Miten petraan hyvää tuulimittaria?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, sunnuntai, 27.11.2011, 18:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka meinotteli kirjoittaa muutamaan vanhaan tämän palstan postiin "harossista lämpövastuksesta" tuulimittarissa, mutta Päällikkö oli laittanut sinne varoituksen sanan, että kannattais ehkä kirjoittaa uusi otsikko. Entinen juttu ei ole kiinnostanut ainakaan 183:n viime päivän aikana. Kirjoittelenpa sitten joutessani uuden otsakkeen alle.

Tänään aamulla PeetBros piirteli tuulimittarilta viirua. Eipä siellä ulosvilkaisulla tuulevan näyttänytkään, joten asia ei sen enempää Ukkaa hetkauttanut. Kuitenkin piti sitten muusta syystä painella ulos autoa siirtelemään, kun linkomies ensimäistä kertaa tänä talvena tuli pihaa lumesta puhdistamaan. Sitäpä herkkua olikin eilisen illan aikana kertynyt pihaan reippaat kymmenen senttiä. Ja se ei ollut mitään kevyttä höttyrää, vaan koko paksuudeltaan lumiukkotavaraa. Linkomieskin sadatteli, ettei linko meinaa saada lumia lentämään lainkaan. Takkalaa, sanotaan täällä, on lumi silloin.

Kevyt kenttävilkaisu katolle ilmaisi viivan syyn grafiikassa: Tuulimittari ei semmoisen lumikuorman alla pystykään pyörimään, vaikka tuulisikin. Olipas tosiaan kasautunut mittarille kuormaksi aivan ennätyslumet. Tuulimitarin lämmitysvastus on ollut toiminnassa jo muutaman viikon, kun sen toiminta viime talven aikana osoittautui erinomaiseksi. Tälle lumimäärälle vastus ei ollut mahtanut mitään, eli vastuksesta ei ollut vastusta. Piti kiivetä katolle tekemään vanha hyväksi havaittu vasaralla-napakka-isku-antennitolpan-kylkeen, jolloin mittari kiitti pudottamalla lähelle kilon lunta Ukan niskaan. Vaivaisesti se sitten aloitti myös pyörimisen, mutta alkoi kuitenkin.

Taitavat konstit olla vähinä jatkossa hoitaa tuommoinen kiusallinen viivanpiirtäminen muuten kuin edellä kerrotulla tavalla. Ei sinne antennitolpan nokkaan enää muuta vermettä taida pystyä asentamaan, eikä jo rakennettuja vastuskommervenkkejä petraamaan?

Täytyy jatkossa toivoa, että lumi tulisi tuulen kanssa, niin kyllä se PeetBros siten kuppinsa puhtaana pitelee. Ja pyörii... :o ???

www.naruska.com

khyron

Vibra vois olla kohtuu hyvä, tietty se kannattais laittaa joko ajastetusti tai manuaalisesti ettei häiritte lukemia. Luulisin myös että lämmitys kannattaa ottaa pois kun pakkanen laskee tarpeeksi, silloin se vaan saa lumen tarttumaan tiukemmin kiinni. Sopiva lämpötila pitää varmaan hakea kokeilemalla.

teutari

En mitenkään mollaa PeetBrosia mutta insinööri on tehnyt siihen pienen suunnittelu virheen. ::)
Tuuliviiri ja kuppianemometri ovat aivan liian lähekkäin toisiaan kun ei tuule ja sataa räntää niin jumissahan koko laite on hetken päästä.
Tuota jumittumista kun ei huomaa ja jysähtää kunnon pakkanen niin sitten sitä alkaa vitsit olemaan vähissä.
Pitäisi jotenkin tuota kaulaa venyttää että saisi tuuliviirin ylemmäs jottei kasautuisi kinosta niiden päälle.
Vertailuksi pistin kaverit vierekkäin vaikka kyllähän tuota jumiutumista davisilläkin joskus ilmenee.

Snowi

Tuo on kyllä totta, että lämmitys olisi hyvä olla päällä vain siinä nollan tuntumassa, tai ehkä sinne jonnekin -3 asteen paikkeille. Tai sitten silloin kun on luvattu räntää ja jäätävää sadetta. Tai sitten laittaa lämmityksen päälle vain silloin kun tuulimittari on jo jämähtänyt  :).

Pääasiassa tuulimittari pärjää ihan hyvin ilman lämmitystä, mutta tietyissä tilanteissa se saattaa jäätyä. Itselle ei jäätynyt kertaakaan talvella 2009-2010, vaikka silloin lunta tuli aivan älyttömästi ja pakkasta oli. Mutta silloin pakkasjakso oli niin pitkä, että ei käytä plussan puolella ja sitten taas pakastunut.
Talvella 2010-2011 tuulimittari jäätyi pari kertaa ja silloin kävin sitä lämmittelemässä varren päähän kiinnitetyttä hiustenkuivaajalla  :). Tuulimittari jäätyi pian uudelleen, mutta irtosi aika nopeasti sitten itsekseen. Tuolloin keli oli petollinen, sillä oli satanut räntää ja käytiin plussan ja pakkasen puolella pari kertaa ennen kuin pakastui kunnolla. Tuo veti sitten tuulimittarin täysin jumiin.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: teutari - sunnuntai, 27.11.2011, 20:20
Tuuliviiri ja kuppianemometri ovat aivan liian lähekkäin toisiaan kun ei tuule ja sataa räntää niin jumissahan koko laite on hetken päästä.

Tuo saattaa kyllä olla syynä Ukankin tuulimittarin jämähtämiseen, sillä aika lähellä ne kieltämättä ovat. Kyllähän Daviskin välillä jämähtää, mutta pelkästä lumesta ei ole toistaiseksi jämähtänyt, vaikka on lunta tullut kerralla jopa 15cm. En ole myöskään huomannut, että Daviksen mittariin olisi lumi juuri jäänyt "roikkumaan". Mutta on sinne välillä lunta kertynyt sen verran, että tuulilukemat on selvästi hidastuneet. Silloin pari kopsautusta tankoon on yleensä ratkaissut ongelman  :)

teutari

Kuinkas tehokas tuo Ukan laittama lämmitin on?
Orginellilämmitin näytti olevan termariohjattu max. 0.8W

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukkapa ei näistä tehoista tiedä tuon taivaallista. KärSään Heikkipoika se on Ukalle tämän järjestänyt taannoin ja on varmaankin tehotiedot kertonut, mutta semmoset asiat menee Ukalta tuuleen toisesta korvasta, jos ne toiseen korvaan tulee.

Virtasta sinne vastukseen työnnellään tuommoisella kait tietokoneen virtamuuntajalla. Heikki jos on kuulolla, niin hän se saattaa asian muistaa tai tietää. Ettei vain olisikin mainittuna jossain vanhassa viestiketjussa asian ympärillä?

www.naruska.com

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: teutari - sunnuntai, 27.11.2011, 20:20
En mitenkään mollaa PeetBrosia mutta insinööri on tehnyt siihen pienen suunnittelu virheen. ::)
Tuuliviiri ja kuppianemometri ovat aivan liian lähekkäin toisiaan kun ei tuule ja sataa räntää niin jumissahan koko laite on hetken päästä.

Suunnitteluvirhe on täsmälleen oikea sana tuossa mielessä
Peet Bros:n tuulimittarin vanhemmassa versiossa ei vastaavaa ongelmaa ole, koska kupit ovat pienemmät kooltaan ja siten kauempana tuulen suuntaviiristä. Voisi jopa vähän rumasti väittää, että insinöörit Peet Brosilla menivät siitä, mistä aita oli matalin ja suunnittelivat uudemman Pro-mittarinsa vanhan mittarin runkoon. Tokihan Pro-mittari on standardimittaria herkempi lukemissaan, mutta tuollaisen paksun lumen sataminen siihen päälle ja tuuleton pakkaspäivä ja siinä on kepin nokassa sen jälkeen täysin jumissa oleva mittari.

Muistaakseni tuollainen tuulimittari oli Peet Brosilla myös myynnissä lämmitettynäkin, mutta hinta oli ikävän suolainen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

teutari

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - maanantai, 28.11.2011, 10:59
Tokihan Pro-mittari on standardimittaria herkempi lukemissaan

Tuo pitää aivan kutinsa ja onhan se komiaa kun Dolly Partonit viuhoo mennä vaikka näin talvi aikaan niistä on pientä riesaa sääaseman hoitajalle. ;)   ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Joopa joo. On siinä ehkä suunnitteluvirhe. Toisaalta voi ajatella niinkin päin, että kun se on rakenteeltaan tuommoinen kuin on, niin insinööri on ajatellut ison kuppikoon riittävän siihen, että kupin päällä oleva lumi pyyhkiytyy siihen tuuliaisaan. Niin ei kuitenkaan jaksa käydä, kun sataa tuommoista sinänsä täällä ainakin aika harvinaista märkää lunta kymmenen sentin kerroksen.

Se runko-osan lämmitys ei varmaankaan voi niin tehokas ollakaan, että se riittäisi noiden partonien lämmittämiseen. Ja epäilen, että vaikka siellä olisi minikuppikoko, niin tilanne olisi ihan sama. Monella kelillä Dollyt toimivat ilmeisen hyvin verrattuna joihinkin teinimalin kuppeihin tai kansallispuvuntaskuihin... ;)

Olisihan siihen sulattamiseen hyvä konsti puhaltaa vaikka kuumailmapuhaltimella tuon televisioantennin alapäähän, mutta kun se insinööri on tukituttanut sen yläpään puoleisen reijänkin, kun sinne oli pakko turkata semmoinen puuvarren pätkä, johon sen runko-osan sai puristettua kiinni. Kyllä sinne huoltamaan pitäisi päästä, kun Ukalla oikeen pahaa tekee, kun lumia joutuu kopistelemaan vasaralla antennia hakkaamalla. Pikku kopautuksilla ei nimittäin nuo edelliset lumet irronneet mihinkään päin. Pelkäsin jo, että Dollyt lentää taivaantuuliin...

Vielä se sen teleskooppivartisen rakennuttaa vanhalla miehellä, mutta ei sitä näin talavella. Toisaalta nämä ongelmat eivät kesätuulella ole esillä. :o

www.naruska.com