Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

EWN ennuste

Aloittaja weatherc, perjantai, 11.12.2015, 23:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Kehityksessä on uusi datakeruu/laskenta-skripti ennusteelle, eli se joka hakee datat mysql-kannasta, hakee XML-filut YR:ltä sekä FMI:ltä sekä laskee ennusteen. Syy tähän on settä vanha on paisunut kun pullataikina ja se tekee aivan älyttömän määrän mysql-hakuja (noin 7000 per ennuste), eli on purkkakoodia parhaimmillaan  ;D :P No se ei rasita dediä koska nuo tehdään dataserverillä mutta silti.
Syy siihen on aika simppeli, sen jälkeen kun tuo skripti kehiteltiin on siihen lisätty uusia juttuja kuten PoP (sateen mahdollisuus-laskenta) sekä uusia säämalleja. Uusi skripti tekee "vain" reilut 300 kyselyä.

Samalla siihen on tehty joitain muutoksia kuten että se käyttää ennusteiden tilastoja (siellä missä niitä on saatavilla) painoarvojen laatimiseen. Oletus-arvot antaa enemmän painoa FMI:lle sekä YR:lle pohjoiseen sekä DWD:lle sekä KNMI:lle etelään.

Samalla kun tuon impletoi voisi tarkistaa että onko jotain muutosta itse ennusteen ulostulossa jota tarvis muuttaa. Eli ideoita/toivomuksia?

- Eräs toivomus joka on tullut on että käppyrät tulisi takaisin esim 72h ja 15 päivän taulukoiden yhteyteen.

- Itsellä käynyt mielessä että miten olis jos löis nuo 2 taulukkoa yhteen kuten WU:lla, ja tekis "päivävalinnan" eli että pytyisi valitsemaan päivän kerralla. Näin ei taulukosta tulisi niin pirun pitkä.

- Jos katselee FMI:n sivua niin heillä on myös lähimmän sääaseman datat samalla sivulla, olisko se jotain?

weatherc

Tuore versio ennusteesta kasassa :)
Toistaiseksi käytössä vain nordicweatherin ennusteessa: http://nordicweather.net/ewnennuste.php

Suurimmat muutokset:

- Käyrä nostettu framille eli on valikon yläpuolella.
- Käyrään lisätty lämpötilan vaihteluväli (mallien alin ja ylin) sekä sateen maksimi. Ajatuksena oli yhdistää pääkäyrä ja ukkosarvot mutta siitä tuli niin sekava joten se idea kuopattiin.
- Sääasemalistaan lisätty tuulen nopeus
- 2 karttalaatikkoa lisätty, tutkat sekä minikartta ennustekartoista (tämä on itse asiassa täytekartta koska siihen jäi tyhjä kolo, mutta toisaalta siihen saatiin linkki suoraan karttoihin ;)).
- Ukkosarvoihin lisätty ukkosriski sekä rajuilmaindeksi. Ukkosriski on itse laskettu ukkosriksi, rajuilmaindeksi on sama kun Estofex-tasot
- Uudistettu paikkansapitävyys & vertailu-tabi. Paikkansapitävyys näytetään nyt sekä lähimmälle tarkistuspaikkakunnalle että mallien keskiarvot (kts lisää alla).
- Aurinkotiedoissa fixaus kaamokselle/yöttömälle yölle.
- Löysin sääikoni-fontin ja sieltä tuli napattua pari ikonia

Paikkansapitävyys-seuranta
Vanha versio seurasi vain max-lämpötilaa mutta alkoi tuntumaan että se ei välttämättä kertonut ihan totuutta. Näin UK Metofficen sivuilla että he seuraavat myös 3 tunnin välein joten viritystä kehiin. Ensinnäkin otettiin tuore listaus EWN:ssä olevista metlaitos-asemista pl. Sveitsin sekä Itävallan asemat Alppien takia. Tulos on noin 900 asemaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Hollannista sekä UK:stä.
1. Noin klo 18 UTC (20 Suomen talviaikaa) tallennetaan ennuste seuravaan päivää varten
2. Kolmen tunnin välein (00,03,06 jne UTC) vertaillaan ennusteen lämpötilaa sekä havaintoa.

Tulokset ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Tosin vielä on vain viikon verran dataa kehissä kun ajatus on että keskiarvot olisi viime 30 päivän arvot mutta kuitenkin. Se ei liene yllätys että pakkasjaksot tuottavat ongelmia kaikille mutta se kuinka rajusti ne menevät puihin onkin jo hitusen, siellä on nimittäin reilusti yli 5 asteen heittoja ihan yleisellä tasolla, ei vain jonkun yksittäisen paikkakunnan tasolla. Suurin ero jonka nähnyt taitaa olla jossain 15 asteen korvilla. Näinollen, varsinkin Lapin osuma-prosentit ovat ainakin toistaiseksi todella matalat mutta nousenevat kunhan keli tasoittuu ja dataa tulee enemmän.

EWN-ennusteen laskenta

EWN-ennuste sai uuden datakeruu-skriptin mutta myös laskenta sai pientä päivitystä. Vanhassa versiossa oli painot nuijittu kiveen mutta se ei välttämättä tuottanut ihan optimaalista tulosta, FMI ja YR kun jyräävät täällä pohjoisessa kun taas DWD jyrää Saksassa. Mutta myös paikallisesti on eroja. Joten painot lasketaan nyt paikkansapitävyys-datasta, siten että jos löytyy paikkakunta riittävän läheltä käytetään sen datoja, muutoin mallien yhteenlaskettuja keskiarvoja.

Laita yv:tä jos haluat testata zippiä ennenkun laitan sen jakoon. ;)

weatherc

Päivitetty zippi löytyy jäsenalueelta.  :)

weatherc

Jopa yli 10° eroja eri säämallien välillä tällä hetkellä. Tämä näkyy ennusteessa ihmellisinä pomppuina kohdissa jossa mallit loppuvat.

Paikkansapitävyydessä tuli myös todella suuret erot, suurimmat ovat 25° luokkaa ja niitä löytyy kaikista malleista. Yksi syy lienee mallien resoluutio joka ei kykene saamaan nuo (Lapin) pakkas-kohdat täysin oikein. Mutu-tuntumalla vaikutti Saksan DWD olevan kylmempi kun muut (eli lähimpänä totuutta).

Leka

Ei toiminut "Out Of Box" marraskuussa julkaistu EWN skripti Leuvenissa, eikä edes kohtalaisella säätämiselläkään joka ei ollut Leuvenin tapauksessa mitään uutta ;D Täytynee jossain välissä paneutua asiaan paremmalla ajalla.

Jokatapauksessa oman sääaseman etusivulla oleva EWN:n lyhyt sääennuste joka toimi "plug&play" tyyliin näyttää pitävän paremmin paikkaansa kuin edellinen EWN ennuste :)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

LainaaJokatapauksessa oman sääaseman etusivulla oleva EWN:n lyhyt sääennuste joka toimi "plug&play" tyyliin näyttää pitävän paremmin paikkaansa kuin edellinen EWN ennuste

Tässä uudessa on hitusen eri laskentatapa joka ottaa huomioon paikkansapitävyys-laskennan tietoja joten pientä eroa on vanhan ja uuden välillä.  :)

Katsotaanpa jos saisin lisättyä WXSIM paikkansapitävyys-laskentaan. :)
Lisäsin muutama kymmenen EWN-asemaa jolta löytyi EWN-kannassa WXSIM-osoite laskentakantaan jolloin ennusteen dataan tulee myös WXSIM-data ja siten saadaan nekin talteen. Ennustehan käyttää WXSIMin dataa vain jos se löytyy riittävän läheltä ja koehaku käyttämällä vain metlaitos-asemia antoi 2 osumaa, 1 UK:ssä ja 1 Hollannissa.

weatherc

Js haluat WXSIM:in ennuste-seurantaan niin tarkista että
- URL wxsim-filuihin on laitettu jäsenalueella
- lastret.txt generoituu and uppautuu serverille

Kunhan wxsim-osa on toiminnassa tulee tulokset näkymään niiden paikkakuntien ennusteiden "paikkanasapitävyys & vertaile"-tabin alla jotka ovat +- 0.1° sääasemasta.

weatherc

Zippi kasassa jossa tuota paikkansapitävyys-osiota ruuvattu pikkasen, mm. käyrä vaihdettu Highstockiin jotta tulee nuo valintanamiskat jolla saa 1,3 tai 6 kk datat näkösälle. Nyt toimii myös WXSIM-osa testistä.

Zalama

Kumpiko on tällä hetkellä "parempi":

http://euweather.eu/index.php?lang=fi
vai
http://nordicweather.net/ewnennuste.php?fl=FI&lang=fi&geoid=655194&city=Jyv%E4skyl%E4

Ylempi ennustaa ensi viikon tiistaille klo 20 +1 astetta ja alempi samalle ajalle -5 astetta.

weatherc

LainaaKumpiko on tällä hetkellä "parempi":

Jäänee nähtäväksi  ;D

http://euweather.eu/index.php?lang=fi taitaa käyttää vanhaa laskuskriptiä (unohtanut vaihtaa etusivulle uutta) kun taas http://nordicweather.net/ewnennuste.php?fl=FI&lang=fi&geoid=655194&city=Jyv%E4skyl%E4 käyttää uutta.