Iskikö Naruskalla salama?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, torstai, 28.04.2011, 21:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka ei tästä laittanut eilen tuoreeltaan kyselyä, enkä meinannut laittaa tänäänkään, mutta taas KärSään Heikki kannusti, kun asiasta hänelle puhelimessa kerroin. Ei tässä mistään ihmeestä kyse ole, eikä sitä näinä aikoina ihan jokaisesta kuulemastaan "jytkystä" viitsi edes naamaansa aukaista, kun eletään näitä poliittisesti kuumia aikoja. Kerron nyt kuitenkin, kun itse en vastausta eilen löytänyt, vaikka hiukan etsiskelinkin.

Ukka oli eilen kuuntelemassa radiota tuolla makkarissa, selällään tietty. Ja valveilla. Talo selkeästi tärähti, jolloin Ukka vaistomaisesti katsoi makkarin digitaalikelloa, koska entisessä elämässä jouduin elämään kellolla. Kello näytti 17.40.

Kelasin itsekseni vaihtoehdot havainnon aiheuttajasta. Kolme tuli mieleen. Ensimmäinen oli, että latasikohan Kovdorin kaivoksen mies liian ison panoksen avolouhoksellaan vajaan sadan kilometrin päässä tästä koilliseen. Se ei tuntunut oikealta arviolta, koska heidän normaali paukuttelupäivänsä on yleisimmin perjantai. Eikä ne paukut täällä talossa tunnu, mutta ulkosalla ollessa kyllä sopivalla varsinkin tuulensuunnalla kylläkin kuuluvat. Sarjana ne siellä paukuttavat. Eilen oli keskiviikko.

Toinen,mikä saattaisi täräyttää samalla tavalla, olisi ilma-aluksen äänivallin rikkominen. Sitä tapahtuu tässä Venäjän rajan pinnassa kuitenkin äärimmäisen harvoin, josko koskaan. Suihkarin ääntä kuulee Naruskalla maksimissaan pari-kolme kertaa vuodessa.

Kolmas vaihtoehto oli ukkonen. Samanalainen tärähdys ja silloin myös paukauksen selvä ääni, kuului salamaniskusta kahden kilometrin päässä. Ukka on jossain yhteydessä kirjoittanutkin täällä, että salama iski kirjolohialtaisiin tappaen siellä 25 tonnia fisuja kertalaakista. Se oli muuan pyhäpäivä ja kuuma kesäpäivä. Aikaa on kai kulunut siitä kymmenkunta vuotta.

No, eilen Mummu kotiutui parikymmentä minuuttia tärähdyksen jälkeen. Hän kyseli Ukalta heti, että onkos täällä ollut ukkosen ääniä, kun hänen tulosuuntaansa nähden oli pohjoisella ja läntisellä taivaanrannalla ollut tosi musta pilvi. Sepä näkyi luoteisella taivaalla vielä parikymmentä minuuttia kerrotun tärähdyksen jälkeenkin ja vähää myöhemmin rippeet vielä kamerakuvassakin.

Tutkiskelin joutessani Henkan Ukkostutkasivustoja. En sieltä löytänyt merkintöjä siltä kellonlyömältä, enkäpä sitten muualta asiaa alkanut penkomaankaan, vaikka tietenkin jotain olisi saattanut jostain kautta selvitäkin. Vai olisiko? Siihen varmaankin salama-asiantuntijat osaavat Ukalle vastaisen varallekin ohjeistaa.

Talon perustukset ovat ehjät eileisestä huolimatta. Myöskään ikkunamenetyksiä ei tapahtunut. Jos Ukka olisi ollut unessa, niin välttämättä tärähdys ei olisi herättänyt päiviksiltä. Mutta en ollut vielä nukahtamaisillanikaan. Eikäpä sitä noin myöhään passaakaan, päivemmällä on asia eri.  ;)

Mitäpä mahtoi tapahtua, se Ukalle nyt kertokaa, jos tiedätte. Lööppiin asti asiasta ei tiettävästi ole jutun juurta ollut, enkä tämän päivän uutisistakaan radion kautta edes paikallisesta Lapin Radiosta ole kullut mainittavan sanallakaan. Unta se ei ollut. Eikä viinien huumaa.  :o

www.naruska.com

Snowi

Muistaakseni eilen siellä Lapissa tai ainakin sitä kohti oli tulossa aika paksu sadepilvi, joten kyllä se saattoi salama hyvinkin olla. Tarkemmin asiasta on vaikea mennä sanomaan, kun tietääkseni sitä ei yksikään yksityinen ukkostutkakaan kuullut.
Voin sen verran vahvistaa, että tänään sain varmistuksen Lapin ukkostutkan asennuspäivästä. Tämä tutka olisi tulossa Rovaniemelle, koska sinne on suora lentoyhteys. Asennuspäivä olisi näillä näkymin 14.5 ja uskoisin tutkakuvan olevan netissä viimeistään seuraavana päivänä. Joten toivotaan että tämä Rovaniemen tutka sitten kuulisi myös esimerkiksi noita Naruskan salamoita, niin pystyisi vähän paremmin seuraamaan Lapinkin salamointia  :)

J.Jäntti

Pidän lähellä tapahtunutta salaman iskua ja siitä syntynyttä "demonin ruoska"-pamahdusta (nimi, jonka kehitin kun salama löi minusta parinkymmenen metrin päähän) mahdollisena aiheuttajana.
Iskun paikallistamisen kanssa on ongelma juuri sinun kohdallasi siinä, että lähimmät Boltek-tutkat ovat sinusta Limingassa ja Nivalassa, Entisessä Oulun läänissä, eli julmetun matkan päässä.

Jos salaman isku oli voimakkuudeltaan heikko (kuten se näihin aikoihin vuodesta tyypillisesti on), se on voinut jäädä tutkilta kokonaan kuulematta tai jäädä sähköhäiriömerkinnäksi (Noiseksi) näillä tutkilla.
Varmennusta asiasta ei oikein saa senkään vuoksi, koska Lapin läänissä ei salamatutkia ole ja tarkempaan kolmiomittaukseen niitä tarvitaan vähintään kolme kappaletta. Jos Perttelin tutkasta yritit asiaa varmistaa, niin ihan niin kauas ei yksikään Etelä-Suomen läänin tutka kuule, kuin korkeintaan yöllä, jolloin salaman iskun synnyttämä radioaalto pystyy ponkaisemaan korkeampiin ilmakehän kerroksiin ja sieltä tänne saakka. Silloin tosin etäisyyden arviointi tutkalla menee vahvasti puutaheinää-osastolle ja ilmaantyy lähemmäksi, kuin todellisuudessa.

Boltekin ns. varma havaintoalue, jossa tutka tuottaa etäisyydeltään luotettavimmat havainnot, on noin 300-400km, riippuen tutkan asennuspaikasta ja ympäröivistä häiriötekijöistä.
Siitä pidemmällekin tutka kuulee, mutta etäisyyksissä alkaa olemaan siinä vaiheessa enemmän arvaamista, kun signaaleille alkaa tulla pidempi matka kulkea ja maapallon pyöreys tahtoo alkaa tuossa kohtaa jo hieman haittaamaan signaalin suoraa kulkua tutkalle saakka.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

finilves

Oli tässä yhtenäkesän ilmatieteenlaitoksen ukkostutkaan käyttöoikeuden, voin sano että oli ällistyttävän tarkka.
Oli 3 kk jatkuvasti päällä ja katsottiin missä salamoi.
Viimekesänä seurasin Limingan tutkaa tarkkuus on kaukana, varmaan johtuu asemien puutteesta.
Vaikuttaako tuo meri etäisyyden arviointiin, kerra Liminka näytti Ruotsinpuolelta ukkosen tulevan Tornioon ja siitä
menevän pohjoiseen Ylitorniolle ja sillä alueella ei ollut pilvenhattaraakaan.
Itään päin Liminka oli paljon tarkempi, missä salamoi myös sielä tuli tuhoja.

Snowi

Ilmatieteen laitoksen Vaisalan tutkat ovat kuitenkin vähän eri luokkaa kuin nämä meidän pienet tutkat. Todella tarkkaa jälkeä saadaan meidän tutkilla vasta kolmiomittauksessa, eli tämähän tarkoittaa vähintään kolmen eri tutkan perusteella tehtyä mittausta. Siinä salaman iskemiskohta lasketaan tutkien risteyskohdan perusteella, näin saadaan mitattua salamoita hyvinkin tarkasti. Meidän yksittäisellä ukkostutkalla ei saada mitään kilometrin tarkkuudella mitattuja salamoita, vaan tarkkuus todennäköisesti heittää suuntaan tai toiseen. Tärkein apukeino yksittäisen ukkostutkan tarkkuuden parantamiseksi on tutkan kunnon kalibrointi ja että suuntaus on niin hyvin kohdillaan kuin vain voi olla. Ukkostutkaa tarvitsee kalibroida lähes jokaisen ukkosmyräkän jälkeen, tai ainakin näin kannattaisi tehdä, jotta tarkkuus olisi mahdollisimman hyvä.

Lapissa ongelmana on yksityisten tutkien puuttuminen kokonaan Lapin alueelta ja tätä tilannetta yritän nyt itse parantaa, tosin tänä vuonna Lappiin on tulossa vain tuo Rovaniemen tutka. Ensi vuonna toivottavasti pari kolme lisää, niin saadaan aloitettua kunnon kolmiomittaus myös Lapin seudulla.

weatherc

LainaaOli tässä yhtenäkesän ilmatieteenlaitoksen ukkostutkaan käyttöoikeuden, voin sano että oli ällistyttävän tarkka.
Viimekesänä seurasin Limingan tutkaa tarkkuus on kaukana, varmaan johtuu asemien puutteesta.

Yksinäinäistä tutkaa, jotka oma, Limingan ja muiden ovat ei ikinä saa tarkaksi, siihen tarvitaan useamman tutkan verkko, jota myös IML:llä on.

Liminka ja lähes kaikki muutkin NexStorm-tutkat ovat mukana Euroopan-laajuisessa verkossa nimeltään StrikeStar EU (siitä löytyy myös US ja Aussi-verkot). Jotta salaman pystyy paikantamaan tarkasti täytyy vähintään 3 tutkaa kuulla salaman, mielellään eri suunnista siten että isku jää "keskelle". Näin saadan iskun suunta jokaiselta tutkalta ja 100% väkisin on risteyskohta se missä se isku oikeasti oli, mikäli tutkat ovat suunnattu oikein.

Kolmiomittaus-esimerkki:
Tukat Turussa, Lappeenrannassa ja Kuopiossa kuulee iskun suunnassa Tampere (se mille etäisyydelle ne iskun piirtävät ei ole mitään väliä vaan suunnalla), kun vedetään viivat "tutka-isku" jatkaen Tampereen ohi kaikista tutkista tulee risteyskohta Tampere jossa isku oli.

Koska Pohjoisessa ovat tutkat aika vähissä,(kesä 2010) pohjoisin Liminka ja lähimmät seuraavat Nivala ja Kuopio ja tutkan "hyvä kuuluvuus" max 400 km eikä Venäjällä tutkia ole eikä julkisia sellaisia Pohjois-Ruotsissakaan niin jäi Suomen pohjois-osa aika lailla paitsioon esim. juuri StrikeStar EU:ssa.

EDIT IML:än salamaanturit sijaitsevat: Rovaniemi, Utajärvi, Kuopio, Niinisalo ja Utti. Keskusyksikkö on Helsingissä. Sen lisäksi ovat mukana koko Pohjoismaat kattavassa verkossa.

jamo

Lainaus käyttäjältä: finilves - perjantai, 29.04.2011, 00:29
kerra Liminka näytti Ruotsinpuolelta ukkosen tulevan Tornioon ja siitä
menevän pohjoiseen Ylitorniolle ja sillä alueella ei ollut pilvenhattaraakaan.


Muistatko mikä päivä tämä sattui? Voisin nimittäin kaivella omia arkistoja ja tutkiskella missä se oikeasti on mennyt ja tätä myötä kalibroida laitetta tarkemmaksi jos mahdollista.

jamo

finilves

Olen telealan töissä ja sillä seuraillut tutkia pohjoisessa Oulu-Lappi. Ilmatieteen laitoksen tutkista vielä, niiden tarkkuus on tosi hyvä ja
niissä näki myös salaman voimakkuuden. Salamojen voimakkuudella oli tosi suuria eroja ja mikäli kunnon isku sattui asutulle alueelle, siitä tuli välittömästi töitä meille.

Sotkamon tutka on makeassa paikassa, siinä vieressä on joku Ukkoshautomo Venäjän puolella Kostamuksessa, siinä syntyy jostain kummasta syystä paljon Ukkosia ja lähtevät tulemaan kohti Suomea.
Mistä hankit nuo tutkat, totta jo saat paljous alennuksen. Itse meinaan hankkia ennen kesälomia jostain kamppeen ja vien sen Lappiin,
paikka on maantieteellisesti hyvä, maastollisesti ei varmaan.

Limingan kanssa voidaa tänä kesänä tarkkuuttaa tutkaa, lähetän viestiä kun on sopivalla hollilla