Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2010-2011

Aloittaja Jussa, torstai, 25.11.2010, 15:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Halikossa tehtailtiin myös ennätyksiä oikeen roppakaupalla :)

Max: +8.6°, Min: -19.0°, Keskiarvo: -1.7°
Sadetta tuli 40.4 mm mikä on vähiten kaikista marraskuista.

Alimman lämpötilan suhteen tehttin uusi marraskuun ennätys peräti 9.5 asteella, ja keskiarvon suhteen 2.0 asteella. keskiarvo oli 2.4° alle FMI keskiarvon Salo, Kärkälle.
29.11 mitattu vuorokauden keskiarvo -16.3° sijottui siljalle 3 viimeisen 3 vuoden osalta mitä täytyy pitää aikamoisena saavutuksena ollakseen marraskuun lukema.

Leksa

Kiteellä Joulukuu alkoi varsin kylmissä merkeissä aamun minimi näyttää olevan -25,8 astetta klo 9:30, nyt reippaasti lauhtumaan päin eli nyt illalla enää vain -14,9 astetta.

Marraskuun ylin +7,3, alin -20,9, keskilämpötila -4,1 astetta, sademäärä 43,4mm, mutta osa on toki tullut lumena n.15cm eli lukema on vain suuntaa antava.

Viime vuoden vastaavat: Ylin +7,1, alin -9,7, keskilämpötila peräti +0,3 astetta, sademäärä 53,3mm.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: Leksa - keskiviikko, 01.12.2010, 18:48
Kiteellä Joulukuu alkoi varsin kylmissä merkeissä aamun minimi näyttää olevan -25,8 astetta klo 9:30, nyt reippaasti lauhtumaan päin eli nyt illalla enää vain -14,9 astetta.

Aika jäätäviä lukuja mitattu tänään tuolla Itä-Suomessa, tuollaiset lukemat olisi täällä jo asemien kaikkien aikojen ennätyslukemia  :)

Kylmä marraskuu on takana ja Klaukkalan osalta tilastot näyttävät tältä:
Ylin lämpötila: 8,7°C (1.11)
Keskilämpötila: -1,2°C
Alin lämpötila: -16,3°C (29.11)

Sadetta mitattiin ennen pakkasia 36,2mm. Lämmitystä kun ei vielä sademittarissa ole, niin kaikki lumisateet jäi mittaamatta, mutta lumisateen määrä senttimetreinä marraskuussa oli 17cm.
Ero on aika valtava viime marraskuuhun, jolloin oma sääasema aloitti ja 18. päivä oli ensimmäinen kokonainen mittauspäivä. Viime vuoden marraskuun 18. päivästä viimeiseen päivään vettä tuli 52,9mm ja joka ikinen päivä. Keskilämpötila noina päivinä oli 5,4°C, eli puhutaan aivan eri säästä kuin tänä vuonna. Muistan vielä hyvin kun sääaseman asennuskin suoritettiin vesisateessa  ;D

Marraskuu oli myös ylivoimaisesti tuulisin kuukausi tänä vuonna ja koko oman sääaseman historiassa. Tuulta mitattiin kilometreinä yhteensä 3955km, joka on noin 1000km enemmän kuin seuraavaksi tuulisimman kuukauden. Myös yhden päivän kokonaistuulimäärä rikottiin 24.11, jolloin tuulta oli 345km edestä. Liitteenä oleva kuva kertoo hyvin tuulisuuden eroista muihin kuukausiin nähden.

weatherc

#23
Mennyt marraskuu oli naapurissa Norjassa kylmin "ikinä" eli pitkälti yli 100 vuoteen :o
Missähän mahtaa FMI:n vastaavat lukemat piileksiä?  ;)

EDIT: löytyi :)
Turku -2.2° Ei pääse top5 listalle (ennätykset -4.8° ja +5.4°) mutta sieltä kylmimmästä päästä oli kuitenkin..

weatherc

WXSIMin mukaan tuulet kääntyisi taas ensi viikolla Siperian suuntaiseksi ja lämpötila olisi siinä -10° hujakoilla. Vielä viikolla olleet plussasteet ennusteessa on vaihtunut visutsti pakkaselle ;D
Mutta on tämä paaljon kivempi keli kun märkä ja pimeä loskakeli  ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan marraskuun viisi ensimmäistä päivää olivat kaljamakelit ja vesisateet valttia, mutta sitten lämpötilat vakiintuivat pakkasen puolelle, eivätkä ole sieltä toistaiseksi muuksi muuttuneet.

Marraskuun keskilämpötila oli -9,6 astetta. Maksimilämpötila oli +3,9 astetta ja minimit -26,2 astetta.

Ulkomuistista muistelen, että vuosi sitten yhtenäinen pakkasjakso alkoi joulukuun alusta, eli nyt voisi alkupäähän tulla pakkasjaksoon lisää mittaa kolmisen viikkoa. Kunnon talvikelit voittavat Ukan mielestä kirkkaasti kaljamakelit, joista pääsääntöisesti ei ole kuin monenmoista harmia.

Ainakaan ennätyskylmää talvea ei Ukka Naruskalle ennusta, koska Täplä -poromme ei ole vielä kotiutunut talviruokintaan kotiinsa, vaikka pihassa olisi kolme mehevää saunavastaa odottelemassa kesälomalaista. Ehkä Täplä juhlii metsässä vielä voittoaan Lapin Kansan porovalokuvakilpailussa, jonka voitto irtosi sellaisella kuvalla, jossa Täplä tarkistaa Kasperin autosta öljynmäärää.

www.naruska.com

J.Jäntti

Pureva pakkasjakso muuttuikin lounaisen ilmavirtauksen saattelemana lähes nollakeliksi.
Kannelmäen sääasemalla lämpötila on enää lähemmäs -1°C. Kaikeksi onneksi tuo lämpötila taitaa jäädä pakkaselle eikä nouse suojan puolelle. Se olisi muutoinkin suotavaa, sillä en haluaisi tässä vaiheessa vuotta katoille kertynyttä lumikasaa putoamaan sääasemani päälle, mahdollisesti laitteistoa vaurioittavin seurauksin.

Ennusteet lupailevat uudelleen -10°C:n lämpötiloja. Se on lumen maassa pysymisen kannalta vain hyvä asia.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Lounainen ilmavirta on lauhduttanut ilman täällä Klaukkalassakin -2 asteen paikkeille. Samalla lounaasta saapuu ihan mukava lumisaderintama, joka iskee etelärannikolle noin puolen yön aikoihin tai vähän myöhemmin yön aikana.

Täällä ollaan oltu nyt pakkasella yhtäjaksoisesti 19. marraskuusta lähtien, joten jos tässä sellainen ihme tapahtuu, että joulukuussa ei mennä plussan puolelle, niin silloin näyttää aika hyvältä sen osalta, että yhtäjaksoinen pakkasjakso kestäisi ennätyspitkään. Viime talvena oli noin 2 kuukauden yhtäjaksoinen pakkajakso, joten se rikkoontuisi aika reilustikin  :)

weatherc

LainaaTäällä ollaan oltu nyt pakkasella yhtäjaksoisesti 19. marraskuusta lähtien, joten jos tässä sellainen ihme tapahtuu, että joulukuussa ei mennä plussan puolelle, niin silloin näyttää aika hyvältä sen osalta, että yhtäjaksoinen pakkasjakso kestäisi ennätyspitkään. Viime talvena oli noin 2 kuukauden yhtäjaksoinen pakkajakso, joten se rikkoontuisi aika reilustikin

JOS kävis niin ettei mennä laisinkaan plussalle joulukuussa, mihin en kyllä vielä usko, niin se olis asemahistorian toinen sellainen kuukausi, ensimmäinen tapahtui tämän vuoden tammikuussa. Kaikkina muina 57 kuukautena on aina käyty plussalla jossain vaiheessa.
Samoin on tästä vuodesta kovaa vauhtia tulossa ensimmäinen missä kuukauden keskilämpötila on peräti 5 kuukautena ollut pakkasella myös täällä etelärannikolla, tosin niitä on aika ollut vaihtelevasti, 2008 oli "pakkaskuukausia" pyöreat 0, muut vuodet ovat olleet 2-4 kk.

Snowi

Tänään on tullut lunta enemmän kuin kukaan osasi odottaa. Tällä hetkellä Klaukkalassa on tullut lunta jo 12cm, joka on yhdessä päivässä enemmän kuin täällä kertaakaan viime talvena. Tälläistä myräkkää ei uskaltanut ennustaa yksikään ennuste. FMI ennusti lumisateen olevaan kovimmillaankin vain heikkoa, Forecan ennusteessa oli kyllä muutama runsaan lumisteen ikoni, mutta muuten kohtalaisen lumisateen ikoneja ja oma wxsim-ennuste ennusti lumisateen olevan kohtalaista. Tosiasiassa tämä oli kyllä jo reippaasti runsasta lumisadetta, toisaalta sitä on tullut tasaisesti koko ajan, joten 3h jakso ei välttämättä runsaan lumisateen nimitystä saisi.

Onneksi olin ennen myräkkää lapioinut/kolannut tasaisen laatotuksen kokonaan pois lumista ja siitä olisi sitten tarvittaessa helppo mitata paljonko lunta on tullut. Niinhän siinä sitten kävi kuten pelkäsin, eli vakituinen lumensyvyyspaikka ei toiminut tämän lounaasta tulevan myräkän kanssa, sillä talon seinä tulee vähän eteen juuri tuolla ilmansuunnalla. Vakituisella paikalla lunta ei ollut tullut kuin 2cm  ;D. Tuo on muutenkin vähän huono paikka, koska on liian suojainen, mutta ainakin on myös vähän tuulensuojaa. Tuon takia teen myös mittauksia maastosta, josta saa hyvin lumensyvyyden mitattua. Aika hyvin ovat kyllä osuneet virallisen paikan kanssa, paitsi tänään  :).
Mittaus avoimelta tasaiselta paikalta kertoi lumen syvyydeksi 26cm, eli tuo menee täysin yksiin sen kanssa, että lunta on nyt tullut 12cm ja vakituisella mittauspaikalla lumensyvyys ennen myräkkää oli 14cm. Nyt vain pitää laittaa vakituiselle paikalle lunta tuohon 26cm asti, koska tällä hetkellä se näyttää noin 16cm:aa.

Aikamoinen kolausurakka on taas tiedossa, koska tärkeitä reittejä on useampia, yksi sääasemalle, toinen lumensyvyyspaikalle ja puuvarastolle, kolmas roskikselle jne.  :)
Lunta myös näyttää olevan tulossa ainakin koko tämän päivän ajan ja tällä hetkelläkin Klaukkalan kohdilla on oranssia ja punaista testbedistä katsottuna.

Helsinki-Vantaalla on näköjään aika mukavasti tullut lunta, sillä siellä lumensyvyys tällä hetkellä on 43cm  ;D. Tässähän lähestytään jo näin varhaisessa vaiheessa sellaisia lukuja, että saattaa hyvinkin mennä vanhat lumensyvyysenätykset rikki.