Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Talvi 2010-2011

Aloittaja Jussa, torstai, 25.11.2010, 15:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Snowi

Kun tuossa mietin, että oliko tuo -27,1 astetta Klaukkalan tämän vuosituhannen kylmin lukema, niin voi hyvinkin näin olla. Ilmatieteen laitoksen mukaan viime viikko oli kylmin ainakin 50 vuoteen, todennäköisesti kylmempää viikkoa saa etsiä vieläkin pidemmältä, sillä sähköinen tilastointi ulottuu vain 50 vuoden päähän. Joten todennäköisesti kukaan meistä ei ole eläessään noin kylmää viikkoa elänyt  ;D. Varsinkin jos kylmempää saa etsiä selvästi vielä 50 vuottakin pidemmältä ajalta.

En tiedä kuinka usein pohjoisessa mitataan alle -40 asteen lukemia tai -30 asteen lukemia peräkkäisinä päivinä, mutta alle -25 asteen lukemia ei täällä etelässä mitata talven aikana kuin erittäin harvoin ja nyt niitä on ollut jo 4 putkeen ja 8 alle -20 asteen lukemaa putkeen.

Tässä on vielä Iltalehden linkki asiasta http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011022113229547_uu.shtml

weatherc

Sinänsä mitatut lukemathan ei ole mitenkään poikkeuksellisia edes täällä etelässä, niitä ei vaan asmiemme olemassoloaikana (max noin 5 vuotta) ole esiintynyt, vaan, viimekin viikon tasaisuus, ainakin täällä etelässä. Monta päivää putkeen jossa mennään -20 hujakoille ja alle öisin ja että päivisinkin pysytään alle -10 asteessa. Sitä ei kovin usein näe.

Menossa oleva helmikuu on täällä sijalla 2 tällä hetkellä aseman kylmimpänä kuukautena, ja hyvässä lytyssä se kipuaa vielä sijalle 1, kaikki mahdollisuudet siihen on olemassa.

PS. oliskos -87 tai -88 kun asuttiin Turunmaan saaristossa niin sielläkin mittarit porotti alle -35 lukemia niin ei tuo -25 vielä mitään ole, edes etelässä.  :P

Snowi

Riippuu tietenkin täysin siitä mitä poikkeuksellisella tarkoitetaan, mielestäni tässä tilanteessa sitä sanaa voidaan melkein jo käyttää  :). Oli pakko tarkastaa Helsinki-Vantaan kylmimpiä lukemia tältä vuosituhannelta ja ainoastaan muutama päivä tällä vuosituhannella on ollut kylmempi kuin kaksi päivää sitten koettu pakkanen, jossa Helsinki-Vantaalla lämpötila tippui alle -28 asteen.

Vuonna 2002 joulukuun 30 päivä alkoi nyt viime viikkoakin kylmempi pakkasjakso. Jakso kesti joulukuun 30 päivästä tammikuun 7 päivään ja tuona aika kylmin mitattu lukema oli -31,3 astetta. Jakson jokaisena päivänä oli vähintään -25 astetta pakkasta. alle -28 asteen lukemia, eli alempia kuin kaksi päivää sitten mitattu oli vain 3. Nuo kolme päivää ovat ainoat, jotka ovat olleet kylmempiä kuin toissapäiväinen pakkanen. Kylmin tämän vuosituhannen lukema tuo oman asemani mittaama -27,1 Klaukkalassa ei ollut, mutta erittäin todennäköisesti neljänneksi kylmin.
Muistan tuon 2003 uudenvuoden pakkasjakson erittäin hyvin. Silloin ulkona ollessaan tuntui jäätyvän pystyyn, eikä siellä kovin kauaa pystynyt olemaan. Tuo onkin ainoa mikä on jäänyt tältä vuosituhannelta mieleen, joten se vastaan aika hyvin noita todellisia mitattuja lukemiakin  :)

Kun katsoin vielä pidemmälle, eli päiviä jolloin Helsinki-Vantaalla olisi ollut alle -28 astetta pakkasta, niin seuraava löytyi vuodelta 1999 helmikuusta, jolloin kahtena päivänä oli alle -28, yhtenä päivänä jopa -30,2. Sitten kun mennään vielä pidemmällä, niin seuraava löytyy vuoden 1995 joulupäivältä, jolloin oli -29 astetta. Ja vielä kun mennään pidemmälle, on seuraava vuoden 1987 tammikuussa, jolloin näyttää olleen jäätävän kylmää. Pakkasjakso on alkanut 4 päivä tammikuuta ja loppunut vasta 13 päivä. Tuolloin mitattiin jokaisena päivänä vähintään alle -29 astetta. Alle -30 mitattiin kahdeksana peräkkäisenä päivänä ja kylmin lukema oli -36 astetta  :o. Viime viikkoinen pakkasjakso ei siis ole mitään tuon rinnalla. Tuo ennätys, että kylmin viikko 50 vuoteen tarkoittaa varmasti koko Suomea, Etelä-Suomessa näyttää olleen selvästi kylmempiäkin viikkoja.

Mutta joka tapauksessa tuo pari päiväinen lukema on kyllä suhteellisen poikkeuksellinen, sillä noin kylmää on ollut vain muutamana päivänä tällä vuosituhannella ja alle -30 asteen lukemia viimeisen 24 vuoden aikana on ollut vain 3. Sen jälkeen tuleekin sitten tuo käsittämätön pakkasjakso vuoden 1987 tammikuussa.
Kannattaa myös ottaa huomioon, että Helsinki-Vantaalla mitataan kuulemma vähän normaalia kylmempiä lukemia talvella, näin ainakin Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan. Eli nuo lukemat kuvaavat hyvin ainakin pääkaupunkiseudun kylmimpiä lukemia.
Tälläisiä pakkasia muistellessa ei kannata ottaa huomioon halpamittareiden näyttämiä lukemia, sillä ne saattavat näyttää selvästi liian kylmää ja myöskin kylmissä paikoissa, kuten notkoissa mitatut lukemat kannattaa jättää pois laskuista. Parasta on vain katsoa virallisia lukemia ja nyt tietenkin meidän laitteiden lukemia, jotka ovat laadultaan erinomaisia verrattuna halpamittareihin. Meillä vain ei ole dataa tallessa pitkältä ajalta, joten ainoa vaihtoehto on katsoa FMI:n asemien lukemia  :)

weatherc

En lyttäis ihan suoralta kädeltä halpismittareitakaan, ongelma kun tällä kelillä ei välttämättä ole siinä mittarissa vaan siinä että se pitäisi olla säteilysuojassa. Ja suojaksi ei lasketa se valkoinen muovi mitä sitä anturia ympäröi.
Tämä kun toimii myös selkeinä talviöinä jolloin lämpö karkaa ilmakehään (tosin, tekee se sen muutenkin öisin kun selkeätä) ja siten esim suojaamaton mittari kylmenee enemmän kun suojassa oleva

Tässä ero WMR-mittareissa juuri nyt:

- ilman kukkkalautas-suojaa: -19.4
- suojassa: -15.3

Korkeuseroa näillä kaveruksilla on ehkä reilu metri joten se selittänee osan tuosta erosta, muttei läheskään kaikkea.

Huomautuksena, testissä vakaassa sisälämpötilassa molemmat näytti täsyin samaa lukemaa.

Snowi

Juu kyllä halpamittareistakin löytyy aivan loistoyksilöitä, mutta sitä ei ikinä tiedä onko mittari hyvä vai huono, ellei testaa jonkun paremman mittarin kanssa. Halpismittareissa kun saattuu olemaan erittäin huonojakin mittareita, mutta löytyy myös todella loistavia, jotka näyttävät hyvin tarkkoja lukemia.

Joka tapauksessa pari päivää sitten mitattu lukema on ainakin pääkaupunkiseudulla erittäin todennäköisesti vuosituhannen neljänneksi kylmin lukema. Varmasti on käyty alle -30 asteessa moninkin paikoin, autonkin mittari näytti kuulemma tänä aamuna -30 tuolla Klaukkalan hämeenlinnanväylän risteyksessä, joka sijaitsee todella alavalla paikalla, jossa jokikin tulvii aina tuolla kohtaa jos on tulviakseen.
Tässä lähistöllä olevat Nurmijärven ja Helsinki-Vantaan asemat näyttivät pari päivää sitten noin -27-28, Espoon Sepänkylä noin -25, Hyvinkää noin -31 ja Vihti, jossa mitataan kuulemma Etelä-Suomen kylmimpiä lukemia näytti noin -34 astetta. Varsinkin tuolla FMI:n Vihdin asemalla on saatettu käydä vuoden 1987 tammikuussa jopa -40 asteessa, jos tuo asema on silloin ollut olemassa.
Katsoin huvikseen Sallan lukemia vuoden 1987 tammikuulta ja siellä vasta kylmää onkin ollut. Kylmin lukema oli -40,6 ja seuraavanakin päivänä käytiin -40,2 asteessa. lämpötila ensimmäisenä päivänä edes laskenut alle -37,6 asteen ja toisena päivänä ylin lämpötila oli jäätävä -38,3. Keskilämpötila tammikuun 8. päivä oli hyytävät -39,1 astetta  :o

Kyllähän noita -30 asteen lukemia Etelä-Suomessa jossakin paikkaa on ollut varmasti useita, mutta täällä Klaukkalassa ainakaan tällä kohtaa ei alle -30 asteen olla välttämättä menty ollenkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siihen nähden tuo -27,1 on kohtuullisen poikkeuksellinen lukema.

weatherc

Juu, pirun kylmä tämä kuukausi on ollut, lämpimästä alusta huolimatta.
Täällä tämä helmikuu voittaa aseman kylmimmän helmikuun tittelin metrikaupalla ja on hyvänä ehdokkaana koko aseman kylmimmäksi kuukaudeksi (eroa enää 0.3°). Tämä siis vaikka ensimmäinen viikko mentiin lähes kevätkelissä joka vetää keskiarvoa ylöspäin :)

Huomasin tuossa myös että asemahistorian kuuden helmikuun keskiarvo on myös kylmempi mitä FMI Salo, Kärkän pitkäaikaskeskiarvo on, Kärkkä: -5.7°, asema 2006-2011: -6.3°. Tämä vaikka 2008 k-arvo oli plussalla (+0.4°). Ilman sitä olisi k-arvo -7.6°.



finilves

Naruskallakin nuo lukemat alkaa olla siedettäviä, mikäli Naruskan Ukko on liikkeellä ylhäällä päin vilkase onko minulla käynyt vieraita.
Häly tuli yöllä puoli 12, onko sielä sellaista liikkeellä

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan tiedustelujärjestelmä kävi aamulla kuittaamassa finilveksen mökin ympärystän liikut: Metsähiirtä suurempaa kulkijaa ei ole sillä hehtaarilla viikkoon kulkenut. Ihmisen jäljet tarkastuskäynnistä kuuluvat eläkeporomies Eskolle, lempisukunimeltään Lähteväoja.

Ukka kylpee -13 C kesäkelissä, jolloin ei saa tuhottua edes pölypunkkeja sukupuuttoon. Onneksi niille näytettiin närhenmunat silloin, kun täällä liikuttiin alle -40 C lukemissa muutama päivä sitten.  ;)

www.naruska.com

weatherc

#418
Taas FMI ollut hiljaa menossa olevasta talvesta..

SMHI/Nya Åland raportoi että Itämeren jään koko on suurin yli 20 vuoteen. Tänä aamuna kulki koko Itämeren yli menevä jääraja suunnilleen pohjois-Gotlannin kohdalla ja jäässä on 270000 km2 Itämeren 413000 km2:sta.

Tuossa tutkailin FMI:n jääkarttaa ja esim. Kemin kohdalla, kuten myös itäisellä Suomenlahdella on peräti 75 cm jäätä. Luin myös eräältä ruåttalaiselta laiva-nörtti foorumilta että Venäjältä on tulossa ydinjäänmurtaja Suomelahdelle Murmaskista koska siellä alkaa olemaan purkki jos toinen jumissa.
Luin tuossa oliskos se edellispäivänä että esim. Turun Aurajoessa on metri jäätä ja alkaa olemaan mm. ravintelilaivat vaarassa.
Taitaa tulla mielekiintoinen jäidenlähtö kun se kerran alkaa jos keli on sellainen.

EDITTIÄ:
Kuva Ruotsin puolelta suunnilleen Kristiinankaupungin korkeudella Selkämerellä missä rannan läheiset jäävallit ovat 4-5m ja ulempana merellä 2-3m paksuja (kuva: landgangen.se)

Naruskan Ukka Matinpoika

Helmikuun keskilämpötila Naruskalla on -22 asteen tietämissä Ukan asemalla. Pakkaspäiviä taitaa peräkkäin olla lakkarissa tällä hetkellä 110 kappaletta, jos päässälaskutaitoon on enää luottamista. Plussalla kelit täällä ovat viimeksi käyneet 4. päivänä marraskuuta, eikä silloinkaan kuin plussaa nollapilkku ja jotain.

Ukka on yrittänyt ennusmerkeistä jotain päätellä, koska sään arvailu on niin hiton mielenkiintoinen laji. Talven ennustaminen kesällä ja kesän ennustaminen talvella on suorastaan haasteellista. Nyt pitäisi kuitenkin pystyä päättelemään jotain luontokappaleiden liikkeistä, koska sellaista on taas eilen tapahtuntut tässä kotikartanolla. Ja havainto poikkeaa ainakin vuodentakaisesta reippaanlaisesti.

Vuosi sitten kotiporomme Täplä palasi kesälomiltaan uudenvuoden olikohan se aatto, tai uudenvuodenpäivä. Nyt sama kotiutuminen tapahtui eilen, eli vuodentakaista reilu puolitoista kuukautta myöhemmin. Täplän ulkomuodosta voi päätellä, että se ei ole ollut tai ole huonossa ravitsemustilassa, vaan sen paistit ovat suorastaan mehevän näköisessä käristyslihakunnossa. Nooh, ei Ukka sitä aio kinteriin nostaa, kotieläimeksi kun on aikanaan kaikkien iloksi tullut hankittua.

Poron talvievään hankintaan luonnossa vaikuttaa ehkä eniten lumimäärä, joka täällä ei tällä hetkellä ole normaali vuodenaikaan nähden. Nyt mittarit heiluvat kuudenkymmenen sentin paikkeilla, eikä se ole edes keskiarvoinen lumimäärä täällä helmikuun loppupuoliskolla. Poroja ajatellen lumen koostumus on myös pehmeää läpi asti, eli maasta kaivettava ravinto ei vaadi niin kovaa koparatyöskentelyä kuin kovaksi kerrostunut hanki.

Täplä on sen verran monta vuotta tullut kotiruokintaan, että se ilmeisen viisastuneena ravinnon saannin helppoudesta kotona tulee rehusäkin luokse mukavuudenhalustaan. Ihme, ettei se hankkiutunut tänne jo ennen niitä viikontakaisia neljänkympin lukemia. Kait se silloin poltteli persauksiensa päälle kertynyttä rasvaa, eli täkäläisittäin sanottuna kuuta.

Jospa ennustaisi Täplän kotiin tulosta sellaista, että ennätyspakkaset ovat siellä eteläisemmässä Suomessa tältä talvelta vielä edessä. Ja lunta sinne on odotettavissa vielä seitsemisenkymmentä senttiä koko Oulu-Kajaani -linjan eteläpuolelle. Ja se lumi tulee viiden päivän yhtäjaksoisena pyräkkänä. Miltäs kuulostaa? Ei Ukka unelleen mitään voi  ;).

Kuvassa Täplä ja Rihla tänään totuttelemassa taas toisiinsa reilun puolen vuoden jälkeen.

www.naruska.com