10.02.2009 : Salamatutkatarkistusta

Aloittaja J.Jäntti, tiistai, 10.02.2009, 20:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Tänään (tiistai)aamulla satuin kanavasurffaamaan MTV3:n kanavalle, odotellessani YLE:n aamu-tv:tä odotellessani alkavaksi.

Hämmästys olikin melkoinen ja digiboksin tallennustoiminnolle tuli käyttöä, sillä MTV3:n Aamusää-ohjelmassa, Suomen sadetutka-animaatiossa näkyi kello 03:30 kohdilla, Suomenlahden länsipuolella, vähäisen sadealueen liepeillä salamaniskua kuvastava rasti. Niitä ei näkynyt kartassa kuin tuo yksittäinen.

En tiedä, mitkä kriteerit määrittelee iskun olevan tuossa animaatiossa virallinen salaman aiheuttama, mutta jos tuo oli kolmiomitattu salamanisku, se oli käytännössä ensimmäinen todennettu salamanisku tälle vuodelle Suomessa.

Oma tutkani puhui sen puolesta, että jotain oli tekeillä. Oma tutka oli aloittanut rekisteröinnin tutkaruudun ulkopuolelle mennellä salamaniskulla ja rekisteröimällä maksimissaan 2 noisea/minuutti suurimmillaan noin kello 03:05 ja kello 03:30 aikoihin rekisteröitiin yksittäinen noise (Isku oli etelälounaassa sadeanimaation mukaan, joten mahdollinen salaman aiheuttama signaali mahdollisesti vääristyi kilpistyessään teräsvahvisteiseen betoniseinään).

Uteliaisuus on nyt suuri; oliko MTV3:n sadeanimaatiossa näkynyt salamanisku virheellinen, vai löikö Suomenlahdella (tai sen lähialueella) salama?

Herkempien, Etelä-Suomen salamatutkien omistajia huhuillaan nyt tarkistelemaan päivän arkistoa (10.02.2009) ja tarkistamaan, miltä näytti tilanne kello 03:28-03:31 välillä? Oman tutkan kuva liitteenä kyseisenä kellonaikana, jolloin MTV3:n animaatio näytti salaman.

Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Täällä ei mitään poikkeavaa tuona ajankohtana. Ei iskuja lähinmainkaan Suomea.
Oma tutka oli siihen mennessä rekisteröinyt yhteensä 8 salamaa josta 7 meni kartan (800km) ulkopuolelle ja se ainukainen joka kartalle ilmestyi meni Puolan/Latvian rajamaille.

Omassa tutkassa huomattavasti enemmän vipinää tällä hetkellä kun viime yönä (eteläitämeri/Puola/Saksa-akselilla, eli oikeasti kartan ulkopuolelta), tänään bongattu yhteensä huikeat 30 salamaa  ;D