Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Sääaseman rakentelua

Aloittaja Jussa, torstai, 22.03.2012, 16:31

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Nyt on tuulimittari nostettu ylös, tarkalleen ottaen lumipinnasta 9m, eli todellinen korkeus maanpinnasta on pikkusen vajaat 10m :) Paikka on varastona toimivan vanhan navetan pääty. Lännen ja pohjoisen suunnasta tuuli pääsee mittarille täysin esteettömästi satojen metrien matkalta, muiltakaan ilmansuunnilta ei aivan lähistöllä ole esteitä. Alkoi lukematkin vähän muuttua :) Lumien sulettua pitää lämpötila ja sadeyksikkö myös asentaa virallisiin korkeuksiin.

Täytyy sen verran korjata, että muutamien yksittäisten puiden latvoja voi hivenen mittarille puhaltavaa tuulta vaimentaa, mutta nekin on kymmenien metrien päässä ja aivan latvoja, että ei liene juuri vaikutusta :)

miihkali

Täällä taasen jatketaan loputtomiin kosteusantureiden kanssa telmimistä. Sattui sinällään hyvä päivä, että 36%:sta lähdettiin ja iltaa kohti FMI on jo 97%. Omat seuraavat siinä perässä, mikä mitenkin. TFA tietysti ensimmäisenä ja Oregonin THGR810 pyristelee perässä hyvin hitaasti reagoiden. Tämä saa olla viimeinen koe, ja sitten uskon lopulta..  :)

Jussa

Kylläpä oli tuulimittarin nostolla viralliseen korkeuteen iso merkitys :) Tänään on puhallellut puuskittain pohjoisesta ja kovin mitattu lukema 11m/s. Posiolla taidettiin vain kerran päästä samaan lukemaan yhden kovan myrskyn aikana ;D Siellä mittari oli auttamattomasti katveessa.

Tässä muutama kuva tuulimittarista:
Tolppana toimii kyllästetty kakkosnelonen (2,5m) ja kalusteputkea(2m), enkä näillä puuskilla kyllä huomaa tolpan juuri heiluvan, eli jämäkältä tuntuu tuo asennus.

Syksyllä tein pikaisesti säteilysuojan auringolta lämpötila/kosteus/ilmanpaineanturille. Tällä hetkella hökötys on talon pohjoispuolella varjossa, siten että aamulla ja illalla pääsee aurinko paistamaan suojaan, ainakaan en ole käyrissä mitään lämpötilapiikkiä huomannut, että lie näille keleille vielä riittävä.
Sademittarille tein paikan suojan päälle :) Tämä hökötys on tarkoitus nostaa 2m korkeuteen lumien sulettua. Samalla varmaan entraan säteilysuojaa laajemmaksi ja peittävämmäksi.

Jussa

No niin, nyt on siekkisen sademittaukselle järjestetty lämmitys. Tai lämmitys on ollut olemassa jo toista vuotta, nyt vain sademittari siirrettiin lämmittimen päälle ;) Hommaan meni kokonaisuudessaan 20min. Sadekippo on nyt siis talon ilmanpoistokanavan päässä, piipun nokassa. Poistoilmastointi on päällä koko ajan joten kippo saa n. 22 asteista ilmaa koko ajan pysyäkseen sulana, saunomisen aikaan lämpimämpääkin.

Kuvia asennuksesta;
Nyt seurataan miten hyvin asennuspaikka mittaa lumisateen. Heikko sade luultavasti haihtuu kiposta, mutta sama ongelma lie vastuslämmityksilläkin?

Jussa

Laitoin kippoon kuvissa näkyvän pienen luminokareen testimielessä. Se ainakin näyttää sulavan eikä vain haihtuvan, kippo mittasi juuri sadetta  :)

Naruskan Ukka Matinpoika

Tuohan näyttäisi olevan samalla periaatteella kuin Ukalla tuolla piipun päällä. Ilmastointihormi pukkelee sinne talviaikaan huoneenlämmintä ja väliin lämpimämpääkin ilmaa, joka pitelee PeetBrosin kipon ihan hyvin sulana.

Eipä Ukan mittari ole ainakaan lisälämmityksiä tarvinnut, mutta saattaa savupiipun läheisyys aika ajoin aiheutella sen, että strutsinmunan kokoisen kipon pieni tiheä verkko silloin tällöin saa roskaa, joka haittaa toimintaa. Net on kait niitä hiukkasia, joita Ukka päästelee taivaantuuliin keskuslämmityskattilasta...

Pääsääntöisesti Ukka on laitteseen ja sen toimintaan tyytyväinen. Ja yhtään en epäile, etteikö Jussa kohta kohta kertoisi olevansa omaansa tyytyväinen. ;)

www.naruska.com

Jussa

Ukan asennuskesta minä tuon ajatuksen sainkin :) Mietiskellyt tuota sadekipon lämmitystä ja oivalsin lopulta, että sehän on jo olemassa :D Asennus ei mikään maailman kaunein ole, mutta jos toimii kuten pitää, niin ulkonäölle ei niin väliä. Mulla on kansa tuossa vieressä puukeskuslämmityksen hormi, että saattaa jotakin töhnää kuppiin kertyä, vaan seurataan.

Jos toimii, niin mukava saada koko vuoden sademäärät talteen :)

Jussa

Tänään sääasema sai luultavasti lopullisen näköisen säteilysuojan. Tähän asti olleet valkoiset ritilät ja levyt poistettiin rumentamasta maisemaa ;) Sinällään ne toimi erinomaisesti, mutta aseman tulee olla myös visuaalisesti katsottava, sillä eihän tiedä milloin lehtimies pöllähtää paikalla ottamaan haastattelua kuvien kera :D

Tässäpä pari kuvaa;
Anturille ei pääse auringon säteet missään vaiheessa vuorokautta, asennuskorkeus maanpinnasta 210cm. Luulisin tuon asennuksen olevan luotettavuudessaan samaa tasoa tuuletettujen antureiden kanssa.

Jussa

Asemalla on nyt kevään aikana suoritettu lämpötilanmittaukseen liittyvää luotettavuuden parantelua :) Vaikka anturi on asennettu täysin auringolta suojaan, ilmeisesti lumesta johtuva auringon heijastus on saanut aikaan lievää vääristymää lämptilassa ylöspäin, varsinkin aamupäivisin jolloin aurinko paistaa suoraan esteettä kojuun. Asensin anturille kuvien mukaisen tuulettimen;
Eli 2m viemäriputken päässä pyörii biolanin valmistava tuulituuletin, joka on erittäin herkkä ja pyörii jo vähäiselläkin tuulella. Tämä saa aikaan, että putken alapäässä olevan anturiyksikön läpi virtaa ilmaa jolloin lämpötilan vääristymä poistuu. Viemäriputken alapäässä on vielä erään korvausilmaventtiilin läpiviennistä ylimääräiseksi jäänyt lisäpätkä. Asennuksen toimintaa seurataan, vaan äkkiseltään näyttää toimivan erittäin hyvin. Kojuun asennettu verrokkimittari näytti pahimmillaan yli 5 astetta lämpimämpää mitä asema, vaikka verrokkimittarikin on täysin ns. varjossa.

Saa kopioida ja käyttää ;D Mitäkö maksoi? n. 140 euroa toimitusten kanssa. Tuntuu ehkä isohkolta summalta, mutta asema on saanut niin laajan seuraajakunnan, että minulle on ehdottoman tärkeää, että nettiin asemalta lähtevä tieto on luotettavaa. Aseman facebook sivuilla on tällä hetkellä 526 tykkääjää.

Naruskan Ukka Matinpoika

Hyvä keksintö. Mutta mitäs jos kesällä tulee seisova täysin tuuleton keli? Pyöriikö tuo tuuletin edes jollain lailla silloin?

Omassa vastaavassa rakenteessani tuuletuksen hoitaa vanha tietokoneen laitetuuletin sähköllä. Toinen tuuletin on yhdeksän vuoden sääaseman historiassa menonkelkassa, vaikka ensimmäinenkään ei ihan tilttiin mennyt, mutta äänestä päätellen olisi kohta livahtanut nalkkiin...

Laitetuuletin pyörii 24/7 kesää talvea. Sitä en osaa sanoa, mitä se talvilämpötiloille mahtaa tehdä, mutta kesälämpötilat oletan laitoksen imevän juurikin siitä ilman lämpötilasta, joka varjopaikassa alhaalta päin mittarille virtaa. Suoraa lämpiämistä ei pääse tapahtumaan, kun sisäputkea ympäröi kymmenen sentin uretaanieristys.

Hellepäivinä uskon laitteen toimivuuteen sitä paremmin, kun FMI:n asema harvoina Naruskan hellepäivinä lähettää poikkeuksetta kuumempia lukemia kuin Ukan sääasema. Paikkakin tosin on viisi kilometriä Ukan mittarista ja peltoaukea. Tuuletuksista siellä en tiedä, mutta omani tietenkin tiedän, kun on tullut itse rakennettua, kuten Jussakin on omansa ilmeisen menestyksellisesti tehnyt... ;)

www.naruska.com