Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Talvi 2009-2010

Aloittaja Jussa, lauantai, 10.10.2009, 21:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - lauantai, 20.02.2010, 18:58
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - lauantai, 20.02.2010, 17:52
Ennusmerkit ensi yöstä ovat aavistuksen verran eilisiltaista varmemmat. Jotenkin Naruskan taivaanranta ja lämpötilan alenemisen vauhti taitavat tietää sitä, että viimeöinen hellejakso on ohi. Kaikeksi huipuksi, vaikka kaikki eivät poroetiäisiä oikein noteeraakaan, on Täplä poistunut pihapiiristä etsimään itselleen huonetta lumimajasta.

Lämpötila laskee tälä hetkellä kahden ja puolen asteen tuntivauhtia, mittari näyttää nyt iltakuuden korvilla -27,5 astetta.

Kamerakuva 17.31 aikaan ei juurikaan helteiseltä näytä. Taidan lajitella ensi yöksi vähän jämerämpää kaliberia olevaa kuivaa koivua kattilan viereen, ettei holotnaan tartte aamulla herätä...

Tuli muuten mieleen, onko säteilysuojapöntön tuuletin toiminnassa talvellakin?
Voisikohan siitä aiheutua jopa huomattavaa lämpöä kovalla pakkasella?

Oma tuuletin on Davisin malli jonka pitäisi periaatteessa pyöriä 24h/7. Mutta näin talvella kun auringon energia on pienempi, ei tuuletin oikeastaan pyöri ollenkaan. Yöllä tuo oman aseman tuuletin pyörii sitten paristojen varassa jos energiaa ei ole saatavilla auringosta. Silloin kun olen aseman luona käynyt, ei tuuletin ole ainakaan korvakuulolla ollut käynnissä.
Tosin en ole nyt vähään aikaan aseman luona käynyt, mutta esim. tänään auringon energia oli jo niin hyvä, että tuuletin on varmasti lähtenyt pyörimään ellei ole sitten syväjäätynyt  :D
Mutta ainakaan itse en ole huomannut, että tuuletin olisi mitenkään nostanut lämpötiloja jos se nyt on ylipäätänsä edes pyörinyt.

Mitenköhän muuten on, että jäätyykö tuo tuuletin tämmösillä pakkasilla? Tosin ei sitä kyllä talvella tarvitsekaan.

Naruskan Ukka Matinpoika

On se tuuletin pienellä teholla päällä jatkuvasti. Tuuletin poistaa ilmaa yläosan reikien kautta niin, että virtaus juuri ja juuri käteen tuntuu. Lämpötila-anturi on sisäputken alimmalla kolmanneksella, joten oletan, että yläkautta purkaantuva ilma ei kierry millään takaisin laitteen alle. Laitetuulettimen sähkötehoa en edes tiedä, mutta ei se montaa wattia ole.

Lämpötilaero Ilmatieteen laitoksen mittausaseman ja oman asemani välillä on maasto-olosuhteista johtuen talvella lähes aina niin päin, että lämpötila siellä on alempi. Se mittari on jänkänotkaleessa lähempänä Naruskajokea kuin tämä omani. Korkeuseroa mittauspaikoilla on kymmenen metriä niin päin, että omani on alempana.

www.naruska.com

Snowi

Pitänee sitten joku kerta kokeilla kun seuraavan kerran asema luona käy. Tosin tuulta ei saisi oikeastaan olla jos sen tuulettimen haluaa sitten tuntea.

Leksa

Kyllä ainakin minun aurinkokenno tuuletin pitää todella kovaa "meteliä" jos se pyörii, tänään en kyllä kuullut enää mitään ääntä vaikka aurinko porotti siihen täydellä teholla ei lähtenyt käyntiin edes "pienellä" koputuksellakaan, saattaa olla että on nyt lopullisesti syväjäätynyt (laakerit loppuun kuluneet :) onhan tuo jo monta vuotta hyvin toiminut, mutta aina pakkasilla kevät talvella pienellä kopautuksella käyntiin lähtenyt. Tuossa uudessa Vantage Vue asemassa ei onneksi moista tuuletinta ole, kylläkin siihen keväämmällä (kevväämmällä kevväämmällä, niinkuin se vanha mosse) aion asentaa laitetuulettimen (tarkoittaa jos), vaikkakin onkin melko hyvin talon pohjois varjossa, eikä keskipäivän aurinko pääse siihen virhelukemia juurikaan antamaan.

Mites se on Naruskassa jos asemasi on "alempana" siis tuo lämpötila näyttö :)

Leksa

Tällaiselle näyttää tuo Farmit.net ukkostutka kuva nyt, eli rintamassa ei ole salamointia... kesällä näyttää todella hyvin reaaliajassa  (15min) ukkos solujen salamatiheyden, (ei tarvii omaa salamatutkaa) ja on ainakin "ukkosen" varma :)

Naruskan Ukka Matinpoika

Mittauspisteiden korkeusero merenpinnasta mitattuna täällä Naruskalla on niin, että meidän korkeutemme on 205 metriä ja Ilmatieteen laitoksen korkeus 213 metriä. Sillä korkeuserolla ei liene niinkään suurta merkitystä lämpötilaeroihin. Mallikkona ajattelen niin, että mittauspaikat sijaitsevat maastollisesti aika tavalla erilaisilla paikoilla. Me olemme koeaseman maastokohtaan verrattuna kummulla, kun siellä ollaan selkeässä notkopaikassa. Ilmavirtaukset ja kylmän ilmamassan kerääntyminen poikkeavat tästä syystä, kuten siksikin, että metsäisyys mittauspisteiden ympärillä on hyvin erilainen. Mittarin fyysinen etäisyys myös joesta vaikuttanee jotain, koska kyse talvellakin on avovedestä, joka vaikuttaa ilmankosteuteen ja sitä kautta ehkä myös lämpötilaan.

Paikallinen kylmin paikka ei kaikissa olosuhteissa ole kylmin paikka, mutta joku sijainnillinen yhteys perinteisesti kylmäksi tiedetyillä paikoilla on. Tämä Ilmatieteen laitoksen mittarin paikka on täällä juuri sellaisessa maineessa, eikä syyttä. Sitä kylmempiäkin maastokohtia voi olla, mutta tämä paikka on tietenkin mittaamalla vuosien aikana todennettu.

Kittilän Pokassa mitatun -51,5 asteen virallisen Suomen pakkasennätyksen uutisoinnista muistan, että sääaseman hoitaja oli käyttänyt liikuteltavaa mittaria Pokan mittausaseman lähellä tietämässään kylmässä paikassa. Suomen ennätyslämpötilan aikoihin kylmemmässä paikassa oli mittari näyttänyt -55,5 astetta. Samana päivänä täällä Naruskalla mitattiin -54,4 astetta. Virallinen mittari ei todennäköisesti ollut tuolloin Pokankaan, puhumattakaan Suomen kylmimmässä paikassa.

Asiantuntemattomuuteni tunnustan pikapikaa, koska sääalan koulutus tyystin puuttuu minulta. Ajattelutapani ei ole tieteellistä, vaan enintään jotain Havukka-ahon ajattelijaan rinnastettavaa, joskaan ei ehkä niinkään korkeata tasoa. Näistä vanhoista ennätyksistä olen kirjoittanut aikaisemminkin, mutta ei kai noista reuhakkaista alle -50 asteen lämpötiloista muistuttamisesta minua kukaan tule neniin vetämään.


www.naruska.com

Leksa

Niin se on kyllä totta että korkeus erolla on suuri merkitys lämpötilaan (tunturi/laakso). Laaksossa on huomattavasti kylmempää kuin korkeammalla niinkuin Naruskan Ukka sanoo "Lämpötilaero Ilmatieteen laitoksen mittausaseman ja oman asemani välillä on maasto-olosuhteista johtuen talvella lähes aina niin päin, että lämpötila siellä on alempi. Se mittari on jänkänotkaleessa lähempänä Naruskajokea kuin tämä omani. Korkeuseroa mittauspaikoilla on kymmenen metriä niin päin, että omani on alempana"  ;)

tito

LainaaNiin se on kyllä totta että korkeus erolla on suuri merkitys lämpötilaan (tunturi/laakso). Laaksossa on huomattavasti kylmempää kuin korkeammalla niinkuin Naruskan Ukka sanoo "Lämpötilaero Ilmatieteen laitoksen mittausaseman ja oman asemani välillä on maasto-olosuhteista johtuen talvella lähes aina niin päin, että lämpötila siellä on alempi. Se mittari on jänkänotkaleessa lähempänä Naruskajokea kuin tämä omani. Korkeuseroa mittauspaikoilla on kymmenen metriä niin päin, että omani on alempana" 
Olenkohan tuosta mäkikilpailusta vielä järkyttynyt, mutta tämä viesti ei minulle oikein auennut. ::)
Naruskalla käyneenä ja FMI:n mittauspisteen maaston nähneenä ymmärrän kyllä tuon Ukan kirjoituksen.

Leksa

"Lämpötilaero Ilmatieteen laitoksen mittausaseman ja oman asemani välillä on maasto-olosuhteista johtuen talvella lähes aina niin päin, että lämpötila siellä on alempi. Se mittari on jänkänotkaleessa lähempänä Naruskajokea kuin tämä omani. Korkeuseroa mittauspaikoilla on kymmenen metriä niin päin, "että omani on alempana".  Niin tarkoitan jos mittaus piste on alempana niin kyllä se kylmempää näyttää  ;D

tito

LainaaNiin tarkoitan jos mittaus piste on alempana niin kyllä se kylmempää näyttää
Niin yleensä on, mutta ei aina pidä paikkaansa. Korkeudella tarkoitan metriä merenpinnasta.
Et saa minua vakuuttuneeksi tuolla lainatulla lauseella ja piste. ;D