Miten tehdä suosittu sääpalvelu - yr.no

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 11.07.2012, 14:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Bongattua norjalaisesta Aftenposten-aviisista

yr.no:n suosio puhuttaa myös Norjassa, että miten siitä tuli niin suosittu. Kesäkuun tilastot kun ovat ihan omaa luokkaansa, 10 miljoonaa kävijää 200 maasta 260 miljoonalla sivulatauksella, mm. 160000 Etelä-Afrikkalaista maajussia käyttää palvelua, syy, paikallinen "Maajussiaviisi" käyttää yr.no:ta.

Kuten miedän paikallinen FMI Suomessa ja ruotsalaisten SMHI:kin, norjan met.no:n yr.no:n päätarkoitus on tuottaa säätietoja paikallisesti, norjalaisille. Siinä missä FMI ja SMHI on piilottanut datansa rahastuksen toivossa, valitsi met.no toisen linjan, koska tieto on verovaroin maksettua se pitää myös olla vapaasti saatavilla mahdollisimman monelle, kuten xml-muodossa jotta on mahdollista tehdä omia aplikaatioita.

Se että heillä on saatavilla miljoonittain paikkakuntia maan ulkopuolelta ei myökään paljoa maksa, syysteemithän on olemassa sivua ja dataa varten jo omien ennusteidenkin takia. Pohjois-Euroopan ulkopuoliset ennusteet tulee suoraan UK:ssa olevasta Reading-"sääkeskuksesta".

Myös met.no itse on kun ällikällä lyötynä yr.no:n suosiosta, heidän tavoite oli vuonna 2007 kun yr.no laitettiin tulille että kahdessa vuodessa olisi 300000 kävijää viikossa, tulos oli 2 miljoonaa viikkokävijää.

Huomasin muuten että tätänykyään yr.no ennustaa myös ukkosta ainakin tänne Pohjoismaihin :)

J.Jäntti

Kaikki kunnia yr.no-sivustolle sellaisesta innovaatiosta, josta muut saisivat ottaa mallia.

Meillä paikallisen sääprofetian pyhä paikka Helsingin Kumpulassa saattaisi taipua samaan toimintatapaan, kuin yr.no, mutta kun ovat kauan aikaa sitten luetun lämiskän mukaan tehneet WMO:n kanssa jonkin todella huonolta vitsiltä vaikuttavan diilin siitä, että heidän "tuotteille" (kuten he ko. nimellä näitä palveluitaan kutsuvat) lätkäistään hintalappu, jolle WMO on luultavasti antanut jonkinlaisen lähtöhinnan ja todellisen hinnan määrää sitten organisaatio itse.

Muistan jostain löytäneeni hinnaston, jota selasin varsin hämmentyneenä, kun aloin miettimään sitä mitä kaikkea heillä on ja mistä niistä olemme jo heille maksaneet verovaroista - ja silti saisimme maksaa, jos niitä tietoja haluaisimme.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 11.07.2012, 14:09
Kuten miedän paikallinen FMI Suomessa ja ruotsalaisten SMHI:kin, norjan met.no:n yr.no:n päätarkoitus on tuottaa säätietoja paikallisesti, norjalaisille.

Olet tuossa hyvin asian ytimessä. FMI lanseerasi jonkin aikaa sitten paikallissään sivuilleen. Luultavasti taustalla saattoi olla korkeampi vaatimus tuottaa säätietoja paikallisesti, eli eräänlaista täsmäsäätä, sillä sekunnin murto-osaakaan en usko, että FMI olisi kuuna päivänä koskaan nostanut WWW:n alkuaikoja muistuttavaa sivustoaan nykypäiväiseen muotoonsa ilman eri käskyä - sanotaan nyt vaikka Liikenne- ja Viestintäministeriöstä. Noh, se käsky täytettiin hienosti - nyt on kuntaa ja kunnanosaa ja kaupunginosaa, peltoa sun muuta pystymetsäpalstaa, jonka säätiedot "just siihen paikkaan" on saatavilla. Näin ollen paperilla esitetty vaatimus on täytetty. Missään ei lukenut, että tietoa olisi mistään saatavilla ilmaiseksi, joten jos sitä ei byrokratian nimissä erikseen määrätty, sitä ei suoriteta. Sama show, eri kuoret.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#2
Svenssonit mediat pisti tänään kehiin kesän uutisankan säärintamalla:
yr.no rajoittaa mahdoisesti ulkomaisia kävijöitä kovan kysynnän vuoksi.

Tämä ei ole totta. Totta on että palvelu on suosittu, päivittäinen latausmäärä:
- xml-ennusteita (kuten nordicweatherissä/nwn:ssä): 12 miljoonaa
- ennusteita yr.no-sivustolla: 9 miljoonaa
- 2 miljoonaa ennustetta yr.no:n mobiili-apissa

Mitä tämän pyörittämiseen tarvitaan?
Noin 40 palvelinta  :o

25.7.2012 vastaisena yönä yr.no siirsi suuren osan datastaan Akamai:n pilveen joka kasvatti resursseja huomattavasti.
Yr.no muistuttaa myös että vuodesta 2014 tulee Ruostin SMHI tarjoamaan samanlaisia xml-datoja mitä yr.no tänään kun data vapautuu. (FMI?)

http://om.yr.no/2012/07/sverige/