Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Ilmanpainelukemat...

Aloittaja weatherc, perjantai, 01.06.2012, 00:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tein tuossa testikartalla pikaisen testin ilmanpainelukemilla kartalla...Tulos osittain yllättävä ja täysin käyttökelvoton karttakäyttöön...
On suuria eroja asemien ilmoittamissa lukemissa, esim Tampereen asemien ero on 5 hPa, Ahvenamaan 6 hPa jne...
Tämä on samaa koko NWN:än alueella...

veko

Itse kalibroin Excelin Pressure toolin avulla oman sääaseman ilmanpainetta. Toi sinänsä tosi hienosti tehty Excel ei kuitenkaan ole mitään sen kummallisempaa kuin etäisyyden mukaan painotettu keskiarvo virallisista ilmanpaineista... Noi viralliset asemat otin siten, että niitä olis suunnilleen joka ilmansuuntaan omalta asemalta (Pirkkala, Hämeenlinna, Lammi, Jokioinen) ja paine olis suht tasainen joka paikassa.

WMR200:n ilmanpaineen tarkkuudeksi on luvattu huikea +/- 10 hPa (näyttötarkkuus 1 hPa)...... Ei siis ole ihme, että on vielä sellaista ongelmaa, että korkeilla ilmanpainella näyttää liian matalaa ja matalilla liian korkeaa :D Tällaista epälineaarista korjausta ei valitettavasti Cumuluksella pysty tekemään.


Voisko tollasesta Pressure Toolin tapaisesta työkalusta tehdä verkkoversio vaikka NWN:n omalle asemasivulle... ? Ja jotenkin velvoittaa immeiset tekemään kalibroinnit. Tulevaisuuden visiona vaikkapa sellainen, että näyttäisi automaattisesti oman aseman ympärillä olevat tarkkaa ilmanpainetta mittaavat asemat (tarkka = fmi + erikseen hyväksytyt NWN:n asemat)...



weatherc

LainaaVoisko tollasesta Pressure Toolin tapaisesta työkalusta tehdä verkkoversio vaikka NWN:n omalle asemasivulle... ? Ja jotenkin velvoittaa immeiset tekemään kalibroinnit. Tulevaisuuden visiona vaikkapa sellainen, että näyttäisi automaattisesti oman aseman ympärillä olevat tarkkaa ilmanpainetta mittaavat asemat (tarkka = fmi + erikseen hyväksytyt NWN:n asemat)...

Varmaan pystyy tekemään. Tosin siinä olisi todennäköisesti pari ongelmaa (sen lisäksi että miten sen koodais):
- Metar-datassa (eli lentoasemat) on ilmanpaine kokonaisina hPa:na. Näinollen jo siitä saadaan teoreettinen lähes 2 hPa:n heitto todellisesta alueen vaihteluvälistä. Synopit (eli esim rannikkoasemat) päivittyy suht harvoin.
- Laskelmissa pitäisi olla sijannit suhteessa tarkistettavaan asemaan ja metar/synopien sijannit ovat vain 2 desimaalilla. Esimerkkinä Hki/Vantaan lentoasema on sen perusteella Espoossa ;D
- Jotta se ei sekoisi kunnollisten rintamien tullessa sallittu vaihteluväli pitäisi olla suht iso verrattaen siihen että ilmanpaineen muutos normaalisti on vähäistä per vaikkapa 10 km sivusuunnassa.

Kalibroinnit voidaan aina velvoittaa tekemään, se tosin vaatis samanlaisen systeemin joka nyt käytössä lämpötilalla eli että NWN:ssä pystyy laittamaan ne offiin mutta siten ettei koko asema menisi offlineen kuten lämpötilan kohdalla on.
Pikaselailulla katseltuna ainakin neljännes asemien ilmanpainelukmeista katoaisi NWN:stä sellaisella.

teutari

#3
Lohjan sääasemat on n.11km ympyrän sisällä Lohja, Virkkala ja Lohja, Keskilohja siellä ympyrän reunoilla.
Pientä heittoa meillä noissa mittauksissa on mutta onhan tuota etäisyyttäkin. ;D

edit. pistetääpä tähän vielä Porlankin mittaukset vaikka se elää omaa elämäänsä siellä montussa Lohjanjärven rannalla. ;)

systeemi

Itse käytän kemi ajos majakka ja kemin lentokentän lukemia kalibrointiin. Asun näiden välissä joten luulisin lukeman olevan aika tarkka. Kemin lentokenttä on n. 3km päässä. Ajokseen on taas noin 10km. Lisäksi sitten kaikki paikat on vain muutamia metrejä merenpinnan yläpuolella.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi