Ilmatieteen laitoksen uudistuneet sivut

Aloittaja Snowi, torstai, 02.12.2010, 14:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaHerää kysymys, että onko yr.no:lla samanlainen rahoitusmalli, kuin FMI:llä. Jos on, niin silloin FMI:n toimintamalli ei ole ihan täysin aukoton.

Tietääkseni on. Norjan valiton puulaakihan se on (met.no eli FMI-vastaava) joka sitä pyörittää. Yr.no vaan on päättänyt olla avokätinen ja antaa "jakoon" mm. xml-ennusteet ja löytyyhän yr.no:lta myös GRIB-filuja jota voi ladata. Nämä "vapaat" datat ovat kuitenkin tarkkaan rajattu myös yr.no:lla ja myös sekin millä ehdoin niitä saa käyttää (lähdemaininta sekä linkki) sekä että cache:ta tulisi käyttää dataa ladatessa.
Esimerkiksi Pohjoismainen tukakuva ei ole vapaa mutta Norjalaiset yksittäisten tutkien kuvat ovat.
Se miksi edellämaintuista ei yr.no-sivuilla kauhan paljon infoa ole englanninkielen versiossa selittyy vissiin ihan sillä että sillä haluvat pikkasen rajata sen käyttöä ;)

Yr.no:han on tässä suhteessa oman tien kulkija / reitin näyttäjä koska tiettäväti millään muulla Eurooppalaisella ilmatieteenlaitoksella ei ole vastaavaa ilamaista dataa saatavilla.
Esimerkkinä Tanskan DMI oli ollut yhteydessä muutamaan NWN-asemaan jolla oli ollut muutama kartta hotlinkattuna ja pyytänyt että ne poistetaan. 

Mitä FMI:n uuteen sivuun tulee niin onhan se iso harppaus eteenpäin vanhasta sivusta, suurin mitä siinä failaa, josta Ukkakin mainitsi on, että paikkallissää-linkki menee aina paikkakunnan "pääasemalle", täällä esim. Saloon. Tosin, tulihan sinne myös uusia havaintopisteitä, Salon lähialueelta esim. Kemiönsaari.

Toinen ehdoton parannus on se että nyt on "Itämeri Nyt"-sivun kartat kuten jäätilanne, pintaveden lämpötila jne. myös suoraan FMI:n sivuilla :)

Laihon mainitsema ilmastonmuutos kyllä mielestäni puskee vähän turhan näkyvästi joka toiselta sivulta esiin.

Toiveajatteluahan se oli että FMI olisi samalla kun uudisti sivunsa myös lisännyt jotain infoa jota saisi käyttää (esim xml-ennuste) ja se olisi selkeästi selkokielellä kerottu että näillä ehdoilla saa käyttää mutta se ei nyt ainakaan vielä toteutunut, valitettavasti, mutta onneksi meillä on yr.no  ;D
Myöskään lähettämääni palautteeseen ei olla vielä vastattu.

PWS - FMI -yhteistyöstä kyllä toisaalta ymmärrän FMI:n kannan, osittain. Jos PWS:ien datat laitettais FMI:n sivuille näytille niin tavalliset kävijät voisi ottaa niitä virallisina, jota ne ei ole, vaikka kuinka olisi siitä mainitaa kissan kokoisin kirjaimin. Sekä FMI:n postilaatikko täyttyisi palautteesta kun joku PWS-asema on saanut hepulin ja näyttää utooppisia lukemia  ;D
Toisaalta ei ne FMI:n asematkaan aina niin "pykälien" mukaan ole asennettu, eikö yksi kesän korkemmista lukemista mitannut asema ollut jossain keskellä metsää kännykkämastossa kiinni jossa ei ollut puista vapaata aluetta kovinkaan montaa metriä? ;)
Enkä nyt tiedä onko FMI:n käyttämissä Vaisaloissa mitään suurta eroa PWS-asemien lukemiin loppujen lopuksi, aivan kuten WS-sarja vs Davis kulkee aika hyvin käsi kädessä mitatuissa lukemissa, olisi ihan mielenkiintoista löytää jostain vertailu näitten kesken jossa seurailtu niitten edesottamuksia ihan käytännössä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka lähetti kevyttä kenttäkritiikkiä palutteen muodossa FMI:lle. Vastaus napsahti samana päivänä. Kysymykseni koski sitä, mihin hävisi Sallan asemista Värriö ja tilalle oli tullut Sallan alle Savukoski.

Tässä vastaus FMI:n tiedottajalta. Vastauksessa on linkki, josta näppärästi löytyvät kaikkien paikkakuntien kaikki asemat:

Lainaa"Hei!
Kiitos palautteesta. Paikkakuntakohtainen sää on uudistunut niin, että jokaisen paikkakunnan ennusteen lisäksi sivulla on nähtävissä kolmen lähimmän säähavaintoaseman tiedot riippumatta siitä, missä kunnassa asema sijaitsee.

Ominaisuus, jossa sivusto muistaa automaattisesti edellisen katsotun paikkakunnan on tulossa. Sitä ei valitettavasti ehditty saada käyttöön ennen sivujen julkaisua. Tulee aikanaan.

Tällä hetkellä kaikkien havaintoasemiemme tiedot löytyvät täältä:
http://ilmatieteenlaitos.fi/suomen-havainnot . Kokeilepa muuten kirjoittaa Värriö paikallissää-kenttään

Eija Vallinheimo"

Naruskan Ukka ei vielä heitä kirvestä kaivoon. FMI:n sivusto petraantuu varmaankin pikku hiljaa, kun sinne parannusesityksiä ja kritiikkiäkin esittää. Arvaukseni on, että hyviksi havaitut ja kaikkia palvelevat tiedot jollain standardilla löytyvät kaikilta säätietoja tuottavien tahojen sivuilta ennen pitkää.

www.naruska.com

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 08.12.2010, 12:27
Mitä FMI:n uuteen sivuun tulee niin onhan se iso harppaus eteenpäin vanhasta sivusta, suurin mitä siinä failaa, josta Ukkakin mainitsi on, että paikkallissää-linkki menee aina paikkakunnan "pääasemalle", täällä esim. Saloon. Tosin, tulihan sinne myös uusia havaintopisteitä, Salon lähialueelta esim. Kemiönsaari.

Tuo on vähän rasittava juttu, koska nyt kun katson Nurmijärven ennustetta, niin se antaa aina oletusasemaksi Hyvinkään. Enemmän olen kiinnostunut Nurmijärven ja Helsinki-Vantaan asemista.
Toinen erikoinen juttu on se, itseasiassa selvä bugi, että jos menen FMI:n Nurmijärven aseman sivuille suosikeissa olevan linkin kautta ja jos haluan katsoa esim. Vantaan sään, niin Vantaa pitäisi tulla heti kun painan V-kirjainta, mutta tekstikenttä ehdottaakin Nurmijärveä. Ainoa ratkaisu on sitten valita se Nurmijärvi ja ladata sivu uusiksi ja vasta sen jälkeen hakukenttä toimii taas kunnolla. Tämä ongelma ilmenee ilmeisesti vain suoraan ennusteeseen menevien linkkien osalta.

LainaaToinen ehdoton parannus on se että nyt on "Itämeri Nyt"-sivun kartat kuten jäätilanne, pintaveden lämpötila jne. myös suoraan FMI:n sivuilla :)

Tuota meren pintalämpötilaa seurailen aika usein juuri tuon wxsim:in takia. Uusi pintalämpötilakartta on todella hyvä muutos, tosin vanhasta näki ennusteen kätevämmin, mutta uudessa näkee tarkemmin veden lämpötilan.

Lainaa
Toiveajatteluahan se oli että FMI olisi samalla kun uudisti sivunsa myös lisännyt jotain infoa jota saisi käyttää (esim xml-ennuste) ja se olisi selkeästi selkokielellä kerottu että näillä ehdoilla saa käyttää mutta se ei nyt ainakaan vielä toteutunut, valitettavasti, mutta onneksi meillä on yr.no  ;D
Myöskään lähettämääni palautteeseen ei olla vielä vastattu.

Kyllä tuo valitettavasti toiveajattelua on. Pitäisi tapahtua jos vähän suurempikin ihme, jos FMI alkaisi tarjota avointa xml-dataa  :)

LainaaEnkä nyt tiedä onko FMI:n käyttämissä Vaisaloissa mitään suurta eroa PWS-asemien lukemiin loppujen lopuksi, aivan kuten WS-sarja vs Davis kulkee aika hyvin käsi kädessä mitatuissa lukemissa, olisi ihan mielenkiintoista löytää jostain vertailu näitten kesken jossa seurailtu niitten edesottamuksia ihan käytännössä.

Eroja tuskin on juuri nimeksikään. Varsinkin omat lämpötilavertailut Davisin ja Fluken mittarin välillä osoitti Davisin lämpöanturin olevan huippuluokkaa. Olen myös vertaillut Helsinki-Vantaan ja oman aseman vesisademääriä viime kesältä ja osuvat todella lähelle toisiaan, vaikka paikallisia eroja voisi olla paljonkin jopa 10km säteellä olevien asemien kesken.
Tuulilukemissa on varmasti isoimmat erot, mutta ne johtuvat suoraan siitä, että FMI:n tuulimittarit on asennettu korkeisiin mastoihin. Itse tarkkuudessa tuskin on kauheesti eroa Vaisalaan nähden.

Se että FMI ei voi käyttää harrastajien asemien dataa johtuu juurikin siitä, että ei voida täysin valvoa aseman mahdollisia virhelukemia, tyyliin minun yli 1000mm sateet viime keväänä  ;D. Mutta toisaalta FMI:n asemissa esiintyy myös virheitä, sillä nuo ihmeelliset piikit joidenkin asemien lämpökäyrissä ei voi pitää paikkansa. Testbedistä tulee aina lämpötiloja seurailtua ja sieltä näkee hyvin mahdolliset virheet. Eilen näin toistaiseksi isoimman virhepiikin tähän asti. En nyt muista mikä asema, mutta aseman lämpötiloja tippui jostain -5 asteesta yhtäkkiä reilulla 2 asteella -7 asteeseen ja nousi sitten heti seuraavassa mittauksessa prikuulleen samaan lukuun mitä se oli ennen piikkiä. Lämpötila ei mitenkään voinut tippua 15min aikana yli kahdella asteella ja nousta sitten heti takaisin aikaisempaan lukemaan. Tuollaisia piikkejä esiintyy yllättävän paljon esim. Helsinki-Vantaan käyrässä.

Toinen syy miksi harrastajien asemia ei voida käyttää on epästandardi asennuspaikka. FMI yrittää etsiä sääasemille sellaisen paikan, joka kuvaisi parhaiten alueen yleistä/keskimääräistä säätä. Toisaalta kyllä heilläkin välillä vähän joustetaan asennuspaikkojen suhteen.


weatherc

LainaaKyllä tuo valitettavasti toiveajattelua on. Pitäisi tapahtua jos vähän suurempikin ihme, jos FMI alkaisi tarjota avointa xml-dataa

Mutta se olisi ollut kiva joululahja pws-asemien suuntaan ;D

Ihan hyvä että tarvittavaa koodia ollaan väsäilemässä että se muistaa valitun paikkakunnan ;D

LainaaEroja tuskin on juuri nimeksikään. Varsinkin omat lämpötilavertailut Davisin ja Fluken mittarin välillä osoitti Davisin lämpöanturin olevan huippuluokkaa.
Tuota juuri tarkoitinkin, ei niissä paljoaa eroa ole loppujen lopuksi ja erot menevät lähestulkoon aina annetun tarkkuuden rajojen sisään. Tuulet ovat tietty sitten oma lukunsa koska harvalla pws:llä on mahdollisuutta saada tuulihärveli riitävän korkealle (10m) ja avoimelle paikalle jossa ei puita/muita esteitä olisi.
Nuo haamusateet ovat kyllä yksi häiriötekijä mutta nekin saa kyllä sopivalla tarkistuksella seulottua pois.

Lainaa
Mutta toisaalta FMI:n asemissa esiintyy myös virheitä, sillä nuo ihmeelliset piikit joidenkin asemien lämpökäyrissä ei voi pitää paikkansa. Testbedistä tulee aina lämpötiloja seurailtua ja sieltä näkee hyvin mahdolliset virheet.

Olen huomannut ihan samaa. Kyseiset piikit näkyy myös FMI:n käppyrissä heitin sivuilla niiltä osin kun asema löytyy sieltä. Siellä törmää välillä aika hauskoihin piikkeihin, "tuttua ja turvallista pws-käppyrää", joten ei ne FMI:kään asemat mitään ihmelaitoksia ole, samoja häiriöitä sielläkin ilmenee mitä meilläkin ;D

teutari

Mitäs ne FMI:llä oikein pelleilee kun ovat palanneet takas vanhoihin sivuihin?

teutari


Snowi

Lainaus käyttäjältä: teutari - maanantai, 03.01.2011, 16:35
Mitäs ne FMI:llä oikein pelleilee kun ovat palanneet takas vanhoihin sivuihin?

Jopas on erikoista jos noin tekivät. Ehkäpä uusilla sivuilla oli jotain ongelmia, jolloin päätettiin ottaa nopeasti vähäksi aikaa vanhat käyttöön  :)

meteorologi

Minulla ilmeni hetkittäin uudelleenohjaus osoitteeseen http://legacy.fmi.fi/
Nyt tilanne näyttäisi korjaantuneen.