Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2011-2012

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 01.12.2011, 14:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Ei löydy enää FMI:n sivulta että mikä on normaalit alkamiskohdat esmex. talvelle mutta muistaakseni se on tänne eteläiseen Suomeen tyyliin 28.11 eli ei se ole kun muutaman hassun päivän myöhässä vielä  ;)

Miksiköhän ei löydy? Muutenkin nykyinen "tilasto" on paljon suurpiirteisempi mitä ennen..
Mutta se käy ilmi että kun katselee heitin 100 vuoden käyrää ja keskiarvoa siina talven osalta niin suoraa viivaahan se on, ei se minnekkään kattoon ole menossa: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot 1920-luvulla oli yhtä lämpimiä talvia kun 2007/08 oli...




Naruskan Ukka Matinpoika

Miesmuisti on kolme vuotta. Niin sanoi kerran yksi radiossa puhunut täti, eikä tädit paljoa valehtele. Joissain asioissa tuo on tottakin. Ukka ei esimerkiksi muistanut marraskuita kolmeakaan vuotta taaksepäin täällä Naruskalla. Omista lyhyistä tilastoista näin, että viime vuoden marraskuu oli 7 astetta keskilämpötilaltaan tätä vuotta kylmempi. Vastaavasti toissa vuoden marraskuu oli tämänvuotisen kanssa samanlainen. Eipä ollut katsomatta mielessä. Eikä pystynyt Mummukaan vertaamaan tätä vuotta ja viime vuotta keskenään, joten kaksi dementikkoa asunee saman katon alla.  :o

Nykyihmiset ovat semmoisessa tietotulvassa kaikessa, että ei siellä rajallisessa muistissa asioita voikaan pysyä kovin pitkältä ajalta ainakaan kaikista asioista. Sääasiatkaan eivät Ukalla pysy kolmea vuotta, vaikka näitä tulee seurattua huomattavasti aktiivisemmin kuin ajalla ennen sääasemaharrastusta.

Muisti on ihmiselle armelias. Pahatkin asiat jäävät pääkuutissa vähemmälle pyörimiselle, kun aikaa kuluu. Joiltain pyyhkiytyy kaikki pois koko elämän ajan, olipa lähellä tai kaukana. Säätilastot ovat ilmeisesti sellaisia, että kun lyödään pöytää sata vuotta, niin kaikki poikkeuksellisimmatkin sääilmiöt sopivat keskimääräisiin "normaaleihin" ilmiöihin.

Miltähän näyttää kymmenen vuoden vertailukäyrä vaikka 1930-1940 ja 2000-2010 samasta asiasta samalla mittausmenetelmällä samalla neliömetrillä. Jos nekin on kaikkialla samanlaisia, niin sitten ei kannata tutkiakaan muita kuin sadan vuoden ja pidempiä ajanjaksoja.

www.naruska.com

Leksa

Täällä Kiteellä marraskuun keskilämpötila oli +1,6 astetta, lämpimämpi marraskuu löytyy asemani historian ensimmäiseltä vuodelta 2005, se on ollut +3,2 astetta. Viimevuoden marraskuun keskilämpötila  oli -4,1. Lunta ei ole nyt kuin kuurana maassa, enimmillään ollut peräti 4cm, toivon että tällaista keliä riittäisi maaliskuulle saakka, sittenhän alkaakin jo aurinko sulattelemaan mitä vilupulverin muodossa ylhäältä annetaan.  ::)

Jussa

Mielenkiintoinen seurata Naruskalaisten lämpötiloja :) Lohikallio näyttää nyt päihittävän R-Majan lähes parilla asteella kylmyydessä. Minkälainen ero paikoilla on, esim Naruskajokeen nähden? Toisinaan kun taas R-Maja on se kylmempi. Onko Lohikallion mittauspaikka muuttunut, kun tuntuu nykyään, että reagoi eritavalla säänmuutoksiin(nopeammin) kuin ennen?

Täällä meni pilveen jo iltapäivästä eikä lämpötila lähtenyt odotettuun laskuun, vaan on jopa noussut.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: Jussa - lauantai, 03.12.2011, 19:21
Täällä meni pilveen jo iltapäivästä eikä lämpötila lähtenyt odotettuun laskuun, vaan on jopa noussut.

Täysin sama homma täälläkin. WXSIM-ennuste sanoi lämpötilan vähän tippuvan, mutta pilvisyys tulikin vähän odotettua aikaisemmin, jolloin lämpötila lähti nousuun.

finilves

Naruskan asemien Ukka - Lohikallioero toisistaan 1 km ja Lohikalliosta - FMI noin 3 km.
FMI asema varmaan kylmimmässä paikassa alavalla maalla melkein joen tasolla.
Lohikallio on jokitörmässä, rannasta 50m ja korkeutta joen pinnasta noin 6m
Ukkan asema on noin 300m joesta ja vaaran juurella.
Asemien välillä on välillä suuria eroja, mistäpäin muutos tulee, tasaisella pakkasella melko lähellä toisiaan.
Omassa Lohikallion asemassa sääaseman ja 1-wire mittarin ero -20 asteen pakkasessa 0,5 astetta. 0 kelillä 0,1 asteen sisällä.
Otti noista selvää kumpi on lähempänä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Tässähän me kolme asemaa ollaan jonossa kuin köyhän talon porsaat. Mukava tässä on vertailla kaikkia kolmea, joiden mittausten oikeellisuudesta Ukka on sitä mieltä, että hyvin ja oikein mittaavat kaikki kolme. Tämän Naruskan kylän asutus on ripoteltu pääasiassa Naruskajoen varteen koko sen noin videnkymmnenen kilometrin pituudelta. Korkeuseroa ja maastollisia eroja muutenkin on tuolla matkalla vaikka kuinka paljon.

Parhaiten esimerkiksi lämpötilaerot voi havainnoida, kun ajaa kylänraittia autolla, jossa on digitaalimittari. Ei ole ollenkaan harvinaista, että esimerkiksi pakkaskelillä lämpötilaero muutaman kilometrin matkalla poikkeaa useita asteita eri paikkojen välillä. Osa eroista selittynee ilmankosteuseroista tuosta Naruskajoesta johtuen. Myös nämä kylän lähialueen tunturit ja vaarat vaikuttavat ilmavirtauksiin yhteisvaikutuksena tuulien ja tuulensuunnan kanssa.

Tässä kylässä on vakituisen tuntuisia esimerkiksi saderajoja toistuvasti. Esimerkiksi lumimäärä vaihtelee Ukan eteläisimmän aseman ja Ilmatieteen laitoksen pohjoisimman aseman viiden kilometrin matkalla vuorokauden aikana senttitolkulla. Samaa esiintyy kesäsateiden kanssa.

Tuulilukemat vaihtelevat asemien välillä myös välillä paljonkin. Finilveksen tuulimittarin sijaintia en ole tullut katsoneeksi, mutta oman mittarini sijoitus korkean taloni korkealle harjalle tolpan päähän poikkeaa esimerkiksi Ilmatieteen mittarista, joka on matalammalla maanpinnasta ja myös alavassa notkelmassa ja metsän ympäröimänä kolmesta ilmansuunnasta. Yleensä Ukan mittari mittailee kovimpia puuskatuulia ja keskituulia näistä kolmesta. Se on puhtaasti mittarin sijoituksesta kiinni.

Peruskäyrät kaikilla kolmella asemalla seuraavat toisiaan kuin hai laivaa. Piikki sinne, tänne ja tuonne silloin tällöin selittyy ainakin osittain edellä kerrotuista syistä. Viisaammat löytävät syitä vielä lisääkin... :o

www.naruska.com

Jussa

Tulee tosiaan seurailtua autolla ajaessa noita lämpötiloja, pakkasella kymmenenkin asteen ero muutaman kilometrin matkalla ei ole mitenkään ihmeellinen :)

Hyvinkin tarkkoja kyllä alkaa olemaan nämä kotikäyttöön tarkoitetut anturit mitä olen itsekkin virallisiin asemiin vertaillut. Tosin eipä näitä enää muutamalla kympillä saakkaan.

Täällä alkoi taas vaihteeksi hieman pakkanen kiristyä, kuukin tuli näkyviin, mikä selittää asian.

systeemi

Lunta sataa ja lämmintä 1 aste. Ei oikein sovi järkeen. TUli oikeastaan talven ensimmäinen lumi tai on sitä ollut silleen puoli senttiä, mutta nyt on kuitenkin joku 3cm.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Sanni

Mä taas toivon nimenomaan että lunta ja pakkasta tulisi niin, että tuntuisi. Viime vuonna muistan miten isännän Chevystä hyytyi akku kovimmilla pakkasilla ja naurusta repeillen autoin sitä kukonlaulun aikaan sen irroittamisessa, lataamisessa ja takaisin paikalleen laittamisissa. Myös käynnistysapua tarvittiin useammin kuin kerran  ;D Musta se oli vaan tosi hauskaa, sain taas vahvistusta sille etten todellakaan ikinä tule hommaamaan autoa. Julkisillakin pääsee ja ne nyt lähinnä vain syttyvät tuleen tai hyytyvät kerran kuukaudessa keskelle motaria. Ei siis mitään sen järisyttävämpää.  ;D

Lunta toivon nimenomaan siksi, etten tiedä mitään hauskempaa kuin lumisota tai pulkkamäki. Nimenomaan siksi, että meidän pikku-Sanni tykkää niistä niin kovin ja mä taas innostun aina niin helposti messiin  ;D

Sitten asiaan. Nyt näyttää ennusteiden perusteella siltä että itsenäisyyspäivänä tulisi tänne lumipeite ja muutamana päivänä sitten lunta ihan reilumminkin. Ei ole huvittanut jouluvalmistelut sitten pätkän vertaa kun ei ole sitä luntakaan ollut. Pelkkä pimeä ja ankea maisema. Vettä tuli kuin Esterin persauksista aamulla ja nyt eletään vielä paria sellaista vuorokautta jolloin tämä epätavallinen joulukuinen syysilma vallitsee. Eilen piti kyllä aamulla olla varovainen ettei lentänyt lievän maan jäätymisen takia persuksilleen.