Salamatutkan asennus sääasemalla suoritettu

Aloittaja J.Jäntti, sunnuntai, 26.04.2015, 16:27

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Salamatutka on saatu onnistuneesti asennettua parvekkeen sisäpuolelle (muuta asennuspaikkaa kun ei juurikaan ole tarjolla).
Tutkan suuntaaminen vaati hieman miettimistä, sillä kyseinen loota pitää saada tuijottamaan pohjoiseen. Google Earthin avulla aikaansaatu pohjoisreferenssi auttoi tähtäyksessä, mutta koska periaatteessa ainoa tapa kunnolliseen suuntaamiseen oli katsoa antennin keskellä olevasta asennusreiästä suunta ja koska ne yllätyksettömästi jouduttiin tietenkin asennusvaiheessa tukkimaan, piti keksiä toinen tapa suuntaustähtäyksen suorittamiseen. Huomasin, että boksin sivulle asetettu neula oli käytännössä tähtäykseen kuta kuinkin yhtä hyvä, joten suuntaus suoritettiin sen avulla ja varmistettiin vielä muutamaan otteeseen että suuntaus oli (riittävän) oikein.

Seuraavaksi piti valita tehtävään soveltuva antennikaapeli. Muistelin muutaman vuoden takaisia testejä vastaavilla kaapeleilla ja silloin tarjolla olleet Cat5-,5e- ja 6-kaapelit tuottivat varsin erilaisia tuloksia, Cat6:n ollessa niistä jostain syystä merkittävästi heikompi. Tarjolla oli näiden vanhempien Cat-tason kaapelien lisäksi myös Cat7-kaapeli ja litteä Cat6-kaapeli. Valitsin ihan piruuttaan Cat7-kaapelin, joka on 10Gbit/s nopeuksille sertifioitu, moninkertaisesti suojattu suora Ethernet-kaapeli. Valinta oli tahallinen ylilyönti, mutta ajattelin, että mennään Cat-tasoissa taaksepäin jos tarve niin vaatii ja jos Cat7 ei maistu, otetaan sitten käyttöön Cat6:n litteä kaapeli ja siitä mennään taaksepäin kunnes toimivuutta löytyy.

Cat7-kaapelin kytkemisen jälkeen odotin suorastaan mykistävää Noise- ja haamuisku-helvettiä irtipääseväksi mutta toisin kävi: Oli täysin hiljaista, täysin kuollutta. Odotin että urbaani asennus olisi aiheuttanut samantien tekemistä suodatukselle ja kohinavaimennukselle, mutta ei... Reaktiota ei tullut vaikka löin huoneistossa valoja ja laitteita päälle ja pois (joka Kannelmäessä olisi luonut vähintään Noisen). Luonnollisesti oletin että nyt on joko antenni tai kortti rikki, joten otin ruuvinvääntimeni työkalusalkusta, vein sen antenniboksista metrin päähän ja vedin liipaisimesta. Lopputuloksena oli kolme rekisteröityä iskua ja yli toistakymmentä Noisea. Antenni ja kortti siis toimivat, ympäristö on vain häiriötasoltaan poikkeuksellisen hiljainen.

Seuraavana päivänä rekisteröityi yksittäisiä iskujakin, mutta ne eivät kolmiomitatussa datassa näkyneet lainkaan joten oli hankala todentaa niiden iskujen aitoutta.
Sen sijaan tänään (26.04.2015), tutka oli naputtanut tasaisesti salamoita Valko-Venäjän ja Latvian, Venäjän vastaiselle raja-alueelle. Koska lukema oli selvästi suurempi kuin parina aiempana päivänä, tarkistin asian vielä kolmiomitatusta datasta, joka korreloi täysin havaintoja. Kolmiomitattuun dataan oli kirjautunut viimeisen kuuden tunnin rajauksella yli 170 iskua. FinWX Helsinki-71 oli niistä havainnut hieman yli 50 iskua ja mikä oli hämmentävää, yhtää Noisea ei ollut rekisteröity. Lisäksi ainakin yksi isku oli 1:1 samaksi rekisteröity niin kolmiomittauksessa, kuin Boltekilla. Kolmiomitattu data näytti kartalla + -merkkiä ja tutka oli samoihin aikoihin merkannut karttaan +IC (Positiivinen pilvien välinen salama). Koska ukkosissa pilvien välinen salamointi on tyypillisempää, salamalaskurit olivat asiasta yhtä mieltä: -IC (Negatiivinen pilvien välinen salama)-iskut ovat reippaassa johdossa, vastaten 84% kaikista rekisteröidyistä iskuista.

Tulos antaa syyn kerrankin hymyyn. Tieto on jo tässä vaiheessa hyvinkin kohdillaan ja olemme kuitenkin nollakalibrointitilassa. ;D

Koska laitteisto on todettu toimivaksi jopa neljä vuotta laatikossa lepäämisen jälkeenkin, on nyt varmaa, että Helsinki saa taas oman salamatutkansa.
FinWX Helsinki-71:n salamatutka aloittaa lähetykset virallisesti 01.05.2015 kello 00:00 alkaen.

Jos kuitenkin haluatte katsoa miltä tutkakuva näyttää tällä hetkellä, näette sen täältä. ;)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------