FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: kokki - sunnuntai, 30.12.2012, 16:05

Otsikko: uptime?
Kirjoitti: kokki - sunnuntai, 30.12.2012, 16:05
Tehään tikustaki aihe eli tosta uptime-palvannosta. Mä en oo koskaan sitä asiaa ymmärtäny. Mä ihan periaatteesta buuttaan cronilla koneen kerran vuorokaudessa.

Ja buutin jälkeen kaikki on pikselillee just siinä kohtaa kuin ennen buuttiaki.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 30.12.2012, 16:23
Kyse ei ole siinä uptimessä itsessään vaan vakaudesta niin sääkoneessa kuin serverissäkin. Eli yksinkertaisesti siitä että sen "voi unhotaa nurkkaan" huoletta. Esim. palvelinta et voi olla buuttailemassa kerran päivässä, edes öisin, koska sivustoilla on vierailijoita.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: kokki - sunnuntai, 30.12.2012, 16:31
Riippuu toki palvelimesta yms, mutta tää ny oli vaan lähinnä sohaisu pesään, kun tuntuu että niin monet palvoo uptimeään. Enkä ny tarkoita että just täällä vaan iha yleisemminkin ottaen.

Mut toki jokainen tavallaan. Mua vaan aina huvittaa se.

Kah, oliha mul uprecords tässäki koneessa käynnissä. 98,3% upissa vaikka buuttaa joka yö (ja kun ottaa varmuuskopion niin ei oo koko softa käynnissä ties kuinka moneen tuntiin, ettei tuosta kannata liikaa alkaa laskemaan asioita.. usbikakkosen yli kun kopsaa 500 gigaa niin se kestää "tovin"). Tosin ottanu tuon softan käyttöön vasta joulukuun puoles välis (en oo ehkä viel ottanu koko levystä täyskopiota). Lähinnä raspia varten asentelin tuota softaa kun se jämähtelee iteksiään ties millo ja vähä pitää kirjaa asioista. Toinen kone kyllä pollaa sitä, että onko se pystyssä ja jos ei oo niin pistää virrat poikki ja takas niin buuttailee sit.

Iteasias jos ei olis ollu vastausta tähä niin olisin poistanu koko aiheen.

Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: angle - sunnuntai, 30.12.2012, 19:28
Täällä ajatellaan juuri kuten Weatherc totesi. Ja ihan yhtä tärkeää on se, että kone sääohjelmineen käynnistyy bootin jälkeen ilman apua. Uptime ei ole tärkeä, vaan se aika, kun sääohjelma toimii ilman tunkkausta.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: kokki - sunnuntai, 30.12.2012, 22:46
Lainaaei ole tärkeä, vaan se aika, kun sääohjelma toimii ilman tunkkausta.
Tuohan on jo kovastiki mun mielestä eri asia kuin uptime. Yleensä kun softat vuotaa muistia sun muuta tylsää niin buutti auttaa, että softat toimii ns varmemmin.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 30.12.2012, 23:23
On ja ei ole, riippuu ihan mihin tarkoitukseen sitä tarkoitat.

Sääkoneessa on 2 tukitärkeätä ominaisuutta, vakaus ja se että se käynnistää oikeat softat oikeassa järjestyksessä, eli buutin jälkeen käynnistyy wx-softat automaattisesti.

LainaaYleensä kun softat vuotaa muistia sun muuta tylsää
Se on surkea softa jos se sitä tekee. Jos tuon takia tarvitsee buutat on softan valinnassa vika.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: kokki - maanantai, 31.12.2012, 08:00
Mulla ainaki selaimet on vuotaneet vuoskausia muistia. Ei juuri muu auta kuin pistää selain kii ja käynnistää uudestaan.

Enkä usko, että ne muutkaa softat sen parempia on. Eihä ne onneksi uskonasioita ole. Ja tosiaan, mulla käynnistyy kaikki just oikeessa järkässä ja kaikki menee pikselin tarkasti kohdalleen, kaikki selaimet, aukeavat softat kun vetäsee buutin. Helppoa kuin heinänteko kaupunkilaiselle. wmctrl on kaveri.

Buutti tosin kestää minuutin-pari .. kun on aika tahmeen hidas kone. Mutta menee muutaman minuutin yli tasakellon niin ei häiritse mitää logitusskriptei tai vastaavia. Ja joo, siis tää on ihan käyttökone, eikä mikää yleisöpalvelin. Mutta tässä on kaikenlaista kotiautomaatiota sun muuta. "Elintärkeetä" että kone toimii, tosin mikään ei hajoa totaalisesti, vaikka kone ei olisikaan päällä, mutta helpottaa kovasti elämää kun asioita tapahtuu automaattisesti.

Ja lähnnä halusinki kuulla noita mielipiteitä miksi uptimen pitäisi olla pitkä.
Otsikko: Vs: Re: Vs: uptime?
Kirjoitti: angle - maanantai, 31.12.2012, 09:40
Lainaus käyttäjältä: kokki - maanantai, 31.12.2012, 08:00


Ja lähnnä halusinki kuulla noita mielipiteitä miksi uptimen pitäisi olla pitkä.
Yksi syy voisi olla juuri se, että bootin jälkeen kaikki ei lähde toimimaan kuten pitäisi.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: systeemi - maanantai, 31.12.2012, 10:47
Minun mielestä pitkä uptime kertoo siitä että kuinka hyvin on tietokoneella "asiat" järjestyksessä. Komponenttien,koteloinnin, softien ja kaiken muun tähän liittyvän lisäksi on oikein valittu, asennettu ja säädetty oikein. Koneen voi pitää päällä ilman turhia buuttailuja. Minusta jatkuva buuttailu kertoo siitä ettei kaikki asiat ole kunnossa.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 31.12.2012, 12:40
LainaaMinusta jatkuva buuttailu kertoo siitä ettei kaikki asiat ole kunnossa.
Samoin.

LainaaMulla ainaki selaimet on vuotaneet vuoskausia muistia. Ei juuri muu auta kuin pistää selain kii ja käynnistää uudestaan
Täällä selain voi olla, ja useasti onkin, viikkoja auki yhteen pötköön ilman ongelmia.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 31.12.2012, 14:35
FinWX:n serverin looginen osa on rakennettu yksinkertaisuus mielessä, eli vain se kaikista tarpeellisin käyttöjärjestelmän ja sen päällä pyörivien ohjelmien suhteen otetaan käyttöön ja muut, yleensä tarpeettomat osat, otetaan pois päältä ja koneelle on määritelty äärimmäisen tiukka asennuskuri, eli mitään ei asenneta koneeseen "testimielessä" koskaan, ikinä. Myös kaikki sellaiset ohjelmat serverillä, jotka eivät ole sivuston tai koneen toiminnalle tärkeitä, jätetään käynnistämättä tai ainakin sammutetaan, kun käyttötarkoitus on saavutettu.

Tällä tavalla päätettiin 03.01.2008, kun FinWX:n uusi serveri rakennettiin ja tämä, siitä lähin 24:7 palvellut hyrrä täyttää siis muutaman päivän päästä kohta 5 vuotta.
Ainoat koneen pysäyttäneet rikkoontumiset ovat olleet kaikki virtalähteitä. Muut komponentit ovat pysyneet stabiileina ja toivottavasti pysyvät niin pitkään, kunnes koneen rauta vaihdetaan.

Uptime on serverillä tällä hetkellä 167 päivää. Se tosin katkeaa 168 päivän lukemaan vuodenvaihteessa, kun serverille tehdään päivitystöitä ja kone ajetaan alas, mutta koneen uptimesta voi päätellä koneen olevan viritetty huippukuntoon ja sen voi jättää vaikka kuukausiksi rullaamaan rauhassa, eikä tarvitse olla sydän väärällään odottamassa, rojahtaako joku ohjelma omaan näppäryyteensä.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: kokki - maanantai, 31.12.2012, 18:36
Sitten varmaa tähäki on kaks koulukuntaa, että asentaako aina kaikista uusimmat softat vai yrittääkö pärjätä sillä vanhalla, tutulla ja turvallisella. Mutta joo.

Ohan tuossa sinänsä hyviä ajatuksia, miksi uptime jotain kertoisi. Vaikkakin en tullut vakuuttuneeksi ollenkaan.
Mä en pelkää buuttaamista, hommat on sen verran hyvässä kunnossa, että kaikki toimii sen jälkeenkin samalla tapaa kuin ennen sitä.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 01.01.2013, 16:07
Lainaus käyttäjältä: kokki - maanantai, 31.12.2012, 18:36
Sitten varmaa tähäki on kaks koulukuntaa, että asentaako aina kaikista uusimmat softat vai yrittääkö pärjätä sillä vanhalla, tutulla ja turvallisella. Mutta joo.

Ohan tuossa sinänsä hyviä ajatuksia, miksi uptime jotain kertoisi. Vaikkakin en tullut vakuuttuneeksi ollenkaan.
Mä en pelkää buuttaamista, hommat on sen verran hyvässä kunnossa, että kaikki toimii sen jälkeenkin samalla tapaa kuin ennen sitä.

Lähinnä puhun omasta työstäni, jossa ylläpidän servereitä. Niillä käytettävyys ylittää aina asennetun ohjelman versioinnin. Uusin versio asennetaan vain, jos se korjaa ongelman, johon törmätään koko ajan niin, että käytettävyys kärsii. Nämä lainalaisuudet olen ottanut käyttöön myös FinWX:n serverin osaltakin.

Sinällään se, että uptime ei kaikkia vakuuta, joitakin lainkaan, ei ihmetytä. Uptime ei ole eksakti mittari sille, kuinka hyvin serverillä asiat aina ovat, koska laitteisto-, käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistokokonaisuudet eroavat niin paljon toisistaan. Eihän edes kahdella identtisellä kokonaisuudella ajeta samaa ohjelmakokonaisuutta täysin samalla tarkoituksella, jolloin pienikin eroavaisuus voi vaikuttaa paljon siihen, kuinka kauan serveri voi toimia itsenäisesti ilman erillistä boottia.

Sen, kuinka tiheään serveri automaattisesti boottaa itsensä - tai kuinka usein serveri ylipäänsä bootataan, määrittelee, asettaa ja valvoo serverin kasannut henkilö itse. Se, että uptimeja verrataan keskenään ei ole kilpailu - se on enemmänkin "hauska tietää"-osastolle menevä asia.
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: miihkali - tiistai, 01.01.2013, 16:38
Tulihan se sieltä! Olen koko ajan luullut, että kilpailette uptimella eli kenen kone kestää pisimpään kasassa ja toimintakunnossa. Kyllähän hyvin laitettu kone kestää tosi pitkiä aikoja. Siitä on joskus ollut kokemustakin. Yleensä homman olen sotkenut itse uteliaisuuttani.  ;D
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 01.01.2013, 17:39
LainaaTulihan se sieltä! Olen koko ajan luullut, että kilpailette uptimella eli kenen kone kestää pisimpään kasassa ja toimintakunnossa.

;D Ei vaan lähinnä vertaillaan jekkukolmosia että mikä käyttis, softat sun muut soveltuu parhaiten 24/7 raksuttavaan nurkassa häpeämässä olevaan wx-purkkiin ;D
Senhän pitäisi olla sellainen että "sen voi unohtaa huoletta", eli ettei sitä tarvi olla valvomassa jatkuvasti että mikä softa milloinkin on juntturassa. :)
Siinä sivussa tulee sitten sitten ne "kiva tietää"-kategoriassa olevat uptime- ja WD:n datapuketti-lukemat.  ;D
Otsikko: Vs: uptime?
Kirjoitti: kokki - keskiviikko, 02.01.2013, 00:02
Kilpailulta ne on aina kalskahtanu omaan korvaan, mutta korvani saattavat olla kovasti väärässä.

Mutta joo, kun käyttökone ja palvelin on sama kone niin asia on vähä erilainen. Onneksei sinänsä enää tartte erikseen noita purkkeja.. toisaalta nyt semmoisiin viritelmiin olisi tilaa. Joskus kun asui pienessä yksiössä niin purkit piti olla erikseen ja oli kovin vaikea sijoitella jotai palvelinta niin, ettei se häiritsisi yöunia.

Tosin nytki pyöritän jotai softia vaan kun en ite oo koneella kun ne rasittaa prossua sen verran ahnaasti, että flektit alkaa huriseen ja häiritsee taas korvaa.