FMI:n ennusteissa isoja heittoja

Aloittaja teutari, tiistai, 04.01.2011, 16:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari

Mitäs muuta hauskaa vielä tulee ilmaantumaan. ;D
FMI:llä aletaan heräilemään prinsessan unesta. ;)

IltaSanomat tänään: Julkaistu: 04.01.2011 12:31

Ilmatieteen laitoksen ennusteista on paljastunut isoja heittoja tietokonevian takia.
Meteorologi Niko Tollman kertoo IS:lle, että tietokonemalli ennustaa paikoin reippaasti liian kylmiä lukemia pakkasilla.
-  Parhaimmillaan ennusteet ovat olleet 10 astetta väärin.

Tollmanin mukaan mokia on sattunut useampia, tarkkaa tilastoa hänellä ei ole.
Vika huomattiin, kun ennusteita verrattiin toteutuneisiin lämpötiloihin.
Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Keskisuomalaisen mukaan viikonvaihteelle ehdittiin jo luvata yli 20 asteen pakkasia, mutta lopulta pakkasasteita oli esimerkiksi Pirkanmaalla vain kymmenkunta.
-Säämallin lumiskeemassa on viilaamista, Tollman sanoo.
Suomeksi sanottuna tietokonemalli ennustaa liian kylmää pilvisellä säällä.
Vika on piinannut Ilmatieteen laitosta koko talven, ja ennusteita on jouduttu "ruuvaamaan" uusiksi meteorologien toimesta.
Vika on Englannin Reddingissä sijaitsevassa keskuksessa. Ilmatieteen laitos aikoo olla asian tiimoilta sinne yhteydessä.

weatherc

Samanlaisesta viasta ilmoitteli yr.no että heillä oli jo pari viikkoa sitten ::)
Heillä selitys meni suunnilleen niin että pitkänajan ennusteet olivat liian kylmiä.

Snowi

No tuo selittääkin FMI:n erikoisen kylmät ennusteet. Kuten aikaisemminkin sanoin, lupasi FMI uudeksi vuodeksi noin -20 asteen pakkasia, kun taas oma wxsim ei koskaan läheskään tuollaisia lukuja luvannut, vaan pysytteli siellä -10 asteen tuntumassa. Lopulta sitten sää lauhtuikin oikein kunnolla.
Liekö uskottavuus tietokoneen tekemään ennusteeseen mennyt meteorologeilla, jotka noita ennusteita korjaavat, sillä eilen ennusteet olivat puolestaan selvästi liian lämpimiä. Lämpötila tippui täällä lähelle -19 astetta ja lähialueilla monin paikoin alle -20 asteeseen. Ennusteen mukaan alin lämpötila olisi pitänyt olla siellä -14 tuntumassa ja aamulla jo siellä -10 asteen tuntumassa. Vielä aamullakin lämpötila oli -18 paikkeella. Toisaalta myös oma wxsim ennusti selvästi lämpimämpää, joten tuo voi mennä myös jonkun muun yllättävän ilmiön piikkiin.

Ennen joulua oli FMI:n ennusteissa usein alle -20 - -25 asteen ennusteita. Lopulta alle 20 asteen päästiin Klaukkalassa vain kahtena päivänä.
Mutta hyvä juttu jos ongelman ydin on selvinnyt ja sitä yritetään korjata.

teutari

Tulipa tuossa yksi aukko omissa tiedoissa ainakin täytettyä kun olen luullut että ennuste mallinnukset ajetaan FMI:n pyhätössä Kuusnelkulla mutta ne tulevatkin ECMWF:n data servulta.
Jos yr.no ilmoitteli asiasta sivuillaan niin täytyypä nostaa heille hattua kun sen tekivät koska FMI:n sivuilla ei näytä olevan minkäänlaista kommenttia että on tullut annettua pikkusen vääriä ennusteita mutta mitäpä sitä lähtee omaa uskottavuuttaan jollain tekstin pätkällä pilamaan. ;)

Jussa

Ilmeisesti korjausta sinne lämpimämpään suuntaan on tullut vähän liikaa nyt. Viikonloppuna ja vielä eilenkin fmi ennusti näille alueille korkeintaan -20 lämpötiloja. Tällähetkellä oma asema näyttää -29,0 ja fmi:n asemista kylmimmät lukemat Kuusamon kiutakönkäällä -32,8, ja yleensäkin vaihteluväli on -27 - -32. Saksalainen wetterzentrale näytti jo viikonloppuna -30 asteen lukemia näille seuduin ja taasen osuivat oikeaan. No tuo on vain n. 10 asteen heitto, että sallittaneen se näin talvella, tosin -20 on suht kepeä keli verrattuna -30 asteeseen ;)

weatherc

Tässä nähdään se maaginen, ja milelestäni perin tärkeä, ero yr.no:n ja FMI:n välillä. yr.no kertoo noista täysin avoimesti ja rehellisesti (olihan heillä myös punainen ilmoitusteksti ennustesivuilla) kun taas FMI ei kerrro mitään, muuta kun jos se liittyy ilmastonmuutokseen.
yr.no:lla kerrotaan yleisestikkin kaiken maailman viilauksista mitä tekevät ennusteisiin ja myönnetään ettei ne aina ole ihan kohdillaan, en tarkkaan muista mikä se oli just lämpötiloissa jossa totesivat että ovat olleet kyllä viime vuonna paremmat kun ennen muttei edelleenkään riittävän hyvät.
Siellä myös sanottiin suoraan että pitkän ajan ennusteet (yli 5 päivää) on silkkaa arvailuja puhumattakaan 3 kuukauden lämpötilapoikkeamaennusteesta, jonka ne kuitenkin tekee mutta joka kerta siinä on maininta asiasta jutun mukana, saatikka se että miltä sää näyttää vaikkapa 10 vuoden päästä.

Mitä viime aikojen säähän tulee niin yksi "ongelma" lienee se että lämpötila näyttää riippuvan ihan pilvisyydestä ja tuulen suunnasta tällä hetkellä. Heti on suunta on pohjoisesta ja selkeää niin ollaan -20 tuntumassa kun taas jos saattuukin olemaan pilvistä niin ollaan -10 hujakoilla, ainakin vielä pari päivää jonka jälkeen palataan märkään räntämössöön ainakin pariksi päivää.

spege

Ihmettelin miksi ennusteet heittävät niin paljon oikeista lämpötiloista, uudenvuodenattona piti olla -19 astetta, mutta oli vain -11 astetta, pientä heittoa vain.

Talven ennusteista saadaan kylmiä jos ennusteiden lämpötilat heittävät 5-10 astetta väärään.

FMI:n ei riitä aikaa muuhun kuin ilmastomuutoksesta puhumiseen, joka on todella turhaa.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.