Uumajan Akka sylkee 54 teraflopsia sekunnissa

Aloittaja teutari, lauantai, 05.07.2008, 21:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari

Ruotsin Uumajassa on käynnistetty supertietokone "Akka" joka kykenee hetkellisesti 54 teraflopsiin sekunnissa ja normaalissa kuormituksessa 46 teraflopsiin sekunnissa.
Maailman nopeimpien tietokoneiden Top 500 listalla tällä koneella heltiää sija 39, mutta meidän Suomen nopein mylly CSC:n Cray XT4 on vasta sijalla 70 nopeuksilla hetkellisesti 37 teraflopsia sekunnissa ja normaalissa kuormituksessa 26 teraflopsia sekunnissa. :(

Maailman nopein tietokone joka on missäkäs muualla kuin USA:ssa on Roadrunner sen nopeudet hetkellisesti 1376 teraflopsia sekunnissa sekä normaalissa kuormituksessa 1026 teraflopsia sekunnissa ja hintaa vaan vaivaiset n.$100 miljoonaa. ::)

Lisää tietoa noista "sääasema softan" pyörittäjistä löytyy tuolta.

meteorologi

#1
Elikkä termi "flops" tarkoittaa, kuinka monta laskutoimitusta sekunnissa tietokone pystyy suorittamaan.
Ja siihen päälle vielä Tera, jolloin saadaan biljoonakertainen arvo.

Uumajan akka tekee tuolloin 54000000000000 laskutoimitusta sekunnissa.

teutari

Jotenkin tuntuu tämmöisestä tavallisesta pulliaisesta noiden laskutoimitusten nopeudet niin ihmeellisiltä luvuilta ettei niitä osaa oikein ymmärtää mutta kun koneen tehoa kuvaillaan vertaamalla sitä kuuden miljardin ihmisen tauottomiin taskulaskinsuorituksiin niin tämän USA:n armejalla olevan Roadrunnerin päivittäisen määrän laskutoimenpiteitä ihmiset saavuttaisivat 46 vuodessa. ::)