Uutiset:

02.09.2023
*** FINWX HTTPS:N TAKANA ***

FinWX:n sivuston liikenne on saatu viimeinkin HTTPS:n taakse.
Siirto tapahtui lauantaina 02.09.2023 kello 01:30.

Lue lisää muutostyöstä täältä

Main Menu

EWN sivusto

Aloittaja weatherc, lauantai, 22.12.2018, 14:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Einari tuossa otti puheeksi ihan hyvän aiheen eli EWN:än sivuston kökköisyys jos niin sanoo. Se on hyvin tiedossa täällä päässä mutta asialle ei ole vaan saatu tehtyä mitään. Eikä välttämättä tapahdu kovin nopeasti tulevaisuudessakaan mutta asiastahan on aina hyvä aloittaa keskustelulla/sunnittelulla jotta ei mennä ns perse edellä puuhun :)
Eli nyt saa ja pitää kertoa oman mielipiteen sekä omat ideat/aatokset   :D

Jos katsotaan lähtökohdat....Eli vuoden 2018 tilastoja...
1. Liikenne, n 900k sivulatausta
2. Maakohtaisesti NL 36%, FI 18%, SE 12%, DE 4%.....Tulppaanimaan immeiset käyneet ahkerasti siis...
3. Sivukohtaisesti:
   - radar.php eli pelkistetty BO-tutka 20%
   - stations.php eli asemasivut 15%
   - / eli etusivu 3%
nuo noin pikaisesti laskettuna 25 eniten visiteeratun sivun lukemista.
4. Asemia n 8000

Einarin linkkaama balticseabuoy.com-kartan tyylinen jutska on ollut aikasemminkin mielessä. Olisi helppo klikata esim halutusta kohdasta ennuste eikä tarvis säätää paikkakunta-nimien kanssa. Noin esimerkiksi.
Kyseinen kartta laittaa kaiken datan suoraan html-koodiin mikä ei sovi EWN:lle asemamäärän takia. Siitä ei tule kuin hidasta, isoa ja tökkivää. Tuolla baltic-kartalla se vielä käy kun asemia ei ole kun vähän. Eikä jättipitkän js-koodin tuuppaaminen html-koodiin ole kovin Google-ystävällistäkään...

EWN:än nykyinen kartta hakee datat kartan näkyvälle alueelle mikä pienentää datan kokoa mutta voi hidastaa datan latautumista kun sitä pitää joka kerta hakea serveriltä. Eli kysessä on kompromissi koon ja nopeuden suhteen.

Yksi ongelma on myös se että EWN:ssä on monta eri dataa jota teitty olisi kiva pystyä yhdistämään samalle kartalle,
- asemadata
- salama- ja muu tutkadata
- ennustedata tekstinä
- ennustekartat
- mahdolliset muut datat (liikenne?)

Yksi ehdoton on että sivun pitää olla responsiivinen eli skaalatua ruudun koon mukaan niin että myös toimii. Ruutujen leveyksiähän on tänä päivänä kaikkea 320 px ja 2000+px välillä. Varsinkin pienet ruudut tuo oman haasteensa siinä ettei koko ruutu olisi täynnä namiskoja eikä tilaa varsinaiselle datalle jäisi...

EDIT: Unhohtus yksi asia, PHP-versio. Nykyinen EWN rouskuttaa PHP5:lla. Uusi pitäisi ehdottomasti saada 7:lle. Palvelin-teknisesti, se on helposti tehtävissä koska dedillä on molemmat ja pystyy esim ajamaan subdomainia eri versiolla. Sivu-teknisesti taas ei välttämättä niin läpihuutojuttu koska jokainen sivu pitää tarkistaa/korjata että toimii 7:lla...

HERE:ltä (eli ent. Nokia-mapsit) tuli jonkin aika sitten jotain infoa uusista ilmaisista jutuista, pitää tutkia niitä tarkemmin jos niistä saisi jotain ideoita.

einari

Katselin tuossa vähän googleakin.. se netatmon tyyppinen weatherflow käyttää sitä.. siinä asematiedot tulee aika kattavasti näkösälle klikkauksella.. tosin pienempikin ikkuna siltä osin voisi olla, puutteena on siinä ettei ole esim. lpt näkyvissä kartalla oletuksena... saati sitte muutakaan , kuin logo :)
https://smartweather.weatherflow.com/map/62.623/25.36/5

Tuossa googlen ilmaisversiossa on 25000 maksutonta karttalatausta päivässä, eli vuositasolla noin 9 milj. latausta... olisiko siitä tähän?
https://enterprise.google.fi/intl/fi/maps/pricing/#compare-editions

Tosin kyllästyin eilen google mapsiin.. kun kierreltiin vähän jouluiloa jakamassa ja saamassa sukulaisissa.. navigaattori jäi toiseen autoon ja tuo androidin map-sovellus vähän väliä herjasi että pitää saada kamera, yhteystiedot ja mikrofoni käyttöön.. enpä antanut vaan asensin sitten Heren, joka semmoisia lupia ei pyytänyt.. tosin ei toiminut yhdessä Tomtomin-nopeuskamera-sovelluksen kanssa
jaetulla näytöllä niinkuin  se google maps.... ei siinä ettei olisi osattu perille.. vaan lähinnä aikataulutuksen vuoksi ja sitten tuolla emännällä tuppaa olemaan raskas kaasujalka ajoittain ::)

Voisi ajatella että soveltaisi sen ensimmäisen linkin (balticseabuoy.com) valikon tyylistä systeemiä... esim. asematiedot/sääennuste jne..
ja mös valinta haluaako yksityiset/julkiset/tiesääasemat vai kaikki kartalle...

enkä kököksi "moittinut" muuta kuin karttaa.. minusta nuo top-listat ja muut on ok.. ja tarpeellisiakin ;D

weatherc

LainaaTuossa googlen ilmaisversiossa on 25000 maksutonta karttalatausta päivässä, eli vuositasolla noin 9 milj. latausta... olisiko siitä tähän?

Tuohon on helppo vastata. EI ole.
Tuo raja ei välttämtää ole tuo 25K vaan pikemmin 2.5K (luitko hienon tekstin mihin tuossa viitattiin?). Edes teoreettista riskiä että Google tuuppaa monen tonnin laskua ei oteta.
Toisteks EWN/nordicweather painelee ihan eri sarjassa ruuhkapäivinä, latauksia kun tulee liki 300000 - päivässä.
Kolmanneks karttajuttu pitää jo ihan selkeyden vuoksi olla sama kaikilla EWN/nordic-sivuilla, ja siinä toimii Leaflet (eli sama mitä tuo balticbouy käyttää) vallan mainiosti, koska ilmanen ja kevyt.
Neljänneks, ihan periaatteesta Googlen kanssa kannaattaa olla mahdollisimman vähän tekemisissä. :P Nuo möhköfantit talot kun tuuppaa muuttamaan maksu/ilmais-ehtoja aina kun sille päälle sattuvat...Eli jatkuvuus...

Noin yleisesti, kyse ei ole karttapohjasta tahikka mikä kartta-js siinä on phjalla. Leaflet mitä EWN/nordic käyttää on yksi niistä suosituimmista ilmais-softista ja on kevyt ja nopea. Ja suht helppo väkerrellä juttuja siihen. Ja - jos vaihtais karttasoftaa joutuis kirjoittaa uusiksi aivan kaiken koska jokaisen karttasoftan koodi on erillainen.

weatherc

Tän voi kai sanoa hyväksi aluksi: EWN Beta

;D 8) ;D 8)

einari

Kierros jatkuu... Puhelimella erroria pukkaa.. Pitää katsoa kotiuduttua :)
Arvioin sitä lataustarvetta sen 900k perusteella.. Sehän tulee 300k ruuhkapäivillä hetkessä täyteen..  ;D

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari2 - sunnuntai, 23.12.2018, 15:31
Kierros jatkuu... Puhelimella erroria pukkaa.. Pitää katsoa kotiuduttua :)
Arvioin sitä lataustarvetta sen 900k perusteella.. Sehän tulee 300k ruuhkapäivillä hetkessä täyteen..  ;D

Juu, mitään edes semi-maksullista ei tuohon voi kuvitellakaan, ellei sitten tee muurit ympäri ettei kävijämäärä vahingossakaan ylity. Eikä se tule kysymykseen. Ymmärrät sen kunhan saan nordicin 2018 kävijätilaston tulille....

Errorit johtuu/johtui juuri PHP5 => PHP7 eli kopioin tausta-häkkyriä vanhasta (copy/paste rules tässä hommassa 8))...Koodi joka toimii täysin ok PHP5 puskee iison kasan erroreita PHP7:ssa...

Zalama

Selkeys, selkeys, selkeys. siinäpä se. Tuo puolen näytön kokoinen footeri ottaa vähän silmään, saisko nuo info tiedot esim menuun omaan valikkoon. Koskaanhan ei tule valmista..
Hyvät joulut sinne kotisuomeen.

einari

Tahtoo pitää kiireitä näin joulun alla.. lisäksi keittiön työpistevalo pistorasioineen sanoi sopimuksen irti.. luultavastii elektroninen ohjaus tuli tiensä päähän.. uutta metsästämään nyt, maalla kaikki on kaukana... :o

Nyt tuo kartta näyttää visuaalisesti paremmalta... kuin se pimeä sätelliittiversio, siitä se alkaa .. ;D

weatherc

#8
LainaaSelkeys, selkeys, selkeys. siinäpä se. Tuo puolen näytön kokoinen footeri ottaa vähän silmään, saisko nuo info tiedot esim menuun omaan valikkoon. Koskaanhan ei tule valmista..

Footteri on sinänsä näpäärä paikka tuupata sellaista jota haluaa/pitää näkyä. Esim avoin data (esim FMI, MetNorway ym) vaatii ehdoissaan propsit näkyviin. Mutta toisaalta ei se mikään välttämättömyys ole.
Katsotaan miten tuon olomuoto rakentuu, muuttanee muotua monta kertaa vielä. :)

LainaaNyt tuo kartta näyttää visuaalisesti paremmalta... kuin se pimeä sätelliittiversio, siitä se alkaa ..

No se satellitti on kyllä surkea :P
Toisaalta ei tuota nyt näkyvää HERE:n karttaakaan pysty käyttää koska siinä(kin) käyttörajoitukset niinkun noissa valmiissa tuuppaa olemaan. Mutta tuollainen "normaali" kartta pohjaksi voisi olla yksi vaihtoehto kyllä.
Tuo mm EB:ssä käytössä oleva GL-kartta jossa oma OSM-data pohjana ja värit sun muut tulee JSON-filusta olisi ihan hyvä kuhan löytäisi hyvän style-filun siihen.

Pohjakarttojahan on jos jonkin näköistä ja sorttista. Ja mukamas-ilmaisia suurin osa - niin kauan kun käyttö on vähäistä. Heti jos käyttöä on vähänkin enemmän ollaan käsi ojossa että "rahaa, kiitos!"  - ja paljon. Edellä maninittu Google hyvänä esimerkkinä, heidän kartat ovat aina olleet ilmaisia vain niin kauan kun käyttö todella vähäistä. Jollei omaa pohjantonta kassaa - kuten valtio - tai liikennettä niin että mainosrahaa tulee ikkunista ja ovista, niin ainut vaihtoehto on hostata omat datat. Ja johan alkaa pilviä tulemaan taivaalle - alkaen tilan ja tehon puutteesta.
OSM-datan prosessointi pelkästään Euroopalle vaatii n 100 GB tilaa (OSM data Euroopalle n 20 GB) ja 32 GB RAM:ia. Sekä purkin joka voi raksuttaa sitä rauhassa viikon verran. Toki pienempikin RAM käy mutta prosessointiaika pitenee potenssiin X. Riippuen mitä sille datalle tekee niin ei parane edes vilkaista purkkia sillä välin eli sillä ei pysty tekeen mitään muuta sinä aikana.

Aurinkoista Joulua täältä Perttelistäkin! Täällä pilvetön taivas ja -12 mittarissa  8)

einari

Tarkoitit ilmeisesti että lataisi omalle serverille tuon euroopan osuuden.. turhahan sitä on koko mualimaa.. ::)

https://openmaptiles.com/downloads/dataset/osm/europe/#1.49/47.3/8.7
Löytyisipä hieman pienemmällä zoomitasolla-- tuohan OSM on tasoilla 1-14 (18)... vaikkapa jotain 3-9 tasoilla olevaa karttaa..
vai voisikohan tuota rajoittaa jotenkin.. tai keventää niillä tyyleillä mitä siellä näkyi olevan?