Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Kevät 2013

Aloittaja Jussa, lauantai, 02.03.2013, 12:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 29.03.2013, 12:51
Eniten ihmetyttää miksi tuo virallinenkin tavoite on laitettu noin alhaiseksi (83%). Eikö sen pitäisi olla lähemmäs 100:aa?

Niin se pitäis minunkin mielestä olla.
Jos tuo olisi jokin muu kuin valtion lafka niin kyllä siellä alkais lähtölaskenta isokenkäisille tuommoisilla tulostavotteilla mutta eipähän siellä mitään hätää ole kun fyrkat tulee kuin manulle illallinen vaikka kuinka huonosti menee.
Yksityistäminen piristäisi varmaan tuonkin firman tavoitteita kun rahat pitäis kerätä muualta kuin kansan kukkarosta.

Kovaa valittelua se tuntuu ennusteiden tekeminen olevan kilpailevan firman meteorologeillakin.

Kirjoittanut Liisa Rintaniemi 27.3.2013 21.54

"Pitkän ennusteen laatiminen on ollut epäkiitollinen tehtävä siinä mielessä, että pyhien aikana Suomea lähestyy kaakosta kaksikin lumisadealuetta, jotka saattavat ulottua tai olla ulottumatta maamme kamaralle. Meteorologien puheita pitempään seuranneille on varmasti tuttua valittelu, että kaakon sadealueet ovat usein huonosti ennustettavissa. Tarkkaa syytä ilmiölle en osaa antaa. Poliittisesti epäkorrekti selitys on, että havaintoverkosto Itä-Euroopan puolella on heikkolaatuinen, mutta tämä on todennäköisesti länsimielistä puppua. Suomesta katsottuna länteen, jossa suuret merialueet sijaitsevat, se vasta harva havaintoverkko onkin. Sitäpaitsi nykyiset satelliittihavainnot ja muut kaukokartoitusmenetelmät antavat hyvää tietoa sekä Suomen itä- että länsipuolelta."

teutari

Lainaus käyttäjältä: miihkali - perjantai, 29.03.2013, 06:24
Ei oikein enää pidä paikkaansa noiden ennusteukkojen ja -akkojen puheet.

Juha pisti ukkojen ja -akkojen jorinat testiin omassa vertailussaan.

Kolme kylmää kevätkuuta

Kirjoittanut Juha Föhr 23.3.2013 15.24

Sääkartat lakkasivat innostamasta ikuisine kylmine ilmamassoineen. Teenpä siis toisenlaisen säänennustuskokeen olettamatta mitään säähän oikeasti vaikuttavista asioista. Hyllyn kulmalla lojuu Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto. Olisikohan siellä sitä tietoa...? Tulee mieleen sarjakuvista tuttu ja vähän kansankielisempi versio: "Onks' tietoo?". Vieläköhän nuorempi väki edes tietää, mistä silloin on kyse. Mutta takaisin tähän umpikylmään säähän. Otetaanpa nyt asiaan oikea vanhan kansan näkökulma. Mennään jopa kuunkiertoon perustuvaan kalenteriin asti, onhan se kuitenkin kansatiedettä ja ties mitä, tietoa entisistä ajoista.

Vilkunan mukaan koko kevään säästä on kansa ottanut vaarin maalis- eli marjankuun syntyessä. Siis "sen taivaallisen kuun syntymähetkellä, jona on Marian päivä". Tarkemmin Marian ilmestyspäivä, joka muistuttaa arkkienkeli Gabrielin ilmestymisestä Neitsyt Marialle ilmoittamaan Kristuksen tulevasta syntymästä. Kuinka ollakaan, tämä tapahtui täsmälleen yhdeksän kuukautta ennen joulua, ts. päivän vanhin paikka kalenterissa on 25.3. – Suomessa aina vuoteen 1954 asti. Kuitenkin niin, että jos päivä sattui pääsiäistä edeltävälle viikolle, kuten tänä vuonna olisi käymässä, sitä vietettiin palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina – tänään!

Mutta se sään merkkipäivä ei siis ole itse Marian ilmestyspäivä, vaan sen kuun syntymä, jona tuo päivä on. Vilkaisu almanakkaan, ja siinä se on – tai oli: maanantaina 11.3. Vuotuinen ajantieto kertoo väitetyn, että jos marjankuu syntyy kylmällä pohjoistuulella eli ylhäisellä tuulella tai perjantaipäivänä, tulee kolme kylmää kevätkuuta ja pitkä hidas kevät. "Kyll on pitkee kevättä, moni Ynnikki ynnähtää ennen kuin on kesässä", on sanottu Joroisilla.

Äkkiä sääkartta-arkisto kehiin, miten se menikään... Juuri niin, juuri silloin ilmavirtaus aivan erityisesti kääntyi pohjoisenpuoleiseksi ja kylmää ilmaa riitti! Jos tuuli olisi kääntynyt edes kolmena seuraavana päivänä etelään eli alhaalle, niin sen olisi voitu katsoa parantavan uhkaavaa tilannetta. Mutta nyt siis sekä vanha kansa että nykyajan säämallit panevat hanttiin, joten uskottava se on. Kylmä jatkuu.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: teutari - perjantai, 29.03.2013, 15:05
Niin se pitäis minunkin mielestä olla.
Jos tuo olisi jokin muu kuin valtion lafka niin kyllä siellä alkais lähtölaskenta isokenkäisille tuommoisilla tulostavotteilla mutta eipähän siellä mitään hätää ole kun fyrkat tulee kuin manulle illallinen vaikka kuinka huonosti menee.
Yksityistäminen piristäisi varmaan tuonkin firman tavoitteita kun rahat pitäis kerätä muualta kuin kansan kukkarosta.

Norjalisilla oli taannoin taulukko omasta paikkansapitävyydestä:
http://om.yr.no/forklaring/verifikasjon/
Taulukko löytyy sivua skrollaamalla. Taulukon värillisen laatikon virhe saa olla maks 3 astetta. Taitaa keskiarvo pyyhkiä pyötää FMI:n 83%:lla...

Leka

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 28.03.2013, 18:43
Eli tulee kylmä kevät/alkukesä  ;D
Niinpä, eihän WSI voi heittää kahta kertaa peräkkäin tikkaa napakymppiin ;D

Kaiken lisäksi lunta on lisää tiedossa ensi viikon loppupuollella/viikonloppuna etelä- ja keski-suomeen, keväinen sää on aivan jossain muualla kuin Suomessa ensi viikolla >:(

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

FMI-datan mukaiset suurimmat lumensyvyydet ovat Kenttärova 95 cm ja Pokka 93 cm.


uskela

Maaliskuun raportti Hämeenkyröstä:

-keskilämpötilä= -7,8 (5 astetta alle keskiarvon)
-min/max lämpötila= -25,8/5,2
-min/max vuorokauden keskilämpötila= -14,4/-1,3

-max puuska = 17,9 m/s
-max vuorokauden keskituuli= 4,6 m/s
-kuukauden keskituuli= 2,0 m/s

-sademäärä= 4,8 mm (sadepäiviä = 10)

-max/min ilmanpaineet= 1034,0/990,8

-max solar = 714 w/neliölle
-max uv = 2,3

Maaliskuussa menivät kaikki kylmyysennätykset rikki ja Huhtikuukin näyttää alkaneen niiltä osin lupaavasti kun heti ensimmäisenä yönä syntyi uusi kylmyysennätys = -15,1 (vanha -12,6).
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2

Leka

Maaliskuu Vilppulan sääasemalla:

Temperature (°C):
Mean                -7,9 (-4,6 °C FMI-normaalista)
Minimum          -23,6 day 18
Maximum          4,6 day 27
Highest Minimum  -7,9 day 05
Lowest Maximum   -6,8 day 02

Rainfall (mm):
Total for month  7,8
Wettest day      1,8 day 12
High rain rate   5,2 day 05
Rain days        10
Dry days         21

Wind (m/s):
Highest Gust     14,1 day 07
Average Speed    0,9

Pressure (hPa):
Maximum          1033,46 day 22
Minimum           989,54 day 01

Days with snow falling         11

Myös öljylämmittäjän näkökulmasta katsottuna mennyt maaliskuu oli todella kylmä. Maaliskuun lämmitysöljyn kulutus oli n.273l, tämä on vain n.13l vähemmän kuin kylmän joulukuun kulutus ja n.60l enemmän kun normaalisti maaliskuussa >:(

Kovinkaan suurta kevään edistymistä ei ole näkyvillä, ehkäpä tuossa 10. päivän kieppeillä terminen kevät sattaisi alkaa Ahvenanmaalla. Toisaalta pohjois-atlantin matalapainetoiminnan tyrehtyminen täällä pohjoisilla leveysasteilla pitää päivät aurinkoisina :)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

systeemi

Keskilämpötila oli maaliskuussa tasan -10 astetta. Sähköä kului aika reilusti, mutta auringon lämmitysvaikutus oli jo huomattava. Muutenkin yleisfiilis oli kylmä ja todella talvinen sää. Ainoastaan keskipäivien auringonlämmitys vaikutus teki kevään tuntua hieman.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan maaliskuu Ukan sääasemalla 4,1 astetta kylmempi kuin helmikuu. Helmikuu tasan -10 ja maaliskuu -14,1 astetta.

Plussalla käväistiin vain maaliskuun viimeisenä päivänä +3 asteessa, sitä edellisenä päivänä nollan lähellä, mutta -0,2 astetta kuitenkin pakkasella. Kylmin lukema -33,1 astetta.

FMI:n ja Lohikallion asemilla lukemat ovat varmasti asteen tai parikin enempi miinuksella, koska koko kuukauden kylmät lukemat olivat Ukan asemaa ainakin sen verran kylmemmällä puolella.

Lumimäärä on koko kuukauden ajan ollut laskevassa suunnassa, jonka aiheutti satamattomuus ja kovat yöpakkaset, jotka tiivistelivät lumikerrosta kuutisen senttiä alaspäin. Jos ei huhtikuu petraa lumitilannetta, niin Ukka jää taas kaipaamastaan metrin lumikerroksesta. Toivo kuitenkin elää vielä.

Järvien jäiden paksuus Naruskan tasalla on luokkaa 70 senttiä, eli täällä riittää pilkkikelejä vielä ilmeisen pitkään varsinkin, jos talviset olosuhteet edelleen jatkuvat maaliskuun malliin.  ;)

www.naruska.com

weatherc

Perttelissä mentiin maaliskuu -6.6 asteessa joka on 4.8 astetta alle FMI-norm. Lähin vastaava maaliskuu löytyy aseman ensimmäiseltä vuodelta 2006 jolloin oli -5.0 astetta joten jo sen valossa en sanoisi että mitenkään erityisen poikkeuksellinen, joskin kylmä kylläkin.

Meren jääkarttaa katsellessa jäät kasvoivat melkein kuun loppuun asti ja jääpeite on nyt viimeiset päivät ollut aika tasaista, yhteinäisen jään raja kulkee suunnilleen Ahvenanmeri-Utö-Hanko-Tallinna, eli turha on vielä edes suunnitella Busterin vedellelaskua (jos sellaisen sattuu omistamaan) ;D