Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

TV-lupamaksu vuokriin??

Aloittaja J.Jäntti, keskiviikko, 22.10.2008, 19:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Tämän päivän uutiset ovat tarjonneet harvinaisen mielenkiintoisen jutun, joka on saattanut mennä ohi joiltakin.

Lainaus käyttäjältä: "MTV3 Uutiset,url=http://www.mtv3.fi/uutiset/]http://www.mtv3.fi/uutiset/[/url]]"
Tv-maksun sitominen asumiskuluihin kummastuttaa isännöitsijöitä
Julkaistu 22.10.2008 06:01
Yleisradion rahoitusta pohtiva työryhmä selvittää, voisiko tv-maksun sitoa asumiskuluihin.

Työryhmä pohtii uutta mallia, jossa tv-maksu liittyisi asuntoon ja sen perisi asunto-osakeyhtiö tai vuokranantaja. Helsingin Sanomien mukaan mallin on ideoinut työryhmän jäsen, kansanedustaja Bjarne Kallis (kd.).

Suomen Isännöintiliitto ei lämpene ajatukselle.
Liiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi ihmettelee, ajetaanko tässä nyt Yleisradion vai kuluttajan etua.

- Ymmärrän varsin hyvin, että saajan kannalta ehdotus olisi erinomainen. Kun sidotaan maksu asuntojen määrään, se on alati lisääntyvä automaatti, mikä toisi Yleisradiolle rahaa. Kiinteistöjen ja käyttäjien näkökulmasta ehdotus tuntuu kuitenkin erikoiselta.

Peltokorven mukaan yhteiskunnassa on pyritty siirtymään aiheuttamisperusteisiin maksuihin. Hän uskoo ajatuksen ehdotuksen taustalla olevan hyvä, mutta käytännön kysymysten jääneen melko kauas.

- Vaikka eettisen vakaumuksen tai jonkin muun syyn perusteella ei olisi televisiota, joutuisi henkilö kuitenkin maksumieheksi. On nimittäin paljon ihmisiä, jotka eivät hanki televisiota missään elämänsä vaiheessa.

Peltokorpi on huolissaan myös asumiskustannusten noususta.

- Kiinteistöliitto on selvittänyt, että noin 60 prosenttia hoitomenoista on jo nyt veroluonteisia tai muita kunnallisia maksuja. Olisi mielenkiintoista lisätä edelleen kaikkien asumismenoja, kun asuminen on muutenkin jo äärimmäisen kallista.

Peltokorpi pohtii myös sitä, mihin maksut sisällytetään, kun yhtiöjärjestykset eivät tunne tv-maksun kaltaisia maksuja lainkaan.

- Mielenkiintoista on myös tämä hallinnollisen työn lisääntyminen. On tietysti helppo sanoa, että asunto-osakeyhtiö perisi osakkaalta tai vuokralaiselta tämän maksun ja sitten tilittäisi maksut edelleen Ylelle. Ajatellaan, että on olemassa jokin ilmaisautomaatti, joka tarjoaa näitä palveluita jonkun toisen puolesta.

Selvitysten mukaan kiinteistöön sidottu tv-maksu olisi Ylen nykyisellä vuosibudjetilla 160-170 euroa. Nykyinen tv-maksu on vähintään 215 euroa vuodessa.

Työryhmän on määrä tehdä ehdotus Ylen tulevasta rahoituksesta vuoden loppuun mennessä. Uuteen rahoitusmalliin siirryttäisiin vuonna 2010.

Nyt kyllä taisi Kristillisdemokraatit tehdä poliittisen itsemurhan kunnallisvaalien alla.

En ole koskaan elämäni aikana ollut yhtä hämmästynyt, kuin mitä nyt olen!!

Vuokra, jota nyt maksan, venyy reippaasti yli 700 Euron kuukaudessa. Se on jo niin lähellä "kipurajaa", että jos tuo rahoitusmalli oikeasti astuisi voimaan vuonna 2010, se tarkoittaisi, jo valmiiksi törkeän kovan vuokran törkeämpää korotusta ja luultavasti pakottaisi ajautumaan pienempään asuntoon. Mitä vastinetta sillä sitten saisi telkkariinsa?

Ainakin sillä saa annettua YLEn telkkariin koko loistossaan: Remasteroitua hampaattoman Esa Pakarisen sössöttävää laulua harmonikan säestyksellä vuodelta 1932 tai muita yhtälailla mielenkiintoisella kaksi-minuuttia-puhetta-ja-viisi-minuuttia-"hilipati-hilipati-hippanpaa"-laulua-sopivasti-kaksi-ja-puoli-tuntisena-konseptina, tajuamatta edelleenkään, että kyseisen elokuvan virallinen kohdeyleisö on maannut mullan alla jo kohta kaksikymmentä vuotta. Uusintoja vanhoista huonoista sarjoista kesäisin ja muina aikoina sellaisia ohjelmia, jotka ehdittiin jo nähdä esim. MTV3:lla ja Nelosella. Se, että sarjan jakson näkee ilman mainoksia on yhtä hienoa, kuin se, että kävelee housut jalassa, mutta ilman alusvaatteita housujen alla - kukaan ei huomaa eroa.

Entäpäs televisiolähetykset ja niiden laadullinen parantaminen? Uudella rahoitusmallilla saadaan ainakin ex-Microsoft-maapamppu Jungnerille lisää rahaa kerättyä ja kun uusia taloja rakennetaan ja uusia asuntoja syntyy lisää, niin Jungnerin eurohymy se vain levenee.

Olenko ainoa, joka näkee tämän ehdotetun rahoitusmallin samanlaisena tapana, jolla Microsoft "markkinoi" "käyttöjärjestelmäänsä": "Uusi, jännittävä Yleisradio: Kun sinulla ei kuitenkaan (enää) ole (telttaa lukuunottamatta) vaihtoehtoa".

Heidän ideansa saada "maksukarkulaiset" kiinni yrittämällä päästä kiinni maksu-TV-kanavien asiakasrekisteriin epäonnistui kaikkien ihmisten suureksi onneksi. Nyt tämä kristillisdemokraattien taulapää on keksinyt uuden haasteen kaikkien kostoksi. Onneksi Suomen Isännöintiliitto on jo poikkiteloin uutta ilmeisen neo-kristillistä tasajakoa ajamassa (Kaikki ja AIVAN kaikki uskontoon, elämäntilanteeseen ja siihen, onko siinä antennipistokkeessa televisio kiinni vaiko eikö, maksavat "läpinäkyvästi" kaiken vuokrissaan, yhtiövastikkeissaan, jne. ja YLE saa kaiken ilman veroja. Jungner kavereineen nauraa matkallaan pankkiin).

Homma pissaa kintuille jo muutenkin: Uutta rahoitusmallia kyllä haetaan, muttei perustella nyt jostain niin syvältä ja pimeästä revittyä ajatusta millään, mitä olisi tarjolla, jos tuo vuokraan sisällytettäisiin. Luvassa olisi todennäköisesti edelleen huonosti toimivalla, antennilla pahoin pätkivällä ja teknisesti homeisella DVB-tekniikalla toteutettua digitaalisössöä, jota ei voi katsoa 28-tuumaista telkkua suuremmalta ruudulta voimatta huonosti.

Muistan joskus, että jollain radiokanavalla haastateltiin TV-maksuhallinnon edustajaa ja häneltä kysyttiin seuraavanlainen kysymys koskien jokavuotista TV-maksun korotusta ja syyllistämistä, että "jos yksi ei maksa, muut maksavat enemmän", seuraavasti: "Jos kaikki suomalaiset saisivat nyt rehellisyyskohtauksen ja maksaisivat TV-lupamaksunsa, alenisiko TV-lupamaksu?" Vastaus oli selvä: "Vaikka kaikki suomalaiset maksun maksaisivat, ei se kyllä siitä mihinkään alenisi".

Jutussa sanotaan, että kiinteistösidonnainen TV-maksu olisi YLE:n vuosibudjetin mukaan 160-170 Euroa (vuodessa/asukas?). Jos tähän kauniisti sanottuna kusetukselta maistuvaan malliin mennään, se tarkoittaisi sitä, että YLE kokisi "tilaisuus tekee varkaan"-ilmiön ja suorittaisi silmääkään räpäyttämättä roiman korotuksen joka olisi ainakin tuo 215 Euroa (vuodessa/asukas?). Yksilö ei voisi enää protestoida hinnan korotusta irtisanomalla TV-lupansa, vaan hänen olisi pakko maksaa se vuokrassaan.

Tämä tarkoittaisi hyvin nopeasti sitä, että suuremmat asunnot alkavat tyhjentyä ihmisistä ja tunku pienempiin asuntoihin alkaa, koska ei ole varaa maksaa vuokraa, joka nousee vuosittain valmiiksi kiinteistöyhtiöiden omien korotusten vuoksi. Kun YLE tekee oman korjausliikkeensä, se nousee lisää.

Jos tuohon rahoitusmalliin mennään, niin minä oikosuljen kaikki vuokrakämppäni antennipistorasiat ja ilmoitan isännöitsijäntoimistoon, että niin pitkään, kun TV ei kämpässäni näy, en suostu maksamaan YLE-lisää vuokrassani. Toki he saattavat sen korjata, mutta on viiden minuutin homma oikosulkea ne uudelleen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#1
Olen myös ihmetellyt että mitä lautapaitä siellä oikeen suunnittelee noita maksuja???

Helppo ja edullinen ratkaisu johon tekniikka on jo:
Digimössöboxissa on kortti johon saa tilattua jos jotakin kanavaa (ainakin kaapelissa ;)), miksei simppelisti sitten liitä sitä maksua siihen jos kerran sellainen on pakko olla?? Sitä olis myös helppo hallinoida, ei maksua -> ei mössöä.

Sitäpaitsi onhan mainokset keksitty, vai pelkääkö YLE sitä että heillä niin ssurkeet ohjelmat ettei mainostajia löydy?

(Tuon idean saa YLE vapaasti kopioida mutta korvaukseksi vaadin tv-maksusta vapautumista ;D )

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 22.10.2008, 22:51
Olen myös ihmetellyt että mitä lautapaitä siellä oikeen suunnittelee noita maksuja???

Väittäisin että siellä istuu harmaahapsisia, elämässään ja ihmissuhteissaan epäonnistuneita ihmisraunioita, jotka haluavat kostaa koko maailmalle pahan olonsa.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 22.10.2008, 22:51
Helppo ja edullinen ratkaisu johon tekniikka on jo:
Digimössöboxissa on kortti johon saa tilattua jos jotakin kanavaa (ainakin kaapelissa ;)), miksei simppelisti sitten liitä sitä maksua siihen jos kerran sellainen on pakko olla?? Sitä olis myös helppo hallinoida, ei maksua -> ei mössöä.

Jotkut ovat sitä kuulemma jo ehdottaneetkin, mutta kuulemma jossain lakipykälässä on määritelty, että Yleisradion radio- ja TV-kanavien on oltava saatavana koko kansalle, mikä käytännössä estää tuon teknisen toteuttamisen siihen paikkaan.

Yksi samaan käsittämättömään kategoriaan sopii juttu, minkä luin joskus aiemmin. Se oli se, että kun lähetykset digitalisoitiin ja jos päätti olla hankkimatta digiboksia, mutta jos esim. asui riittävästi rannikolla ja vastaanotti esim. Viron suunnalta tulevia, analogisia TV-lähetyksiä, joutui maksamaan TV-maksua (??!!), vaikka YLE ei tuota lähetystä hallinnoinut millään tasolla eikä mitenkään. Eräs henkilö oli kysynyt TV-maksuhallinnosta, että jos TV:stä löytyy analoginen viritin ja kanavia näkyy ulkomailta päin, mutta digiboksia ei suostu hankkimaan, eikä maksamaan TV-lupaa, koska YLE:n kanavat eivät näy, sanottiin hänelle, että ainoa menetelmä silloin on viedä TV jonnekin TV-korjaamoyritykseen ja pyytämään heitä poistamaan TV:stä viritinosa kokonaan.

Jos tuo ei ole vi****lua pahimmasta päästä niin mitä sitten?

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 22.10.2008, 22:51
Sitäpaitsi onhan mainokset keksitty, vai pelkääkö YLE sitä että heillä niin ssurkeet ohjelmat ettei mainostajia löydy?
(Tuon idean saa YLE vapaasti kopioida mutta korvaukseksi vaadin tv-maksusta vapautumista ;D )

Ilmeisesti sama lakipykälä, josta aiemmin tuli mainittua, tekee vissiinkin tuon myös mahdottomaksi. YLE mainostaa kyllä, mutta ne mainokset ovat heidän omista ohjelmistaan ja/tai palveluista ja niitä näkee kahden ohjelman tyhjässä välissä esitettyinä pelkästään.

Kumma juttu muuten on se, että tuota uutista ei oltu julkaistu YLE:n omilla uutissivuilla, mutta muiden kanavien sivuilla asiasta uutisoitiin. Miksi YLE ei omista asioistaan uutisoi? Eikö niiden toiminta kestäkään päivänvaloa?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------