Viroon rajuja ukkosia 16. ja 17.08. ?

Aloittaja J.Jäntti, perjantai, 15.08.2008, 22:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Täytyy sanoa, että nyt kyllä hieman harmittaa.

Mallinnusten mukaan todella häkellyttäviä CAPE/LI-arvoja on ennustettu Lauantaille ja Sunnuntaille - Viroon.
Todella kuumaa ilmamassaa pääsee purkautumaan pohjoiseen matalapaineen avustamana ja se kehittää potentiaalialueen Lauantaina, 16.08.2008 eteläiseen Viroon. CAPE-arvot ovat kauttarantain yli kilojoulen (1000J/kg) ja LI putoaa hyvin alas, jopa -7°C. Ukkospotentiaali on siten todella suuri kyseisellä alueella ja sinne päin parhaiten kuulevat tutkat täällä rekisteröinevät merkittävää aktiviteettia kyseisellä alueella.

Potentiaalialue siirtyy hieman itään ja heikkenee alle kilojoulen yön aikana, mutta pysyy jokatapauksessa linjamaisella, koko Baltian maat kattavalla alueella reippaasti yli 500J/kg. LI nousee vain vähän, ollen paikoittain -5°C:n tuntumassa. Yöukkosia olisi odotettavissa itäisellä Suomenlahdella ja ehkä kaakkois-Suomessa, itärajan tuntumassa koko yön aina Sunnuntai-aamun tunteihin saakka. Tähän päättyykin odotus Suomen osalta käytännössä kokonaan.

Yön pimeät tunnit syövät voimaa potentiaalivyöhykkeeltä, rikkoen sen Sunnuntai-päivän aikana kahteen leiriin, joista toinen lähtee ekskursiomatkalle kohti Itämerta ja Suomenlahden länsiosaa ja toinen jää rähisemään Venäjälle. Potentiaalialueesta Suomenlahdelle jäävä osuus voimistuu vähän ja liikkuessaan merta pitkin kohti länttä, saattaa ukkostaa heikosti etelärannikolla, joista lähes varmimmin Hanko/Tammisaari-linjalla. Potentiaalialue heikkenee liikkuessaan länteen, kohti Ruotsin rannikkoa.

Koko Etelä-Suomi jää kovimmista ukkosista armottomasti paitsioon. Pääkaupunkiseudulle saakka voi nousta muutama hajanainen ukkoskuuro, mutta siihen se on jäämässä. Tästä on kiittäminen rakasta Suomenlahteamme, joka päättäväisesti toimii "seinänä" kuuman ilmamassan ja kolean ilmamassan välissä, tehden itsestään näiden kahden ilmamassan välisen taistelukentän.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

teutari