Ne kartat... (Goes Russia?)

Aloittaja weatherc, lauantai, 25.01.2014, 18:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Nuo kartat, eli EWN:än kartat ja tutkat, käyttää kuten tunnetusti ESRI:n kartta API:a. Se on kaikin puolin vakaa ja robusti tapaus mutta pirun raskas. Uhohtamatta sitä silly factia että se latatuessaan lataa toista sataa pientä js-filua (sigh!). Tämä voi olla varsinkin hitaalla/huonoilla vasteajoilla varustetulla yhteydellä tuskallisen hidasta puuhaa.

Entäs vaihtoehot?
Niitä ei kovin montaa ole varsinkin kun on pari vaatimusta joka pitää toimia, eli lähinnä omat kartta-layerit, ikonit ja aikajana. Ja, sen pitää toimia myös kun siihen tuupataan yli 1K ikonia :P
Mutta yksi on tietty OpenLayers joka latautuu yhdestä (1) filusta. OL2 joka on se julkaistu versio on tosin jo aikas vanha eikä OL3:sta olla vielä julkaistu (beta-vaiheessa). Ollut vissiin työn alla jo jokunen vuosi eikä mitään infoa vielä että milloin siitä tulisi "käyttökelpoista".

Tuossa kun viime päivinä manaillut GMailin hitautta/toimimattomuutta on tullut väkisin myös mieleen että tuolle posti-puolelle pitäisi jotain tehdä. Ja siinä tuli mieleen veli-venäläisten Yandex. Eikun pienelle tutkimusretkelle naapurimaahan :)
Postipuoli näytti ihan OK:lta ja näyttäähän niillä löytyvän myös kartta-API :)

Pikainen selailu API:n syövereihin näyttää se ainakin sen osalta aikas lupaavalta, omia kartta-layereitä voi käyttää sekä klusterointi toimii "built-in". Asiaa pitääpi tutkailla hitusen tarkemmin että josko EWN:än kartat pitäisi go Russia. ;D


Naruskan Ukka Matinpoika

Tietokonekarttasysteemeistä Ukka älyää vähänlaisesti, mutta manuaalikarttoja on tuosta lähialueelta kulkeentunut karttalaukkuun. Maanmittauslaitoksen miehet Suomesta kävivät pari vuotta sitten tässä Retkeilymajalla kahveella kulukiessaan. Toinen mies hokasi salin seinällä topografikartan, joka ylettyy tästä Sallan nykyisen kunnan alueen pituudelta (noin 200 km) parikymmenkunta kilometriä Suomen puolelle länteen ja itään sen verran kauas, että Kantalahden itäpuolelle taitaa kartta lopahdella. Mittakaava on 1:100000.

Alkuperäinen kartta on kulkeentunut Venäjän puolelta tänne yhdeksänkymmentäluvulla. Saantoa en tarkkaan edes taida muistaa. Ajankohta oli hiukkaa ennen sitä, kun Venäjän armeijakamaa sai ostaa mitä ja mistä vaan heidän maassaan. Ja tämä haltuuni kulkeentunut kartta oli sieltä, sikäläisillä kyyrillisillä kirjaimilla. Ja tarkkaa karttaa onkin, ihan samanlaisella pohjalla kuin Suomenkin vastaavat.

Tässä venäläisessä kartassa on yksi kummallisuus, eli nykyisen Suomen alueen nimistö on oikein ja tiestöt ym. ovat ajantasaiset siltä aikakaudelta, jolta kartta painovuoden perusteella oli, eli vuodelta 1981. Päättelin niin, että itänaapurilla on varmaankin samaa tasoa oleva topografikartasto koko Suomenmaasta. Suomen nimistö on kirjoitettu karttaan heidän kirjaimistollaan omia karttojamme vastaavasti. Suomalaiset vastaavat kartat lopahtavat itään mennessä rajaan. Saattaahan sitä sotilaskarttaa jossain kassakaapissa olla, mutta minkä aikaista, tiedä häntä.

Maanmittareiden mielestä karttani on hyvin erikoinen. Vanhaa Suomen karttaa se ei alkuperältään voine olla, koska ennen sotaa oleva vanha raja ylettyi vain muutaman kilometrin Alakurtin silloisen pikkukylän itäpuolelle. Siitä alkoi Neuvostoliitto. Minun karttanihan ylettyy Kantalahden itäpuolelle, joka vanhan Suomen rajasta on satakunta kilometriä itään, eli suomalainen kartta ei sinne ole ylttynyt, ei varmasti.

Tuli vain tämmöinen asia mieleeni, kun lueskelin Henkan suunnittelevan nykyaikaisen karttapohjan löytämistä itänaapurin puolelta. Heidän laatimallaan kartalla on Ukka löytänyt hyvin kalapaikoille. Reissuilla on isolla alueella todettu, että kartta pitää hyvin kutinsa ja esimerkiksi muutamaa korkeutta on tarkisteltu gps:n avulla kolmiomitaustorneilta, joiden alkuperä ei ole tiedossa. Gepsitiedot ja kartan metrimäärät pitivät paikkansa metrilleen.  ;)

www.naruska.com

weatherc

Sadetutkassa koeajossa OpenLayers 2:nen ;D
http://www.nordicweather.net/sadetutka.php?fi

Jostain syystä tuo "arkisto"-puoli aikajanasta hyppii jollain lailla edelleen eli siihen ei vielä ole korjausta....

systeemi

ääripäät menee pinkeiksi  :) No mutta asiaan tuohan näyttääihan toimivalta. Pystyykö tuossa säätämään kartta pohjaa. Vai onko se noilla väreillä aina?
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Juu niin menee koska en ole vielä keksinyt miten sen saa rajoitettua esmex zoomitasoille 4-10.
Pinkki johtuu siitä ettei kyseiselle layerille ole definoituna toimivaa "no-map"-tiiltä (kuten läpinäkyvää tiiltä).

Tuo playeri (jQueryUI slider) OL:än kaverina näyttää tosiaan toimivan huomattavasti paremmin kuin Esrin oma soitin :P
Pientä hakua on vielä siinä että milloin se piilottaa edellisen layerin kun se lataa uutta. OL:ssä löysin laskurin joka kertoo että esim "10 tiiltä lataamatta" ja tällä hetkellä se pillottaa edellisen siinä 8 tiilen kohdalla.

Lainaa
Pystyykö tuossa säätämään kartta pohjaa. Vai onko se noilla väreillä aina?
Kurkkaa Asetukset-namiskan alle, siellä on taustakartat :P