Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Ukkosennuste 04.05.2008

Aloittaja J.Jäntti, lauantai, 03.05.2008, 21:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Tämä on tulkittu analyysi seuraavalle 24-30 tunnille.
Se voi vaihtua vielä niin moneen kertaan ettei koko arvio välttämättä edes mene oikein. Epävarmuutta lisää vielä sekin, että tulkinnan tekijä ei ole meteorologi koulutukseltaan. ;D

Saksalainen Wetterzentrale.de-sivuston CAPE+LI povaa kiinnostavia lukuja 3.-4.5.2008 vuorokaudenvaihteesta aina kello 21:00 saakka Suomen aikaa.

Vuorokauden vaihteesta luettuna CAPE nousee Tampere-Vaasa akselilla 200-300J/kg. Tampereella LI laskee ±0°C. Ukkosriski alueella on olemassa, sillä kastepiste jää noin +6°C, lämpötilan kuitenkin jäädessä noin +10-12°C seudulle. Pääkaupunkiseudulla CAPE jää 50-100J/kg välimaastoon ja CAPE nousee +2°C. Ajo koskee Suomen aikaa noin kello kolmea aamuyöllä.

Jos ukkosia esiintyy aamyöstä, tilanne rauhoittuu kuitenkin aamun tunteina, noin kello 09 aikoihin ja aamu valkeneekin pääsääntöisesti nollariskillä, kun CAPE laskee kautta linjan noin 50J/kg (Tampereen aluetta lukuunottamatta, jossa lukema on noin 100:n tuntumassa) ja LI nousee myös +2°C. Viron sisämaassa kuitenkin muhii jo yllätys.

Auringon lämmittämä ilma nostaa taas lämpötilan +20°C tuntumaan ja kastepiste nousee samalla kertaa +10°C tasolle. Virossa aamun tunteina oleva yllätys tekee arviolta kello 15 aikoihin vyörynnän, joka nostaa Pääkaupunkiseudulla CAPE:n 300-400J/kg:n tuntumaan ja laskee LI:n ±0°C. Keskikohdilla maata, arviolta akselilla Tampere-Oulu, länsirannikkoa lukuunottamatta, laskee LI -1°C. Ukkoskuuroja saattaa esiintyä Pääkaupunkiseudullakin.

Iltaa myöten tilanne muuttuu hieman, mutta yllämainituilla alueilla ukkosten riski senkun suurenee. Kello 21 aikaan aivan keskivaiheilla Suomea lämpötila jää roikkumaan noin +15°C ja kastepiste jää +10°C tuntumaan. Lämpötila laskee +10-12°C tasolle muualla maassa, mutta CAPE pysyy yhtälailla kiinteästi päivän lukemissa. LI putoaa sen sijaan jo -2°C joka lisää ukkosriskiä alueella, joka ulottuu Pääkaupunkiseudulta Lapin Läänin eteläosiin. Suomenlahti katkaisee tylysti poikki Viron ja Suomen yhdistävän "LI-sillan", mutta lukemista päätellen meno jatkuu aina yön tunneille asti.

Yön tunteina tilanne rauhoittuu lännestä alkaen, kun CAPE-lukemat laskevat läntisessä osassa maata nollan tietämille ja LI nousee reippaasti yli nollan asteen.

Jokohan olisi aika avata ukkoskausi?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------