Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Ukkosennuste 02.06.2008

Aloittaja J.Jäntti, sunnuntai, 01.06.2008, 13:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Wetterzentralen GFS:t osoittavat todella kiintoisaa tilannetta.
Tuon pienen matapaineen keskuksen alue näyttäisi tulevan aika hitonmoista haipakkaa länsiluoteesta siten, että ensimmäiset merkit mahdollisen ukkosen lähestymisestä olisivat nähtävissä pilvien muodoissa luultavimmin jo tämän illan aikana, mutta viimeistään yöllä. Wetterzentralen viimeisimmät GFS-ajot kertovat seuraavaa:

02.06.2008, kello 03:00: Okluusiopiste ylittää Pohjanlahden ja aloittaa rantautumisen Pori-Rauma-Turku -sektorille.
Vettä saadaan ainakin Vaasasta Jyväskylään ulottuvalla alueella, josta koko alue on konvektiivista. On hyvin todennäköistä, ettei ukkosta esiinny millään alueella vielä tässä vaiheessa, sillä CAPE nousee vain 50-100 J/kg tuntumaan ja LI putoaa ±0°C tasolle alueella, joka ulottuu Raumasta länteen, Pohjanlahdelle ja siitä Ruotsin rannikolle.

02.06.2008, kello 09:00: Epävakaisin alue levittäytyy härnäämään Pääkaupunkiseutua aamun tunteina.
Aamulla kuuden ja yhdeksän välillä CAPE nousee hetkellisesti jopa 100-200J/kg, LI:n pysytellessä edelleen nollan rajalla. Epävakainen alue pyyhkäiseen etelärannikkoa pitkin, Hangosta Kotkaan ulottuvalla alueella, mikä lupaa ylikulkevaa mahdollista ukkosta, joskin alhainen CAPE ei anna syytä odottaa mitään suurta spektaakkelia. Konvektiivinen alue levittäytyy epävakaan ilmamassan mukana alue kattaa koko etelärannikon ulottuen aina Kokkolaan saakka.
Eteläisesta rannikkoalueesta suurin noste esiintyisi mallinnusten mukaan Hangon ja Lohjan välisellä alueella.

02.06.2008, kello 15:00: Tilanne ohi. Epävakaisin alue pyyhältää itärajan taa.
Epävakainen alue tiivistyy pienemmäksi mutta enemmän epävakaisemmaksi alueeksi törmätessään Karjalassa olevaan lämpimämpään ilmamassaan. CAPE nousee 400-500J/kg Laatokan seudulla ja LI putoaa pakkasen puolelle. Tilanne pääkaupunkiseudulla on tässä vaiheessa ollut jo ohi jonkin aikaa CAPE:n laskiessa nopeasti nollan ja 50J/kg tasolle ja LI:n noustessa reippaasti plussalle. Konvektiivinen alue jää kuitenkin roikkumaan eteläiselle rannikkoalueelle ja ulottuu siitä Seinäjoelta, Kuopion kautta Joensuuhun ja siitä rajan yli Venäjälle. Sademäärä on suurin Kuopiosta itärajalle, kun Pääkaupunkiseudulla vesisateet jäävät enää yksittäisiksi pieniksi kuuroiksi, jotka eivät vettä merkittävästi sada.

Seuraavat potentiaaliset ukkospäivät ovat 10.06.2008, 15.06.2008, 16.06.2008 ja 17.06.2008, joista todella epävarmojen mallinnusten mukaan Keski-Eurooppaa koetelleet ukkoset nousisivat Baltiaan ja Suomi saisi alueen reunasta osansa kolmena perättäisenä päivänä, johtuen helteisestä ja kosteasta ilmamassasta joka pääsisi pitkäaikaisten ennusteiden mukaan purkautumaan Keski-Euroopasta kohti koillista (ja Suomea). Noiden ennusteiden mukaan lämpötila kohoaisi ajoittain yli +25°C Ruotsissa ja sen perään Suomessa.

Noihin pitkäaikaisiin ennusteisiin tulee kuitenkin suhtautua tietyllä varauksella, vaikka tietenkin alitajuisesti noihin uskoo kuitenkin, kun niitä ukkosia kaipailee.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------