Sääasemien lähettämän datan päivitysväli?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, maanantai, 13.12.2010, 21:04

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Mitkäs kaikki asiat vaikuttavat päivitysväliin, jolla eri paikkoihin näiltä yksityisiltä sääasemilta säädataa lähtee? Ukka on lähipäivinä kiinnittänyt huomionsa esimerkiksi siihen, että FinWX:n sivustolle saattaa päivitysväli olla useamman minuutin mittainen, pisimmillään esimerkiksi tänään lähelle 10 minuuttia.

Onko tällä päivitysvälillä jotain tekemistä esimerkiksi kuvan lähettämisvälillä? Tämä tuli mieleeni, kun ennen kamerakuva päivittyi kolmen minuutin välein, mutta nykyisin päivitysväli on 5 minuuttia. Vai vaikuttaako esimerkiksi se, jos säätila pysyttelee pitkiäkin aikoja muuttumattomana, kuten esimerkiksi tuulettomana vakiolämpöisenä pakkaspäivänä?

Selailin eri asemien päiväkohtaisia aikatauluja Wundergroundin sivuilla. Siellä päivitysväli vaihteli minuutista viiteen. Mikäs siitä tekee epäsäännöllistä?

Ukka vain varmistaa tällä kyselyllä, ettei lähetyspäähän vain olisi hiipimässä joku ongelmia aiheuttava juttu... ;)


www.naruska.com

weatherc

Se johtuu pitkälti sääaseman omasta säädöistä :)

Esim. wundergroundiin voi ainakin wd:ssä säätää halutun välin, aina 1 minuutista ylöspäin.

Mitä näihin meitin verkkoihin tulee niin esim. NWN hakee wuhun kohdalla currdat.lst:n 6 minuutin välein aseman sivuilta. Koska asemia on niin pirusti on se ihan oma skripti jossa asemat haetaan kolmessa erässä. ;D
Tämän jälkeen toinen skripti lukee kaikkien asemien datat, tekee tarvittavat laskelmat ja lopuksi tekee zip-tiedoston jota kartta-sivu käyttää/hakee nordicweatheristä. Tähän menee yhteensä 4 minuuttia, ajotiheys 6 minuutin välein.
Jotta ei saman ikäistä zippiä haettais liian usein (monta vierailijaa samaan aikaan) tuoretta zippiä ei haeta jos edellinen on tuoreempi kun 2 minuuttia.

Näinollen, NWN:än karttasivulla datan ikä voi olla 6 minuuttia ajoväli + jaksotettu datahaku sekä prosessointi 4 minuuttia + currdatin ikä hakuajankohtana = jopa 15 minuuttia tai enemmänkin.

:)


J.Jäntti

FinWX:llä on käytössä osin samanlainen välimuistijärjestelmä, kuin NWN:llä.
FinWX:llä päivitysväli tulee joko sääaseman sivustolta kerätystä tiedosta, sääasemaoperaattorin omaan pyyntöön pohjautuen tai FinWX:n sivuston ylläpidon päätelmän perusteella.

Kun sääaseman sivua pyydetään, käy sivuston järjestelmä tarkistamassa viimeisimmän välimuistissa olevan sääaseman mittaustiedoston iän ja jos välimuistissa oleva tieto on vanhempi, kuin ylläpidon asettama päivitysväli, se noudetaan kotisivutilasta. Jos uutta mittaustiedostoa ei ole ole saatavilla tai välimuistissa oleva tieto on tuoreempaa, kuin päivitysväli, tiedosto luetaan FinWX:n välimuistista. Jälkimmäisessä tapauksessa saattaa näyttää siltä, että joillakin sääasemilla, jopa omallasi, on joskus viimeisimmän päivityksen väli pidempi. Vikatilanteesta ei siten ole kysymys.

Weather Undergroundin lähetysväli on WUHU:ssa ns. normaalitilassa 5 minuuttia ja Rapid Fire:n päälle kytkeytyessä yleensä 2-7 sekuntia. Peet Bros-asemilla datan päivittymisnopeuteen vaikuttaa tuuli. Tyypillisesti dataa pusketaan WUHU:lle luettavaksi 2 kertaa sekunnissa. Tuulen noustessa tiettyyn rajaan, muistaakseni 2,7m/s, nopeutuu lähetys tuosta vielä lisää. Nopeutuminen ei kuitenkaan näy muualla, kuin WUHU:ssa ja sääasemakonsolilla datamäärän vaihtumisen nopeutumisella.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------