Davis mekaaninen tuulimittari sekoilee

Aloittaja Mr, torstai, 13.05.2021, 09:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Mr

Vajaan viiden vuoden jälkeen Davis VP2 tuulianturi on aloittanut sekoilun. Nopeuslukemat nousevat välillä tunneiksi arvoon 50 m/s ±5 m/s. Myös suunta menee välillä nollaan, myös silloinkin, kun nopeusarvot näyttäisivät olevan kohdallaan. Anturi on katolla ja silmällä katsottuna kupit ja suuntaviiri näyttäisivät liikkuvan aivan normaalisti. Netin syövereistä löytyy tyypillisiä ongelmia tuolle tuulianturille, mutta ei kuitenkaan mitään edellä mainitun kaltaista. Tilasin USAsta uuden nopeuskapselin https://www.scaledinstruments.com/shop/davis-instruments/parts/vantage-pro2-parts/anemometer-parts/davis-7345-999-pro2-anemometer-wind-speed-cartridge/ tuohon, mutta en ole varma auttaako se mitään, vai olisiko pitänyt tilata koko laitos. Kapseli kuitenkin maksoi alle 30€ kuluineen, joten sillä voi aloittaa, kunhan vaan joskus saapuu Suomeen. Tuulianturi on kuitenkin toistaiseksi irrotettu järjestelmästä.

Mr

Varaosa saapui vajaassa neljässä viikossa perille ja juhannuksena tuli vaihdettua se tuulianturiin. Pikaisen kokeilun jälkeen tuulilukemat olivat taas siellä 50 m/s tasolla, eli eipä tuosta osasta mitään apua ollut. Tosin parhaiten se olisi auttanut laakeriongelmiin, mutta näytti se vanhakin pyörivän silmällä katsottuna aivan moitteettomasti.
Koska vika ei korjaantunut tuolla, piti rakentaa kuvan mukainen mittalaite Arduinosta. Tarkempi kuvaus sille löytyy osoitteesta
http://cactus.io/hookups/weather/anemometer/davis/hookup-arduino-to-davis-anemometer
Tuo on nyt jonkin aikaa ollut tuulianturin perässä kiinni, eikä yhtää epänormaalia nopeuslukemaa ole ollut. Seurantaa pitää jatkaa vielä muutama päivä, jotta saa varmuuden tuulianturin kunnosta. Mikäli se osoittautuu kunnossa olevaksi, lienee seuraava potilas sitten ISS yksikön piirilevy. Jos siellä kellot sekoilee, saattaa se näkyä nopeusongelmina.
Laastarina voisi käydä uusi ISS piirilevy 155€
https://www.wetterladen.de/funk-platine-fuer-davis-vantage-pro-2-iss-ab-5/2016-ersatzteil-zubehoer?c=1154
tai sitten erillinen tuulilähetin 130€
https://www.wetterladen.de/funk-station-fuer-davis-anemometer-und-andere-sensoren-6331?c=1154
Onneksi ei tullut ensimmäiseksi tilattua uutta tuulianturia, niitä olisi nyt kaksi toimivaa. Toki olisi kannattanut aloittaa tuolla Arduinolla; olisi säästetty muutama kymppi rahaa ja aikaa huomattavasti enemmän.
Seuranta jatkuu...

Mr

Eilen kuriiri toi Saksasta uuden lähettimen 6331EU ja nyt se on paikallaan kytkettynä. Kotelo näyttää olevan aika paksua ja vahvaa tekoa, paljon tukevampi kuin Davis IIS oma lähetinkotelo. Tuossa sähkönsyöttö on erillisellä kaapelilla, sähköä kun sattuu olemaan sopivasti saatavilla. Aurinkosähköllä toimiva malli olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta tämä tuntui luotettavammalta. Itse piirilevy näyttää samanlaiselta kuin IIS sisällä oleva, mutta kun se alkuperäinen IIS piirilevy on kalliimpi, lienee sisällä jotain muutakin hienoutta.
Daviksen konsolista piti määritellä WIND vastaanotto uudelle kanavalle ja muutaman minuutin odotuksen jälkeen lukemat alkoivat näkyä. WeeWx ohjelmassa määriteltiin myös oma kanava tuulianturille (aikaisemmin 0) ja sekin alkoi vastaanottamaan noita lukemia. Tuulikatkos kesti 2.5.2021 - 16.7.2021 välisen ajan ja toivottavasti tällä mennään nyt ongelmitta eteenpäin. Wetterladen Saksasta toimitti osan edullisesti ja vain alle kympin toimituskuluin kotiovelle DHL Express pakettina.