Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Kamera eli RasPi näyttää ottaneen hatkat, se on päivittynyt 3 kertaa viimeisen vuorokauden aikana ja siinä on kummallinen viiru keskellä kuvaa... Etäyhteys siihen ei myöskään toimi.

weatherc

Kamera kehissä taas, etänä tehty "töpseli irti hetkeksi"-rebootti releen avulla korjasi asian.

Viirusta/palkista keskellä kuvaa löysin Googlella infoa että voi johtua virtalähteestä. Ainakin tällä hetkellä on palkki liki kadonnut. Samassa 12V->5V virtalähteessä on kiinni myös BO joten voi hyvin olla että potku tahtoo loppua jos BO:ssa on paljon aktiviteettiä, tiedä häntä. BO:n web-interface kertoili että inputti olisi noin 4.5V (RasPi:sta ei saa ulos virta-dataa) joten voi hyvin olla että siinä on se syy.

weatherc

Data paneeli-säätimestä

Ei siihen mennyt kun vajaat vuosi että päästiin itse asiaan eli paneelien dataan käsiksi  ;D :P

Nykyisessä MPPT-säätimessä on RJ45-näköinen portti. Sen muoto on silkkaa juksausta nimittäin datan muoto on serial ja uusimmissa Tracer-säätimissä Modbus. Saatavilla on säätimen ja tietokoneen väliin sopiva kaapeli joka lykätään USB-porttiin. Kuullostaa helpolta? Juu, niin kauan kun käyttää Windowsta. Läppärillä se toimis mainiosti saatavilla olevalla win-softalla. Kun lykkäs sen Cubie:iin niin oli vastaanotto vähän erilaista, Cubie näytti kieltä että juu, tässä on kyllä USB-johto mutta enpä tunnista sitä. Eli se siitä helposta asennuksesta...

Noh, tietokirja Google löysi parit sivut jossa dataa haettu niin Linukalla kuin Raspi:lla. Eikun väsämään johdonpoikasta tuon ohjeen mukaan: http://www.instructables.com/id/Raspberry-pi-Tracer-interface/?ALLSTEPS ja kokeilemaan (kyseinen säädin oli kotosalla jotta helpompi testailla ja virkaa tekevä säädin oli vara-sellainen)...

Kotona olevalla Raspi:lla homma lähti helposti toimimaan kun lykkäs johdot kiinni ylläolevan ohjeen mukaan. Mutta, ideahan oli että Cubie hoitais sitä datakeruuta samalla kun kerää wx-dataa, ei Raspi. Kaavojen mukaan *pitäisi* Cubiessa olla sarjaportin pinnit (GND, TX, RX sekä VCC). Mutta, kun kytki johdon ei Cubie enää inahtanutkaan...

Joten käyttöön otettiin "Plan B" eli paneelidataa kerätään ainakin toistaiseksi Raspi:lla joka toimii myös kamerana.

Pitää miettiä/kokeilla mikä olisi se paras setuppi tuohon koska tuossa on nyt pari kuprua
- Raspi hukkaa kellon kun virta katkeaa (= se jää siihen mihin se jäi) - tosin, jos reititin on päällä voin kysyä Cubielta kellonajan ja asettaa sen manuaalisesti bashilla...
- Nyt on 2 dataa keräävää purkkia kun niitä pitäisi virrankulutuksen kannalta olla vain 1

Data..
Data tallennetaan minuutin välein siten että Raspi:lle tallentuu data Sqliteen sekä dedille/sivuille lähtee paketti dataa 15 min välein. Tämä  normaalisti vartin paketti tarkistaa ensin dediltä että mikä on tuorein data dedin kannassa ja paketoi sitten kaikki sitä tuoreimmat datat lähetettäväksi. Dedille lähtee myös tämän hetken tiedot minuutin välein.


weatherc

Ensimmäisen vuorokauden säädindata liki kasassa...

Auringon nousu 04:08 ja lasku 22:58, muutama havainto:
- sateella ei tuu juuri mitään mikä nyt ei ollut yllätys (kuvassa alk noin klo 17 ja aamulla noin 9:30 asti), mutta heti sateen loppuessa 10 hujakoilla alkoi tulemaan.
- paneelien (tyhjäkäynti) jännite ei tipu täysin nollaan edes yöllä, noin 00:50-02:10 on jännite < 1V.

weatherc

Pilvinen keli ja skriptin mukaan 650 watin tuotto laittoi miettimään että onko väärä volttiluku käytössä tuon tuoton laskelmassa.

Protokollan mukaan on 2 amppeerilukua, "load current" eli kulutus ja "charge current" eli lataus. Nämä ovat selvät tapaukset.
Volttilukujakin on 2, "battery voltage" sekä "pv voltage". Ensimmäinen kiikkuu siinä 12.5-14 V välissä ja jälkimmäinen vaihtelee valoisuuden mukaan 0V ja 42V väliä.

Laskelma "load current" * "battery voltage" tuottaa lukemaa joka täsmää ihan hyvin aikasemminkin mitattuun kulutukseen eli noin 240 w / päivä.
Laskelma joka antoi tuon 650 w tuoton on "pv voltage" * "charge current".
Arvio laskelmasta "battery voltage" * "charge current" olisi suunnilleen sama mitä kulutus. Tämä toisaalta täsmäisi aika hyvin siihen että ainakin pari edellistä päivää on arvo "battery full" ollut "True" iltapäivisin, jolloin ei tuottokaan vuorokausitasolla voi olla ainakaan paljoa enemmän mitä kulutusta. "Battery full" napsahtaa True:ksi kun "battery voltage" ylittää 14.4 V.

Toisaalta, ihan eri asia on että mitä lukemaa haluaisi seurata. Onko se todellinen tuotto vaiko "mahdollinen tuotto" koska sen olen koko ajan tiennyt että näin kesällä olisi mahdollista saada reilustikkin enemmän virtaa kun mitä kulutan. Joten siinä mielessä on todellinen tuotto ainakin näin kesällä aika tois-sijainen lukema. Siinä mielessä voisi olla mielenkiintoisempi lukema se mahdollinen tuotto...Hmmm....

systeemi

Hyviä kysymyksiä. Itse ymmärrän niin että pv voltage tulee sanasta panel voltage. Tätä ei minun mielestä pidä käyttää missään laskelmissa. Koska se on paneelin jännitten anto kyky. Todellinen teho saadaan vasta säätimen jälkeen. Eli teoriassa kun latausjännite ylittää akun jännitteen teho on riittävä akun lataamiseen ja se on sitä oikeaa tehoa. Akku kun vaatii että jännite on yli akun jännitteen ja virta ylittää akun "vastuksen" (en tiedä mikä on se oikea termi). Näistä laskemalla saadaan se "oikea" latausteho. Toki tilannetta ymmärtämistä vaikeuttaa se että sitä akun/laitteen kuormitusta tulee x-verran ja tämän verran ainoastaan tarvitaan latausta. Siitä syystä mahdollista tuottoa on vaikea saada selville. Ainoastaan sen saa selville mitä laitteisto nyt päivän aikana käyttää.  Näinhän olit tätä jo pohtinutkin.

Enempia minua kiinnostaa se että millä kytkentä tyypillä aamuisin latausjännite ja virran anto nousee niin korkealle että lataus lähtee käyntiin. Lisäksi se että millaisella auringonsäteily keskiarvolla akku tulee ladattua mahdollisimman nopeasti täyteen. Nämä sitä syksyä varten.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

#96
Yksi asia mikä pitää muistaa on se että paneelit eivät ole optimaali kesä-asennossa vaan suht pystyssä.

Jos katselee sitä näyttöä joka tulee tuohon RJ45-reikään niin se laskee vain Ah:ita, ei watteja. Niin teki tuo edellinenkin jossa näyttöruutu. Se voisi olla parempi lukema seurata.

Nyt ollut aika pilvistä mutta käppyrää kun katselee niin...
- latauksen ampseissa on "eloa" noin 04:30-23:00. Ensimmäiset ja viimeiset tunnit tosin vain hitusen.
- akun voltit "nousussa" noin 09-21, millä voisi varmaan olettaa että silloin se on "ladannut" ainakin ylläpito-latauksella. E: Kannan mukaan charge ampsit ovat samalla tasolla tai yli loadin ampsit noin 09-20.

Pitäisi tallentaa noita muita infoja jota datassa on ja katsoa kertoisko ne mihin aikaan päivästä se "lataa".

EDIT: tarkistin kannasta lukemia...

weatherc

Kolmisen tuntia kerätty myös "battery full" ja "charging" lukemia...
Ensimmäiset "battery full = 1" lukemat tuli klo 13 aikoihin, tämä suurilta osin pilvisellä kelillä.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 26.06.2015, 10:57

Jos katselee sitä näyttöä joka tulee tuohon RJ45-reikään niin se laskee vain Ah:ita, ei watteja. Niin teki tuo edellinenkin jossa näyttöruutu. Se voisi olla parempi lukema seurata.



Ah=amppeeri tunti on yhtäkuin w kun vaan tiedetään jännite eli 12v joka tässä sinun järjestelmässä on.(P=UxI)
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Lainaus käyttäjältä: systeemi - perjantai, 26.06.2015, 16:27
Ah=amppeeri tunti on yhtäkuin w kun vaan tiedetään jännite eli 12v joka tässä sinun järjestelmässä on.(P=UxI)

Juuh. Watti kuullostaa vaan jotenkin kotoisemmalta :P

Graaffi tältä iltapäivältä jossa "akku täynnä"-data on mukana (vaalean vihreä alue), "tuotto" laskettu uusiksi käyttäen samaa jännitettä mitä kulutus eli "battery voltagea". Ainakin kun pikaisesti mittasin silloin kun olin paikan päällä tööttäs säädin ulos samaa jännitettä sekä akun että kulutuksen piuhoihin.