Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2010-2011

Aloittaja Jussa, torstai, 25.11.2010, 15:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Keväisen tuntuinen oli päivä myös Helsingin Kannelmäessä, sen verran, mitä ikkunasta tunnusteli, kun ruuvaili sääaseman kameraa irti.
Lämpötila nousi kello 16 aikoihin täällä korkeimmillaan -2,2°C, mutta lähti sen jälkeen laskemaan ja nyt ollaan iltalämpötilan puolesta taas lähempänä -10°C, kuin nollaa.

TV:ssä olin kuulevinani jonkun meteorologin lausuvan taikasanan "Föhn-tuuli", jonka tietojen mukaan pitäsi tempaista lämpötilat suojan puolelle Lapin puolella niin että rutina käy, kun tuuli voimistuu viikon aikana.
GFS-ennuste on tietyllä tavalla samaa mieltä. Se on siirtänyt lauhimman kelin ennustettaan kahdella vuorokaudella, alkamaan vasta keskiviikkona. Silloin pitäisi alkaa tapahtumaan selvää lauhtumista ja lämpötilojen nousemista nollan ja viiden pakkasasteen välille päivällä. Samalla ennuste sanoo, että kylmän antisyklonin vaikutus heikkenee lopullisesti ensi viikon lauantaihin (05.03.2011) mennessä ja pitkästä aikaa näkisimme sääasemissamme alle 1000hPa:n lukujakin, kun atlannin suunnalta pääsee ensimmäinen matalapaine sateineen Suomen päälle. Ennuste povaa koko viikon sateen olomuodoksi joko jäätävää sadetta tai lunta. Määrä jäisi yhteensä noin 2-5cm ja tästä jäätävän sateen osuudeksi ennustetaan 0,5mm.

Lauhan kelin jälkeen lähtisi taan kylmenemään hetkellisesti, kun uusi korkeapaine tönii matalapaineen pois Suomen päältä. Tämä pidemmän aikavälin ennuste tosin herättää jo skeptisyyttä hieman.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

#431
Kiikun kaakun se Naruskalla pysytteli kuin pysyttelikin pakkasen puolella helmikuun läpi. Tänään iltapäivällä käväisi aurinko muistuttamassa itsestään keväiseen malliin muutaman tunnin ajan, mutta -1,1 astetta pysyi kuitenkin ylimpänä lämpötilana. Rovaniemen yhtenäisen pakkasjakson ennätysyritys näyttäisi ainakin FMI:n kaikilla asemilla päätyneen tänään plussalle, muita Lapin suuntia Ukka ei vielä tarkistanutkaan.

Vaikka helmikuuta on vielä jäljellä muutama tunti, ei helmikuun keskilämpötila varmaankaan paljoa ehdi muuttumaan tämän hetken lukemasta -20,4 astetta. Vuoden takainen 2010 lukema oli -16,9 astetta helmikuulta. Silloin pysyteltiin neljänkympin rajan lämpimämmällä puolella, mutta nythän Naruska sai pakkasennätyksen, Ukan asema -40,7 ja FMI koko Suomen pakkasenntäyksen -41,8 astetta. Aika erikoista olisi, jos maaliskuussa vielä noita lukemia hätyyteltäisiin.

Helmikuu oli täällä Naruskalla tammikuuta huomattavasti kylmempi, koska tammikuun keskilämpötila oli vain -13,7 astetta.

Ukan polttopuupino on koko talven aikana vajentunut hallitusti. Ensi kesänä saa pitää puunteossa mitä ilmeisimmin välivuoden, kun tuli ostettua ja halottua koivut kahden vuoden varalle. Ellei nyt sitten aloita kevään sijasta muutaman kuukauden takatalvea. Tuskin.  ;)


www.naruska.com