Sadekippo jäässä/Lämpötila-anturin siirto

Aloittaja weatherc, perjantai, 03.12.2010, 16:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Sadekipon kiikku taitaa olla jotenkin juntturassa koska kaikki sulannut vesi on tullut ulos samalla sivulla. Pitääpi tarkistaa se...

weatherc

Ei se mitään jäässä ollut, kipon sisukset ihan sulat ja lämpimät ja kippo oli ihan tyhjä lumesta ja kiikku toimis ihan ok.
takasin asennetuani laitoin pienen kourallisen lunta siihen eikä sekään ole rekisteröitynyt, kummallista...

weatherc

#2
Osuvasti keskellä lumisadetta piti vähän tutkaila lisää tuota sadekippoa, piti ensin sulattaa se irti kipon pohjaosasta hiustenkuivaajaalla ;D  :P

Lisättiin toinen kerros foliota eritykseksi ulkoreunalle (kuva), uudessa kerroksessa on vähintään 2 ja paikoitellen peräti 4 foliokerrosta sekä vaihdettiin toinen nuppi tehokkaammaksi nyt on nupit 2 x 21W  ;D

Vastelanka-lämmitys on suunnitteilla mutta se ei nyt tähän hätään auta :)

weatherc

Tän löysin Kooklella moootoripyöräfoorumilta kun pisti hakusanaksi "penkiläämitin" ;)

Eli ostaa muutaman €uron penkinlämmittimen Biltemasta/Motonetistä, pistää palasiksi ja otta talteen lämmitysjohdon siitä.
Kysesellä foorumilla olivat kyhänneet vaatelämmittimiä siitä  ;D    

Snowi

Juu tuon saman threadin pastesin tonne sadekippolämmitysketjuunkin  :). Tuon olisi kyllä todella kätevä ja helppo homma toteuttaa, koska siinä on jo valmis suojauskin tuolle langalle. Itse tosin tilasin tuulianturin kanssa samalla vastuslangat sadekipollekin, niin aion tehdä lämmityksen niistä. Käytän siihen varmaan tuota 1mm paksua lankaa, jonka luulisi lämmittävän ihan riittävästi  :)

weatherc

#5
Asensin tässä paremman puutteessa pientä lämpötilaseurantaa kipon sisuksiin.
Mittarina toimii vanhan WMR:än extra-lämpötila-anturi (se missä itse antura on 1.5 m johdon nokassa).
Sadekipon pohjassa oli aika sopivan kokoinen reikä sitä varten että anturin sai pujoitettua sisälle, solmu päähän ettei karkaa, kippo takas ja itse lähetin siihen kipon ja tolpan välissä olevaan pieneen tilaan ja eikun takasin sisälle ja heräätelemään se pahasti kärsinyt WMR:än konsoli henkiin. ;)

Nyt kymmenisen minuuttia olleena niin mittari näyttää +18 astetta, tämä kun ulkona on -8 astetta ja lämmityksenä 2 x 21 W lamppua. ;D  

EDITTIÄ Puolen tunnin lämmityksen jälkeen kipon sisuksissa oli +24.8 asetta  ;D

tito

LainaaKäytän siihen varmaan tuota 1mm paksua lankaa, jonka luulisi lämmittävän ihan riittävästi

Tuo lämmitystehon laskentajuttu on vähän nurinkurinen "maallikonsilmin".
Mitä paksumpi lanka, sitä pitemmästi sitä tarvitaan määrättyyn tehoon, eikä vahvuus lisää muuta kuin kuin mekaanista kestävyyttä
Tuo 1m pituisen ja 1mm vahvuisen vastuslangan teho on 12V:lla 80W, 2m pituisella 40W ja 0,5m pituisella 160W, eli tuo 2 pitäisi lankaa saada sinne mahtumaan, jos ajatellaan 40W tehoa.

Jännitettä laskemalla teho pienee samoilla langan pituuksilla.

weatherc

Seuraava havaittu mahdollinen ongelma, josta tais olla teutari joka mainitisi siitä viime talvena, kuten hyvin tiedämme Daviksen VP2:ssa sadekippo ja lämpötila-anturi on päällekkäin.

Sadekipon sulannut vesi kerää ensinnäkin kökön suoraan kiikun reijän alapuolelle säteilysuojan katolle ja se vesi joka ei ihan heti jäädy taas jäätyy säteilysuojan reunoille.
Säteilysuojan katolle kerääntynyt jää tukkii ennenpitkää veden koko pääsyn ulos tai, mitä vielä pahempi, tässä on selvä riski että se hajoittaa koko hienouden, vesihän laajentuu kun jäätyy. Huonoa design-suunnittelua "pro-valmistajalta" sanona minä.
Jään määrän kerääntymiseen vaikuttaa tietty varsinkin kaksi seikkaa sademäärän lisäksi, ulkolämpötila sekä sulatun veden lämpötila.
Toinen mielenkiintoinen seikka on, kuinka paljon kerääntynyt jää vaikuttaa mitattuihin lämpötila/kosteus-lukuihin.

VP2:sessahan on tehty suht helpoksi irrottaa mokomat toisistaan kun ovat normi puhelinkaapelilla/RJ-liittimellä kytkettyjä.

weatherc

#8
Sadekipon lämpötilan seuranta nyt kun vain -1.5 astetta ulkona: +32.5 astetta  ;D hmmm...

weatherc

#9
Laitetaanpa fotograaffi sätelysuojan jäästä tällä hetkellä, nuoli osoittaa kökköä joka on kertynyt kipon ja suojan rakoon.