Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Syksy 2010

Aloittaja Jussa, keskiviikko, 01.09.2010, 06:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Niin, sehän alkoi almakan mukaan syksy ja kesä olisi ohi ;) Täällä tosiaan syksy on tainnut alkaa jo hyvän tovia sitten. Tuleeko syksystä pitkä ja lämmin, sateinen ja kolea, kuiva ja kylmä, vai mitä?

Snowi

Elokuu on takanapäin ja tältä näyttää tilastot Klaukkassa elokuun osalta.

- Korkein lämpötila 31.3°C (8.8 klo 15:20)
- Alhaisin lämpötila 8.2°C (20.8 klo 6:58)
- Korkein tukaluus 34.3°C (8.8 15:49)
- Kuun keskilämpötila tasan 18°C
- Sadetta yhteensä 65.4mm ja korkein yhden päivän sademäärä 18.2mm (8.8.)
- Hellepäiviä yhteensä 7
- Sadepäiviä yhteensä 14

Elokuun mieleenpainuvin päivä oli varmasti tuo 8. päivä, jolloin erittäin raju ukkosrintama ylitti Etelä-Suomen, tosin itse en ollut sitä paikan päällä todistamassa  ;D. Tuona päivänä tehtiin monia ennätyksiä, kuten päivän salamaennätys 25486 kappaletta. Myös aseman kaikkien aikojen tukaluuden ennätys tehtiin tuona päivänä, joten ei mikään ihme että olot olivat otolliset tuollaiselle myräkälle. Vettä satoi tunnissa noin 17mm ja minuutin aikana tuli parhaimmillaan 5.2mm vettä, myös nämä ovat aseman lyhyessä historiassa uusia ennätyksiä.

Hellepäiviä kertyi elokuulle 7 kappaletta, mutta monena päivänä käytiin erittäin lähellä hellerajaa. Jos helleraja olisi 24.8 astetta nousisi hellepäivät kolmella  ;D
Sadepäiviä kertyi lopulta aika paljonkin, yhteensä 14. Kaikkina päivinä vettä tuli vähintään 1mm, paitsi kahtena päivänä. Sademäärää nostatti kaksi erittäin rankkaa sadepäivää, 4. päivän(15.6mm) ja 8. päivän(18.2mm) sateet.

Auringon energia ja uv-säteily romahtivat elokuussa aika lailla verrattuna heinäkuuhun. Itseasiassa jäätiin molemmissa alle toukokuun lukujen. Auringon energia ei ollut mitenkään kauheasti suurempi edes huhtikuun lukuihin verrattuna  :). Lukuja selittää tietenkin päivien lyhyneminen, mutta enemmänkin kylmä loppukuu. Kylmeneminen näyttää alkaneen 18. päivän jälkeen, jonka jälkeen päästiin vain kahtena päivänä yli 21 asteen.
Syksy näyttää tulleen erittäin nopeasti, varsinkin jos vertaa viime vuoteen. Silloin oli lämpimin syksy moneen vuoteen. Syyskuussa mitattiin vaikka kuinka monta yli 20 asteen päivää, nyt näyttää vähän siltä, että tänä vuonna ei enää juurikaan saada nauttia yli 20 asteen päivistä.

Schaza

#2
Ahti Rantanen uumoilee syksystä seuraavaa:

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/09/saaprofeetta_ahti_rantanen_syksy_on_epavakainen_1946296.html

Ja sammakkoprohvessorin vastaavat:

http://www.puolanka-lehti.fi/sammakkoprofessori/ennustukset.htm

Taas yllättäen ollaan vedonlyöntitilanteessa, että kumpi osuu kohdalleen. Ukkojen puheet on lähes toistensa vastakohtia vaikka pieniä yhtäläisyyksiä onkin päivämäärissä. Kumpaako lienee siis saadaan kuun viimeisille viikoille...? Lunta, syysmyrsky, vaiko jopa molempia?

Jussa

Lainaus käyttäjältä: Schaza - perjantai, 03.09.2010, 16:11
Ahti Rantanen uumoilee syksystä seuraavaa:

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/09/saaprofeetta_ahti_rantanen_syksy_on_epavakainen_1946296.html

Ja sammakkoprohvessorin vastaavat:

http://www.puolanka-lehti.fi/sammakkoprofessori/ennustukset.htm

Taas yllättäen ollaan vedonlyöntitilanteessa, että kumpi osuu kohdalleen. Ukkojen puheet on lähes toistensa vastakohtia vaikka pieniä yhtäläisyyksiä onkin päivämäärissä. Kumpaako lienee siis saadaan kuun viimeisille viikoille...? Lunta, syysmyrsky, vaiko jopa molempia?

No suomi on pitkä maa ;) Sopii kaikenlaista keliä, että sikäli hankala verrata noita ennusteita kun ovat maantieteellisestikin niin eri paikkoihin.

Minulla on pieni aavistus, että tulisi talvi aikaisin, ei kuitenkaan ehkä ihan niin aikaisin kuin viimevuonna(pysyvä lumi tuli paikoin jo syyskuun lopulla tänne, tai syyskuulla sataneen lumen rippeitä oli jäljellä kun lokakuun alussa lunta tulikin paikoin vaaroille jo 30cm ja se ei sulanut enää pois). No toiveissa olisi lokakuulle ainakin sellaisia 10-20 asteen yöpakkasia ja lunta voisi tulla puolessa kuuta n. 10cm :)

Otetaanpa pieni kisa oman alueen ensilumen satamisesta? ;) 2-3 päivän haitari sallittaneen :)

Itse laitan vielä sammakkorohvessoriakin paremmaksi ja veikkaan tänne ensilumen tulevaksi 16-18 syyskuuta, paikkakunta Posio.

Snowi

Itse veikkaan Lokakuun 22. päivää   ;D. Tosin sulaa todennäköisesti heti samana päivänä pois, ellei sitten ensi lumi ole kunnon myräkkä.

weatherc

Veikkaus 15.10, sulanneen pois ainakin lähes samantien.

Kunnon talvi jossa lumet ei enää sulaisi voisi sitten alkaa heti 1.11 jos multa kysytään  ;D

Jussa

Ennustamani ensilumi tosiaan sulaa täältäkin pois. Vaan ensilumi mikä jää maahan kuitenkin hetkeksi ja pitikö sitä virallisesti olla vähintään 1cm :)

J.Jäntti

Elokuu jäi taakse ja FinWX Helsinki-42:n (Kannelmäki) tilastot jäivät historian kirjoihin seuraavina:

2006: Ylin: +29,6°C, Alin: +11,6°C, Keskilämpötila: +19,9°C, Sademäärä: 27,9mm
2007: Ylin: +30,9°C, Alin: + 4,3°C, Keskilämpötila: +17,4°C, Sademäärä: 66,5mm
2008: Ylin: +23,6°C, Alin: + 7,7°C, Keskilämpötila: +16,0°C, Sademäärä: 53,6mm
2009: Ylin: +25,0°C, Alin: + 6,8°C, Keskilämpötila: +15,4°C, Sademäärä: 41,4mm
2010: Ylin: +29,4°C, Alin: + 6,7°C, Keskilämpötila: +16,9°C, Sademäärä: 72,4mm

Hellepäiviä Elokuussa oli 7 kappaletta ja kuukauden lämpimin päivä (keskilämpötilaltaan) oli 08.08.2010, jolloin päivän keskilämpötila nousi +24,5°C.
Ukkospäiviä Elokuussa oli 6 kappaletta, näistä erityisesti mieleen painui 08.08.2010 esiintynyt supersolu-ukkonen. Elokuu 2010 oli sääaseman sateisin ja toiseksi lämpimin korkeimman mitatun lämpötilan suhteen. Toiselle sijalle päästiin myös kylmimmän mitatun lämpötilan suhteen. Keskilämpötilan osalta jäätiin nopeasti kylmenneen loppukuun takia kolmanneksi.

Syyskuusta odotan pitkälti lämpimää säätä siten, että lämpötilat kohoavat sääasemalla päiväsaikaan +15°C tai vähän sen yläpuolelle, mutta öistä odotan koleita, etenkin jos korkeapaineen alue pääsee yön ajaksi hävittämään pilvet taivaalta. Kuun loppuun mennessä on mahdollista, että yöllä voidaan käydä jopa nollassa. Ukkospäiviä on luultavasti edessä 1-2 kappaletta, jos myrskymatalia kulkee kuun aikana Suomen yli, muutoin luku jää nollaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

#8
Kappas, mulla voi olla hieman aikainen tuo ensilumiennuste mutta sammakkorohvessorilla saattaa lykästää tuo ensilumen tuleminen :) Wetteri sekä accu näyttää molemmat hurjasti jäähtyvää keliä reilun viikon päähän. Acun ennusteessa jäähtyminen alkaa jo tulevan viikon perjantaina, ja siitä eteenpäin sateet tulisivat täällä kaikessa mahdollisessa olomuodossa. Wetterin kartoilla jäähtyminen tapahtuisi vähän myöhemmin voimakkaan matalan mentyä suomen yli itään jonka jälestä koillisesta purkautuisi arktista ilmaa maahan :o

Edit:
Kovasti nuo wetterin kartat nyt näyttää vaihtuvan päivitysten myötä.

weatherc

Norjassa kaivettiin eilen lumiaurat esiin kun lunta satoi yli 1200m korkeudessa etelä-Norjan tuntureilla ja kuten arvata saattaa, siinä kulkee myös yleinen tie :o
Reaaliakasta kuvaa 1400 m korkeudesta löytyy täältä jossa on Sognefjellshytta:n hiihtokeskus, joka yleensä lopettaa edellisen talven hiihtokauden elo/syyskuun vaihteessa :o