Aseman säämittauslaitteistossa nippu toimintahäiriöitä

Aloittaja J.Jäntti, keskiviikko, 18.12.2013, 13:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Seija-myrsky pisti sääasemalta sähköt poikki lähes täydeksi vuorokaudeksi ja jätti melkoisen jälkipyykin sähköjen palauduttua.

UPSilta loputtua tehot jäi sääasema oman paristonsa varaan, mutta näyttää siltä, että sääasemalla ei oikein nyt mikään mennyt kuin Strömsössä. Paristo ei joko toiminut ihan odotusten mukaan tai jotain muuta melkoisen katastrofaalista tapahtui, jolloin koko sääasema leikkasi kiinni kerrasta ja huolella.

Sähköjen palauduttua sain tiluksilla majailevaa appiukkoa ohjeistaen laitteet takaisin ylös, mutta datavirta katkesi vajaata puolta vuorokautta myöhemmin. Paikalta saadun tiedon mukaan aseman konsolista oli lähtenyt ainakin kellonaika, päivämäärä, ilmanpaine, sadesumma ja -yksikkö sekä ulkoanturin kosteuslukemat päin hornankuusia.

Laite ei varoittanut pariston tilasta mitään ennen kuin vasta nyt. En millään jaksa uskoa että paristo olisi ollut niin vanha tai susi, ettei kyennyt ylläpitämään laitteistoa edes noinkaan vähän aikaa. Jos puolestaan tieto kosteusanturin tilanteesta pitää paikkansa, se on jo toinen lyhyen ajan sisällä sopimuksensa irtisanonut anturipaketti. Mikä tässä henkilökohtaisesti häiritsee nyt todella paljon on se, että kyseessä on anturipaketti, jonka juotospuoli oli pakkeloitu silikonilla ja vielä varsin miehekkäällä kerroksella vieläpä. En enää yllättyisi sitä vähääkään jos paljastuisi, että piirilevy olisi nyt puolestaan alkanut ruostumaan komponenttipuolelta; sen verran "laadukkaiksi" ovat nämä Peet Brosin anturipakat päässeet hiljattain muodostumaan.

Jos tuolta pakasta paljastuu millimetrin murto-osakin ruostetta mistä kohtaa piirilevyä tahansa, hommaan silmääkään räpäyttämättä kaksi uutta piirilevyä Peet Brosilta; toinen Lohja-15:lle ja toinen Lohja-12A:lle, mutta sen lisäksi lähtee Biltemasta/Motonetista/Clas Ohlsonista hometta torjuvaa saniteettisilikonia tuubissa, sekä vasaralakkaa ja koko tuo piirilevy käsitellään sellaisella tarkkuudella, ettei kosteuden kanssa tule enää koskaan, ikinä ongelmia. Onneksi noista piirilevyistä on otettavissa pois tuo kosteusanturi, joten lakkaa voi pienen suojaustoimen jälkeen suihkuttaa surutta vaikka 10 kerrosta niin loppuu se kosteuden pääsy siihen paikkaan. Sitten vielä irrotettavien komponenttien liitospintoihin paiskataan sellainen määrä vaseliinia, ettei sieltä pääse kosteus ja korroosio/hapettumat läpi vaikka veteen upotettaisiin.

Syö vain yllättävän paljon miestä ja luottokorttia tilata lätäkön toisesta päästä noita anturipakkoja, etenkin niillä hinnoilla, jotka postituksesta muodostuu. Euroopan markkinoillakin noita on mutta saatavuus sattuu olemaan vähän heikko kun kyseessä on tilaustuote ja hinta on yllättäen samaa tasoa, kuin heiltä suoraan tilatessa.

Ilmeisestikin Peet Brosin bisnesmallina on rahan keruu kehnosti kasatuilla alkuperäisillä ja varaosilla, että uutta saa olla ostamassa 1-2 vuoden välein. Parhaiten toimivat laitteet sääasemassa taitavat olla konsoli, keskitin, Single Cable-muunnin ja tuulimittari.

Sääaseman tilannetta mennään tarkistamaan ja mahdollisesti korjaamaan (jos vika on korjattavissa) tulevana viikonloppuna. Joulukiireet estävät täysin aikaisemman käynnin asemalla.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Sääaseman toiminnot ajettiin alas 21.12.2013 kello 14:00. Sääaseman viimeiseksi lähetykseksi jäi kello 13:57 tiedot. Konsolista otettiin paristo pois ja vaihdettiin uusi tilalle. Tällä saatiin kuitattua heikon pariston varoitus.

Anturipakka purettiin pois paikaltaan ja pätkinnän syy selvisi saman tien: Asennuspaikka ei ollut suojaisasta olemuksestaan huolimatta sellaista nähnytkään, vaan ulkoanturipakan kotelossa oli sisällä vettä desilitrakaupalla ja tämä mm. aiheutti sääasemalla vuorotellen 100% lukemat ja ajoittaiset oikosulut, jotka laittoivat lukemat viivoiksi ja WUHU:n hylkäämään saadut arvot.

Anturipakka otettiin pois ja tarkastettiin kunto; Komponenttipuolella ei havaittu ruostetta ja silikonipinnoite oli paikallaan eikä ollut rikkoontunut. Anturipakka laitettiin 60-asteiseen uuniin kahdeksi tunniksi. Puolen tunnin välein kosteusanturiin puhallettiin paineilmaa ja laitettiin takaisin kuivumaan. Lopulta anturipakka otettiin pois ja annettiin hetki lämpöjen puolesta tasaantua, samalla asentaen se takaisin koteloon odottamaan asennusta ulos.

Anturipakka asennettiin ulkona takaisin koteloonsa ja siirrettiin toiseen paikkaan, jonka toivotaan olevan edellistä selvästi parempi. Toistaiseksi lukemat ovat uskottavammalla tasolla kuin aiemmin: Kello 18:00 aloitetuissa mittauksissa saatiin ensimmäisiksi lukemiksi +4.5°C ja kosteuslukemiksi 96.4%, joka on vesisateen huomioon ottaen linjassa todellisuuden kanssa.

Sääasema on nyt toiminnassa ja lähettää taas tietoja eteenpäin. Jäämme tarkkailemaan sääaseman anturipakan käyttäytymistä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------