Tuulimittarin nanokäsittely ei paljoa auta.

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 12.11.2014, 08:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka veteli tuulimittarin ja sademittarin pinnat K-Raudan nanolla tuossa alkusyksystä, kuten taisin kertoakin. Tuulimittarin toimivuudesta ei käsittelyllä ihan sataa prosenttia odoteltukaan, eikä se myöskään toteutunut.

Eilen oli Naruskalla räntä-lumi-vesisade -yhdistelmä. Nollakeliä kesti ennen pakastumista muutaman tunnin ja samanaikaisesti sateen olomuoto muuttui moneksi. Jäätymiseltä tuulimittarin pintaan ei tietenkään voitu välttyä.

Tänä aamuna pikavilkaisu tuulilukemiin verrattuna naapuriasemiin osoitti, että jumitilanne on Ukan mittarissa päällä. Eipä siinä auttanut kuin tehdä aamulenkki hämärissä katolle. Siellä oli riettaan liukasta ja piti muutamalla harjaosuudella käytellä lyhyenläntää askelta, että sai katonharjan varmuudella pysymään kengänkoron etureunan ja päkiäisen välissä. Muutamalta metriltä kun puuttuu laakonkia, jota Ukka on korkeimpiin ja viistoimpiin paikkoihin aikanaan rakennellut. Työtä pitäisi jatkaa...

Kuvista voi nähdä, että jää on tepposensa tehnyt. Se on nanokäsittelyn kunniaksi sanottava, että paljain käsin ei tuulimittaria tarvinnut kovakätisesti runnella, vaan jäät irtoilivat aiempaa helpommin kuppien ja viirin pinnoilta.

Nyt se taas toimii ja pakkasella jos pysyisi, niin välttyisi noilta kiipeilyreissuilta. Voisi köpötellä maan pinnalla ja ehkä hiukkasen pidemmällä askelvälillä kuin katonharjalla... ;)

www.naruska.com


SääSami

#2
LainaaOnkohan tuossa pienin ostoerä 1 tankkiauto

Ei ole kuin yksi kilo  ;D http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autonvaraosat/Jaahdytysjarjestelmatuuletus/Jaahdytin/Glykoli-363530/

Mikähän taika tuossa propyleeniglygolissa on verrattuna tavalliseen etyleeniglygoliin?

Tuulimittarin rakennekkin vaikuttaa suuresti jäätymisherkkyyteen. Aikaisemmin minulla oli FineOffset sääasemassa tuulimittari jossa kupit oli yläpuolella. Ne jäätyivät tämän tästä. Mutta nyt kun on Oregon Scientific missä kupit on alapuolella niin jäätymistä ei ole tapahtunut vielä kertaakaan kahteen talveen. KopKop koputtaa puuta  ::)

khyron

Kuinka paljon voimaa toi jään koputtelu vaatii? Mietin jos tonne tuulimittarin viereen laittas joku epäkeskomoottorin jolla vois sit päräytellä jäitä pois?

Naruskan Ukka Matinpoika

Lainaus käyttäjältä: khyron - torstai, 13.11.2014, 18:47
Kuinka paljon voimaa toi jään koputtelu vaatii? Mietin jos tonne tuulimittarin viereen laittas joku epäkeskomoottorin jolla vois sit päräytellä jäitä pois?
Joskus pikkukuurat lähtivät vasaralla hiljalleen antenniputkeen napauttamalla. Se oli kuitenkin aikaa, jolloin Ukan tuulimittaritanko oli kiinteä ja nostettavissa käsipelillä putsattavaksi vain vähintään kahden miehen voimin. Ja tuulikelillä ei operaatiolle mitään mahdollisuuksia. Aina koputellessa oli sydän syrjällään, että rikkoontuu koko mittari, muovia kun on...

Siksipä mukavuus- ja toimivuussyistä laitoin saranointipalikan tolppaan niin, että saan sen kymmenessä sekunnissa käännettyä vaakatasoon, kunhan poistan ennen kaatoa yhden sokan, jolla saranakappale on lukittu. Katolle kiipeäminen on isoin vaiva toimenpiteessä.

Vakava vaihtoehto on, että alan pitämään tuulimittaria sulana puhaltamalla sinne huoneilmaa tai pannuhuoneen puolelta sitä lämpimämpääkin ilmaa jotain putkea pitkin tuulettimella. Kuolasin jo ilmastointiputkien perään, kun näin sellaista olevan myynnissä. Oli vain niin pirun pitkä kela ja aika hintavakin, parisataa €uroa. En tarvitse ihan niin pitkästi, mutta koko oli sopivaa, eli jotain imurinletkun kokoista. Sillä voisi kiivetä tangon ulkopuolta, kunhan keksisi sinne tuulimittaripäähän sen muotoisen ilmavirtajakajan, joka sulattelisi kuurat pois kaikista strategisista paikoista. Ulkona putki saattaisi vaatia kevyen eristyksenkin, vaikka se oli ja on aika paksuseinämäistä. Taloon.com -sivuilta sen löysin.

Asiaa harkitaan, koska kelit ovat nyt niin haastavia, että melkein päivittäin joutuu katolle urheilemaan. Poistopuhaltimen päälle näppääminen ei kovin vaikea operaatio olisi, eivätkä puhaltimet paljoa maksa, parikymppiä ja siitä ylöspäin. Onko joku tämmöistä rakennellut? ??? ;)

www.naruska.com

Zalama

Laita hiustenkuivaaja sinne tuulimittarin alle. Vähän eristettyä boxia ympärille  ;D

Leka

Lainaus käyttäjältä: Zalama - sunnuntai, 16.11.2014, 17:27
Laita hiustenkuivaaja sinne tuulimittarin alle. Vähän eristettyä boxia ympärille  ;D
Tammikuussa 2013 tuli harrastettua tuulimittarin sulattelua hiustenkuivaajalla pitkän JAPP 50 putken läpi ja hyvin toimi ;)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan sulatusputkisto tuulimittarille on nyt asennettu. Kustannuksista en vielä ihan tarkasti tiedä, kun LVI-liike Sallasta ei ole laskuttanut tarvikkeita, joita systeemiin jouduttiin asentelemaan.

Lämmitysputki on LVI-asennusputkea. Se lähtee kattilahuoneesta talon kellarikerroksesta. Putki on 50 mm halkaisijaltaan. Piipun hormissa putkea ei ole eristetty, koska hormi on koko matkaltaan lämmin, kun sinne ohjautuu pannuhuoneen lämmintä ilmaa. Hormin loputtua piipun päähän lähtee putki jatkamaan 14:n metrin matkan tuulimittarin tolppaan sen huipulle asti. Ensiasennuksessa kokeilin putken toimivuutta ilman eristystä, mutta matka oli suojaamattomana liian pitkä, eikä putken päästä tullut ilma ollut yhtään lämmintä. Ai niin, pitää vielä mainita puhallin, joka pyörii ilmahormin lähtöpäässä. Se on kylpyhuoneen poistoilmapuhallin, joka on kytketty alakerran yhteen valokytkimeen. Se oli halpa, vain 19 €uroa.

Nyt eristettynä puhallusilma tuulimittarin alla on reippasti lämpimän puolella, mutta lämpötila on todennettu ilman mittaria kädellä. Olettaisin lämmön riittävän sulattamaan mittarin kuppeihin ja runkoon kertyvän lumen ja jään.

Pienen ongelman aiheuttaa nyt tuo eristys, joka tekee antenniputkesta suunnilleen tuplapaksuisen. Tuuli tarttuu varsinkin nyt kovalla tuulella putkeen ja vääntää sitä paljonlaisesti vinoon. Haruksia en siihen ole asentanut, koska ne vuorostaan hidastaisivat tolpan kääntämistä alas-asentoonsa nivelestä, joka sijaitsee tolpan alapäässä metrin korkeudella katonharjasta.

Vielä ei kokemusta ole siitä, miten lämmitys vaikuttaa tuulimittarin sulana pysymiseen. Nyt nollakeleillä jäätymistä ei tietenkään esiinny, mutta eiköhän tuo tapansa näytä talven tullen.

Jos tällä viritelmällä välttää muutamankaan katolle kiipeilemisen talven aikana, niin hyvä niin. Ja mitä vähemmän jäätymistä tapahtuisi, niin sitä oikeampia tuulilukemia PeetBrosin muuten hyvin toimiva tuulimittari tuottaisi.

Jos homma ei toimi, niin vielä on takataskussa yksi konsti, mutta tämä kortti katsotaan ensin. ;)

www.naruska.com