Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Talvi 2010-2011

Aloittaja Jussa, torstai, 25.11.2010, 15:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Snowi

On kyllä todella massiivinen nuo ensi lauantain sateet omassa wxsim-ennusteessakin. Tosin oma ennuste sanoo sateiden ensin tulevan lumena, sitten räntänä ja lopulta vesisateen. Lunta kertyisi ennusteen mukaan 10 senttiä ja tuuli olisi erittäin voimakasta. Jos tuo toteutuu, niin siinä saattaa olla yksi tämän talven pahimmista myräköistä, en ainakaan ole tänä talvena nähnyt yhtä isoja sadepalkkeja meteogrammissa mitä tällä hetkellä  ;D. Millimetreinä sadetta tulisi noin 20 milliä, joka on kyllä todella paljon.

Kuten Laiho pari päivää sitten mainitsi, on lämpötila pomppinut nyt tammikuussa ylös alas jatkuvasti. Viime tammikuu oli aivan toisenlainen, kovia pakkasia eikä kauheasti sadetta. Tämän vuoden tammikuussa on tullut jo 53 senttiä lunta ja lämpötila selvästi lauhempi. Viime vuonna tammikuussa oli pitkä korkeapaineen jakso ja ilmanpaine oli keskimäärin selvästi normaalia korkeampi. Tänä vuonna puolestaan ilmanpaine on ollut keskivertoa alhaisempi, joka myös selittää kovat sademäärät.

Vaikka tässä mennään vähän väliä plussan puolelle on lumensyvyys silti edelleen tasan 50 senttiä, joten kesää ei ihan heti ole tiedossa, sillä vähän aikaa saa kyllä nuo lumet sulaa, ennen kuin on kaikki sulanu :). Vaikka lumensyvyys ei tänä vuonna ole vielä ollut niin korkea kuin se viime vuonna oli maksimissaan, on lumen vesiarvo todennäköisesti silti korkeampi kuin viime vuonna ja silloin myös lumen sulaminen hidastuisi.

yrde

#281
Tuulta ainakin piisaa täällä kalajoella päin.10km sisämaassa, missä sääasema sijaitsee, niin tuulen puuska 20,6m/s ja keskituuli 10,3m/s.Myrsky tuntuu voimistuvan.Toivottavasti tuulimittari ei putoa ;D

J.Jäntti

Kannelmäen sääasemalla on pitkin yötä ja päivää puhaltanut helkkarin kovaa.
Harukset pitävät kyllä urheasti tuota säälaiterimaa paikallaan, mutta tuulen puuskat, jotka osuvat säteilysuojaan, kiertävät välistä koko mittauslaitekompleksia varsin ikävän näköisesti senttimetrikaupalla vastapäivään. Pohjalukema eiliseltä on 6,6m/s ja tältä päivältä 13,1m/s. Tämän päivän lukema saatiin napattua kello 08:38. Vaikka ulkona onkin vain pari astetta pakkasta, tuo tuuli, kun vielä pohjoisen kantilta puhaltaa, tekee ilmasta huomattavasti kylmemmän. Tuulisuudestaan huolimatta ilma on ollut oikein kaunis - juuri sellainen, jota tämän loputtomalta tuntuneen harmaan ja sumuisen kelin jälkeen on toivonutkin.

GFS-ennuste on odotetusti vaihtanut ensi viikon loppupuolen ennustettaan maltillisempaan suuntaan.
Nyt ennuste on aikaistunut lauantaille, jonka aikana matalapaine saapuu häiriköimään alueelle ja ennustetusta 1008hPa:sta laskisi ilmanpaine koko päivän aikana 990hPa:n liepeille ja jäisi alle 1000hPa:n muutoinkin kellumaan (mikä näyttäisi olevan jonkinlainen arveltava indikaatio siitä, että matalapaineen liike hidastuisi. Lunta sataisi ensin 5-7cm ja sitten se muuttuisi nopeasti vedeksi, jota sitten riittäisikin koko lauantain ajan  aina sunnuntaipäivään saakka, jolloin sade muuttuisi uudelleen rännän kautta lumeksi (jota ennuste arvioi satavan noin 3cm). Tuon koko viikon mittaista ennustetta kuvastaa nollakelin lähelläolo ja kaukaisimmat ennusteet povaavat nollaran nopeaa visiittiä jopa Oulun korkeuksillekin saakka.

Sitten tapahtuu se oletettu NAO:n muutos, jonka seurauksena (ennusteen mukaan suunnilleen puolessavälissä Helmikuuta) lähtevät lämpötilat nopeaan laskuun uudelleen koko maassa niin, että Lapin pohjoisosissa ollaan -30°C:n lämpötiloja mittaamassa eteläosissa poljetaan taas autojen lohkolämmittimet ja Webastot hönkäämään, sillä lämpötila uhkaa pudota -10°C ja -20°C rajamaastoon. Vaikka keltainen lehdistö vähän aikaa sitten huuteli, että "Kevät on pilalla", minä sanon, että normaalikuvioihin palataan; Helmikuu kun on tyypillisesti hyvin kylmä kuukausi.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2025
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2025
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2025; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

LainaaVaikka tässä mennään vähän väliä plussan puolelle on lumensyvyys silti edelleen tasan 50 senttiä, joten kesää ei ihan heti ole tiedossa, sillä vähän aikaa saa kyllä nuo lumet sulaa, ennen kuin on kaikki sulanu Hymyilee. Vaikka lumensyvyys ei tänä vuonna ole vielä ollut niin korkea kuin se viime vuonna oli maksimissaan, on lumen vesiarvo todennäköisesti silti korkeampi kuin viime vuonna ja silloin myös lumen sulaminen hidastuisi.

Se on todennäköisesti totta. Tuo 40 senttiä mitä täälläkin on on aika kovaa tavaraa kunon satanut vettä ja myös tuullut joka on pakannut sen tiiviimmäksi. Ainakin sen keskivaiheilla on aika kova jäinen kerros jäätävän sateen ansiosta, joten ei edes plussakelit pahemmin pakkaa sitä pahemmin.

Täällä ainakin toistaiseksi on wxsim lähes kokonaan jättänyt tuon ensi viikonlopun sateen pois (< 2mm) eikä sitä käytäis plussalla kun kääntymässä, jääden sahailemaan tuohon nollan tuntumaan. GFS:ssä se kylläkin löytyy.
Alimmillaan wxsim sanoo että ilmanpaine olisi 998 hPa eli mikään kovin paha.

Kun tammikuun lämpötilaa vertaa FMI Kärkän lukemiin niin varsin normaali tammikuu tästä tuli, nyt on lukema -4.9° kun Kärkän pitkäaikasarvo on myös -4.9°.


yrde

Ilma on aurinkoinen ja tyyni (alle 1m/s).Tuulimittarikin edelleen katolla :P Yön kovin tuulenpuuska peräti 24,1m/s. Tuota kait voi pitää jo kovana sisämaan puolella ::)

Jussa

Lainaus käyttäjältä: Jussa - lauantai, 29.01.2011, 11:11
Täälläkin jännättiin, että meneekö talvi "pilalle" tuolla kotoperällä ja pakkasjakso poikki ;D Ei sentään niin käynyt, vaikka hyvin lähellä nollaa ollaan käyty eilen, vain joitain kymmenyksiä miinuksella :o Olen nyt Oulun kupeessa jossa eilen oli peräti 4 astetta plussalla.

No niin, eipä tuo sitten ole käynyt lähelläkään plussaa, -2,1 on korkein noteeraus perjantailta :) Eilinen lumimyräkkä sen sijaan oli aivan vaikuttava. Ajelin tietä 20 Oulusta Kuusamoon päin eilen siinä 8 ja puoli kymmenen välillä iltasella ja täytyy sanoa, että harvemmin on noin kovassa myterissä tullut autolla oltua, pitkiä valoja ei voinut käyttää montaakaan hetkeä kun lunta tuli niin paljon. Taivalkokselle tuli iltapäipäivä kahden ja iltayön välillä 30cm lunta ;D Siellä alkaakin olemaan suomen korkeimmat kinokset nyt, 80cm. Ainoastaan Puolangan Paljakalla näyttäisi olevan enemmän, 84cm. Että niin se vain alkaa metri taas olla lähellä perinteiseen malliin ;) Eilinen sade tosin tuli aika kapealle vyöhykkeelle, kun tässä hivenen pohjoisempana ei ole tullut kuin n. 5cm lunta.

Snowi

#286
Oli tuo aikamoinen myräkkä kyllä. Tuuli oli täällä suorastaa myrskyisää, mutta lunta ei ole tainnut tulla yhtään, ja kuten Jussa sanoi, sateet tulivat aika kapealla alueella.
Tänään mitattiin kovimmaksi tuulen puuskaksi 15,2m/s, joka on aseman reilun vuoden historian ajalla kaikkein kovin lukema. Välillä tuntui sisälläkin siltä että seinät kaatuisi  ;D

Ensi viikko näyttää aika lauhalta viikolta, mutta ihan hyviä pakkasiakin näyttää olevan joukossa. Saa nähdä kuinka paljon lumensyvyys tippuu, jos nuo lauhat kelit toteutuvat.

Ai niin huomasin tänään yhden yllättävän lukeman tilastoissa, sillä uv-säteily oli herännyt talviuniltaan  ;D. Viimeksi uv-säteilyä on ollut aivan marraskuun alussa. Yllättävän aikasin tuo tapahtui, sillä viime vuonna uv-säteily heräsi siinä helmikuun puolivälin jälkeen. Tosin nyt sattui täysin pilvetön päivä kohdalle, joten olosuhteet uv-säteilylle oli olemassa. Vielä kun aurinko on näin matalalla, osuu muutamat puut antureiden tielle, joten säteilyannosmittaukset on erittäin pieniä.

weatherc

Nyt pukkaa oma wxsim sellaista tuubaa ettei paremmasta väliä  ;D

Ensin huomisaamuksi -16 (tällä nyt, klo 19:30, -3)
Keskiviikoksi +1
Ke-to yönä -11
Torstaiksi +4

Ihan heti en noita lukemia näkemättä sulata, mutta se nähdään miten käy... ;)

Snowi

Itsellä on wxsim myöskin ennustanut nyt selvästi liian kylmää. Tom sai kustomoinnin valmiiksi ja sen mukaan viime talvena oli ennustettu usein liian lämmintä, joten Tom sääti talven lämpötiloja vielä kylmemmäksi ja kun tein uusilla asetuksilla testiennusteen, oli ennuste aivan liian kylmä, koska ennusteet oli ollut jo ennestään liian kylmiä. Tällä hetkellä on siis vanhat asetukset käyötssä, mutta silti puskee vähän liian kylmää.

Kannattaa muuten katsoa se lumensyvyyden vesiarvo, nimittäin sillä näytti olevan aikamoinen vaikutus lämpötiloihin. Kävin eilen ottamassa näytteen 40cm korkuisesti lumesta ja siinä ole lumia aina ensilumista lähtien. Otin näytteen ämpäriin jonka pinta-ala oli 0,062m². 40cm lunta oli 5l 50ml eli 5050ml. Jaon tuon 5050ml 40cm:llä ja tulokseksi tuli 126 ja tuon sitten laitoin wxsim:iin. Mutta mietin että eihän sitä voi noin laskea, koska ämpärin kokohan vaikuttaa tulokseen. Tarkkaan ei Tom selitä miten vesiarvo pitäisi wxsim:iin laskea. Onko se lukema per senttimetri vai koko lumensyvyyden lukema? Jos se on per senttimetri, niin lasketaanko se silloin niin, että paljon vettä on yhdessä kuutiosenttimetrissä? Jos se lasketaan niin, niin sain tulokseksi noin 0,20ml yhdessä kuutiosenttimetrissä, mutta ei tuokaan lukema oikein sovi wxsim:iin  :)

Joka tapauksessa vesiarvo vaikuttaa yllättävän paljon ja nyt tänään kun laitoin arvoa vetisemmäksi, eli että lumessa on enemmän vettä, niin ennuste lämpeni noista kylmimmistä päistä ja vähän kylmeni lämpimimmistä. Tuloksena oli selvästi realistisempi ennuste, ainakin jos virallisiin ennusteisiin vertasi.

weatherc

Mulla on tuo lukema 7.5:ssa, eli juuri "moderate wet snow" ja "very wet snow" rajalla, ollut jo jonkin aikaa.