Salamatutkan kaapeli vaihdettu (jälleen ja viimeisen kerran)

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 21.05.2015, 21:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Venäjän puolella rähissyt ukkonen kiinnitti huomioni salamatutkan vastaanottokykyyn, joka ei ollut mikään hääppöinen. Siinä, missä FMI:n kolmiomittausverkko naputti reippaasti yli 800 salamaa tunnissa, tutkani päätti, että kyllä sieltä nyt tuollaisen 8-10 salamaa tunnissa, eli sellaiset 1:100 oli suhdeluku. ::) Vaikka suunta oli suhteessa oikein ja vielä sellainen ettei tutkalla olisi pitänyt olla sitä vähäisintäkään ongelma paikantaa salamoita, mutta tulokset olivat laihoja joka tapauksessa.

Kummasteltuani hetken tilannetta totesin, että syyllisen on pakko olla tuo litteä Cat6-kaapeli. Kaapelin tyypistä johtuen osa signaaleista ei pääse kortille saakka koska kaapelit ovat vieri vieressä koko matkan joten signaalit saattavat joko ylikuulua tai olla toisensa poissulkevia. Muistelin että minulla oli vielä jossain salamatutkan alkuperäinen kaapeli, joten kaivoin kaapelivarastoni esille ja ns. säälaatikon (=muuttolaatikon, joka on pyhitetty yksinomaan varastoiduille säälaitteistolle. Kaapelivarastosta ei löytynyt kyseistä kaapelia mutta ukkosta symboloivalla meteorologisella merkillä varustettu kaapeli löytyi säälaatikon pohjalta. Päästyäni parvekkeelle katsoin kaapelin kuntoa ja liittimiä; sitten pääsi tukahdutettu kirous: Liittimessä luki APC... Se oli normaali Cat5 Ethernet-kaapeli. Kävin laatikon ja kaapelivaraston vielä toistamiseen läpi mutta totesin että kaapelia ei ole.

Tarkempi tutkimus paljasti että minulla oli APC:n Cat5-kaapeleita kaksi joten toinen sai tuomioksi menettää molemmat päänsä ja siitä rekonstruoitaisiin Boltekin speksien mukainen salamatutkakaapeli eli täsmälleen samanlainen piuhoitukseltaan kuin Boltekin alkuperäinen salamatutkakaapeli oli. Työkalut löytyivät, mutta kesti hetki muistella mitenkäs taas tuo RJ45-kaapeli rakennettiinkaan itse, siitä kun on ollut sellaiset 10-15 vuotta aikaa, kun viimeksi kaapeleita väänsin itse kasaan. Taas tuli todistettua että kyllä ihminen on oppivainen olento, sillä lopputuloksena oli ensi yrittämällä täysin toimiva, 9-metrinen, Boltekin speksien mukainen salamatutkakaapeli. ;D  8)

Vaihto-operaation ajaksi salamatutkan vastaanotto sammutettiin ohjelmallisesti. Takaisinkytkentä suoritettiin kello 21:00 ja sieltähän se nappasi sekä noisen, että iskun, jälleen samasta suunnasta ja likimain jopa kolmiomittauksen kanssa yhtä mieltä etäisyydenkin suhteen. Vaikka salamatutkan asetuksissa Noise Sensitivity (= asetus joka määrittää, miten herkästi signaali tulkitaan joko Noiseksi tai salamaksi) on vedetty toiseksi herkimmälle (eli salamaniskun suuntaan), minkäänlaista häiriöhälinää ei vain talosta irtoa, mikä tietenkin ilahduttaa. Lisäksi nyt, kun antennikaapeli on Boltekin speksien mukainen, olisi syytä olettaa, että salamatutkan antenni käy ja kukkuu nyt täysin ja luotettavasti. Aika sen näyttää kunhan salamointi tuosta vielä pääsee lähemmäksi.

Käsi sydämelläni vannon, että tämä oli viimeinen tutkakaapelin vaihto ja tällä mennään nyt.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------