Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Syksy 2012

Aloittaja weatherc, lauantai, 01.09.2012, 18:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

Se on sitten syksy...
Ja se alkoikin aika syksyisessä meiningissä sateen kera...

Jussa

Jep, vettä ripistelee ja keli on kyllä täysin kuin syksyllä ainai. Ruskaa alkaa olemaan ja niin edelleen. No nyt on syksyn aika :)

weatherc

Talvi tuli kylään Norjaan 1400 metrin korkeuteen  ;D

http://www.skjolden.com/sommarski/webkamera.htm

Jussa

Oliko se termisen syksyn alkaminen sama peli mitä kesän, eli 5 päivää alle 10 asteen? Jos niin terminen syksy alkoi Taivalkoskella 28.8.2012. 28.8-2.9 oltiin 6 päivää alle 10 asteen, sen jälestä on parina päivänä käyty vielä päälle kymmenen. Nämä yksittäiset päiväthän ei vissiin vaikuttanut tuohon alkamisajankohtaan?

weatherc

LainaaOliko se termisen syksyn alkaminen sama peli mitä kesän, eli 5 päivää alle 10 asteen?

Juup.

LainaaNämä yksittäiset päiväthän ei vissiin vaikuttanut tuohon alkamisajankohtaan?

Eip.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 07.09.2012, 17:48
Oliko se termisen syksyn alkaminen sama peli mitä kesän, eli 5 päivää alle 10 asteen?

Ilmeisesti ainakaan Ilmatieteen laitoksella ei ole mitään täysin selvää rajaa tohon, mutta mitä kerran kattelin heidän tilastojaan, niin se on jotain 5-7 päivää. Itse päätin ottaa käyttöön 5 päivän putken, joka näytti osuvan paremmin yhteen Ilmatieteen laitoksen tilastojen kanssa.

weatherc

LainaaIlmeisesti ainakaan Ilmatieteen laitoksella ei ole mitään täysin selvää rajaa tohon, mutta mitä kerran kattelin heidän tilastojaan, niin se on jotain 5-7 päivää. Itse päätin ottaa käyttöön 5 päivän putken, joka näytti osuvan paremmin yhteen Ilmatieteen laitoksen tilastojen kanssa.
Juu, eikö se tainnut olla että katselevat myös "kokonaiskuvaa" mutta tuo 5 päivää toimii aika hyvin.
FMI:llä taitaa tosin olla myös jotain älyttömiä itsekeksittyjä sääntöjä kuten että syskyn jälkeen ei voi tulla kevät vaan talvi tulee kelistä riippumatta jossain kohtaa alkuvuotta. Menee samaan kategoriaan kun etteivät käytä kansainvälisesti käytettyä rajaa myrskyrajana tuulessa.

Jussa

Nyt olisi ainesta syksyn pakkasennätykselle Siekkisessä :) FMI ennustaa yöksi lähes selkeää ja tyventä sekä asteita tasan nolla. Näillä tiedoilla voi -5 olla tämän paikan lukema aamusta. Vaatii tosin selkeän kelin aamuun asti.

Leka

FMI:n sivuilta lainattua:
LainaaSuomessa termisten vuodenaikojen vaihtuminen määritellään perinteisesti seuraavasti:

    kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle
    kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle
    syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle
    talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0 asteen alapuolelle

Suomessa vuodenajan vaihtuessa keskilämpötila voi vaihdella raja-arvojen molemmin puolin pitkäänkin, eikä vuodenajan vaihtumisen ajankohta ole suinkaan aina yksiselitteinen.

Nykyään termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu edellisten viikkojen/kuukausien aikana laskettuun lämpösummaan. Esimerkiksi talvi alkaa seuraavasta päivästä, kun syyskuun alusta laskettujen vuorokauden keskilämpötilojen summa on saavuttanut suurimman arvonsa. Tällöin lämpötilan voidaan katsoa olevan pysyvästi nollan alapuolella, vaikka yksittäisinä vuorokausina nolla astetta saatettaisiin ylittääkin. Termisen vuodenaikojen vaihtumista seurataan pääsääntöisesti vähintään kymmenen vuorokauden ajan ennen kuin Ilmasto-sivuilla olevat seurantakartat päivitetään.

Helpommalla pääsee kun käyttää tuota 5-päivän sääntöä joka on myös itsellä käytössä.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Kuulakas pakkasaamu Naruskalla. Ukan mitarissa alimmillaan -3,9 astetta, Lohikalliossa -4,3 astetta ja FMI Naruskassa käppyrästä arvioituna -5,2 tai sinne päin.

Vaikka on täysin tyyntä, niin keltaisia lehtiä varisee puista alas tasaiseen tahtiin, kun Ukka käväisi tarkistamassa Rihlakoiran juomavesiastian, joka oli tietenkin kevyessä jäässä yön jäljiltä.

Vielä ei aamusta kuulu pyssynpauketta, mutta huomisesta alkaen saattaa kuulua, kun metsäkanalintujen pyynti alkaa. Ja samanaikaisesti taimen saa rauhoittua kutupuuhilleen Naruskajoessa. Selkeät syksyn merkit siis. Ne tavanmukaiset joka vuoden syyskuun kymmenentenä, huomenna.  ;)

www.naruska.com