alas sille elektroniselle mittahärdellille, joka on niin pienistä metallisista puikoista tehty, ettei ilman silmälaseja pysty näillä silmillä mitään yksityiskohtaisia juttuja siitä edes kertomaan. Kerran puhdistuksen yhteydessä niitä hiplailin, mutta paremman näkökyvyn omaava nuorempi ihminen piti tilata katolle tarkistamaan, että kaikki neulannokat tuli työnnettyä oikeisiin reikiinsä ja ainakin melkein siihen asentoon, mihin ne tehtaalta lähtiessä joku kone tai ihminen oli laittanut.

Ukan mittarille varmaankiin roiskuu vettä piipusta ja myös siitä lautakehästä, joka kiertää muutaman kymmenen sentin ja muutaman sentin päässä kipon ulkoreunoista. Ei minun älli riitä sihenkään, miten tuommoinen FMI:n urkupillisarja vesimäärän muka pilkulleen voisi mitata, eheei. Eikä tarviikkaan, kuten ei Ukankaan.

Se on jo Ukankin mielestä hieman eri asia, jos se laite lakkaa kokonaan mittaamasta mitään sadetta. PeetBrosissakin voi niin käydä, että ylilennolla räksä päsäyttää kipon pohjalle semmoiset mällit, että sadevesi lakkaa löytämästä tiensä sinne mittatikuille tyystin. Semmoinen pelihän ei taas kunnianhimoisen sääasemanhoitaajn kanssa vetele, vaan vika pikimmiten korjataan  ;).

www.naruska.com

J.Jäntti

Jokin tutkimuspaperi netin syövereissä kertoi, että mittausero tuulelta suojaamattoman ja tuulisuojatun sademittarin välillä pyöri siinä neljän prosentin hujakoilla ja että kylmissä ja lumisissa olosuhteissa tuulelta suojattu mittari jopa mittasi liikaakin.

Minun silmissäni tuo ei ainakaan nopeasti mietittynä kuulosta niin pahalta heitolta, että lähtisin peltiä saksimaan ihan heti. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------


teutari

Lainaus käyttäjältä: miihkali - maanantai, 01.08.2011, 06:12
Lisää aiheeseen..

http://www.atm.helsinki.fi/~jhrinne/kurssit/KM8.pdf

Hyvä löytö , tuli taas paljon viisaammaksi. ;)

VP:n kerääjässähän ei tuota ylipursuamisen ongelmaa ainakaan ole kun kerääjän taitaa mahtua pari litraa vettä (en ole mitannut) ennenkuin vesi valuu yli äyräiden joten saa tulla aikamoinen monsuunisade tuohon kerääjän päälle ennenkuin sielä alkaa yli valumaan.
Onhan tuossa VP:n sademittarissa säätö millä pystyy tuon tuuliongelman ottamaan huomioon, kiikun liikettä pikkusen muuttamalla.
Muistaakseni silloin kun ekiwx:llä oli sääasema pystyssä niin hänhän teki omaan sademittariin nuo säädöt.

Espoo

Sattuiko kukaan kattelee pk-seudulla tai toki muuallakin jos on samanlainen sumusateinen keli että
paljonko kertyi/kertynyt mittariin lukemaa? Mulle on antanut tähän mennessä 0,5mm.