XP:n ja W7:n prosessi- ja RAM-optimointia

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 13.10.2010, 22:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Halikon kokeilu- ja puuhaosasto (HKP) taas vauhdissa  ;D

Ongelma: Mitä tehdä kun tunnetusti jotkut wx-softat toimii "vain" windowsilla ja jotkut taas olisi omiaan Linukalla?

Windoze:
- Boltekin ajurit - Löytyy kyllä windowsista portattu ajuri Linuxille mutta en ainakaan minä ole saanut sitä toimimaan, virhesanomien perusteella on aatos että kerneli on liian uusi uusimmissa distroissa
- Wxsim - pitäisi periaatteessa toimia Linuxissa Wine:n avulla mutta .NET ja Visual Basicit pistää hanttiin

Linux:
- ffmpeg
- apache/php -> kuvamuokkausta sekä videon arkistoa varten
- opengrads

WD:stä löytyy sekä Linux-versio sekä WD:n windows-versio toimis täysin moitteetta Wine:n alla Linukassa, propsit Hamiltonille siitä kuten myös siitä että WD:n datafilut toimii moitteettomasti molemmissa keskenään ja ristiin rastiin ;D

Tietenkin yksi ratkaisu on että ajaa kahta purkkia mutta eihän siinä ole mitään haastetta sekä se tekee tuplaten sähkölaskua  ;D

Kakkosratkaisu on VirtualBox jossa toinen käyttiksistä ja koska pääongelma on Boltekin ajuri on vähän pakko laittaa Windoze pohjalle ja Linukka virtuaaliin.
Mutta koska nyt ei omisteta mitään superduper-CPU:ita eikä kymmeniä gigoja RAM-muistia niin täytyy pikkasen tehdä säätöjä, tunneteusti Windozen perus-asennus on varsinainen tehosyöppö, ainakin W7:n osalta, tyhjäkäynnilläkin RAM:ia kuluu reippaasti 700 Megaa joka järjella aatellen on ihan järjetöntä, sain täysin toimivan Feoran Gnome-työpöydällä kasaan reilulla 150 Megalla, tämä ilman sen kummempia säätöjä.

Seuraava kokeilu tehdään dual-boottina siten että vanha W7 on koskematon;
Pohjalle absoluuttiseen minimiin pursitettu XP (löysin ohjeen jossa XP piätisi saada menemään 60 megaan RAM:ia, siitäkin puolet on verkkoyhteys :o), johon tulee wx-softat Nexstorm,WD,Wxsim.
Virtuaaliin Fedora 13 LXDE johon sitten nuo Linuxtavarat sekä muut hubat :)

Tarina jatkuu kun saadaan kokemuksia kasaan ;)

EDIT: Muutettiin otsikkoa vähän paremmaksi :)

weatherc

Hehhe  ;D

Sisällä XP SP3, kun käynnistetty on tulos seuraava:
Prosesseja käynnissä 14
RAM: 100 MB

Noista prosesseista on muutamia "ei pakollisia"; NVIDIAn Driver service, XP-teema, Windows Update, Taustatulostusohjain, DCHP-asiakas ja Windoze Firewall (2 prosessia).  :D

Kun käynnistetty wx-ohjelmakategoriaan kuuluvat WD, Nexstorm + Nslog, SystemSheduler sekä Fling AutoFTP ja Avastin virustorjunta:
Prosesseja 23
RAM: 300 MB

Tässä lista jonka mukaan säätelin:
LainaaComputer Browser (for LAN browsing - dont need? disable it)
DCOM Server Process Launcher (Must need)
Event Log (You can disable - but i left it on for diagnostics)
Network Connections (Must need)
Plug and Play (Must need)
Printer Spooler (no printer? disable it)
Remote Procedure Call (Must need)
Server (LAN browsing - dont need? disable it)
Windows Audio (must need for sound)
Workstation (LAN browsing - dont need? disable it)
Windows Installer (you need this enabled to install programs)
Lähde

Tuloksena täysin normaalin oloinen XP  ;D

weatherc

XP raksutti täysin moiteetta lähes vuorokauden kunnes tuli vuoro W7-kokeilulle  ;D

Sisään tuore W7. Oletusasetuksilla prosesseja 44 ja RAM:ia 750M :o
Ensin kytkettiin pois UAC (eli sisäänloggaus-kysely käynnistäessä) :P
Käyttäen yllä olevaa listaa + Blackviper.comin "bare bone"-listaa:

- prosesseja 28, sis. Windows Aero Teema (ainakin 2 prosessia), Firewall (2 prosessia), Tulostinspooleri, nvidia, Windows update, Superfetch
- RAM:ia 600 MB

Eli W7:ssa ei RAMin käyttö näytä vähenevän kovinkaan paljoa vaikka noita turhia prosesseja napsisi pois.

W7:ssakin tuloksena täysin normaalin oloinen W7 jossa ei päältä puolin ole mitään näkyviä muutoksia tehty.

weatherc

Päiväinen katko oli oma moka, W7:n enerigansäästöasetukset, hrmmm  :-[

Nyt alkaa näyttämään joltain myös W7:an osalta:
Käynnissä WD + NS ja kasa muita pikkuohjelmia (Fling, networx, picPick, Apache ym.) ja RAM:ia käytössä 450M  ;D
Edellisen viestin "bare bone"-asetusten lisäksi, nappasin käyttöön W7:n ominaisuuden Readyboost, eli USB-muisti jota W7 käyttää jonkinlaisena apurina, säädetty 2 Gigaan. Tämän lisäksi pikkurikkinen ohjelma nimeltä Minimem.

Huomioitavaa on että muutos ei näy heti kun purkki on käynnistetty vaan viiveellä kun W7 & Minimem ovat raksuttaneet toven, tippui RAM-käyttö pikku hiljaa käynnistyksen noin 700 Megasta 450 Megaan  ;D

Minimem näyttää myös saavan Firefoxin RAM-käytön kuriin, se kun pukkaa olemaan aika karua luettavaa, nyttenkin 2 ikkunaa auki ja FF käyttää 11M RAM:ia. Myös möhköfanttina tunnettu WD:n RAM-käyttö on ihan asialliset 24M Minimemin ansiosta ;D

Snowi

Tämä on kyllä mielenkiintoinen kokeilu ja jos joskus siirtää nämä omat sääohjelmat erilliseen sääkoneeseen, niin silloin voisi käyttää näitä neuvoja apuna muistin pienentämiseksi  :)

FF osaa todellakin viedä muistia aivan älyttömästi, mutta tuo 11M ramia kuulostaa kyllä minulle todella alhaiselta. Minulla kun FF sattuu tällä hetkellä viemään jopa 190M  ::). Tosin tämä johtuu siitä, että FF on ollut auki nyt varmaankin 24 tuntia ja silloin tuo muistin käyttö lisääntyy hurjaa vauhtia. Sammutin juuri FF:n ja katoin paljonko se vie näin vakiona ja näyttää vievän heti alkuunsa 70M, eli aikamoinen muistisyöppö. Tosin minulla on FF:aan asennettuna muutamia lisäosia kuten WOT, Flagfox, Adblock ja F-Securen Browsing Protection, tämä tosin ei ole nyt käytössä, koska huomasin sen hidastavan selailua huomattavasti. Tuossa nuo lisäosat oikeestaan olikin.
Olen myös hakenut FF:aan hienomman ulkoasun, joten sekin varmaan vaikuttaa vähän asiaan  :D. Myös palkkirivistö on täynnä erilaisia linkkejä.
Vertailun vuoksi Google Chrome näyttää vievän 24M, ilman minkäänlaisia lisäosia ja täysin alkuperäisenä. GC:ta käytänkin miniläppärissä sen vähäisen muistin käytön takia.

Itsellä tuo FF:n muistin käyttö kasvaa ylöspäin harvinaisen nopeasti. Tätä viestiä kirjoittaessani, FF:n muistin käyttö on noussut tuosta 70M:sta jo lähemmäs 90M.

weatherc

Totta, FF, kuten myös muut selaimet ovat varsinaisia muistisyöppöjä. Tein eilen kokeilun jossa avasin samat sivut sekä FF:ssä. GC:ssä että Opera:ssa ja yllätykseksi FF söi vähiten muistia. Ei se GC:kään mikään kovin köykänen ollut, se vaan avasi uuden prosessin joka ikkunalle joten näytti pienemmältä ensivilkaisulla mutta kun laski ne yhteen niin eipä vaan ollut.
Nyt kun olen tunnin verran surffaillut (tällä hetkellä 3 ikkunaa auki) niin FF:än muisti on 24M mutta se tippuu aina väillä Minimemin ansiosta niinkin alas kuin 5M ;D :o
Vaikuttaa olevan varsinainen löytö tuo Minimem, löytyy tuolta  ;D

Taka-aatos tässä tietty on se että ainakin itse olen huomannut että Winukassa alkaa noita kummallisuuksia ilmenemään sen jälkeen kun RAM-käyttö menee paljonkin yli 50%. En tiedä miksi mutta sellainen mutu on. Tämä varsinkin noissa reaaliaikasissa tavaroissa kuten WD:ssä.

Noin yleisesti niin 28 prosessin W7 vaikuttaa todella ketterältä, tosin ei siinä vakiossakaan mitään vikaa ollut. Nyt CPU-käyttö on FF auki tasiasesti 0-3% luokkaa paitsi "top of the minute" kun WD puuhaa omiaan :)

Ja niille jota haluaisi kokeilla samaa "prosessien siivousta"; tuo blackviperin "bare bone"-lista on täysin toimiva, se on nyt testattu, tosin sillä ei vielä pääse ihan näin alas vaan se vaatii muttaman prosessin lisää poistamista, jota löysin ihan vaan kokeilemalla ja tuon ekan viestin Xp-listan avulla.
Kun tuon services-listan kanssa hääräilin niin aika hyvin W7 ainakin varoittaa jos jos on poistamassa jotain tärkeätä, eikä ihan kaikkia edes saa pois. Kannattaa myö lukea description-rivi, se kertoo aika hyvin mistä prosessista on kyse.
Ja jos menee mönkään (työpöytä menee kummaliseksi, verkkoyhteys katoaa tms ;)), ota blackviperin "safe"-filu (löytyy download sivulta) ja aja sen .reg-filu sisään, boottaa kone ja aloita siivoaminen alusta ;D

Liitteenä kaappaus omista nyt käynnissä olevista prosesseista.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 15.10.2010, 16:50
Totta, FF, kuten myös muut selaimet ovat varsinaisia muistisyöppöjä. Tein eilen kokeilun jossa avasin samat sivut sekä FF:ssä. GC:ssä että Opera:ssa ja yllätykseksi FF söi vähiten muistia. Ei se GC:kään mikään kovin köykänen ollut, se vaan avasi uuden prosessin joka ikkunalle joten näytti pienemmältä ensivilkaisulla mutta kun laski ne yhteen niin eipä vaan ollut.
Nyt kun olen tunnin verran surffaillut (tällä hetkellä 3 ikkunaa auki) niin FF:än muisti on 24M mutta se tippuu aina väillä Minimemin ansiosta niinkin alas kuin 5M ;D :o
Vaikuttaa olevan varsinainen löytö tuo Minimem, löytyy tuolta  ;D

En olekaan vähään aikaan noita selaimia vertaillut muistin käytön kannalta ja GC voi hyvinkin olla tippunut tuolla saralla. FF on puolestaan tainnut parantaa asemiaan muistin käytössä.
Jotain hämärää tässä minun FF:ssa varmaan on, koska nyt on samat 3 ikkunaan auki kuin viimeksikin ja muistin käyttö on noussut jo 120M lukemiin. Edes yhden ikkunan sulkeminen ei auttanut kuin 2M:n verran  :). Tosin muistia on 4 gigan verran, että ei sinällään mikään hätä tuon muistin käytön osalta, mutta ei se pahitteeksi olis, jos sais sitä vähän alemmaksi. Nettiselailukin sujuu todella nopeasti, paitsi silloin jos tuo F-Securen selainturva on päällä, se vähän kyllä hidastaa tätä. Mukava sitä olisi pitää kyllä päällä, sen verran hyvältä se vaikutti.
Pitää varmaan tutustua tuohon Minimeen vähän tarkemmin ja katsoa oisko siitä apua tähän muistisyöppö FF:aan  ;D

weatherc

Nyt on muutaman päivän tuo "optimoitu" (vai pitäiskö sanoa kustomoitu?) W7 raksuttanut eikä mitään ongelmia ole esiintynyt. Hyvin on myös RAM-käyttö pysynyt kurissa vaikka FF on ollut käynnissä koko ajan vähintään yhdellä välilehdellä, on kiikkunut 550M ja 750M välimaastossa, tämä kaikki wx-softat, ajastetut kamerakuvakeruut sekä muut pikkusoftat käynnissä.