FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Sää ja ympäristö => Aiheen aloitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 01.03.2010, 14:14

Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 01.03.2010, 14:14
Pakkaspäiviä Naruskalla on nyt täynnä kolme kuukautta. Pitkäaikaisia tilastoja en ole taaksepäin kovin laajasti selannut, mutta korviini sattui viime viikon loppupuolella Lapin Radion lähetyksestä tieto, että pisin yhtäjaksoinen pakkasjakso Sodankylässä ja Sallassa olisi, jos oikein kuulin, vuodelta 1964. Sen pituus oli ollut 5,5 kuukautta, tässä muodossa se uutisessa kerrottiin. Tänä talvena ollaan tuohon jaksoon verrattuna ohitettu puolivälin krouvi.

Lumen paksuus alkaa lähennellä metriä. FMI:n mittausasema ilmoittaa lukemaksi 85 senttiä Naruskalla. Kattolumia en vielä ole suunnitellut käydä pudottamassa, vaikka päärakennuksen katolla tänä aamuna kävinkin. Asiaa sinne oli siksi, että viimeisen kahden vuorokauden aikana satanut lumi oli onnistunut kinostumaan sääkameran suojakoteloon niin, että lumi peitti alimman kolmanneksen kamerakuvasta. Sain lumen pudotettua rakentamallani kuuden metrin mittaisella vipstaakilla.

Lumi niin katolla kuin maassakin on täällä läpeensä pehmeää kuin pumpuli, eikä se lapioidessa umpisellakaan juuri mitään paina. Ohuista pakkasen kovettamista kerroksista lumessa ei hiihtäjälle tai moottorikelkalle juurikaan kantopinnaksi ole, joten umpihankihiihtäjät löytävät täältä varsinaisen paratiisin nyt. Moottorikelkkailijoille en reittien polanteiden ulkopuolisia alueita suosittele.
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - maanantai, 01.03.2010, 17:19
Kärsämäellä pakkasjakso katkesi 27.2. kello 22.05 ja alkoi 8.12.-09 kello 14.15 eikä 1.12. kuten aikaisemmin mainitsin.
LainaaKärSään sääasemalla. 1.12.2009 puolenpäivän aikaan lämpötila oli vielä +4,9 astetta, mutta kello 17.10 oltiin nollassa eikä sen jälkeen ole plussalla käyty.
Täällä viikonlopun aikana tehdyt SM lumiveistokset eivät kauan pysyneet kasassa, sillä kuiva pakkaslumi ei ollut kovettunut kunnolla ja osa niistä oli jo varmaankin tuhottu tarkoituksella.  >:( :(

Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 01.03.2010, 17:25
Täällä myös meni tänään pakkasjakso poikki, puolilta päivin +0,7 käynyt. Sikäli jännä, ettei lumi ja kuura ole puista sulanut, eikä lumi ole kunnolla takkalaa. Pakkasjakso kesti siis täällä 2.12.2009-1.3.2010, eli onko tuo nyt 88 päivää.
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 01.03.2010, 18:35
Naruskan Ukan sääaseman lukemia kolmelta edelliseltä kuukaudelta Sallan Naruskalta:

Joulukuu 2009 keskilämpötila -11,9             alin lämpötila -33,2
Tammikuu 2010                  -15,5                               -34,5
Helmikuu 2010                   -16,9                                 -37,2

Onneksi Naruskalla pääsääntöisesti on pakkasten kanssa niin, että niihin ei liity tuulen yhteisvaikutusta. Kuulakkaat tyynet pakkaskelit eivät pureudu rakennusten rakennelmiin läheskään siten kuin pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus. Täpläporoni sääanturit ilmeisesti ennustelevat talven jatkuvan täällä kovanlaisena maaliskuullakin, koska se ei rehuruokintapaikaltaan kauaksi poistu. Maaliskuun ensimmäisen päivän alle kymmenen asteen pakkanen tuntuu lähinnä kesäiseltä. Postilaatikolla hilippasee sata metriä lyhythihaisella että heilahtaa.
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - maanantai, 01.03.2010, 19:02
Täällä Kiteellä helmikuun keskilämpötilaksi tuli -12,2 alin lukema mitattiin 20 pv -31,8. Ennätyspitkän pakkasjakson pituudeksi tuli 86 päivää, eli joulukuun toisesta päivästä helmikuun 27 päivään lämpötila pysytellyt pakkasella, kylläkin helmikuun toisena mittari käväissyt -0,3 asteessa. Siis täällä tuo tammikuu oli keskilämpötilaltaan (-16,4) selvästi kylmempi. Vertailuksi viimevuoden helmikuun keskilämpötila ollut -8,3 ja alin lukema -20.9 helmikuun ekapäivänä.

Tämänpäivän lumensyvyys mittaukset (ensikertaa tänätalvena) näyttivät 50-60 cm lukuja paikasta riippuen, eli varmaan normaali lukuja ovat, vaikkakin vähälumisempiakin talvia on ollut.

Täältä Sopalle Synttäri Onnittelut  :)
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 01.03.2010, 20:57
Näyttäisi pitempiaikaiset ennusteet siltä, että myös maaliskuusta tulee kylmä, ehkä jopa poikkeuksellisen kylmä. Tulevana sunnuntaina/maanantaina näyttää menevän hyvin voimakas matala suomen yli kaakkoon ja siitä saattaa tulla lunta kymmeniä senttejä taas lisää, sen jälestä ilmavirtaus käy aina vaan pohjoisesta ja koillisesta.
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 03.03.2010, 15:06
Lumensyvyyskin ylitti Naruskalla virallisesti metrin. Täällä on 102 senttiä ja ennätysyvyys löytyy toistaiseksi Posiolta 104 senttiä. Uutta satelee kevyesti edelleen, vaikkakin uusi ja vanhakin lumi saavat vaakaliikettä pohjoiskoillisesta tuulesta, joka puuskissa hipoo kymmentä metriä sekunnissa.

Kolmantena päivänä peräkkäin kiipeytti Naruskan Ukankin tuonne katolle. Salibandyä en ole pelannut viiteentoista vuoteen, enkä pelaa nytkään, vaikka mailaa kolmena päivänä olen käyttänytkin. Mailassa on vartta kuutisen metriä, että sillä ylettyy poistelemaan tuiskulumet kameran linssin edestä. Ei taida kovin kaukana olla nekään hetket, kun joku pitää valjastaa kattolumien pudotukseen, etteivät lumet tule laipioineen sotkemaan säälähetyksiä.

Tätä voisi pikku hiljaa alkaa kutsumaan vaikka talveksi.
Otsikko: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 04.03.2010, 18:38
Tuntematta FMI:n lumensyvyyden mittausmenetelmiä on vaikea sanoa, miten sieltä lukuja uutisoidaan. Minun tulee seurattua Naruskan FMI:n aseman säätietoja päivittäin, kun mielelläni vertaan sen lukemia omiin epävirallisiin mittaustietoihini.

Lumensyvyystiedot ovat eilisestä 102 sentin lukemasta liikkuneet ylös ja alas. Ylöspäin muuttuvat luvut niinkin menevät jakeluuni, kun lunta näkee tulevan lisää, kuten viime päivinä runsaanlaisesti on tapahtunutkin. Lukemat alaspäin mietityttävät, joskaan eivät nekään elämän ja kuoleman kysymyksiä ole. Joka tapauksessa nyt lukemaksi ilmoitetaan 98 senttiä. Eilen johonkin aikaan siellä ilmoitettiin 101, 100 ja 99 senttiä, vuoronperään molempiin suuntiin. Värriön lukujen kanssa on samanlaista humpaamista eeskahtaalle, kuten täällä ruukataan asioita ilmaista.

No, metrin sitä lunta voi hyvällä sydämellä Naruskalla tällä hetkellä olevan. Se on kansanomainen helppo ilmaisu, joka ymmärretään varmasti. Lautarakenteisen 113 neliömetrin varasto-autotallin kattorakenteet vapautuivat tänään kannattelemasta muutamaa tuhatta lumikiloa, kun kolamies iski. Kevyttä kenttänatinaa takstooleissa oli ennen pudottamista havaittavissakin. Saapa nähdä, riittääkö yksi kevennyskerta tänä talvena. Päärakennus on vielä mietinnässä, kun räystäskorkeus huippoo jo hiukan pelkästä ajatuksesta nousta sinne liukastelemaan. Savolaisethan tosin käyttävät sanontaa, "ettei se pitkä puttous, mutta se äkkipyssäys". Pyssäyskin tosin tulisi nyt metriseen hankeen, mutta ei se pelkoa poista.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 08.03.2010, 09:48
Naistenpäivää Naruskalta!

Näinköhän akkaväki katkaisee talven seljän? Lämpötila roikkuu vaivaisen yhden asteen varassa miinuksella juuri nyt ja käyrä suunnistaa edelleen lämpöisempään suuntaan. Plussalla oltiin Naruskalla edellisen kerran 1.12.2009.

Aiemmin kirjoitin FMI:n lumensyvyyslukemista Naruskan sääasemalla. Korkeimmasta ilmoitetusta luvusta 102 senttiä ollaan nyt tultu alaspäin lukemaan 90 senttiä. Omissa epävirallisissa mittakepeissäni talon ympäristössä ei toistaiseksi ole lumenpinta liikkunut kuin ylöspäin. Ne ovat täydessä metrissä sentin tarkkuudella. Tiivistymistä on odotettavissa alaspäin, jos ihmettä ei tapahdu. Jo tätä kirjoitettaessa muutamassa minuutissa pudottiin -1 asteesta lukemaan -0,6.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 08.03.2010, 20:22
Vanha keskusteluketju meni sitten poikki. Tämä uuden alkupuoli alkaa itsestäni tuntua synkältä yksinpuhelulta, kun maaliskuun alun jälkeen tässä uudessa ketjussa Ukka esiintyy kohta enemmän kuin joka toisessa. No, Laiho laittaa minut ruotuun, kun sen aiheelliseksi laaksostaan katsoo. Itse asiassa olen pidempään jo ihmetellytkin, miten foorumille kirjoitellaan esimerkiksi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähänlaisesti. Onko siellä eteläisessä päässä Suomea vaipuiltu talviuniin sikäläisten harvinaisen paksujen hankien keskellä? Nythän kirjoitettavaa luulisi säähemmoilla olevan ainakin normaalitalvista poikkeavista oloista, jos ei muusta.

Anteeksi vuodatukseni. Minun piti vain kirjoittaa, että hyvä pituusennätyksen syntyminen pakkaspäivien määrässä lopahti harmilliseen parin tunnin mittaiseen plussallakäyntiin, kuten aamusta jo pelkäsin. Naiset kuumensivat ilmanalaa sen verran, että Naruskallakin käväistiin reilun kahden tunnin ajan plussalla, vaikkakin enimmillään vain 0,4 astetta. Lyhyttä lämpöaaltoa edelsi niin tiukka lumituisku Sallan kirkonkylän ja Naruskan alueella, että enpä ole moista kolmekymmenen vuoden aikana täällä onnistunut näkemään ja kokemaan. Pahimman pyräkän vietimme vaimoni kanssa maitokauppareissulla Sallaan ja takaisin.

Menomatkalla maksiminopeus maantiellä oli 30 kilometriä tunnissa näkyvyyden ollessa luokka 20-30 metriä. Lunta oli ilmassa sen verran, mitä sitä nyt kerralla olemaan sopii. Kirkolla ei meinannut parkkipaikalta kauppaan löytää, eikä vastaavasti kaupasta palatessa meinannut löytää parkkipaikalta autoaan, koska kaikki menopelit olivat kuin iglut keskenään. Kontrastia olosuhteisiin tuli kivasti, kun kaupan pihalta kilometrin Sallan ydinkeskustaan ajettuamme paistoi läntiseltä taivaalta aurinko niinkuin mitään ei olisi tapahtunut.

Voisi kai kerrankin puhua vaihtelevasta säästä sen varsinaisessa merkityksessä. 
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Soppa - maanantai, 08.03.2010, 21:49
Lainaus käyttäjältä: Leksa - maanantai, 01.03.2010, 19:02

Täältä Sopalle Synttäri Onnittelut  :)

Kiitos kiitos, kotvan kesti, ennenkuin huomasin, vaikka melkein päivittäin tulee sivuja seurattuakin. Ja eikun kesää kohti kovaa vauhtia...
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 08.03.2010, 21:56
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - maanantai, 08.03.2010, 20:22
Vanha keskusteluketju meni sitten poikki. Tämä uuden alkupuoli alkaa itsestäni tuntua synkältä yksinpuhelulta, kun maaliskuun alun jälkeen tässä uudessa ketjussa Ukka esiintyy kohta enemmän kuin joka toisessa. No, Laiho laittaa minut ruotuun, kun sen aiheelliseksi laaksostaan katsoo.

Luulen, että 40 sivua pitkää ketjua saattaa olla aikamoinen työ kahlata läpi, jos sen alusta lähtee lukemaan, joten ajattelin helpottaa keskustelun eteenpäinvientiä naksauttamalla poikki sääkeskusteluketjun ns. neljännestasoisesti. Seuraavan kerran sakset heilahtavat Kesäkuun alussa. Missään tapauksessa ideana ei ole tehdä tästä hankalaa kenellekään.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Naruskalta kerrotaan sääasioita tiheästi. Ottaen huomioon sen, että sääasemasi pyyhkii pöytää jokaisella FinWX-asemalla osumatiheydessä, on sieltä tulevat kuulumiset aina tervetullutta luettavaa. Laiholla ei ole suunnitelmia laittaa Naruskan Ukkaa ruotuun. Kyllä tähän ketjuun vielä porukka kirjoittelemaan kerkiää. :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 08.03.2010, 22:36
Tämä nyt tulee niin myöhässä, kuin vain voi tulla, mutta heitetään se tähän ketjuun, kun se auki sattuu olemaan. ;)

Tässä on FinWX Helsinki-42:n lämpötilatiedot vuosilta 2006-2010:

2006 : Ylin: +2,3°C, Alin: -25,2°C, Keskilämpötila: -7,3°C
2007 : Ylin: +2,2°C, Alin: -23,8°C, Keskilämpötila: -8,7°C
2008 : Ylin: +5,8°C, Alin: -10,3°C, Keskilämpötila: +0,4°C
2009 : Ylin: +2,6°C, Alin: -12,2°C, Keskilämpötila: -3,7°C
2010 : Ylin: +0,3°C, Alin: -22,4°C, Keskilämpötila: -9,2°C

Helmikuun pakkasennätys sääasemalla ei siis rikkoontunut vuonna 2010, mutta hyvänä kolmosena oltiin kylmimmän mitatun lukeman suhteen kuitenkin. Helmikuu 2010 kuitenkin oli ylimmän mitatun lämpötilan ja keskilämpötilan puolesta sääaseman kylmimmät arvot. Ylin mitattu lukema oli vähintään kaksi astetta kylmempi ja keskilämpötila veti vertoja vuoden 2007 keskilämpötilalle, mutta paransi siitäkin 0,5 astetta.

-----------------------
FinWX Lohja-70A:n lämpötilatiedot ovat puolestaan seuraavanlaiset (2008-2010):

2008 : Ylin: +6,9°C, Alin: -12,4°C, Keskilämpötila: +0,5°C
2009 : Ylin: +2,4°C, Alin: -12,9°C, Keskilämpötila: -4,5°C
2010 : Ylin: +2,0°C, Alin: -21,3°C, Keskilämpötila: -7,9°C

Samanlaiset olivat lukemat niinikään myös Virkkalan Kittfallin nurkilla, vuosi 2008 Helmikuu ollen lämpimin kaikilta osin.
Helmikuu 2010 taas oli kylmin sääasemalla koskaan mitattu ja se asetti kokonaan uudet ennätysarvot samalla. Pakkasennätys sääasemalla parani häkellyttävät 8,4 astetta ja keskilämpötila laski uuteen ennätykseen ollen vuotta 2009 3,4 astetta kylmempi.

Maaliskuu näyttäisi oman, tilastoihin pohjautuvan pitkäaikaisen ennusteen mukaan aloittavan lämpiämisen kuun puolenvälin jälkeen ja lämpötilat nousemaan yönkin osalta ±0°C ja -5°C lähimaastoon kuun lopussa.  Ennustan samalla Maaliskuun keskilämpötilan olevan Helsinki-42:lla ±0°C ja -2°C välissä.

Haluaako joku muu kokeilla oman paikallisaseman tulosten turvin leikkiä FMI:tä? ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 08.03.2010, 23:46
Veikkaukseni maaliskuun osalta on aika lähellä Laihoa eli keskiarvoksi veikataan jotain -2.5 ja -0.5 väliltä pysyen vielä keskiarvon osalta pakkasella.

FMI:n normi maaliskuu Salon Kärkälle on -1.8 ja aseman (2006-2009) keskiarvo maaliskuulle on -0.9.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 09.03.2010, 18:04
Minä taas ennustan kautta maan maaliskuun olevan 2-4 astetta tavanomaista kylmempi ;) Koko kevään säästäkin epäilen tulevan kylmän, eli kevät on pitkä, toki lämpimiä päiviä väliin mahtuu, vaan ovat kovin lyhytkestoisia, selvä lämpeneminen tapahtuisi vasta toukokuulla. Mikä kyllä henkilökohtaisesti sopii minulle, keväthankien aikaan ei mikään ole mukavampaa, kuin olla kairassa pilkillä, eräkämpällä yms.. Toivottavasti töiden ohella aika riittäisi sinne.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 09.03.2010, 19:44
Itse taas ennustan, että kevät on nyt tulossa ja talvi alkaa pikku hiljaa olla takana. Kuten sanoin tossa viikko pari sitten, että lunta ei olisi enää kauheasti tulossa, niin siltä se alkaa pikku hiljaa näyttämään. Ainakaan tällä hetkellä ei ole yhtään myräkkää tiedossa seuraavan 10 päivän aikana ja sen jälkeen aletaankin olla jo maaliskuun loppu puolella.

Lumen syvyyskään ei ole yli tuon puolen metrin mennyt sitten helmikuun, mutta edelleen roikkuu siinä lähellä eli 47cm lunta on tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: yka - keskiviikko, 10.03.2010, 11:39
Rajuja tuulenpuuskia tänään, klo 10.20 melkein 23 m/s. Kyllä tuo kevättä tekee, vaikka viikonvaihteessa taitaa viiletä.
yka
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - keskiviikko, 10.03.2010, 16:23
Täälläkin näyttää ja tuntuu oikein keväiseltä tällä hetkellä. Lämpötila on nyt siellä 5 asteen tuntumissa ja lumi sulaa ihan silmissä. Myös Klaukkalassa on ollut todella kovia tuulenpuuskia tänään.
Huominen päivä näyttäisi olevan myös tälläinen loskapäivä, mutta sen jälkeen sitten taas pakastuu, mutta alle 10 asteen ei oltaisi näillä näkymin menossa tällä viikolla.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 10.03.2010, 18:18
Täällä aamusella taas lähes -25 pakkasta, ja samalta näyttää jatkossakin. Ensiviikon alkuun näyttää jopa reilusti alle -30 asteen yölämpötiloja. Siltä osin talvi täällä jatkuu, ehkä voidaan kuitenkin puhua kevättalvesta. Päivällä aurinko lämmitti jo niin, että aamun kylmyys oli iltapäivällä muisto vain, -5 astetta :)

Eteläsuomeenkin kohtuu vilpoista kyllä ennustaa tämä: http://finlandweather.xtreemhost.com/yr.php?laani=Etel%E4-Suomi&kunta=helsinki

Taitaa kevät ottaa takapakkia.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 10.03.2010, 18:41
Kannelmäen sääasemalla oli kieltämättä erittäin keväinen päivä tänään.
Lämpötila oli asemalla korkeimmillaan +5,2°C. Tuuli vaikutti niin lämpimältä, että voisin melkein, paremman tiedon puuttuessa väittää kyseessä olleen Föhn-tuuli (http://fi.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6hntuuli). Jos minulta asiaa kysyy, niin kaikki seuraavat päivät saisivat olla lämpönsä puolesta samantyyppisiä. :)

FinWX Lohja-70A:lla mitattiin paikan mikroilmaston suotuisalla avustuksella jopa +7,2°C. ;D

Tosin kylmäksi se keli taas menee, kunhan tuo Suomen keskivaiheilla roikkuva matalapaine pakenee itään. Kun ei näytä olevan mitään estävää sääsysteemiä Jäämerellä, tuulet pääsevät puhaltamaan sieltä päin suoraan. Päivällä Suomen eteläosissa näyttää olevan vähäisiä pakkasia, jotka eivät laske -10°C, mutta kun aurinko laskee, romahtaa lämpö laakista tuon alle. Sisämaassa mentäisiin -15°C kylmemmälle puolille paikoin.

Ensi viikon loppupäässä tosin näyttäisi taas lämpenevän, väittävät GFS-ennusteet kovasti. :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - keskiviikko, 10.03.2010, 20:32
Viime yönä tuli lähes kymmenen senttiä pumpulilunta joka päivän aurinkopaisteessa osin haihtui ja tiivistyi. Tosi nätti ja aika vähätuulinen päivä ollut tänään. Ensi yöksi ja huomiseksi luvassa taas lisää lunta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 15:32
Takapakkia ottaa kevät taas, lunta tulee ihan mukavasti. Tähän mennessä tullut 3-5 senttiä, kokonais-syvyys pääsi taas 35 sentin paremmalle puolelle.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 16.03.2010, 15:46
Itsekin olen seuraillut tuota lumisadealuetta ja näyttäisi lumisade olevan siellä lounaisrannikolla paikoin erittäin rajua. Tällä hetkellä on siinä ja siinä, että osuuko tänne Klaukkalaan asti. Menee aivan hipoen tuosta vierestä ja todennäköisesti sateet (jos niitä edes tulee) jäävät erittäin vähäisiksi.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - tiistai, 16.03.2010, 16:12
No täällä itäisessä suomessa ja suurimmassa osassa suomea, lukuunottamatta luonais-etelä osaa suomea on kylläkin ollut mahtava keväinen päivä (niinkuin tuo NOAA 18 iltapäiväinen kuvakin näyttää), vaikkakin aamulla seitsemän aikaan pakkanen käväissyt -20 asteessa, mutta nyt (klo16) näyttää lukemaa -6,3 :) Eikös se ole hyväkin että edes kerran 20:ssä vuodessa siellä etelä/lounais suomessakin kunnon talvi ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 16:33
LainaaEikös se ole hyväkin että edes kerran 20:ssä vuodessa siellä etelä/lounais suomessakin kunnon talvi
Tuosta olen täysin samaa mieltä. Kerrankin kunnon talvi, ei sitä loskamoskaa kukaan jaksa. Tälläisia ne sais aina olla.  :)

Tulipa sitä ihan kiitettävästi, nyt alkaa vissiin heikentymään tältä erää. Päästiinpä taas 40 senttiin käväisemään syvyydessä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 16.03.2010, 16:46
Aamusella -35 mm. Rovaniemen Apukassa. Eikä näytä kovin keväiseltä nuo ennusteetkaan. Huhtikuulle jatkuisi kylmät ainakin.

http://fmi.fi/saa/tilastot_186.html
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 16:55
Luin tuossa äsken Turun Sanomista että routaa olisi paikoin Turun seudulla jopa 1.5 m ja mm. Turun vesilaitos odottaa paukkeen alkavan putkissa kunhan routa alkaa sulaa. (Ehkäpä se suruisan kuuluisa Myllysiltakin pysyy ylhäällä roudan ja jään avulla?? ;))
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 16.03.2010, 17:08
Lainaus käyttäjältä: Leksa - tiistai, 16.03.2010, 16:12
Eikös se ole hyväkin että edes kerran 20:ssä vuodessa siellä etelä/lounais suomessakin kunnon talvi ;D

Taisin jostain lukea, että vastaavantyyppinen talvi koettiin Helsingissä viimeksi joskus 1970-luvulla. Väitteessä voi olla totuutta paljonkin, sillä ainakaan itselläni on muistikuvia kunnon lumisesta talvesta jostain 1980-luvun suunnalta.

Olen kyllä tosin havainnut jo jonkinasteista kyllästymistä kanssaihmisissä tätä talvea kohtaan, sillä sellaisia kommentteja, kuten "saisi nyt nämä lumisateet jo loppua" tai "voisi tämä lumi jo sulaa" on esitetty. Huolta kovasti kannetaan myös työpaikkani kalastusta harrastavassa porukassa siitä, ehtivätkö Saaristomeri ja Ahvenanmeri luopua jääpeitteestään ennen Huhtikuun loppua tai että ehtiikö tällainen lumimassa sulaa pois edes Juhannuksena. Vähäluminen talvi on tehnyt joistakin ihmisistä perin kärsimättömiä, mitä tulee kevään odotukseen. :)

Itse näen paljon hyvää tässä talvessa, vaikka jonkinlaisia ongelmiakin on ollut, kuten parkkipaikkojen vähyys. Ainoa toiveeni olisi, että yöaikaan ja aamusta ei olisi niin kylmä (tänäkin aamuna mitattiin kylmimmillään -15,6°C). Aurinko osaa kyllä lämmittää jo selvästi, sahaten Suomen eteläosassa aamun lämpötilasta kymmenen astetta pois, joten kevään vähäisiä merkkejä on jo.

Päivä on jo selvästi pidentynyt. Kello 06:30 aikoihin on jo huomattavan valoisaa. Ensi viikollakin kääntyvät kellot kesäaikaan, joten kyllä se kevät sieltä tiensä tänne vielä raivaa. Pitää vain jaksaa odottaa.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 17:26
LainaaTaisin jostain lukea, että vastaavantyyppinen talvi koettiin Helsingissä viimeksi joskus 1970-luvulla. Väitteessä voi olla totuutta paljonkin, sillä ainakaan itselläni on muistikuvia kunnon lumisesta talvesta jostain 1980-luvun suunnalta.

Mulla tulee mieleen joskus 1980-luvun loppupuolta jolloin olin alasteella ja asuin Korppoossa. Siinä koulussa kun yläaste oli yhdistetty toisen kunnan (saaren) Houtskarin kanssa (on sitä edelleen) ja he eivät tulleet kouluun pariin viikkoon koska lauttamatka kesti yli 3 tuntia per suunta kun normaalisti 25-30 min.
Silloin oli myös siellä saaristossa alle -30 lukemia oikeen roppakaupalla.
Kyseisellä lauttavälillä on tänäkin talvena ollut ongelmia, avovedella 20 min matkaan on erikoisharvennetussa talviaikataulussa tänä talvena varattu aikaa 60 min eikä sekään kuulemma ole tahdonnut riittää. Ongelmana sillä välillä on että se ristee Turku-Maarianhamina laivaväylän kanssa ja siten jokainen paatti kun menee ohi sekoittaa jäät uuteen uskoon.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 19:13
Luin aika mielenkiintoisen jutun yr.no:sta. Norjassa on joitakin "kesälaskettelukeskuksia", eli ne avataan vasta keväällä ja ovat auki niin kauan kun lunta riittää. Tämä siksi että sitä lunta on todella paljon eikä tietä ym. pystytä pitämään muuten auki. Norjassahan on myös ihan "normaaleja" teitä jota suljetaan talveksi ja kaivetaan esiin keväämmällä metristen kinosten alta.
Kuitenkin tätä kyseistä keskusta, joka sijaitsee 1200 m korkeudessa, ollaan nyt kaivamassa esiin ja suunniteltu avaamiskohta on vappu. Mutta, lunta on tänä vuonna harvinaisen vähän, vain 8-9 metriä kun yleensä se kaivetan esiin noin 15-16 metrin kinoksista.  :o
Eipä hätiä, keskuksen mukaan lunta pitäisi riittää ainakin kesäkuun loppuun asti ja jos pakkaset jatkuvat sitä voidaan tehdä lisää lumitykeillä  ::)

Liitteenä kuva jossa tietä keskukeen aurataan auki.  ::)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 16.03.2010, 21:00
Joo itsekin olen nähnyt kuvia noista hienoista lumiteistä, joilla on valtavat lumimassat reunoilla.

Tuli sitä lunta sitten tännekin pikkasen, vaivaiset yksi senttimetriä  ;D
Itsekin olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämänkaltaisia talvia saisi olla useimminkin, ei sitä loskaa mielellään katsele. Mutta ongelma tulee sitten siinä, että nämä lumet saisivat puolestani sulaa pois huhtikuuhun mennessä, nimittäin toisena harrastuksena kun on tuo moottoripyöräily ja sitä ei oikein mielellään harrasta jäisillä teillä ja pakkaskeleillä  ;D
Jos menette moottoripyöräfoorumille, niin siellä ollaan aivan toista mieltä tästä talvesta kuin täällä  :D. Porukka ei jaksaisi enää odottaa, jotta pääsisi taas tien päälle, yleensä kun jotkut pääkaupungilla asuvat ovat pystyneet ajamaan lähes läpi talven. Kesällä taas ei todellakaan toivota sateita ja salamoita, vaan vaikka 3 kuukautta kestävää kuivaa kautta  :D

Itselle nämä kaksi harrastusta ovat juuri tuon vastakkaisuuden takia erinomaisia. Silloin kun sataa ja myrskyää, niin voi mielenkiinnolla seurailla tietoja salamoista ja sademääristä. Sitten taas jos on poutaa ja aurinkoista (tylsää säätä sääharrastuksen puolesta), niin voin lähteä ajelemaan.
J.Laiho, ehkä ne valittajat ovatkin olleet juuri näitä motoristeja  ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - tiistai, 16.03.2010, 22:49
LainaaKerrankin kunnon talvi, ei sitä loskamoskaa kukaan jaksa. Tälläisia ne sais aina olla.

Samaa mieltä myös täällä. Kyllä vielä kevät ehtii tulla, pelkona vain on tulvat jos kovin äkkiä lumet lähtee.
Varmaan talvihiekoituksen aiheuttama pölyhaitta on pienempi kun ei ole kovin paljon tarvinnut hiekoittaa, ainakaan täällä ei ole ollut jäätikkökelejä ollenkaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.03.2010, 23:16
Tällä hetkellä näkyy hyvin kuinka paikallista tämä sää voi olla. Oma asema näyttää -6.9 kun FMI:n Kärkän asema noin 3 km päässä on jo Testbedin mukaan -14 asteessa. Eron yksi syy selittynee sillä että oma asema on "mestsässä" kun FMI:n asema on avoimella sekä alavalla alueella ja on yleensäkkin pari astetta omaa kylmempi selkeällä kelillä, tosin 7 asteen heittoa en ole ikinä vielä nähnyt.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - keskiviikko, 17.03.2010, 00:11
Olen kyllä samaa mieltä Snowin kanssa että moottoripyöräily on myös hieno harrastu, vaikkakin siitä tuli "väliaikaisesti" luovuttua viime kesänä (tuli hyvä tarjous Honda Shadow VT-600 Custom pyörästä) ehkä myös säälläkin oli pieni merkitys... aikansa kutakin, sanoi.... Mutta jospa tulisi kauniita kesäisiäpäiviä ja innostus palaisi (tarkoittaa että se on jo palannut ja käy kuumana...siis kevättä rinnassa ;) *  Kysyisinki vaikka Snowilta, tai yleensä moottoripyöräilyn harrastajilta (elä lue kaahaajilta  :D, mikä olisi paras merkki mikä tulisi kysymykseen (Honda vai Harrikka... tai Davidson....?  ;) ? Täällä Kiteellä pakkaslukema näyttää tällähetkellä -16 astetta, varmaan aamulla taas -20 asteen huikkeilla mennään tai reilusti yli  8) Kyllä tuo 7 asteen heitto kolmen kilometrin päässä vaikuttaa tosi suurelta... siinä nähdään miten suuria lämpötila eroja voi olla, etenkin jos ilman läpötilan "muutos on käynnissä" sekä on suuria (metsä sekä alava aukea)  paikka eroja on kyseissä :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - keskiviikko, 17.03.2010, 13:35
Pakkaset koettelevat vielä yöaikaan, mutta lauhtuminen on päivällä 20 asteen luokkaa.
Tänään oli aamulla kello 4.30  -25,9 astetta ja päivällä 13.30  -5,1 astetta, lauhtuminen oli hurjaa, vaikka aurinko pilkisti ensikerrran vasta yhden jälkeen.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - keskiviikko, 17.03.2010, 16:19
Samaa luokkaa tuo lämpötilan vaihtelu on täällä Kiteelläkin ollut, aamulla 6:15 oli -26,1 ja nyt klo 15:15 vain -5,1, kylläkin aamusta saakka on aurinko paistellut nyt kylläkin vetänyt pilveen ja muutama lumihiutale myös leijailee :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - keskiviikko, 17.03.2010, 16:49
Lainaus käyttäjältä: Leksa - keskiviikko, 17.03.2010, 16:19
Samaa luokkaa tuo lämpötilan vaihtelu on täällä Kiteelläkin ollut, aamulla 6:15 oli -26,1 ja nyt klo 15:15 vain -5,1, kylläkin aamusta saakka on aurinko paistellut nyt kylläkin vetänyt pilveen ja muutama lumihiutale myös leijailee :)

Täällä ei aivan noin alhaalla käyty. Kylmimmillään käytiin -17,4 asteessa, mutta lämpötila nousi nopeasti -3 asteen tuntumaan.

Lainaus käyttäjältä: Leksa - keskiviikko, 17.03.2010, 00:11
Olen kyllä samaa mieltä Snowin kanssa että moottoripyöräily on myös hieno harrastu, vaikkakin siitä tuli "väliaikaisesti" luovuttua viime kesänä (tuli hyvä tarjous Honda Shadow VT-600 Custom pyörästä) ehkä myös säälläkin oli pieni merkitys... aikansa kutakin, sanoi.... Mutta jospa tulisi kauniita kesäisiäpäiviä ja innostus palaisi (tarkoittaa että se on jo palannut ja käy kuumana...siis kevättä rinnassa ;) *  Kysyisinki vaikka Snowilta, tai yleensä moottoripyöräilyn harrastajilta (elä lue kaahaajilta  :D, mikä olisi paras merkki mikä tulisi kysymykseen (Honda vai Harrikka... tai Davidson....?  ;) ? Täällä Kiteellä pakkaslukema näyttää tällähetkellä -16 astetta, varmaan aamulla taas -20 asteen huikkeilla mennään tai reilusti yli  8) Kyllä tuo 7 asteen heitto kolmen kilometrin päässä vaikuttaa tosi suurelta... siinä nähdään miten suuria lämpötila eroja voi olla, etenkin jos ilman läpötilan "muutos on käynnissä" sekä on suuria (metsä sekä alava aukea)  paikka eroja on kyseissä :)

Minäkään en ole kaahaajatyyppiä, en ole sakon sakkoa vielä saanut, mutta täytyy myöntää että on tuurillakin ollut muutamissa tilanteissa osansa  :D
Itsellä on vähän eri tyyppinen pyörä, nimittäin Kawasaki Z750. Ostin tuon sen takia, koska oli helposti hallittava eikä tuota matka-ajoa ainakaan vielä tule harrastettua. Mukava pyörä taajamissa, mutta vähän houkuttelee jo vaihto johonkin toiseen pyörään  :). Todella vaikeeta sanoa mikä olisi juuri sinulle se paras merkki tai pyörä. Itse en ole merkkiuskollinen vaan ostan sen pyörän josta olen kuullut hyvää sanottavaa. Tosin monet ovat henkeen ja vereen Honda- tai Harrikkamiehiä, varsinkin juuri nämä kaksi merkkiä  :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 17.03.2010, 17:21
Täällä kun ikkunasta ulos katselee tuntuu kevät ja kuivat baanat todella kaukaiselta, lunta tullut lisää taas sentin verran. Näkymä on lähinnä tammi/helmikuinen lumisine puineen.

Tosin kohta aletaan olla jo sen verran pitkällä että aurinko lämmittää plussalle jo pilvienkin läpi. Todella nopeasti on nimittäin niin UV- kun säteilyarvotkin lähteneet nousuun nyt viime viikkojen aikana. Merkillepantavaa on ollut se että säteilyarvo nousee aika reippaasti vaikka olisi pilvistäkin.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - keskiviikko, 17.03.2010, 18:28
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 17.03.2010, 17:21
Täällä kun ikkunasta ulos katselee tuntuu kevät ja kuivat baanat todella kaukaiselta, lunta tullut lisää taas sentin verran. Näkymä on lähinnä tammi/helmikuinen lumisine puineen.

Tosin kohta aletaan olla jo sen verran pitkällä että aurinko lämmittää plussalle jo pilvienkin läpi. Todella nopeasti on nimittäin niin UV- kun säteilyarvotkin lähteneet nousuun nyt viime viikkojen aikana. Merkillepantavaa on ollut se että säteilyarvo nousee aika reippaasti vaikka olisi pilvistäkin.

Itse olen ihmetellyt aivan samaa.
Säteilyarvot huitelevat siellä 400 paremmalla puolella vaikka olisi kohtuullisen pilvistäkin. Myös se oli aika erikoista, kun alkuun ei meinannut millään mennä yli 200 nuo arvot, mutta sitten yhtäkkiä kuin taikaiskusta maaliskuun 6. päivä nuo arvot tuplaantuivat ja ovat siitä asti olleet joka päivä huomattavasti korkeampia kuin aikaisemmin. Myös UV-säteilyä on ollut tuon päivän jälkeen joka päivä.

Näyttää nyt kiertävän Klaukkalan nämä viime päiväiset sateet. Ensin tutkasta näytti, että kyllä sitä lunta tulee mutta ei sitä sitten tullut kuin muutama hiutale  ;D
On muuten tulossa perjantain jälkeen aikamoista "pääkallokeliä", ja näyttäisi jatkuvan ainakin ensi viikon alkuun asti. Siinä nollan tuntumassa pyöritään ja sateet tulevat lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa  :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 20.03.2010, 15:44
Nyt ollaan oltu kohta jo 2 päivää putkeen plussalla, joten lumet ovat sulaneet aika hyvin tuona aikana. Myös näillä räntä- ja vesisateilla on ollut osuutta asiaan. Kuitenkin tuossa torstaina käytiin 48cm:ssa, mutta nyt ollaan tipahdettu jo 40cm:iin. Lämpötila laskee kuitenkin pakkaselle ehkä jo huomenna ja vasta ensi viikon loppupuolella sää lauhtuu jälleen.

Itse odotan kevättä jo kovasti, mutta ainakaan Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) mukaan helpotusta ei olisi tulossa ihan heti  :(
No sää voi muuttua äkistikin, joten vaikea vielä ennustaa mitä tuleman pitää  :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 20.03.2010, 23:29
Naruskan Ukan tämän kevään konkreettisin keväthavainto on äänihavainto. Ei tuulentuiverrusta, ukkosen jyrinää, eikä sateenropinaa. Olipahan salaperäistä pakkasillassa tosi mahtavan kuuloista pöllön huhuilua. En tiedä, missä tämä meidän kotipihapiirin monivuotinen ystävä luuraa ne väliajat, mutta jo usean vuoden ajan se on iltaöisin maaliskuulla aloittanut riiuupuputuksensa tässä omalla tontillamme. Näkemään en sitä koskaan ole päässyt, mutta äänestä sen satavarmasti tunnistaa. Eilen illalla sen kuulin tänä keväänä ensi kertaa. Aina se sykähdyttää, kuten joku muu kevään merkki jokaista jossain.

Lumensyvyys pyrkii vajaan viikon yöpakkasjakson ja lumettoman saman pituisen jakson jälkeen taas lisääntymään. Metrissä keikutaan edelleen. Yhtenä aurinkoisista kuluneen viikon päivistä tipahtelivat ensimmäiset vesitipat etelän puolen räystäältä tunteroisen verran. Kesäaikaan viikon päästä joutuu täällä kelloja kääntelemään hyvinkin talvimerkkisissä oloissa. Ettei vain käyttäisi vielä otettaan tiukempana.

Päivä pitenee silmissä. Me täällä revitään kohta yölamppujen johdot seinistä. Keskiöisiin auringonpaisteisiin ei ole enää kuin se kuuluista luikaus.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: jamo - sunnuntai, 21.03.2010, 11:50
Limingan kevät voidaan sanoa alkaneen kun mustavaristen etujoukko on saapunut. Paikalla on nyt noin parinkymmenen
linnun joukko tappelemassa parhaimmista pesäpaikoista.

jamo
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - sunnuntai, 21.03.2010, 15:05
Lainaus käyttäjältä: jamo - sunnuntai, 21.03.2010, 11:50
Limingan kevät voidaan sanoa alkaneen kun mustavaristen etujoukko on saapunut. Paikalla on nyt noin parinkymmenen
linnun joukko tappelemassa parhaimmista pesäpaikoista.

jamo

Onpas teillä siellä selkeä taivas  :). Täällä etelämmässä taivas on sankan pilvikerroksen peittämä. Tutkakuvastakin näkee, että siellä pohjoisessa näyttäisi olevan mainio keli, kun taas täällä on todella paksu pilvikerros.
Täälläkin on alkanut kuulumaan linnunlaulua, juuri tätä kirjoittaessa jonkun linnun viserrys tuolta pihalta kuuluu  :). Mutta noista linnuista kun en kauheasti tiedä, niin vaikea sanoa mitä lintulajeja tänne on jo saapunut.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 21.03.2010, 15:13
Ennusteen mukaan etelärannikon kevät ottaa taas takapakkia tänäiltana/yönä, FMI:n mukaan tulossa sellaiset 10 sentiiä lisää lunta kiusaamaan maanantai-aamun työliikennettä. Ainakin oman wxsimin ja yr.no:n mukaan pysyttäis myös seuraavat pari päivää aika visusti pakkasella.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - sunnuntai, 21.03.2010, 16:14
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 21.03.2010, 15:13
Ennusteen mukaan etelärannikon kevät ottaa taas takapakkia tänäiltana/yönä, FMI:n mukaan tulossa sellaiset 10 sentiiä lisää lunta kiusaamaan maanantai-aamun työliikennettä. Ainakin oman wxsimin ja yr.no:n mukaan pysyttäis myös seuraavat pari päivää aika visusti pakkasella.

Kohtuullisen rankka rintama sieltä on tulossa. Oma WXSIM-ennuste ennustaa noin 5cm määrää, mutta saas nähdä osuuko rajuimmat sateet tänne asti.
FMI ennustaa kahden lumihiutaleen edestä, mutta Foreca taas ennustaa Klaukkalaan jopa kolmen lumihiutaleen edestä kello 20.00 aikana. Toisaalta lumi tulee alas lumen ja rännän välimuodossa.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 21.03.2010, 16:35
Ei se munkaan wxsim ennusta kun 5cm lunta mutta 10 mm sadetta (eli 10 cm jos kaikki tulee lumena ja jää maahan). Täällä alkoi juuri hetki sitten sade ja lumena se tulee.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 22.03.2010, 11:29
Sadealue tuli, satoi ainakin Kannelmäen suunnalla melko rankasti ja oli aamuun mennessä kadonnut. Lunta satoi arviolta vähän vajaat 10cm. Aamulla kello 06:00 aikoihin ikkunasta näkyi hyvin talvinen maisema ja lämpötila oli asemalla -6°C.

Kevät tuntuu vielä aika kaukaiselta: Juuri, kun piha-alueen asvaltti alkoi näkymään kokonaisuudessaan, tuli tämä myräkkä ja paiskasi tilanteen lähtöpisteeseensä. Vielä vähemmän oli keväinen olo, kun en meinannut saada auton ovea auki; Se oli jässähtänyt osittain jäähän. :)

Ensimmäisiä suhteellisen selviä kevään merkkejä näkyy Fennoskandian 7 vrk:n GFS-ennusteessa, joka povaa Etelä-Ruotsin sisämaahan paikoin jopa +10°C. Nollaraja nousee Suomessa korkeimmillaan Oulun lääniin, mutta sitten tulee uusi Jäämerellinen hönkä, joka romahduttaa päivälämmöt takaisin pakkaselle koko maassa. :(

Pitkäaikaisten ennusteiden mukaan seuraavan kerran lämpenee oikein kunnolla Huhtikuun alussa, jolloin nollaraja heilahtaisi Oulun lääniin asti päivässä ja yölämpötilat olisivat nollan yläpuolella. Päivällä nollaraja nousisi Sodankylän korkeuksille saakka ja Etelä-Suomessa päästäisiin +6°C paremmalle puolelle. Tämän jälkeen lähtisi uudelleen kylmenemään, mutta nollaraja ei 07.04. ulottuvan ennusteen mukaan pakenisi Etelä-Suomen läänin päältä, kuin vain itäpuolelta. Suomen länsiosassakin oltaisiin nollassa tai vähän sen yläpuolella.

Saapahan nähdä, kuinka nuo pitkäaikaiset ennusteet toteutuvat. Kyllä sitä oikeaa kevättä vähän jo alkaa kaipailemaan, kun näitä "demoversioita" kyseisestä vuodenajasta on vain tarjoiltu.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 22.03.2010, 15:17
Aika tarkkaan tuo wxsim-ennuste sitten tuon lumisateen ennusti, eli tasan tarkalleen tuli 5cm lunta.
Vaikka tuota lunta taas lisää tulikin, niin tällä hetkellä lähes pilvettömältä taivaalta paistava aurinko tuo kevään mieleen. Maksimi UV-säteilykin hyppäsi tänään kerralla 2.2:een ja auringon säteilyssä käytiin 550w/m² paikkeilla.
Vähän pakkasen puolella liikutaan seuraavat päivät, ainakin öisin, mutta päivisin kivutaan usein jo plussan puolelle. En usko että tässä enää kauhean pitkään menee ennen kuin aletaan olla öisinkin plussan puolella. Itseasiassa oma wxsim ennustaisi, että perjantaina mentäisiin plussalle ja plussan puolella oltaisiin ainakin ensi viikon tiistaille asti, sen pidemmälle ei ennuste toistaiseksi näe.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - maanantai, 22.03.2010, 18:08
LainaaMaksimi UV-säteilykin hyppäsi tänään kerralla 2.2:een ja auringon säteilyssä käytiin 550w/m² paikkeilla.

Tuota auringonsäteilyä olisi mielenkiintoinen mittailla, mutta ei oikein kalusto riitä siihen.

Oletko seurannut miten tällä sivulla  http://tornio.info/aurinko.html  oleva laskenta pitää yhtä mittarin kanssa kun laittaa tuonne paikkakoordinaatit. Meillä tuo näyttää auringon säteilytehoksi tänään 488W/m² keskipäivällä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 22.03.2010, 20:46
Lainaus käyttäjältä: tito - maanantai, 22.03.2010, 18:08
LainaaMaksimi UV-säteilykin hyppäsi tänään kerralla 2.2:een ja auringon säteilyssä käytiin 550w/m² paikkeilla.

Tuota auringonsäteilyä olisi mielenkiintoinen mittailla, mutta ei oikein kalusto riitä siihen.

Oletko seurannut miten tällä sivulla  http://tornio.info/aurinko.html  oleva laskenta pitää yhtä mittarin kanssa kun laittaa tuonne paikkakoordinaatit. Meillä tuo näyttää auringon säteilytehoksi tänään 488W/m² keskipäivällä.

Katos tuo on ihan mielenkiintoinen laskuri.
Tänne sain 574W/m² tänään keskipäivällä, eli todella lähelle tuo meni, koska oma mittari mittasi maksimillaan 554W/m² kello 13:41, eli keskipäivällä maksimiteho olisi hyvinkin voinut olla tuo 574W/m². Sen verran kuitenkin sattuu puita eteen, että ei päästä sellaisiin lukemiin, jossa mittari olisi koko päivän suorassa auringonpaisteessa. Toisaalta myös kumpupilvet vaikuttavat jos sattuvat tulemaan tielle.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 22.03.2010, 21:35
Täälläkin päästiin 500w hujakoille tänään, tosin vielä tähän aikaan vuodesta haittaa pikkasen nuo lähistön puut keskipäivän lukemia. Kunhan pikkasen vielä nuosee tuo aurinko niin päästään niitten yli.

Mitä olen lukenut niin Daviksen aurinko/uv-anturat pitäisi olla ihan kelpo kamaa auringon mittaamiseen eikä ainakaan suurempia virheitä pitäisi olla. Se mitä niissä kannattaa muistaa on että ovat säädedyt sen mukaan että ovat asennettu pystyyn eli "aunturiaukko" on suoraan ylös. Niissähän myös pieni vatupassi jolla saa kätevästi sen tarkistettua ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 22.03.2010, 22:52
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 22.03.2010, 21:35
Täälläkin päästiin 500w hujakoille tänään, tosin vielä tähän aikaan vuodesta haittaa pikkasen nuo lähistön puut keskipäivän lukemia. Kunhan pikkasen vielä nuosee tuo aurinko niin päästään niitten yli.

Mitä olen lukenut niin Daviksen aurinko/uv-anturat pitäisi olla ihan kelpo kamaa auringon mittaamiseen eikä ainakaan suurempia virheitä pitäisi olla. Se mitä niissä kannattaa muistaa on että ovat säädedyt sen mukaan että ovat asennettu pystyyn eli "aunturiaukko" on suoraan ylös. Niissähän myös pieni vatupassi jolla saa kätevästi sen tarkistettua ;)

Joo sama juttu täälläkin, että kunhan nousee aurinko ylemmäksi niin saadaan vielä tarkempia lukuja, ainakin keskipäivän jälkeen.

Asentaessa tuota koko ISS-asemaa mittailin erittäin tarkkaan että koko hökötys olisi aivan suorassa, noissa antureissa olevien säätöruuvien avulla säädin sitten vielä ne vatupassit lopullisesti kohdalleen.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 23.03.2010, 00:17
LainaaAsentaessa tuota koko ISS-asemaa mittailin erittäin tarkkaan että koko hökötys olisi aivan suorassa, noissa antureissa olevien säätöruuvien avulla säädin sitten vielä ne vatupassit lopullisesti kohdalleen.
Juuh, vatupassi oli ahkerassa käytössä tälläkin ;D

Taitaa näillä yöpakkasilla mennä kotvanen jos toinekin ennkuin tuo takapihalla oleva vajaan metrin kinos sulaa, varsinkin kun on kokonaan varjossa  ;D
Terassin joutuu varmaan kohta kaivamaan esiin tuolta lumesta että olis edes pientä mahista päästä ulkokahville heti kun lämpenee sen verran, tai eihän sitä tiedä, voihan se mennä toukokuulle ennekun edes päästään yli 10 asteen ja vappuna tehdään lumiukkoja ::)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 23.03.2010, 15:38
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 23.03.2010, 00:17
Taitaa näillä yöpakkasilla mennä kotvanen jos toinekin ennkuin tuo takapihalla oleva vajaan metrin kinos sulaa, varsinkin kun on kokonaan varjossa  ;D
Terassin joutuu varmaan kohta kaivamaan esiin tuolta lumesta että olis edes pientä mahista päästä ulkokahville heti kun lämpenee sen verran, tai eihän sitä tiedä, voihan se mennä toukokuulle ennekun edes päästään yli 10 asteen ja vappuna tehdään lumiukkoja ::)

Hehe  :D
Täällä on aivan samanlainen tilanne. Nimittäin tossa autotallin vieressä on niin valtava kasa lunta, että en muista vastaavanlaista ikinä olleen. Meillä on sopimus aurausfirman kanssa, joka sitten putsaa lumet ajoteiltä pois. Käsipelillä tuollaista kasaa ei edes saisi aikaiseksi, tuo on nimittäin yli 2m korkea, noin 8m leveä ja toinenkin sivu on varmaan 5m leveä  ;D. Toisella puolella ajotietä on myöskin todella iso kasa, joskin ei yhtä suuri.
Tuon sulamisessa voikin sitten mennä jokunen tovi ja voi hyvinkin olla, että pääsee tekemään lumipalloja vielä kesäkuussa, todennäköisesti ainakin vappuna  :D. Tosin aurinko paistaa keskipäivällä suoraan kasaan, joten kyllä se siitä hupenee äkkiä jos aurinko pääsee paistamaan pilvettömältä taivaalta.
Mutta muuten bongasin jo kuivaa asfalttia, joka on hyvä merkkiä moottoripyöräilyn kannalta  ;D

Jälleen tänään rikottiin tämän vuoden UV- sekä aurinkosäteily ja sen kyllä huomaa tuosta auringon paisteesta, nyt alkaa olemaan sitä kevättä rinnassa  :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: spege - tiistai, 23.03.2010, 19:02
Tänään oli auringon paisteessa mukavan lämmin, mutta kun oli varjossa pirun kylmä tuuli oli kyllä. Ei kyllä ole yhtään keväinen mieli, pihassa olevien kinosten vieressä :). Kyllä se kevät sieltä vielä tulee, mutta hitaasti, voi sanoa että pitäisi olla naulat kengän pohjissa että haluaisi pysyä pystyssä kävelessä tiellä :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 23.03.2010, 20:04
Lainaus käyttäjältä: spege - tiistai, 23.03.2010, 19:02
voi sanoa että pitäisi olla naulat kengän pohjissa että haluaisi pysyä pystyssä kävelessä tiellä :D

Tuossa olet kyllä oikeassa. Meinasin nimittäin lentää pahasti naamalleen tuon kuvan kuvaushetkellä, pysyin pystyssä enää tuurin avulla  :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 23.03.2010, 21:34
Huomasin muuten selvän kevään merkin kun pläräilin noita Tielaito..äää..Liikenneviraston kameroita aikasemmin päivällä, nimittäin Porvoon motarilla oli kesärajoitukset  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 27.03.2010, 19:17
Tänään palattiin kelin puolesta sellaiseen synkkyyteen, että tuli enemmänkin mieleen loppusyksy kuin kevät.
Todella masentava keli. Vähän tuli vettä tihkuna, pilvisyys ja pieni sumu olivat sen verran sankkoja, että auringon tehokin tipahti puoleen viime päivistä. Sitten kun plussan puolella ollaan niin tuolla tien päällä on nyt tuota loskapaskaa  >:(
No ainakin lumet saa kyytiä kun plussalla pysytään, mutta pilvisyyttä saisi olla vähän vähemmän.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 27.03.2010, 20:46
Lainaus käyttäjältä: Snowi - lauantai, 27.03.2010, 19:17
Tänään palattiin kelin puolesta sellaiseen synkkyyteen, että tuli enemmänkin mieleen loppusyksy kuin kevät.
Todella masentava keli. Vähän tuli vettä tihkuna, pilvisyys ja pieni sumu olivat sen verran sankkoja, että auringon tehokin tipahti puoleen viime päivistä. Sitten kun plussan puolella ollaan niin tuolla tien päällä on nyt tuota loskapaskaa  >:(
No ainakin lumet saa kyytiä kun plussalla pysytään, mutta pilvisyyttä saisi olla vähän vähemmän.

Tulkinta vuodenajasta on aika hyvä ja osuva. Itselläni tuli vertailuksi Syyskuu tai Lokakuu tuosta vallitsevasta kelistä.
Koko päivän kestänyt sumu, joka tosin päivällä vähän hälveni, ei ainakaan innoita lähtemään ulos, kuin pakon edessä. Kannelmäessä oli sumu paikoittain sen verran paksua, että näkyvyys jäi alle 500 metrin.

Tämä on se lumen sulamisen ja vallitsevan sääolosuhteen ikävä yhteispiirre, joka tulee joka vuosi käymään kylässä. Jos auringon lämmitystehoa halutaan lisää, se vaatii korkeapaineen, joka taas puolestaan tarkoittaa yön ajaksi pakkasta vielä tässä vaiheessa vuotta. Ikävä kyllä sumu ei lunta kovin tehokkaasti sulata. Saisi lämpötila pysyä kauttaaltaan plussalla ja sisään saapua runsaita vesisateita, niin johan lähtisi lumipeite kovaa vauhtia.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 27.03.2010, 21:00
Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - lauantai, 27.03.2010, 20:46
Tulkinta vuodenajasta on aika hyvä ja osuva. Itselläni tuli vertailuksi Syyskuu tai Lokakuu tuosta vallitsevasta kelistä.
Koko päivän kestänyt sumu, joka tosin päivällä vähän hälveni, ei ainakaan innoita lähtemään ulos, kuin pakon edessä. Kannelmäessä oli sumu paikoittain sen verran paksua, että näkyvyys jäi alle 500 metrin.

Tämä on se lumen sulamisen ja vallitsevan sääolosuhteen ikävä yhteispiirre, joka tulee joka vuosi käymään kylässä. Jos auringon lämmitystehoa halutaan lisää, se vaatii korkeapaineen, joka taas puolestaan tarkoittaa yön ajaksi pakkasta vielä tässä vaiheessa vuotta. Ikävä kyllä sumu ei lunta kovin tehokkaasti sulata. Saisi lämpötila pysyä kauttaaltaan plussalla ja sisään saapua runsaita vesisateita, niin johan lähtisi lumipeite kovaa vauhtia.

Lokakuu kuvauksena voisi osua aika lähelle tämän päiväistä keliä.
Itseasiassa tuo sumu oli täällä ehkä vieläkin sakeampaa nyt illalla kuin päivällä, tai ainakin siltä se näyttää nyt kun aurinko on laskenut. Näkyvyys on varmaan alle tuon 500 metrin, ehkä 300-400 metrin paikkeilla.
Minullekin nuo sateet passaavat oikein hyvin, jotta lumi sulaisi nopeammin pois. Älkää kuitenkaan kuvitelko, että en pitäisi lumesta. Päinvastoin talvella pitää olla kunnolla lunta, mutta nyt kuitenkin soisin jo kevään saapuvan ja sen kautta sitten kesänkin  :)

Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 27.03.2010, 21:09
Jos yhtään lohduttaa, on se kevät sieltä tulossa nimittäin naapurimaassa Ruottissa tehtiin eilen maaliskuun lämpötilaennätys kun mittari kipusi Lund-nimisellä paikkakunnalla 19.3 asteeseen, dataa löytyy paikkakunnalta niinkin pitkältä ajalta kun 256 vuodelta eli vuodesta 1753 asti, näin kertoo mm. Dagens Nyheter-lehti  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 27.03.2010, 21:33
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 27.03.2010, 21:09
Jos yhtään lohduttaa, on se kevät sieltä tulossa nimittäin naapurimaassa Ruottissa tehtiin eilen maaliskuun lämpötilaennätys kun mittari kipusi Lund-nimisellä paikkakunnalla 19.3 asteeseen, dataa löytyy paikkakunnalta niinkin pitkältä ajalta kun 256 vuodelta eli vuodesta 1753 asti, näin kertoo mm. Dagens Nyheter-lehti  ;D

Aika kova yllätys varmaan Lundin suunnalla, kun Maaliskuussa pukkaa rantalämpötilaa (ainakin melkein). :D

Työpaikalla duunikaverit ovat kovasti minua painostaneet, että minun pitäisi kuulemma ennustaa kevätkeliä Suomeenkin ja kuulemma äkkiäkin vielä. ;D
Tämä duuniporukka koostuu laumasta innokkaita kalamiehiä ja heistä osa on lyönyt jo lomatkin lukkoon jonnekin Toukokuulle, aikeinaan painella tuosta jonnekin Ahvenanmaan tuntumaan kalareissulle. Suhteellisen vahva jäätilanne on vain aiheuttanut tuossa porukassa hermostumista ja kynsien pureksintaa, kun he pelkäävät, että vielä Toukokuussakin ko. alueella olisi niin paksu jääkerros, että kalastamisesta tulisi lähinnä pilkkimistä.

Toistaiseksi tilanne näyttää varovaisen lupaavalta jäiden sulamisen suhteen, kun matalapaineita puskee tuosta Itämeren poikki, käännellen tuulia puhaltamaan lounaan suunnalta, mutta toistaiseksi matalapaineet eivät ole olleet mitään rotkonsyviä myräkkämatalia, jota tuollainen tehokas luonnon jäänmurtaminen vaatisi. Ensimmäinen kevätmyrsky on vielä jäänyt esiintymättä, mutta onhan tässä noin kuukausi aikaa sellaisen vielä saapua.

Mikäs on porukan näkemys: Pääsevätkö jätkät kalastamaan Ahvenanmaan kupeeseen Toukokuussa, vai meneekö pilkkimiseksi?
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: teutari - lauantai, 27.03.2010, 22:17
Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - lauantai, 27.03.2010, 21:33
Mikäs on porukan näkemys: Pääsevätkö jätkät kalastamaan Ahvenanmaan kupeeseen Toukokuussa, vai meneekö pilkkimiseksi?

Tilastoihin jos on uskomista niin kyllä uskoisin että porukka pääsee heittelemään lippaa avoveteen eikä heidän kannata sen takia yöuniaan menettää ellei reissu ole aivan Toukokuun alussa koska silloin viimeistään jäät ovat lähteneet. ;)

http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/yleiskuvaus/jaa/fi_FI/jaa/

ps. Tuossa vielä tuo SMHI:n Polar View sivusto: http://www.smhi.se/polarview/index.html
     Empä meinanut ensin huomatakkaan mutta tuolla SMHI:n sivulla oli vielä linkki FMI:n Polar View product sitelle: http://haavi.fimr.fi/polarview/charts.php
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 27.03.2010, 22:22
LainaaMikäs on porukan näkemys: Pääsevätkö jätkät kalastamaan Ahvenanmaan kupeeseen Toukokuussa, vai meneekö pilkkimiseksi?

Hmm..ainakin FMI-jääkartan mukaan kiintojää-raja kulkee nyt linjalla Hanko-Nötö-Kumlinge-Isokari. Hanko-Utö-Ahvenanmaan pääsaari luokitellaan 9-10/10-luokkaan eli käytännössä totaalisen jäässä. Paksuutta olis 15-35 sentin verran paisti Saaristomeren sisäosissa jossa päästään puoleen metriin.  
Mitä sitä olen seurannut niin tuo ei ole kovinkaan paljoa muuttunut vielä talven huipusta.

Sitten veikkaus, Kihdillä (eli se avonaisempi alue Saaristomeren ja Avhenanmaan välillä), Korppoo-Nauvon eteläpuolella sekä Avhenanmaan saaristo on Toukokuussa (alussa) taatusti avonaista, paitsi ehkä lahtien pohjukoissa. saaristomeren sisäosissa voi sitten olla toinen juttu, riippuu ihan tuleeko joku myrsky joka hajoittais lauttoja ja ajais irtonaiset jäälautat menemään.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 28.03.2010, 22:01
Ukka käänteli Naruskalla kaikki ison talon kymmenkunta kelloa tänä aamuna tunnilla eteenpäin, kun mainostetaan kaikista tuuteista Suomen siirtyneen kesäaikaan. Tietty logiikka näistä kellonsiirtoon viittaavista nimikkeistä puuttuu. Kesäaika viittaa kesään, mutta vaikka minkä väristen lasien läpi ulos vilkaisee, on kyseessä kaikkea muuta kuin kesä täällä Lapissa. Olot ovat viimeisen vuorokauden ajan olleet justiinsa päinvastoin kuin kesäiset, äärimmäisen talvisen tuntuiset. Lunta on tullut, jos nyt ei aivan tupaan, niin vaakalennossa puuskatuulen kanssa niin maan perusteellisesti. Lumi eikun lisääntyy.

Haaga-Helian AMK:n porukka oli hiihtovaelluksella Sorsatunturin maisemissa tästä Ukan paikasta nelisenkymmentä kilometriä pohjoiseen. Lumimajoitteiden rakennuspaikkojen tutkimiseksi he olivat etsineet keskimääräistä lumensyvyyttä metsäisten maastokohtien alueilta. Syvimmillään mittarit olivat näytelleet 160 senttiä, keskisyvyys reippaasti yli metrin. Matalimmat syvyydet tunturien lakimaissa olivat olleet luokkaa 40 senttiä. Näissä mittauksissa ei ollut mukana tämä viime vuorokauden lumi, jota paikoin on tässä Naruskan lähituntumassa tullut 10-20 senttiä. FMI on saanut mitattua kymmenkunta milliä. Ukan mittarin ovat lumet pystyneet ohittamaan varmaankin suurimmaksi osaksi, kun se sijaitsee tuolla katolla, missä tuulimittarikin on rallattanut tuntitolkkulla 3-7 metriä sekunnissa ja puuskissa yli kymmenenkin metriä.

Viikko sitten leikattu polvi estää katolle kiipeilemisen ja muunkin ulkona liikkumisen. Tupaukkona tässä ollaan, mutta eipä ulos juuri houkuta lähteäkään. Tuuli tuplaa puolenkymmenen asteen pakkasen. Näin kesäaikaa eletään täällä. Laulellaan, että no onkos tullut talvi nyt kesän keskelle...
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 01.04.2010, 10:24
Huhtikuun ensimmäinen päivä alkoi kevättalven ensimmäisellä, mutta hyvin heikolla vesisateella, illallinen tähtitaivas ja kirpakka pakkaskeli vaihtui melkoisen nopeaan aamyöntunteina. Maaliskuu oli hyvin talvinen kuukausi, pakkasta ja lunta riitti loppuun asti, keskilämpötilan arvelen olevan useamman asteen normaalia alempi. Alin maaliskuun lämpötila mitattiin asemallani 7.3 ollen -26,0 ja korkein 31.3 +2,3. Maaliskuun alimmat viralliset lämpötilat oli usiampana aamuna -35 asteen nurkilla ja alle -20 asteen aamupakkasia oli harva se aamu. Lunta on reilunlaisesti, virallisessa paalussakin yli metrin ja kairankulkijoiden tekemien maastomittausten mukaan paikoin reilusti yli 1,5 metriä.
No nyt lämpötila on plussalla ja saamme ensimmäisen tuulahduksen keväästä tännekkin, kyllähän tuo pitkän talven jälkeen ihan mukavalta jo tuntuukin :) Huhtikuusta on odotettavissa todellinen hankikuukausi :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 01.04.2010, 11:52
Jaahas. Se on Maaliskuu sitten takanapäin.

Tällaiselta näyttivät FinWX Helsinki-42:n tilastot Maaliskuulta vuosina 2006-2010:

2006 : Ylin: + 6,4°C, Alin: -16,9°C, Keskilämpötila: - 4,7°C
2007 : Ylin: +17,4°C, Alin: - 9,6°C, Keskilämpötila: + 2,9°C
2008 : Ylin: +11,1°C, Alin: - 7,9°C, Keskilämpötila: ± 0,0°C
2009 : Ylin: + 7,1°C, Alin: -10,3°C, Keskilämpötila: - 0,3°C
2010 : Ylin: + 5,2°C, Alin: -15,8°C, Keskilämpötila: - 2,9°C


Tämän vuoden Maaliskuu ei ollut keskilämpötilaltaan kylmin, mutta hyvänä kakkosena tultiin kuitenkin. Ylin mitattu lämpötila oli sääaseman historian alin, eikä pakkasennätyksestä lämpötilasta jääty, kuin 1,2 astetta.
Keskilämpötila on kuitenkin laskusuuntainen ollut viimeiset kaksi vuotta.

-----------------------
FinWX Lohja-70A:n lämpötilatiedot näyttivät Maaliskuun 2008-2010 puolesta tältä:

2008 : Ylin: +12,2°C, Alin: -10,2°C, Keskilämpötila: - 0,4°C
2009 : Ylin: + 8,7°C, Alin: -17,5°C, Keskilämpötila: - 1,4°C
2010 : Ylin: + 8,0°C, Alin: -16,9°C, Keskilämpötila: - 2,0°C


Helmikuun tavoin, vuosi 2008 asetti korkeusrajan ja loput kaksi vuotta ollaan paineltu sen alapuolella. Poikkeus oli vain siinä, että vuoden 2010 Maaliskuu ei rikkonut sääaseman pakkasennätystä. Sen sijaan keskilämpötilan osalta Maaliskuu oli sääaseman kylmin.

Miten sitten Kannelmäen Huhtikuu 2010?
Tilastollisesti näyttäisi siltä, että Huhtikuussa mentäisiin keskimäärin +5°C tuntumassa ja korkeimmillaan saavutettaisiin hetkellisesti jopa +19°C lämpötilakin (kuun puolenvälin jälkeen). Kylmimmät lämpötilat olisivat enää kireimmillään kolmen asteen pikkupakkasia ja nekin päättyisivät kuun puolenvälin jälkeen.

Mitenkäs muiden tilastot ja ennusteet?
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - torstai, 01.04.2010, 13:06
Halikon kohdalla mentiin seuraavasti: Ylin +7.4, alin -14.4 ja keskiarvo -1.4. K-arvo oli aseman toiseksi kylmin ja hitusen yli FMI Kärkan pitkäaikaisarvon eli lämmin loppukuukausi nosti sitä aika mukavasti kun vielä kuun keskivaiheilla näytti vahvasti että tulossa olis selvästi kylmempi kuukausi.
Lumetkin saaneet kyytiä, enää ei ole mittakepin kohdalla kun 20 senttiä.

Myös kevät on saapunut Halikkoon, se voidaan julistaa alkaneeksi 25.3 kun nyt ollaan oltu 7 päivää yli 0 asteen k-arvoissa  ;D
Tämä osuu päivän heitolla normaaliin FMI:n k-arvo päivämäärän kanssa.
Pitääpi virittää FARS käyntiin taas lämpöanturille.  :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - torstai, 01.04.2010, 15:24
Klaukkalassa maaliskuu näytti tältä: ylin +5,8C, alin -17,4C ja keskilämpötila -2,0C.
Täälläkin ovat lumet saaneet kunnolla kyytiä, tällä hetkellä oma mittari näyttää noin 12cm hankea, mutta tuosta kohdasta on sulanut ehkä muuta aluetta nopeammin, koska aurinko pääsee paistamaan siihen aamun aikana. Pitää käydä tekemässä mittaus myös muilta alueilta ja katsoa onko niissä kauheasti eroja.

Talvella ihmettelin, että miksi tuo oma FARS ei pidä mitään ääntä eli että olisi ollut päällä. Siinähän on tuo paristo jonka avulla se pyörii jos ei saa auringosta virtaa, mutta ilmeisesti se oli niin syväjäätynyt, että ei liikkunut sen takia. Tällä hetkellä se pyörii oikein kunnolla, ainakin äänen perusteella  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - torstai, 01.04.2010, 15:54
Kiteen maaliskuun WX pukkaa seuraavia lukemia ylin +5,8 alin -26,1 ja keskiarvo -5,1. Vertailuksi viimevuoden lukemat ylin +5,6, alin -21,2, keskiarvo -3,8 eli tämänvuoden maaliskuu oli 1,3 astetta kylmempi viimevuoteen verrattuna. Vuoden -08 maaliskuun keskiarvo -3,3, vuoden -07 +1,5, vuoden-06  peräti -9,7 ja vuoden -05 maaliskuu -8,4. Eli voisiko sanoa etteivät vuodet ole veljeksiä :D Huhtikuu alkoi oikein keväisen aurinkoisella ja lämpimällä päivällä eli nyt vielä tämänpäivän ylintä näyttää +8,3 ja tulevina päivinä tämän päivän maksimit ovat jo historiaa ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 01.04.2010, 16:40
Lainaus käyttäjältä: Jussa - tiistai, 09.03.2010, 18:04
Minä taas ennustan kautta maan maaliskuun olevan 2-4 astetta tavanomaista kylmempi ;)

Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, jossa oli paikoin yli kolme astetta tavanomaista kylmempää. Sen sijaan maan eteläosassa päästiin lähelle tavanomaisia arvoja.

Koko maan keskilämpötila oli -6,6 astetta, mikä on 1,7 astetta alle pitkäaikaisen keskiarvon. Maaliskuu oli jo neljäs kuukausi peräkkäin, jolloin koko maan keskilämpötila jäi pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle.

http://fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1270030521.html

Ei aivan, mutta sanoisinko, että kohtuu hyvin meni ennuste ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - torstai, 01.04.2010, 20:57
Kärsämäellä maaliskuun keskilämpötila oli -5,5 astetta, viime vuonna -3,5 astetta.
Maaliskuun maksimi oli (31.3.) 6,9  astetta ja minimi (17.3.) -25,9 astetta, viime vuonna maks. 7,5 ja min. -23,3 astetta.
Kuluneen vuoden 3 ensimmäisen kk:n keskilämpötila oli -11,0 astetta, viime vuonna -6,8 astetta.

Tänään (1.4.) oli kevään lämpimin päivä 10,8 astetta, viime keväänä vastaavana jaksona lämpimin päivä (20.3.) oli 7,5  astetta.
Saa nähdä miltä huhtikuu sitten näyttää, viime huhtikuun keskilämpötila oli 1,9 astetta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: meteorologi - torstai, 01.04.2010, 21:01
Lämmintä on pitänyt täälläkin, maksimi tältä päivältä on sama kuin Kärsämäellä, eli +10,8.
Viime kuun korkein lukema oli -6,8, minimi -18,9 ja keskiarvo hieman alle -4.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: yka - tiistai, 06.04.2010, 11:38
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - torstai, 01.04.2010, 21:01
Lämmintä on pitänyt täälläkin, maksimi tältä päivältä on sama kuin Kärsämäellä, eli +10,8.
Viime kuun korkein lukema oli -6,8, minimi -18,9 ja keskiarvo hieman alle -4.

Koko aamun tuli vettä oikein kunnolla, vaikka lämpöä ei tosin ollut kuin reilu 3 astetta. Lumen syvyys oli klo 11.30 13 cm. Kun se enimmillään huiteli 70 cm paikkeilla, on lumen häviäminen ollut varsin rajua. Meillä täällä ei tulvasta ole haittaa, mutta onhan esim. Salossa ja Pohjanmaalla ollut kohtalaisia ongelmia. Ennätystulvia ei kuitenkaan odoteta.
yka
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 06.04.2010, 22:11
Kannelmäestä ovat lumet pääosin lähteneet niin, ettei niitä ole, kuin epämääräisissä kasoissa ja varjopaikoissa, jonne aurinko ei pääse vaikuttamaan yhtä pitkään vielä. Lumimassat ovat käytännössä sulaneet täällä viikossa olemattomiin asvalttipinnoilta ja jäljellä on enää hiekoitussepeliä (saisivat vähitellen tulla nekin lakaisemaan pois).

Kevät alkaa toden teolla tuntumaan täällä, kun aamulla mustarastaat ja muut linnut pitävät sellaista sekakonserttia piha-alueella ja Mätäjoen varren liepeillä, että melkein korviin sattuu, kun parvekkeen oven avaa. :)

Lämpötilojen puolesta Huhtikuun toistaiseksi lämpimin päivä oli 01.04., jolloin asemalla mitattiin +7,7°C. Kylmimmillään ollaan käyty +0,3°C tänään (06.04.) kello 05:11. Sadetta ei ole kertynyt tälle päivälle riittävästi, jotta aseman sademittarin 0,25mm:n pulssi olisi liipaistunut.

GFS-ennusteiden mukaan +10°C lämpötilat keskittyvät tämän viikon aikana lähinnä Baltian maihin ja Laatokan itäpuolelle ja pidemmät ennusteet taas povaavat kylmän ilman valtaavan alaa hetkeksi aikaa siten, että kympin lämpötilat jäisivät Liettuaan. Viimeinen ennuste, joka ulottuu 22.04. saakka, povaa lämpötilan nousua siten, että Suomen eteläosissakin lämpötiloissa päästään +10:n paremmalle puolelle. Tosin ennuste on vielä niin kaukana, että tuo vielä ehtii muovaantumaan melkein miten päin tahansa.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 06.04.2010, 22:37
Klaukkalassa on samanlaisia tunnelmia kuin mitä tuossa jo Laihokin kertoi.
Eli lumet ovat sulaneet lähes kokonaan, mutta silti vielä siellä täällä lunta löytyy eli lumipalloja pystyy tekemään vielä oikein hyvin  ;D. Linnun laulua kuuluu täälläkin jo ihan hyvään tahtiin.
Huhtikuun kylmin päivä oli lähes prikuulleen samaan aikaan kuin Kannelmäessäkin, nimittäin viime yönä kello 5.02 lämpötila näytti 1,2C ja lämpimintä on ollut 2.4 jolloin mitattiin 10,3C, joka on aseman lyhyen historian korkein mitattu lämpötila ja syrjäytti aikaisemman marraskuun lämpötilan  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: yka - perjantai, 09.04.2010, 23:44
Se loppus eilen, nimittäin lumi. Mittauspaikalla on lumen syvyys 0 cm. Kyllä taitaa kevät olla, kun lämpötila jo tänään huiteli 8 asteen paikkeilla.
Mutta kyllä vielä kylmääkin tulee, ehkä luntakin. Ei tämä vielä kesää ole.
yka
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 10.04.2010, 22:23
Kannelmäen sääasemalla mitattiin tänään (10.04.) aseman tämän vuoden toistaiseksi korkein lukema, +9,9°C ja se mitattiin kello 17:36.

Lumet ovat hupenemassa täällä nyt todella nopeasti: Talon julkisivun puoleiset pensaat ovat pääsemässä kokonaan lumipeitteestä eroon. Vasta muutama viikko sitten lunta oli niin paljon, että pensaat olivat likimain kokonaan lumen peitossa. Lukuisat kiinteistöt ovat poistamassa hiekoituksia talojen edustalta ja pölypilvet ovat välistä sen mukaiset.

GFS-ennusteiden mukaan näyttää siltä, että säätilaan vaikuttaisi korkeapaine vielä hetken ja sitten tästä pyyhkäisisi pari sadealuetta yli, jonka jälkeen muodostuini uusi korkeapaineen keskus Skandinaviaan. Ikävä vain sikäli, että kun se ennusteen mukaan tuossa Ruotsin päällä roikkuu, rojahtavat yölämmöt ennusteen mukaan pakkaselle, mutta päivällä sitten mentäisiin pääsääntöisesti +2 - +6°C välimaastossa.

Pitkäaikaiset ennusteet povaavat korkeapaineen pakenemista kaakkoon ja matalapaineen muodostumista Atlantille, Islannin itäpuolelle, joka tarkoittaisi ennusteen mukaan +15°C rikkoontumista Suomessa, pääosin sisämaassa ja Ruotsissa menisi jopa +20°C rikki. Tämä ennuste tosin menee niinkin kauaksi, kuin 24.-26.04., joten tämän ennusteen toteutumista voidaan epäillä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 10.04.2010, 23:15
Noniin, VP2:sen loggeri purettu wd:seen uusiksi flatlinen takia, jonka takia asema näytti puoli päivää 4 astetta ja rapiat, prkl, ajamalla ensin aamuinen backup sisään...Onneksi on tuo VP2:sen loggeri josta hakea tarvittaessa...

LainaaKannelmäen sääasemalla mitattiin tänään (10.04.) aseman tämän vuoden toistaiseksi korkein lukema, +9,9°C ja se mitattiin kello 17:36.

Täällä pistettiin roppakaupalla paremmaksi; vuoden korkeimmat lukemat ovat nyt 13.6 astetta  ;D

Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 13.04.2010, 15:39
Hmm...vaikka Sinivuokot kukkiikin tuolla takapihalla niin WXSIM on latoamassa aika masentavaa luettavaa enusteeksi viikonlopuksi. Tosin sinne on vielä aikaa joten kerkeää muuttumaan mutta, jos sen latoamat sateen rankkuudet kertovat jotain...

Perjantaina aloitetaan sellaisella kevyellä alkupalalla vesisadetta 5 mm 3 tunnissa tyyliin...
Sunnuntaiksi ladotaan kehiin takatalvi isolla T:llä, lämpötilan pysyessä koko päivän pakksella, ja jotta se ei olis riittävästi niin laitetaan niskaan 30 senttiä luntakin  :o
Tuota vkl:ää täytyy pitää pikkasen silmällä mihin kehtittyy...

Kuvassa olevat sateen tolpat vastaavat 3 tunnin sademäärää...
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 13.04.2010, 16:02
Itse olen tänään ihmetellyt myöskin noita käyriä ja ennusteita, nimittäin aikamoinen takatalvi olisi niiden mukaan tulossa myös tänne Klaukkalaan  :P
Perjantaina aloitettaisiin vesisateella, lauantaina siirrytään räntään ja sunnuntaina sitten jo lumisateeseen. Liitteenä tämän hetkinen ennuste Klaukkalaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 13.04.2010, 17:18
Sen verran mitä yr.no:ta lueskelin niitten juttuja niin ei se wxsim ihan palturia puhu koska siellä jo ovat lähes peruuttaneet kevään osasta maata loppuviikoksi....
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 15.04.2010, 08:49
Eivät ennusteet näytä hyviltä GFS-ennusteissakaan. Takapakkia tulee reippaanlaisesti.
Suomen Sääkeskuksen mukaan lämpötila rojahtaa entisen Oulun Läänin alueella -6 ja -8 välimaastoon kylmimmillään ja Lapin Läänin itäosissa lähtee lämpötila alle -10°C  :o

Nollaraja juoksee Viroon asti, joskin vain hetkellisesti, mutta kuitenkin. Näin ollen herää kysymys: Tulikohan hätiköityä kesärenkaiden vaihdossa...  :-\
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - torstai, 15.04.2010, 08:53
Eteleä-Norjaan asti povaa yr.no jopa 20 senttiä lunta viikonlopuksi eikä vaan vuoristoon vaan rannikolle asti ja kehottivat kaikki viherpeukalot ottamaan kasvinsa sisään lämpimään :o

Mitä kesäkumeihin tulee niin kunhan et ole lähdössä mihinkään yöllä tahikka aikasin aamulla niin veikkaan että tuo aurinko lämmittää jo sen verran pilvienkin läpi että asvaltti ainakin sulaa jos lunta tulisikin.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 15.04.2010, 18:33
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 15.04.2010, 08:53
Eteleä-Norjaan asti povaa yr.no jopa 20 senttiä lunta viikonlopuksi eikä vaan vuoristoon vaan rannikolle asti ja kehottivat kaikki viherpeukalot ottamaan kasvinsa sisään lämpimään :o

Hyi helkkari. :(
Nyt jos koskaan sitä toivoo, että yr.no on väärässä edes tuon lumen suhteen - erityisesti jos kyseessä on vielä Norjan eteläosa.
Mitä tulee Klaukkalan ennusteeseen, niin tuo onneksi ehtii vielä muuttumaan parempaankin suuntaan. Toivon, ettei tässä saada enää edes sentinkään lumipeitettä, kun aikaisemmistakin ollaan jo pääsemässä eroon. Jos jotain sataa alas taivaalta, uskon (ja toivon) vakaasti sen olevan enemmän vettä ja räntää, kuin lunta.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 15.04.2010, 08:53
Mitä kesäkumeihin tulee niin kunhan et ole lähdössä mihinkään yöllä tahikka aikasin aamulla niin veikkaan että tuo aurinko lämmittää jo sen verran pilvienkin läpi että asvaltti ainakin sulaa jos lunta tulisikin.

Varsinaista vaaranpaikkaa tuskin on, sillä vaikka töihin kello 07:00 meneekin ja ilma on vielä silloin (kuten tänä aamuna) pakkasella, ovat tiet kuivia. Tilanne onkin toinen, jos on satanut. Mitä noita ennusteita tuossa katseli, niin Suomen eteläosissa mennään yöllä pakkaselle, mutta päivällä ollaan kuitenkin visusti nollan yläpuolella. Sen suhteen ajokelit tuskin muuttuvat kovinkaan vaarallisiksi.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - torstai, 15.04.2010, 19:55
Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - torstai, 15.04.2010, 18:33
Mitä tulee Klaukkalan ennusteeseen, niin tuo onneksi ehtii vielä muuttumaan parempaankin suuntaan. Toivon, ettei tässä saada enää edes sentinkään lumipeitettä, kun aikaisemmistakin ollaan jo pääsemässä eroon. Jos jotain sataa alas taivaalta, uskon (ja toivon) vakaasti sen olevan enemmän vettä ja räntää, kuin lunta.

Joo itseasiassa tuo ennuste muuttui heti seuraavalla päivityskerralla eri suuntaan ja aika lailla siinä se on nyt pysynytkin tähän päivään asti. Lumisade lähti ennusteesta pois, mutta räntää näyttäisi tulevan maksimissaan jopa 20mm viikonlopun aikana. Itse kanssa toivon, että tuo ennuste ei pitäisi paikkansa, varsinkin kun olen ajatellut lähteä prätkällä ajelemaan viikonlopun aikana.

Täälläkin on vaihdettu renkaat kesärenkaisiin, joten senkin puolesta soisi teiden pysyvän jäättömänä.
Viime yönä muuten käytiin jopa -2,7C asteessa ja pakkasen puolella pysyttiin noin kuusi tuntia. Joten jos kesärenkailla joutuu öisin ajelemaan, niin liika varovaisuus ei liene pahasta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - torstai, 15.04.2010, 20:59
LainaaSuomen Sääkeskuksen mukaan lämpötila rojahtaa entisen Oulun Läänin alueella -6 ja -8 välimaastoon kylmimmillään ja Lapin Läänin itäosissa lähtee lämpötila alle -10°C

Eikös tuo tähänaikaan vuodesta ole aivan normaalia? Ei se kesä ole ennenkään huhtikuussa tullut, parempi kun pitäisi kylmät ajallaan eikä pitkin alkukesää.
Kesärengaskauden aloitan vasta toukokuun puolella, siihen asti ajetaan kitkarenkailla kuten olen jo lähes 20 vuoden ajan tehnyt.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - torstai, 15.04.2010, 21:56
Lainaus käyttäjältä: tito - torstai, 15.04.2010, 20:59
LainaaSuomen Sääkeskuksen mukaan lämpötila rojahtaa entisen Oulun Läänin alueella -6 ja -8 välimaastoon kylmimmillään ja Lapin Läänin itäosissa lähtee lämpötila alle -10°C

Eikös tuo tähänaikaan vuodesta ole aivan normaalia? Ei se kesä ole ennenkään huhtikuussa tullut, parempi kun pitäisi kylmät ajallaan eikä pitkin alkukesää.
Kesärengaskauden aloitan vasta toukokuun puolella, siihen asti ajetaan kitkarenkailla kuten olen jo lähes 20 vuoden ajan tehnyt.

Kyllä ainakin viime vuosina täällä Klaukkalassa on ollut yleensä tähän aikaan lumetonta, eikä lunta ole juuri sen jälkeen enää lisää tullut. Jos nyt kävisi niin, että lunta sataisi ja jopa jäisi maahan muutamaksi päiväksi, niin kyllä se aika poikkeuksellista olisi, tai ainakin viime vuosien perusteella siltä se tuntuisi  :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - torstai, 15.04.2010, 22:17
Eikös tuossa mainittu Oulun ja Lapin lääni, joihin viestissäni viittasin. ;)
Eikös viime talvi ollut etelässäkin poikkeuksellinen ja keväästäkin on ennustettu pitkää. ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 15.04.2010, 22:34
Kevään jatkumista meinaa näin aikaiset lämpimät, ja alkukesän kylmyyttä :-\ Kyllä lunta vielä tulee ja saakin tulla, samoin pakkasia, ei ole ehtinyt hankikeleistä vielä nauttia :-[ Vaan on täälläkin lumet saanut kyytiä, pälvissä on jo etelärinteet pahimmillaan ???
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 16.04.2010, 08:11
Lainaus käyttäjältä: tito - torstai, 15.04.2010, 20:59
Lainaus käyttäjältä: J.LaihoSuomen Sääkeskuksen mukaan lämpötila rojahtaa entisen Oulun Läänin alueella -6 ja -8 välimaastoon kylmimmillään ja Lapin Läänin itäosissa lähtee lämpötila alle -10°C

Eikös tuo tähänaikaan vuodesta ole aivan normaalia? Ei se kesä ole ennenkään huhtikuussa tullut, parempi kun pitäisi kylmät ajallaan eikä pitkin alkukesää.
Kesärengaskauden aloitan vasta toukokuun puolella, siihen asti ajetaan kitkarenkailla kuten olen jo lähes 20 vuoden ajan tehnyt.

Kyllähän tuo periaatteessa on odotettavissa ja Lapin Läänin osalta varmastikin normaalia.
Se, mitä lähinnä hain tuolla oli, että kun nollaraja oli Huhtikuun aikana käynyt suunnilleen Utsjoen korkeudella ensin ja lähes koko maassa on ollut suhteellisen pitkään lämmintä Lappia myöten, tuo kymmenen pakkasastetta tuntuu näin etelän asukin näkökulmasta hieman poikkeukselliselta (ikäänkuin talven totaaliselta takaisinmarssilta).
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 19.04.2010, 18:12
Kannelmäen asemalla satoi tänään kello 14:30 ja 15:30 välillä jos jonkinlaista tavaraa alas taivaalta:
Tuli rakeita, rakeen kaltaisia "lumi/jääpellettejä", jotka hajosivat sohjoksi osuessaan maahan tai auton katolle ja jopa ihan silkkaa räntääkin.

Ne liittyivät kello 12 jälkeen muodostuneeseen kuurosadenauhaan, joka kulki kaakkoon päin. FMI Testbedin tutka oli kieltämättä tutun näköinen kesän ukkoskuuronauhojen seurannasta, sillä mukana oli jopa kovimman sadekaiun alueita. Liitteenä on tutkakuva 19.04.2010 kello 15:00. Kannelmäen tutka ei napannut ensimmäistäkään salamaniskua haaviinsa, eikä asemalla tehty ukkoshavaintoa.

Routaisimmat kohdat nurmi- ja hiekka-alueista saivat hetkeksi aikaa valkeahkon peitteen, joka tosin katosi, kun pilvi väistyi itään ja aurinko alkoi paistamaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 19.04.2010, 21:55
Myös täällä Klaukkalassa tuli jopa pieniä lumihiutaleita juuri noihin aikoihin mitä Laiho mainitsi.
Kauaa eivät kyllä maassa pysyneet, käytännössä sulivat heti maahan osuessaan, eikä edes pientä lumivaippaa nähty maan päällä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - maanantai, 19.04.2010, 22:38
Farmit.net salamatutka on kylläkin havannoinut kaksi iskua klo 13:00 venäjän Sosnoviy Borin eteläpuolelle, sekä klo 13:30 Lohjasta hieman Hangon suuntaan... tiedä sitten ovatko olleet heikompia pilvisalamoita, mutta punaiset ristit niistä voimakkaammista sadekuuroista kylläkin löytyvät. Harmi kun ei tullut otettua dokumenttia, koska nyt jälkikäteen näkee vain viisi tuntia taaksepäin ukkostutkan tallentamat iskut ja sadealueiden liikkeet :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 20.04.2010, 09:03
Lainaus käyttäjältä: Leksa - maanantai, 19.04.2010, 22:38
Farmit.net salamatutka on kylläkin havannoinut kaksi iskua klo 13:00 venäjän Sosnoviy Borin eteläpuolelle, sekä klo 13:30 Lohjasta hieman Hangon suuntaan... tiedä sitten ovatko olleet heikompia pilvisalamoita, mutta punaiset ristit niistä voimakkaammista sadekuuroista kylläkin löytyvät. Harmi kun ei tullut otettua dokumenttia, koska nyt jälkikäteen näkee vain viisi tuntia taaksepäin ukkostutkan tallentamat iskut ja sadealueiden liikkeet :)

Tuo Sosnovyi Borin salamointi voi olla hyvin mahdollinenkin, sillä liitteenä olevasta tutkakuvasta (19.04.2010 kello 13:00) näkee Viron puolella aika reippan näköisiä sadekaikuja. Sen perusteella ei olisi ihme, jos tuosta olisi tullutkin pari napsahdusta sillä alueella. 13:30 tutkakuvaa ei minulla ole, joten tuo Lohja-Hanko -linjan isku on hankala todeta. Sen perusteella, miten ukkoskuuromaisesti tuo pilvi esim. Kannelmäen asemalla käyttäytyi, pidän sitä kyllä erittäin mahdollisena.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.04.2010, 08:52
Takatalvea pukkaa...

Mittarissa 0.7 astetta, sentään plussaa ja lunta sataa. Maa ja puut valkoiset. :o

Liitteenä tiekamera kuva Somerolta, noin 30 km täältä, otettu klo 08.51
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 22.04.2010, 10:02
Täällä oli taas reipas pakkasaamu, ja vieläkin aurinko paistaa, tosin taivaalle on alkanut kertyä jännää "häkäräpilveä". Kevään parasta ulkoiluaikaa, hanget kantaa :D Lunta on vielä lähes kauttaaltaan, vaaroilla varjosemmilla alueilla yli 80cm. Eilen lämpötila kävi ylimmillään +10 asteessa, kevään ennätys asemallani. Varjossa lumenpinta ei silti edes nuoskunut eikä hanki juuri pehmennyt. Korkeahko noteeraus johtunee pihaympäristön sulasta, tummasta pinnasta mikä kerää lämpöä itseensä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.04.2010, 14:33
Onpa aika hassua keliä, NWN:än suomen kylmin asema on Laitila +1 asteella kun taas esim. Rovaniemellä on +10 asetta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - torstai, 22.04.2010, 14:43
Ai siellä lounaassa tuli ihan luntakin. Katsoin nimittäin eilen omaa sääennustetta, ja siinä ennustettiin kunnolla räntää tänne Klaukkalaankin. Mietin että voiko pitää paikkansa, mutta kyllä se näköjään piti tuon rännän ja lumen osalta. Mutta tänne Klaukkalaan ei aivan nuo sadealueet tulleet, nimittäin testbedin mukaan nuo aika rankatkin sadealueet hipoivat Klaukkalan aluetta vain joidenkin kilometrien päästä.
Tämän päivän saldoksi ei sitten tullutkaan kuin 2.3mm vettä, mutta olisi voinut tulla yli 10mm, jos nuo sadealueet tosiaan olisivat kulkeneet hitusen idempänä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 23.04.2010, 11:03
Talvi Strikes Back.  :-\
Kannelmäen sääasemalla tuli kello 05:30-06:00 välillä lunta, joka muuttui lopulta räntäsateeksi.
Routaisin maasto keräsi vaalean peitteen päällensä ja avoimessa tilassa parkissa olevien autojen päällä oli lumi-loskakerros.

GFS-ennusteet ovat aika tylyjä. Vain 27. ja 30.04. olisi lämpötilat yölläkin plussalla, muutoin mennään yöt nollan asteen tuntumassa Etelä-Suomea myöten.
Näyttää väkevästi siltä, että Huhtikuusta 2010 on tulossa keskilämpötilaltaan sääasemani kylmin Huhtikuu koskaan. Tällä hetkellä lukemat ovat 1,3 astetta kylmemmät, kuin vuonna 2006 ja edelliseen vuoteen 1,9 astetta kylmemmät.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.04.2010, 12:04
LainaaNäyttää väkevästi siltä, että Huhtikuusta 2010 on tulossa keskilämpötilaltaan sääasemani kylmin Huhtikuu koskaan. Tällä hetkellä lukemat ovat 1,3 astetta kylmemmät, kuin vuonna 2006 ja edelliseen vuoteen 1,9 astetta kylmemmät.

Täällä ei vielä olla ihan kylmimpänä, on tasoissa 2006 kanssa joka kylmin, tosin kaikki ovat FMI Kärkän keskiarvon yläpuolella huhtikuulta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 23.04.2010, 14:28
Täällä taas tuli äsken pieniä rakeita, jotka sulivat heti maahan osuessaan. Kuurokaan ei kestänyt kuin varmaan minuutin tai alle.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - torstai, 29.04.2010, 18:38
Tuossa tiirailin milloin se kasvukausi on alkanut aseman olemassaolon aikana (eli vuorokauden keskilämpö ollut > +5 C 7 päivän ajan) ja vaihetluväli on ollut 11.4-24.4.
Nyt on kasassa 4 päivää putkeen jolloin jos menee 7 päivää rikki se olis alkanut 25.4, muuten tästä tulee aseman myöhäsin aloitus.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 01.05.2010, 14:10
Vappu ja Toukokuu saapuivat. Kesää kohti mennään siis suhteellisen ripeästi. :)

Tällaiset olivat FinWX Helsinki-42:n tilastot Huhtikuun osalta vuosina 2006-2010:

2006: Ylin: +18,5°C, Alin: - 1,1°C, Keskilämpötila: + 4,8°C, Sademäärä: 40,4mm
2007: Ylin: +19,6°C, Alin: - 7,6°C, Keskilämpötila: + 5,3°C, Sademäärä: 45,5mm
2008: Ylin: +21,3°C, Alin: + 0,4°C, Keskilämpötila: + 6,7°C, Sademäärä: 16,8mm
2009: Ylin: +18,1°C, Alin: - 2,8°C, Keskilämpötila: + 5,4°C, Sademäärä:  0,3mm
2010: Ylin: +13,2°C, Alin: - 3,2°C, Keskilämpötila: + 3,7°C, Sademäärä: 50,3mm


Tämän vuoden Huhtikuu oli kuukauden korkeimman lämpötilan ja keskilämpötilan osilta kylmin sääasemalla mitatuin. Matalimman lukeman tittelin on yhä vuoden 2007 Huhtikuulla. Huhtikuu oli myös sääaseman historian sateisin. Aiempi ennätys oli vuoden 2007 Huhtikuulla, jonka tämän vuoden Huhtikuu nokitti 4,8 millimetrillä.

Tämän tulin ennustaneeksi Huhtikuun alussa:
Lainaus käyttäjältä: J.Laiho
Tilastollisesti näyttäisi siltä, että Huhtikuussa mentäisiin keskimäärin +5°C tuntumassa ja korkeimmillaan saavutettaisiin hetkellisesti jopa +19°C lämpötilakin (kuun puolenvälin jälkeen). Kylmimmät lämpötilat olisivat enää kireimmillään kolmen asteen pikkupakkasia ja nekin päättyisivät kuun puolenvälin jälkeen.

Ainoa, joka osui oikein oli arviot kylmimmästä lämpötilasta, mutta keston arvio meni totaalisen pieleen. Edes 15 asteen lämpötiloja ei kohdattu missään vaiheessa ja keskiarvokin jäi pari astetta.

Toukokuun statistiikkapohjainen ennusteeni Kannelmäen sääasemalla olisi seuraava:
Keskilämpötila pyörisi siinä noin +10°C tuntumassa ja loppukuusta koettaisiin ensimmäiset hellelukematkin (+25°C). Alkukuun selkeinä öinä käytäisiin joko nollassa tai jäätäisiin vähän sen yläpuolelle noin +2°C:n tuntumaan. Sateen määrä jäisi suunnilleen tämän vuoden Huhtikuun tasolle (noin 50mm).

Minkäslaista ennustetta teillä olisi tarjolla omille sääasemillenne?
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 01.05.2010, 15:36
Se on huhtikuu takana. Lopulta huhtikuu oli yllättävän lämmin. Maaliskuussa pidän aika todennäköisenä sitä, että vappuna oltaisiin vielä päästy tekemään lumipalloja, mutta lumet sulivatkin niin nopeasti että ainakaan täällä ei enää lunta ole varjopaikoissakaan.
Tämänlaiset olivat huhtikuun luvut. Ylin lämpötila: 17,4°C, Alin lämpötila: -3,4°C ja keskilämpötila tasan 5,0°C

Toukokuusta toivon erityisen lämmintä ja kosteaa kuukautta  ;D. Vaikka en tiedä saako noita ukkosia näin ääneen toivoa, mutta toivon niitä silti  :D
Sadetta en toivo muuten kuin ukkosrintamissa, heikot sateet kun ovat niin ankeita ja tylsiä  :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Leksa - lauantai, 01.05.2010, 16:14
Niin se vappukin jo alkaa olla takana, vaikka vielä tuota "simaa" onkin jäljellä ;)

Lunta löytyy vielä jostain varjopaikoista, sekä pohjoispuolen katoilta tippuneita rippeitä.

Omalta osaltani Kiteen huhtikuun tilastot näyttäisivät tällaisille:

Ylin +14,3, alin -6,2, keskilämpötila +3,6 astetta ja sademäärä 37mm.

Aiemilta vuosilta tutkaillessani näyttäisi olevan jonkinverran puutteellisia esim. viimevuoden huhtikuusta näyttäisi muutama päivä puuttuvan joten tulisi "ei vertailukelpoisia" tuloksia, eli en ala niitä kaivelemaan :)

Sääprofeetaksi en mielelläni ryhdy koska en noita vanhan kansan luonnonmerkkejä osaa lukea, mutta kylläkin loppukuusta on lämpimämpää kuin nyt alkukuussa  :D

Ukkosiakin voisi olla kohtalaisesti, kunhan menevät sopivan kaukaa ohitse ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 01.05.2010, 19:44
Täältä ei huhtikuun keskilämpötilaa heru koska WD otti ja teki oharit >:(
Se pukkas ulos saman lämpötilan koko kuukauden keskilämpötilaksi kuten eilisen max ja minlämpötiloiksi mitä oli viime yönä klo 00.10 jolloin nuo raportit tehtiin eli 8.7 astetta.
Eikä hajuakaan miten sen sais korjattua.

Arvio toukokuusta menee aika lailla Laihon ennusteen mukaan, keskilämpötila liikkuu siinä +11 asteen nurkilla käyden muutamana yönä pakkasella, tosin nähtäneen myös ensimmäiset helteet kuten myös ukkoset  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: teutari - lauantai, 01.05.2010, 22:20
Huhtikuun tilastoissa täällä oltiin aika samoissa Klaukkalan kanssa.

Ylin: +17.3°C, Alin: -3.9°C, Keskilämpötila: +4.5°C, Sademäärä: 65.2mm
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: jamo - lauantai, 01.05.2010, 22:55
Liminka huhtikuussa:

Ylin: +14.2°C mitattu 26 klo. 17:30
Alin: -5.3°C mitattu 21 klo. 05:14
Keski: +2.6°C
Sade: 32.7 mm

Lumijärvi:
Ylin: +15,9°C
Alin: -5,8°C
Keski: +3,5°C
Sade: 28,4 mm

jamo
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: tito - sunnuntai, 02.05.2010, 00:00
Kärsämäellä huhtikuun keskilämpötila oli 2,7 °C, viime vuonna 1,9 °C.
Huhtikuun maksimi oli (26.4.) 14,2 °C ja minimi (21.4.) -5,2 °C, viime vuonna maks. 19,3 °C ja min. -10,1 °C.
Kuluneen vuoden 4 ensimmäisen kk:n keskilämpötila oli -7,6 °C, viime vuonna -4,7 °C.
Huhtikuun sademäärä oli 43,4 mm, viime vuoden huhtikuussa 13,9 mm
Lumet lähtivät ihmeen nopeasti vesisateiden ansiosta, vappuna ei lunta löytynyt kuin kasan pohjia ja joitakin kinosten tähteitä metsänreunoilla.

Vappupäivän maksimi lämpötila oli 11,2 °C, keskilämpötila 7,4 °C ja sadetta 5,7 mm.
Toukokuun alku ei ennustusten mukaan näytä vielä kovin lämmitä, viime toukokuun keskilämpötila oli 9,9 °C.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 02.05.2010, 21:08
Huhtikuussa kevät rynnisti toden teolla myös tänne pohjoisemmas, tosin loppukuusta oltiin enempi talvisissa olosuhteissa. Keskilämpöjä ei minulla ole, mutta ylin ja alin löytyy. Eli korkein noteeraus täällä 26 päivä 11,1 ja alin 17 päivä "vain" -5,1. Lunta on vielä oikeastaan kauttaaltaan, ainoastaan etelärinteet ja paikat mistä tuuli talvella vie lumen pois ovat osittain sulana, pohjoisrinteillä korkeammilla mailla lunta on reilusti yli puoli metriä vielä. Näihin päiviin asti on ollut todella mahtavat hankikelit. Jäätäkin mittasin eräältä järveltä viimeviikolla paikoin 80cm. Nyt kevät tuntuu melkoisen kolealta, tämän hetken lämpötila +2,6 ja taivaalta satelee hiljoksiin valkoista.

Toukokuusta ennustan kylmää, loppukuusta pitäisi lämmetä, helteitä ei mitata vielä missäänpäin suomea. Vanhan kansan merkitsevät päivät, 23-25 huhtikuuta oltiin päivät läpeensä pakkasella joten pakkasia pitelee sen mukaan niin kauan kun on riekon kokoinen lumiläntti maassa ;) Jos nämä pakkaset ei ole nyt keväällä, on ne kesällä yöhalloina ja se meinaa huonoa kesää.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: teutari - maanantai, 03.05.2010, 20:19
Justiinsahan se lumi suli ja nyt on taas isoja rakeita maassa. :o
Ei vaitiskaan..., piti käydä nappaamassa oikein kuva kun valkovuokot valtaavat metsän että nyt on kevät ja sitä parhaimmillaan koska luontokin alkaa pistämään parastaan silmän iloks. ;)

Ylen sivuilla oli tänään tuommoinen juttu:
Jo viisi minuuttia liikuntaa vihreässä ympäristössä voi edistää mielenterveyttä, väittävät brittitutkijat. Vaikutus tehostuu, jos alueella on myös järvi, joki tai muu vesistö.

Tutkijat tarkastelivat 1 250 koehenkilön aineistoa, joka oli koottu 10 eri tutkimuksesta. Selvityksen perusteella luonnossa liikkuminen edisti nopeasti mielialaa ja itsetuntoa.
BBC:n mukaan tutkimuksissa tarkasteltiin erilaisia ulkoilmaharrastuksia kuten kävelyä, puutarhatöitä, pyöräilyä, kalastusta, veneilyä ja ratsastusta esimerkiksi puistoissa, puutarhoissa ja luontopoluilla.
Suurin vaikutus oli havaittavissa jo viiden minuutin sisällä. Myös pidempikestoisen luonnossaliikkumisen suotuisa vaikutus oli selvä, mutta ei niin suuri.
Eniten myönteisiä terveysvaikutuksia havaittiin nuorilla ja mielenterveysongelmaisilla.
Tutkimuksen johtaja Jules Pretty Essexin yliopistosta sanoo, että eniten luonnossa kulkemisesta hyötyvät todennäköisesti ne, jotka ovat yleisesti toimettomia, stressaantuneita tai kärsivät mielenterveyden ongelmista.
- Esimerkiksi työnantajat voisivat rohkaista työntekijöitä stressaavilla työpaikoilla tekemään lounastunnilla lyhyitä kävelyretkiä puistoon, Pretty sanoo.
Tutkimuksen julkaisi the Environmental Science and Technology Journal.
lähde: YLE Uutiset

Eipä tarttenut olla minkäänlaista vettä ympärillä vaan muutaman minuutin toljottelu sinne tänne niin jopas tuli oikein lupsakka olo. ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 04.05.2010, 18:41
Jep, lupsakka olo tuli, tosin olin aamusta iltpäivään hangen selässä ;)

(http://i42.tinypic.com/16iz0bk.jpg)

Kevät etenee täälläkin, toisin paikoin vain melkoisen hitaasti.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: yka - tiistai, 04.05.2010, 23:40
Meillä ei valkovuokkoja kasva lainkaan, mutta sinivuokkoja on kyllä metsät väärällään. Ehkä niistäkin voi jotakin kevään tulosta päätellä.
yka
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 05.05.2010, 19:44
Yksi keväälle tyypillinen kasvi, Leskenlehti, puskee myös näkyviin.
Sellaiseen törmäsin täällä urbaanissa ympäristössä tänään, kun kotitalon vastakkaisella puolella olevalla rakennustyömaalla/hiekkakentällä yksi kyseisen kasvikunnan edustaja kasvoi asvaltin ja hiekkakentän rajamaastossa. Kannelmäen alueella, lähinnä Kannelmäki/Etelä-Kaarela rajamaastossa, ovat koivut havahtuneet kevääseen; Lehdensilmuja näkyy monessa puussa jo ja armoton pölytys alkanee piakkoin. Myös puistoalueiden ruohokentät alkavat vähitellen näyttää eläviltä, kun vihreää väriä alkaa esiintymään enemmän.

Viimeisetkin kituvat lumikinokset ovat sulamassa varjoisimmista pihan nurkista, kun aurinko nousee korkeammalle ja paistaa pidempään nyt myös niille alueille. Vielä sääennusteet uhittelevat pakkasöillä, mutta ainakaan vielä toistaiseksi ei pakkaslukemiin ole tämän viiden vuorokauden aikana törmätty minun sääasemalla kertaakaan (+0,3°C on ollut kylmin lukema tähän mennessä). Tämä tietenkin voi vielä vaihtua nopeastikin, sillä korkeapaine valtaa alaa Suomen eteläosassa ja jos olosuhteet ovat suotuisat ja yöksi selkenee, on tuo negatiivinenkin lämpötilalukema vielä mahdollista.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - keskiviikko, 05.05.2010, 21:39
Lainaus käyttäjältä: yka - tiistai, 04.05.2010, 23:40
Meillä ei valkovuokkoja kasva lainkaan, mutta sinivuokkoja on kyllä metsät väärällään. Ehkä niistäkin voi jotakin kevään tulosta päätellä.
yka

Sama juttu täälläkin. Oli pihalla yhdessä kohtaa todella paljon sinivuokkoja, ovat tulleet kuin tyhjästä  :)

Klaukkalassa taas ollaan käyty pikkasen pakkasen puolella tässä kuussa. Alin mitattu lämpötila tässä kuussa on -0.7°C
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: meteorologi - torstai, 06.05.2010, 15:11
Niinpä se kesä yrittää tulla, vaikka toissapäivänä täälläkin lunta tuprautti.
Eilen taas satoi jonkin verran rakeita kesän malliin.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 06.05.2010, 17:21
Kylmää on, lumikuuroja nakellut pitkin päivää. Aina kuuron aikana lämpötila tipahtaa lähelle nollaa ja muutoinkin muutama aste vain lämmintä. Ei kyllä uskoisi, että tulevana viikonloppuna eletään jo äitienpäivää. Lunta on vielä paljonlaisesti ja järvet paksussa jäässä. Melkein jo toivoisi lämpöaaltoa näillekkin korkeuksille ;) Noo, jospa kesä hyvittää nämä koleat :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 07.05.2010, 19:34
Nyt niinkin mielenkiintoinen tilanne NWN:ssä että koko NWN:än (PWS-osaston) 2 kylmintä asemaa ovat, tadaa, Laihon asema Kannelmäessä ja Hollola, molemmat tosi "keväisellä" lukemalla +2.8 astetta ;D
Tästähän vain räntäsade puuttuu vielä...
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 07.05.2010, 20:25
Kieltämättä todella jäätävän kylmä ilma tuolla ulkona. Ankeampaa keliä on vaikea enää keksiä, kun lämpötila tuolla +3 asteessa, tuuli kuin pienellä myrskyllä ja sitten toi sade siihen päälle, no jos vielä räntää tulisi niin silloin mentäisiin ankeudessa aika korkealle  ;D
Jää kyllä ukkostutkan ulkoasennus johonkin toiseen kertaa, ihan niin hullu en ole että menisin tällä kelillä ulos hyppimään.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 07.05.2010, 22:39
Lainaus käyttäjältä: Snowi - perjantai, 07.05.2010, 20:25
Kieltämättä todella jäätävän kylmä ilma tuolla ulkona. Ankeampaa keliä on vaikea enää keksiä, kun lämpötila tuolla +3 asteessa, tuuli kuin pienellä myrskyllä ja sitten toi sade siihen päälle, no jos vielä räntää tulisi niin silloin mentäisiin ankeudessa aika korkealle  ;D
Jää kyllä ukkostutkan ulkoasennus johonkin toiseen kertaa, ihan niin hullu en ole että menisin tällä kelillä ulos hyppimään.

Ilmankosteus on niin korkealla, että kastepistekin on plussalla, joten rännäksi tuota sadetta ei saa, ellei lämpötila laske yöllä jonnekin nollan tietämille. Totesin vaimolle, kun tuossa ulkona käytiin, lyhyesti ja ytimekkäästi, että "kevät my ass", kun vettä on tunkenut jo yli 10mm asemalla ja on satanut koko päivän ja se tuuli vielä päälle...

Ensi viikolla ollaan puolessavälissä kuuta; saisi olla pian oikeasti aika tuon lämpötilan nousta oikeisiin kevätlukemiin tai tästä kuusta tulee sääaseman kylmin mitattu Toukokuu. Tietenkin tässä vaiheessa tuollaisen ennustaminen on virheellistä, sillä yleensä loppukuusta lämpötilat saavat täällä hepulin ja juoksevat kilvan tuon 20 asteen tasolle.

Mikä syö erityisen paljon miestä tässä "keväässä" on tämänhetkinen säätyypin totaalinen kahtiajako, joka kulminoituu lauantaina, 08.05.2010, todella hienosti: Silloin Helsingissä on päivälämpötila suunnilleen +5 - +10 astetta, Pietarissa se on lähemmäs +25 ja tuo ilmamassa ei vain tänne pääse. Ei vain mahdu päähän. :P
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 08.05.2010, 02:31
Ei näytä kovin keväiseltä kyllä ei. Kuun alun keskilämpötila on täällä ollut 5 astetta alle aseman toukokuiden keskiarvon, saa ruvet lämpiämään kyllä aika reilusti jos edes samaan halutaan päästä.
Kuvaavaa on se että viime 14 päivän aikana ollaan käyty peräti 2 kertaa yli 15 asteessa samalla kun on ollut 6 pakkasyötä, kts käppyrä.

Kyseistä käppyrää voi tiirailla livenä klikkaamalla etusivulla läpätilamittarin yläpuolella olevaa pientä ikonia. Toistaiseksi toiminnassa vain tuulen puuska- ja lämpötila-käppyrät. ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 09.05.2010, 12:00
Jahas, yöllä oli satanut uutta lunta useita senttejä. Nyt puottaa vettä ja lämpöä reilu aste, keväistä :D Ensiviikon sääennuste kyllä näyttää tänne aika huimia lukemia, mennään yli 20 asteen, näyttääpä jopa, että se kaikkein lämpöisin ilma tulisi juuri tänne :o Toivottavasti tämä ei tiedä kesäkuisia lumisateita :(
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - sunnuntai, 09.05.2010, 14:56
Lainaus käyttäjältä: Jussa - sunnuntai, 09.05.2010, 12:00
Jahas, yöllä oli satanut uutta lunta useita senttejä. Nyt puottaa vettä ja lämpöä reilu aste, keväistä :D Ensiviikon sääennuste kyllä näyttää tänne aika huimia lukemia, mennään yli 20 asteen, näyttääpä jopa, että se kaikkein lämpöisin ilma tulisi juuri tänne :o Toivottavasti tämä ei tiedä kesäkuisia lumisateita :(

Siellä sitä lunta taitaa vielä olla ihan mukavasti, ainakin mitä Ilmatieteen laitoksen asemilta vilkaisin  :)
Toivotaan että sielläkin se kevät tulisi, tai ehkäpä hyppäätte sitten suoraan kesään ja skippaatte kevään  :D

Tännekin on ensi viikoksi luvattu jo lähes hellettä, nimittäin ensi keskiviikosta lähtien mentäisiin 20 asteen yläpuolelle ja loppuviikosta voidaan päästä jopa yli 25 asteen. Kuulostaa oikein hyvältä, kun katsoo minkälaisia nyt pari edellistä päivää on ollut.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 09.05.2010, 18:35
Lainaus käyttäjältä: Snowi - sunnuntai, 09.05.2010, 14:56
Lainaus käyttäjältä: Jussa - sunnuntai, 09.05.2010, 12:00
Jahas, yöllä oli satanut uutta lunta useita senttejä. Nyt puottaa vettä ja lämpöä reilu aste, keväistä :D Ensiviikon sääennuste kyllä näyttää tänne aika huimia lukemia, mennään yli 20 asteen, näyttääpä jopa, että se kaikkein lämpöisin ilma tulisi juuri tänne :o Toivottavasti tämä ei tiedä kesäkuisia lumisateita :(

Siellä sitä lunta taitaa vielä olla ihan mukavasti, ainakin mitä Ilmatieteen laitoksen asemilta vilkaisin  :)
Toivotaan että sielläkin se kevät tulisi, tai ehkäpä hyppäätte sitten suoraan kesään ja skippaatte kevään  :D

Tännekin on ensi viikoksi luvattu jo lähes hellettä, nimittäin ensi keskiviikosta lähtien mentäisiin 20 asteen yläpuolelle ja loppuviikosta voidaan päästä jopa yli 25 asteen. Kuulostaa oikein hyvältä, kun katsoo minkälaisia nyt pari edellistä päivää on ollut.

On lunta vielä paikoin yhtenäinen peite, varsinkin korkeammilla mailla. Vaan täälläkin suuresti vaihtelee alueittain lumen määrä, paikoin on jo laajasti sulaa. Kyllä ensiviikon aikana alkaa sulaminen todella tapahtua kauttaaltaan jos nuo ennusteet pitää paikkansa. Pelottaa vain lapin suurten jokien tulvatilanne, taitaa Kittilässä taas varpaat kastua.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 09.05.2010, 20:25
Itäisen Lapin lumille taitaa tänä keväimenä olla käymässä niin, että roudaton maa vetelee pikku hiljaa itseensä ne sulamisvedet, jotka eivät haihdu ilmaan. Tämä talvi on ainakin toinen peräkkäin, jolloin routaa ei ole ollut yhtään. Naruskankin toista metrin lumi on sulanut nyt kolmeenkymmeneen senttiin, eikä esimerkiksi Naruskajoen vedenpinta ole noussut lainkaan. Jäätkin lähtivät kuin varkain jo pari viikkoa etuajassa. Siihen tietenkin myötävaikutti sama kuin roudattomaan maaperäänkin, eli syksyllä tuli vahva lumikerros niin ohuiden jäiden kuin jäättömän maaperänkin suojaksi.

Jos Kittilän kairassa on yhtään tähän verrattavissa oleva lumitilanne, voidaan Rovaniemellä nukkua yöt levollisin mielin turvallisesti tulvattomassa keväässä. No, nostaahan se kevät normaalisti vedenpintoja josakin vaiheessa, mutta hallittu vedennousu on aina suurtulvaa mieluisampi vaihtoehto.

Räntää täällä Naruskalla räimi tänä aamuna vielä ihan tolokusti, mutta vanhan lumen surma siitä taitaa tulla, kuten vanhat viisaat jo tiesivät ainakin sata vuotta sitten, kauemminkin. Tuleva viikko jos pysyy ennustetuissa lämpötiloissa, niin lumet ovat viikon päästä hakusassa tässä kairassa. Eipä haittaa, ei tässä olla oikein lumityökunnossakaan, perskutarallaa.

Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 09.05.2010, 21:07
Taitaa vain kittilän kairassa olla lunta rutkasti enemmän mitä Sallan suunnalla? Kittilän Kenttärovalla vielä yli 80cm ja se lumi on kaikki märkää, Pokassakin näyttää olevan lunta lähes 70cm. Jos vielä tuntureiden lumet sulaa samaan aikaan tulevalla lämpöaallolla, en ihan olisi levollisin mielin ;) Ilmatieteenlaitoksen lumikartassa keskisessä lapissa ja siitä ylöspäin on vielä laajalti lunta 50-75cm mikä tarkoittaa todellisuudessa korkeimmilla mailla metrin lumia. Sulamisvettä sieltä kyllä on tulossa jos kelit on otolliset. Täällä myös suurin osa sulamisvesistä on imeytynyt maaperään, vaan nyt seuraava sulamisaalto voikin tulla vesistöihin kun maaperä alkaa olemaan jo vettynyt. Lunta täälläkin vaaroilla vielä yli puolimetriä.

Tuolla noita lumen vesiarvoja: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/94/finnlumi.html Eli vielä löytyy sulavaa.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 10.05.2010, 21:55
No johan näyttää lämpöä, lauantaille tänne jopa 26 :o Kyllä nyt taitaa rykästä kesää kerralla kehiin, ja pitemmät ennusteetkin vihjailee, ettei heti olisi lämmin edes loppumassa. Sais nähdä pukkaako tuo helteisimmän ilman juuri tänne pohjoisemmas ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 10.05.2010, 22:03
Lainaus käyttäjältä: Jussa - maanantai, 10.05.2010, 21:55
No johan näyttää lämpöä, lauantaille tänne jopa 26 :o Kyllä nyt taitaa rykästä kesää kerralla kehiin, ja pitemmät ennusteetkin vihjailee, ettei heti olisi lämmin edes loppumassa. Sais nähdä pukkaako tuo helteisimmän ilman juuri tänne pohjoisemmas ;)

Ohhoh aika mukavan lämmintä on sinne luvattu  :D
Tännekin on luvattu ihan kohtuullista. Keskiviikkona tuo lämpöaalto näyttäisi alkavan, silloin elohopea kipuaisi noin 19 asteen tuntumaan. Torstaina aika samanlaista, mutta perjantaina mentäisiin sinne 23 asteen paikkeille ja jatkuisi samanlaisena lauantainakin. Sunnuntaina voi olla että vähän viilenee.

Sellaisia lukuja kuitenkin, että tästä voidaan sanoa kesän alkaneen, varsinkin vielä kun ukkosrintamallakin ollaan herätty talviunilta  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 12.05.2010, 15:14
Suomessa jokaisessa läänissä Lapin lääniä lukuunottamatta FinWX-asemista useampi on nyt rikkonut virallisesti +20°C:n rajapyykin. :)
Muutoin mennään hienosti +15 asteessa tai sen yläpuolella.

Jos jossain on vielä piilossa lumikasa, sen loppu alkaa olemaan nyt hyvin lähellä. ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 12.05.2010, 15:26
Aika hauska tilanne, täällä ollaan +20 asteessa samaan aikaan kun Tanskassa ollaan +5 asteen hujakoilla.  :o
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - keskiviikko, 12.05.2010, 16:26
Täälläkin meni tuo +20 asteen raja rikki  :D
Huomaa myös siitäkin että ulkona on lämmin, kun täällä sisällä on myös lämpö aika kohtuullinen, nimittäin tällä hetkellä +28 astetta, varmaan uusi ennätys sekin  ;D. Pitänee varmaankin avata ikkunat ja vähän tuuletella tätä taloa.

Tuolla "tuuletin säteilyanturille" threadissa oli juttua noista lämpötiloista auringossa ja tein tänään vähän vertailuja kolmen muun lämpötilamittarin kanssa.
Yksi mittari, joka on täysin varjossa talon itäpuolella, näyttää tällä hetkellä +19,8 astetta, toinen mittari, joka on länsipuolella näyttää vähän vajaa +22 astetta, tämäkin mittari on varjossa, mutta aurinko on lämmittänyt alempana olevia laattoja, joten sen takia lukema on vähän korkeampi. Kolmas mittari, joka on talon pohjoispuolella näyttää +19,8 astetta.
Sääaseman mittari näytti +20,1 astetta, joten tulos on kyllä yllättävän hyvä, kun ottaa huomioon että tuohon säteilysuojaan paistaa aurinko lähes esteettä tähän aikaan päivästä.
En ole aikaisemmin oikein verrannut noihin muihin mittareihin, tosin sain tuon yhden mittarin vasta taas tänään päälle kun oli patterit loppunut. Tosin tuloksesta huolimatta aion tehdä jonkun suojan, jotta aurinko ei paistaisi suoraan aseman säteilysuojaan.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 12.05.2010, 15:26
Aika hauska tilanne, täällä ollaan +20 asteessa samaan aikaan kun Tanskassa ollaan +5 asteen hujakoilla.  :o

Katselin NWN:aa ja sen mukaan Suomessa olisi tällä hetkellä kaikkein lämpimintä Skandinaviassa. Juuri sopivasti pysähtyi tähän Suomen kohdalle tuo idästä tullut lämpöaalto  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 12.05.2010, 17:36
Täällä Etelä-Lapissa asti 17,1 iltapäivällä :) Tuntuu kyllä todella lämpimältä näiden kylmien jälkeen :) Alkaa jäät painua mustiksi järvissä, luulen, että viikonlopun aikana pienet vedet aukiaa jääpeitteestä kun ilma vielä lisää lämpenee ja joku ukkoskuuro vielä päälle :) Lumetkin sulaa kovaa vauhtia, vielä vaarojen varjopuolella kuitenkin yhtenäinen lumipeite.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 13.05.2010, 11:05
Aamupäivä menossa ja kohta 20 lämmintä  :D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 14.05.2010, 12:43
Nyt sitten paukkuu hellerajat vähän siellä sun täällä, ainakin sisämaassa. NWN:aa kun katsoo, niin ei voi muuta kuin sääliä noita ruotsalaisia, tanskalaisia ja norjalaisia, sen verran eroa on näissä lämpötiloissa  ;D. Tanskassa on jopa kaikkein kylmintä skandinavian maista.
Pitää nyt yrittää nauttia ja olla ulkona. Eilen pyörin 2-3 tuntia katolla ja siinä sai aurinkoa aika mukavasti kun ei ollut puut tiellä  :D. Tänään taas katolla suorittamaan tutkan lopullinen asennus.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 14.05.2010, 22:42
Ei voi kun päivitellä tätä lämpöä, vieläkin 20 astetta ja ilta jo pitkällä. Päivällä taisi olla 26 korkeimmillaan :D Tuntuu vain niin ihmeelliseltä pitkän talven jälkeen, ja vielä kun kevätkin meni kylmänä tähän lämpöaaltoon asti. Jos tämmöistä nyt tuonne elokuulle asti pitelisi ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 16.05.2010, 15:33
Tänään onkin viileämpi päivä, varjossa vain 21,6 ;D Eilisen korkein noteeraus 27,5, melekin sama kuin viimekesän korkein :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 19.05.2010, 18:46
Se on sitten virallisesti kesä  ;D
Halikon aseman keskilämpötila on nyt ollut 7 päivää putkeen yli vaaditun +10 asteen ja siten kesä alkoi 12.5. Se on aika linjassa aikaisempien vuosien kanssa ja on viikon etuajassa vrt. FMI Kärkän lukuja.

Kasvukausikin lähti luonnollisesti käyntiin (Tavg > +5), tarkka päivä oli 25.4.

Viime päivät ovat WD:n omassa tilastossa olleet jopa 9 astetta yli keskiarvon josta 2 päivää ovat jopa ylittäneet trooppisen rajan eli Tavg ollut > +20  ;D
Jos vertaa koko toukokuuta niin se ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen lämmin vielä, kiitos kylmän alun.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - torstai, 20.05.2010, 13:28
Tänään tuli kevään kuudes hellepäivä(27,2), ja ollaan lapin puolella, että liene kohtalaisen harvinaista :) No ensiviikolla palataan karuun todellisuuteen, kunhan ei pakkaset tulisi kun marjat yms. aloittavat kukintaa :-\
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 20.05.2010, 13:42
Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 20.05.2010, 13:28
Tänään tuli kevään kuudes hellepäivä(27,2), ja ollaan lapin puolella, että liene kohtalaisen harvinaista :) No ensiviikolla palataan karuun todellisuuteen, kunhan ei pakkaset tulisi kun marjat yms. aloittavat kukintaa :-\

Siltä näyttää. Viikonloppuna kesän maistiaiset loppuvat pamahduksella (jos ennusteisiin on uskominen), kun kylmä rintama paiskaa meidän takaisin kevääseen kylmine aamuineen ja lämpimine päivineen.
Ennusteet sanovat, että nollaraja on nujerrettu totaalisesti aivan käsivarren Lappia ja Suomi-neidon päälakea lukuunottamatta, mutta nekin ovat vain yön pimeimpinä tunteina voimassa jonka jälkeen lämpötila nousee taas. Muualla maassa ollaan koko ajan nollan yläpuolella. Tuon perusteella ei ainakaan ihan suoraa vaaraa marjoille pitäisi olla.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - torstai, 20.05.2010, 13:48
Täälläkin on mennyt helleraja rikki jo neljää kertaa tänä vuonna ja kaikki tietenkin tämän yhden viikon aikana  :)
Ilmatieteen laitoksen mukaan näin paljon hellepäiviä toukokuussa on niin harvinaista, että näin tapahtuu vain pari kertaa sadassa vuodessa. Tosiaan en kyllä heti muista milloin oli ollut tälläinen viikon pituinen putkin, jolloin lähes joka päivä rikotaan helleraja.

Toukokuu alkoi taas niin kylmänä, että jos oltaisiin jatkettu samaa rataa niin keskilämpötila olisi ollut siellä 7 asteen tuntumassa. Jos taas kuun alkukin olisi ollut paljon lämpimämpi, niin kuun keskilämpötila keikkuisi tällä hetkellä siellä 15 asteen tuntumassa.
Klaukkalan keskilämpötila tällä hetkellä on 11,1 astetta, joten hyvin tasoittaa kuun alku ja tämä keskiosa tuota keskiarvoa.
Ensi viikolla kuitenkin taas sää kylmenee, joten keskilämpötila ei kuun lopussa varmaan kauhean paljon tuota lämpimämpi ole. Tämä viikko saadaan vielä nauttia lämpimistä kelistä, vaikkakin sunnuntaina mennään jo alle 20 asteen.

Myös yölämpötilat ovat olleet harvinaisen korkeita. Melkein koko viikko mentiin niin, että yölläkään lämpötila ei laskenut alle 15 asteen, tai sitten alittui vain muutamalla kymmenyksellä. Tänään mentiin sitten vähän enemmän 15 asteen alapuolelle.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 21.05.2010, 16:21
Tänään on ollut todella paahtavan kuuma päivä ainakin täällä Klaukkalassa. Ulkonakin tuo lämpö todella tuntui ja tämä on selvästi kuumin päivä tämän lämpöaallon aikana. Tuultakaan ei juuri ole, joten tukaluus on kyllä aikamoinen.

Sääasema mittasi tänään korkeimmaksi lämpötilaksi 30,2 astetta, eli aurinko on päässyt vähän liikaa lämmittämään asemaa ja siten luku on vähän liian korkea. Tosin muut lämpömittarit, jotka ovat auringossa, näyttävät myös yli 28 asteen lukuja, joten kuumuudessa tämä päivä vetää selvät pohjat. Vaikka aurinko on päässyt aikaisempinakin päivinä paistamaan suoraan asemaan, ei lämpötila mennyt koskaan yli 28 asteen, joten tämän päivän pohjat 30,2 kertoo kyllä jotain.
Pilviäkin on kyllä taivaalla, mutta eipä tuo lämpötila juurikaan laske, vaikka aurinko pilveen vähäksi aikaa menisikin.

Erikoista että kuumin päivä osui lämpöaallon loppuun, koska jo huomenna sää selvästi viilenee, tosin pysyy vielä lämpimän puolella  :)
Itse kyllä pidän näin kuumista päivistä, mutta sisällä ei tarvitsisi olla näin kuuma, 30,5 astetta tällä hetkellä  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 21.05.2010, 17:23
Kannelmäen sääasemalla on ollut tämän kuun aikana hellepäiviä kolme. +24°C:n päiviä oli sitäkin enemmän. :)

Tämä päivä on jo otettu tuohon mukaan laskuihin, sillä helleraja rikkoontui tämän päivän aikana. Tällä hetkellä on taas todella kuumaa ja kaiken lisäksi kuivaakin vielä. Ilmankosteus on vähentynyt muutaman tunnin aikana reilusti eikä ainakaan tämänhetkisen tuntemuksien mukaan kylmää rintamaa olisi lähelläkään. Tuuli on yltynyt pitkin päivää, mikä on tietyllä tavalla tervetulluttakin, sillä se helpottaa kuumuuden tunnetta merkittävästi.

Tällä hetkellä sääaseman kuukauden keskilämpötila on +10,9°C. Odotan sen laskevan vähintään 0,1 astetta, kun tämä helle on ohitse ja palaamme takaisin "normaaleihin" lukemiin. Toukokuuta on vielä vajaa kymmenen päivää jäljellä. :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 21.05.2010, 18:35
Täällä hellepäivä on jo 7, korkein on 27.7  ;D ::)

Se vastaa neljäsosaa koko 2009 hellepäivistä eikä toukokuu ole kun just päässyt yli puolenvälin...
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 21.05.2010, 22:49
Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 21.05.2010, 18:35
Täällä hellepäivä on jo 7, korkein on 27.7  ;D ::)

Se vastaa neljäsosaa koko 2009 hellepäivistä eikä toukokuu ole kun just päässyt yli puolenvälin...

Se on se sisämaassa elely sellaista, että noita hellepäiviä on enemmän. Täällä jäätiin noista lukemista kiitos kylmän Suomenlahden. ;D
14.05.2010 kello 17:11 mitattiin kuukauden korkein lukema Kannelmäen sääasemalla, joka oli +25,3°C

Kuuma päivä alkaa taittumaan vähitellen viileämpään suuntaan, mutta tuuli puolestaan alkaa samalla tyyntymään, joten lämpöä vielä riittää siitä huolimatta.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 21.05.2010, 23:51
Klaukkalassa ei voisi tällä hetkellä ollenkaan kuvitella, että kylmärintama olisi tulossa. Nimittäin ulkona on edelleen tähän aikaan päivästä 19,2 astetta ja sen kyllä ulkona ollessa huomaa. Mukavasti pärjää t-paidalla edelleenkin. Tulee kyllä vähän ikävä tätä lämpöä, mutta toivotaan että kesällä sitä riittää yllin kyllin  :)
Myös Kannelmäen asemalla on edelleen kohtuullisen lämmintä kellon aikaan nähden.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 24.05.2010, 08:56
Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 20.05.2010, 13:28
Tänään tuli kevään kuudes hellepäivä(27,2), ja ollaan lapin puolella, että liene kohtalaisen harvinaista :) No ensiviikolla palataan karuun todellisuuteen, kunhan ei pakkaset tulisi kun marjat yms. aloittavat kukintaa :-\

Täytyy korjata tuota torstain lukemaa, korkein nimittäin ylittyi vielä iltapäivän aikana ja oli 28,2, mikä ylittää viimekesän ja monen aiemman koko kesän ylimmän lämpötilan. Ottaen huomioon, että tuohon asemani mittariin ei pääse missään vaiheessa aurinko paistamaan, on lukema mielestäni todellinen ja siten melko poikkeuksellinen. Torstain säästä sen verran, että oli lähes tyyntä koko päivän, mittauspiste sijaitsee vaaran etelärinteellä, ilmamassa ei päässyt sekoittumaan ja lämpötila nousi siksi varmaan noin korkeaksi. Eli tänä keväänä on mitattu jo ylimmiksi lämpötiloiksi täällä mm. 28,2, 27,5, 26,6, 26,5 jne.

Lämpöjakson jälkeen pakkasta ei ole vielä mitattu, mutta viikonlopun alin läpötila on 3,4, että alavilla mailla on hallan puolella voitu käväistä.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 24.05.2010, 22:35
Vois oikeastaan kysyä että minne se kesä häipyi?
Vettä tulee tasaiseen tahtiin, +7 astetta ja pimeätä kun syksyllä....
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 24.05.2010, 22:52
Näin nopeasti tuo sää voi muuttua.
Tänään on sadellut pitkin päivää ja synkkää on kuin syksyisin konsanaan. Hyvä puoli on sentään se, että nyt sisälläkin on sopiva lämpötila  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 24.05.2010, 23:18
Tänne luvattiin kansa synkkää keliä, ei vain kyllä nyt osunut. Päivällä 18,1 ja vieläkin yli 12 astetta, ihan kesäinen keli :) Aamulla sateli vettä, vaan päiväksi kirkastui.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 25.05.2010, 20:04
Pieni kesän tuntu palasi takaisin Helsinkiin tänään.
Vaikka aamulla oli kylmä, päivällä töistä kotiin mennessä sai taas availla autossa ikkunoita. :)
Ilma on edelleen hyvin lämmin: Sääasemalla mitattiin yli +15°C illan aikana. Ihan mukava kompensaatio kaksi päivää kestäneelle harmaudelle. ;D

Sääasemalla roikkuu tällä hetkellä lähinnä vähäisiä pilvenriekaleita ja aurinko paistaa. Jos lämpötilan taso pysyy samana, ei hätäpäivää ole. :)
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 31.05.2010, 08:41
Toukokuuta ei ole enää, kuin tunteja jäljellä.
Tällä hetkellä tilanne näyttää siltä, että Kannelmäen sääaseman lämpimimmäksi kuukaudeksi tämä ei tule keskilämpötilojen tilastoissa jäämään. Helsingissä hetkellisesti vaikuttanut, lyhyehkö hellejakso, nosti keskilämpötilaa nopeasti, mutta kylmän rintaman yli pyyhkäisy ja sen jälkeen ajoittain hyvin kolea sää laski keskilämpötilan suunnilleen samoille linjoille menneiden vuosien lukemien kanssa.

Tällä hetkellä keskilämpötilalukema Kannelmäen asemalla on +11,2°C. Odotan sen pysyvän samana vuorokauden vaihtumisen jälkeenkin.

Tämän päivän ajan on vielä hyvä mahdollisuus kirjoittaa kevättä käsittelevään ketjuun. 01.06.2010 avataan kesää käsittelevään ketju ja tämä ketju lukitaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 31.05.2010, 20:09
Tähän päivään on oikein hyvä lopettaa tämän vuoden toukokuu, nimittäin kesäinen lämpö palasi jälleen. Vaikka hellerajoja ei paukuteltu, niin ainakin auringossa oli todella kuuma, jopa polttavan kuuma hetkittäin.
Klaukkalan sääaseman tämän vuoden UV-ennätyskin meni rikki, ollen nyt tasan 5. Auringon energiakin oli tämän vuoden voimakkainta, ja ilman puolenpäivän jälkeen tulleita pilviä oltaisiin ennätys rikottu selvällä erolla.

Aluksi toukokuusta näytti tulevan suorastaan jäätävän kylmä, mutta keskellä kuuta tulleet helteet nostivat keskilämpötilaa reilusti ylöspäin. Kuun loppu oli taas viileä, joten keskilämpötila tasaantui hieman loppua kohti mentäessä.
Klaukkalan toukokuun keskilämpötila oli +12,3°C, tosin keskilämpötila on joitakin kymmenyksiä liian korkea auringon lämpöpiikeistä johtuen. Korkein mitattu lämpötila oli +30,2°C, mutta tämäkin lämpöpiikin seurauksena. Oikea ennätys on ainakin yli 28 astetta, todennäköisesti lähempänä 29 astetta, koska tuona kuumana päivänä jokainen varjossakin ollut lämpömittari näytti yli 28 astetta. Ulkonakin ollessa auringon paahtavuus oli aika mieletöntä, ainakin taas kylmä talven jälkeen  :D
Kylmin mitattu lämpötila oli -1,3°C 6. päivä toukokuuta.

Tällä viikolla kun saan siirretty lämpömittarin täysin varjoiseen paikkaan, niin sen jälkeen pitäisi saada täysin vertailukelpoisia lämpötiloja.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 31.05.2010, 20:34
Halikossa oli toukukuu aseman lämpimin, tosi ei mitenkään räjäyttävän paljoa. Nyt näyttää keskiarvo 12.0 asetta kun aikasemmin liikuttu 11 asteen pinnassa. FMI:n Kärkän pitkäaikais-keskiarvo on 10.3 joten pikkasen ollaan oltu sen yläpuolella.

Maksimi oli 15. päivä 27.7 asteella ja minimi oli 6. päivä -2.2  asteella.
Erikoista kuussa oli hellepäivien määrä, peräti 8 kpl, sekä sateen määrä, joka 54.4 millillä menee 1.5 kertaiseksi FMI Kärkän pitkäaikais-arvojen nähden. Tosin tuo 54 milliä ei ole mitenkään paljoa, vaan lähinnä normaalia jos jakaa koko vuoden tasaisesti joka kuulle.


Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 31.05.2010, 21:41
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 31.05.2010, 20:34
Erikoista kuussa oli hellepäivien määrä, peräti 8 kpl, sekä sateen määrä, joka 54.4 millillä menee 1.5 kertaiseksi FMI Kärkän pitkäaikais-arvojen nähden. Tosin tuo 54 milliä ei ole mitenkään paljoa, vaan lähinnä normaalia jos jakaa koko vuoden tasaisesti joka kuulle.

Täälläkin oli hellepäiviä yhteensä 6.
Sadetta taas saatiin niinkin paljon kuin 85mm, tämä siis WD:n mukaan. WL taas näyttää sadetta kertyneen karvan vajaa 70mm. Tästä puheen ollen olen ihmetellytkin tuota WD:n ja WL:n eroa sademäärissä. Onko "sadekupin" asetus sitten eri jommassa kummassa ohjelmassa, vai mikä? Muistaakseni kummassakin on asetettu juuri tämän euroversion sadekuppi.
Otsikko: Vs: Kevät 2010
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 31.05.2010, 23:05
Kevät 2010-ketju on nyt virallisesti lukittu.
Kesä 2010-ketjussa voidaan keskustelua jatkaa ja sinne kannattaa sääasemien kuukausitilastotkin puskea. ;D