FinWX:n langaton sisäverkko romahti kahdesti

Aloittaja J.Jäntti, perjantai, 19.12.2008, 10:12

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

FinWX:n uuden 802.11n-standardin tukiasema osoittautuikin tehdasvikaiseksi, mikä aiheutti kaksi katkosta torstaina, 18.12.2008.

Uusi tukiasema ehti olla käytössä suunnilleen viikon päivät, jonka aikana oli jo havaittavissa ongelmia laitteen toiminnassa. Uuden tukiaseman tuoma kolmiantennitekniikka (tunnetaan myös MIMO-tekniikkana) osoittautui tässä asennuksessa enemmän haittaavaksi, kuin parantavaksi tekijäksi. Uusi antennitekniikka käyttää asennuspaikan heijastumia hyödykseen leventäessään tukiaseman kuuluvuusaluetta, mutta tämä osoittautui vahingolliseksi sääserverin yhteyksille, kun tukiaseman ja koneen välissä oli yksi vinossa kulmassa oleva alumiinivahvistettu seinä. Tämä aiheutti väistämättömän ongelman, kun seinä teki itsestään hätäisesti kyhätyn dipoliantennin ja signaalitehosta valtaosa kimposi ulospäin ja vain heikommat heijastumat pääsivät seinän läpi. Tämä näkyi siinä, että esim. pakettien lähetysvirheitä oli jatkuvasti, joka hidasti tietoliikenteen paikoittain matelun tasolle sisäverkon datasiirrossa. Tämän lisäksi signaalitaso putosi g-standardin tuomasta 73% keskitasosta ja 48 Megabittiä sekunnissa olevasta teoreettisesta siirtonopeudesta jopa 36% keskitasoon ja 12 Megabitin sekuntivauhtiin.

Näiden ongelmien lisäksi langattomaan verkkoon kytkeytyvät laitteet suorittivat lähes poikkeuksetta jatkuvia WPA2-salauksesta irrottautumisia ilman pätevää selitystä, minkä lisäksi FinWX:n verkon ulkopuoliset sivut aukesivat huomattavasti hitaammin, kuin koskaan aikaisemmin.

Lopullisen naulan uuden tekniikan arkkuun tuli torstaiaamuna kello 08:42, kun tukiasema päätti seota lopullisesti ja aloittaa jatkuvan uudelleenkäynnistymisen. Tämä uudelleenkäynnistys tapahtui siten, että tukiasema käynnistyi normaalisti, mutta heti, kun WLAN-radiot oli tarkoitus käynnistää, hirtti laite kiinni ja käynnistyi uudelleen. Tukiasema alkoi kuitenkin toimimaan taas normaalisti ilman ulkopuolista apua kello 13:35. Laitteella ei tosin ollut tämän jälkeen vakaasta olemuksesta haisuakaan, esimerkiksi yhdessä vaiheessa laite vain päätti, että ulospäin data kulkee, sisäänpäin ei. Tämän jälkeen päätimme palauttaa tuon kirotun kapistuksen takaisin sinne, mistä se ostettiinkin, eli Verkkokauppa.com:iin ja rahat takaisin. Ennen laitteen viemistä käynnistimme vanhan tutun ja selvästi uutta paremmin toimivan Linksys WRT54GC-tukiaseman ja konfiguroimme siihen samat salausasetukset, kuin mitä uudessa tukiasemassa oli. Kaikki langattomat kortit nappasivat välittömästi tukiasemaan kiinni ja data lähti kulkemaan molempiin suuntiin ilman minkäänlaisia ongelmia.

Häiriöiden tarkkaa kokonaispituutta on vaikea arvioida, mutta uskomme sen olleen torstain osalta yhteensä noin kahdeksan tuntia.
Vastaavan tapauksen ja pitkän katkoksen välttämiseksi jätämme Linksys-tukiaseman hoitamaan virkaansa.

Ylläpito pahoittelee syvästi mahdollista katkoksesta aiheutunutta harmia.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------