Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Aurinko/UV lumen peitossa

Aloittaja weatherc, tiistai, 31.01.2012, 12:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Aurinko ja UV-anturat ovat edelleen visusti lumen/jään peitossa ja odottelevat että aurinko lämmittäis se verran että sulaisi, mustia kun ovat ;D

Snowi

Itse olen pyrkinyt pitämään aurinkoanturit putsattuna lumesta ja sitä olen vaatinut myös muilta sääasemanhoitajilta. Kyllä se valo menee hyvin pienen lumikerroksen läpi, mutta jos kauhea kasa antureiden päällä on, niin silloin vetää lukemat aika minimiin.

Helsingin Lauttasaaressa tosin tuuli hoitaa hommat meidän puolesta, sillä siellä ei kukaan putsaile niitä, mutta siitä huolimatta se vetää kovimpia aurinkolukemia ja esimerkiksi UV-lukemia se on mitannut jo kuusi päivää putkeen  :). Tosin Klaukkalassakaan ei ole tarvinnut kuin muutaman kerran putsata. Tänään itseasiassa myös Klaukkalan asema mittasi ja mittaa tälläkin hetkellä 0.5 UV-lukemaa, eli ensimmäistä kertaa sitten marraskuun alun. Sieltä se kevät pikku hiljaa saapuu :)


weatherc

Kyllä se ohutkin kerros näyttää vaikuttavan yllättäväinkin paljon, sillä ei ne ole kokonaan peitossa vaan niiden päällä on "hattu" ja esim sivut anturista näkyy, ja maksimi aurikolukema tähän mennessä on 81w.
Ne ovat vaan niin korkealla ettei oikeen yllä millään huitasemaan sitä hattua pois.  :)

Snowi

Juu silloin se kyllä vaikuttaa jos on juuri siinä päällä sitä lunta, siellä sivussa se ei niin paljon haittaa. Mutta ihan hyvä maksimilukema sulla, vaikka sitä lunta siinä päällä onkin, sillä Klaukkalan asemalla ei ole yhtään lunta antureiden päällä ja tämän päivän maksimilukema oli 104 w/m². Tosin ei voi ihan suoraan verrata kyl :)

weatherc

Aurinko-antura pilkahtelee jo sen verran hyvin lumesta ulos että lukemiakin tulee ihan kiitettävästi, UV on vielä lumihatun alla kun ei aurinko ei vielä jaksa sulatella sitä kun pohjalämpötilä näinkin matala, eikä plussakelejäkään ollut...

Snowi

Klaukkalassa ollaan mitattu jo viitenä päivänä pienoisia UV-lukemia, mutta Helsingin Lauttasaaressa UV-lukemia mitataan nykyään joka päivä ja kohta menee lukema jo yli yhden :). Helsingin asema sijaitsee ihanteellisella paikalla juuri näiden aurinkomittauksien suhteen, sillä lähes suoraan etelässä on täysin avointa. Laitoin vielä liitteeksi Helsingin aseman käyrän, jossa näkyy ensimmäisten lukemien tulleen tammikuun 14. päivä ja nyt suurin lukema tähän mennessä on 0.9.

Huomasin myös Helsingin ja Klaukkalan WXSIM-ennusteessa UV-lukemien menneen ensimmäistä kertaa yli 0.5, jolloin tuntiennusteeseen tulee UV-lukemaksi 1. Tosin Helsingin osalta UV-ennusteen olisi pitänyt olla ja pitäisi edelleenkin olla korkeampi, joten pitänee varmaankin ottaa tuossakin yhteyttä Tomiin, sillä noitakin pystyi muistaakseni säätämään WXSIm:ista, tai ainakin Tom pystyi tekemään niihin muutoksia, eikä siten lukema ole täysin kopio temis.nl:sta.

weatherc

Penkosin talon kellaria ja löysin kepposet jolla sain sopivasti pituutta että sain tiputettua alas sen lumikökön joka kertynyt maston nokkaan kun ei kerran plussakelejäkään ollut (on muuten 4 viikkoa täynnä yhtäjaksosesti oltu pakkasella) kun siinä uv/aur ja tuulihärvelin varsi muodostaa sellaisen kolmion ;D

weatherc

Noniin, nyt on lumet sulannut/tippuneet alas aur/uv-antureilta :)