PSU:t

Aloittaja weatherc, torstai, 01.03.2012, 11:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tein tuossa pientä erittäin epätieteellistä tutkimusta joka todistaa hyviin yhden asian mikä monesti unohdetaan kun puhutaan compuuttereiden virransyötöstä, nimittäin poweri ja niiden tehokkuus, tai pikemminkin sen puuttuminen. Sillä on pirun iso vaikutus siihen mitä se purkki syö Fortumin kauraa.
Yllättävin oli ehkä se kuinka paljon syövät vaikka kone sammutettu.

Kone sammutettuna:
- Wanha poweri: 30w  :o
- Uusi "valmispaketti" poweri: 16w
- Ei-niin-uusi mutta 80+ poweri (jolla alin taso 80+ luokituksessa): 9w

Uuden ja 80+ poweria kun käytti kone käynnissä oli kulutus suoraan verrattavissa tuohon 7w eroon joka offlinessä.
Jos otetaan tuo 21w wanhan ja 80+ välillä ja Fortumin kaura maksaa 0.15€/kWh, mitä ei kovin kaukaa liene todellisesta hinnasta "ei-omakotitalossa asuvalle", niin sehän tekee vuositasolla liki 20€ sähkölaskussa.
Nyt ei oteta kantaa mitenkään siihen miten "oikein" tuo watt-o-meteri näytti vaan haettiin lähinnä suhdetta noiden välillä.

systeemi

Virrankulutuksen pienuus oli itsellänikin tavoitteena kun tein tuon "palvelin" koneen. Entinen normi pöytäkone söi/syö n. 66w pöyrittäessään mittauksia ilman näyttöä. Nyt tämä "uusi" syö 20-21w tunnissa. Konetta kasatessa kiinnistin huomiota juuri näihin virrankulutus/hiljaisuus asioihin.

Eli säästöä n.40wX24hX365=350kwh=0,12senttiä/kwh=n.42€ vuodessa. Eihän sillä hankintakustannuksia säästetä, mutta pienistä puroista virta.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

khyron

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 01.03.2012, 11:58
Nyt ei oteta kantaa mitenkään siihen miten "oikein" tuo watt-o-meteri näytti vaan haettiin lähinnä suhdetta noiden välillä.

Jos virtalähteet on toteutettu kovin erilaisesti voi mittari myös näyttää eritavalla väärin. Sähköyhtiöiltä kai saa yleensä lainaan luotettavampia mittareita.

weatherc

#3
LainaaJos virtalähteet on toteutettu kovin erilaisesti voi mittari myös näyttää eritavalla väärin. Sähköyhtiöiltä kai saa yleensä lainaan luotettavampia mittareita.
Fortumin mittareita saa kirjastosta.  ::)
Pitää jossain vaiheessa kipaista hakemaan sellainen ja verrata pikkasen tuohon watt-o-meteriin ;D

Edit: No ei se Fortumin lainaama CLM200 mitään jättimäisen tarkka näytä olevan sekään:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=6935.0
http://www.hiit.fi/files/admin/publications/Technical_Reports/hiit-tr-2009-1.pdf
Sinänsä mielenkiintoista että kalliin 180€:n CLM200 tarkkuus on huonompi kun 15€:n Technoline Cost Controlin joka pistettiin tilaukseen Paratronicilta ;D

iccb

Itse olen käyttänyt omissa palvelinkoneissa picopsu virtalähdettä.
http://www.mini-box.com/s.nl/it.A/id.417/.f
On kyllä ollut hyvä ja ilman mittaustakin, voisi luulla, että hyötysuhde on korkea. Tämä vaatii toki hyvän ulkoisen virtalähteen toimiakseen, eikä tietysti mikään mahdottoman tehokas kone voi olla, mutta kevyessä kotipalvelimessa pitäisi tehot riittää.
Nykyään noita picopsu-lähteitä on jo 160 wattiin asti.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 01.03.2012, 14:54
Sinänsä mielenkiintoista että kalliin 180€:n CLM200 tarkkuus on huonompi kun 15€:n Technoline Cost Controlin joka pistettiin tilaukseen Paratronicilta ;D

Luin tuon HIIT:n raporttipaperin läpi. Siellä oli varsin kiintoisana tietona se, että tällä hetkellä tekniikkahuoneen kokonaiskulutusta mittaileva Clas Ohlson-mittari on todella kauniisti sanottuna läpipas**.

Pitää pistää tuossa puolessavälissä kuuta tuo kapistus tilaukseen.
Tuo PloggBlu kyllä kiinnostaisi myös mutta hinta ei. Ihan kaikkeen sitä ei rahojaan viitsi hassata.  :P
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#6
LainaaSiellä oli varsin kiintoisana tietona se, että tällä hetkellä tekniikkahuoneen kokonaiskulutusta mittaileva Clas Ohlson-mittari on todella kauniisti sanottuna läpipas**.
TechnoLine saapui ja tehty vertailu tuon samaisen läpipa**an Clasu-vimapimen ja sen välillä koskien sääpurnukoiden kulutusta. Tippui 46:sta 43 40 wattiin.

Tein samalla varsin mielenkiintoisen havainnon kun tuuppasin tuon mittarin telkkari/digboxi-pistorasiaan, ne syövät sammuttettuna yhtä paljon kun nuo säävimpaimet ::)

EDITTIÄ: Korjattiin TechnoLinen wattilukema johon se tasoittui sen jälkeen kun UPS:i tasoittui töpselivaihto-operaation jälkeen.