ESTOFEX: 1-luokan varoitus ja salamavaroitus suurimpaan osaan Suomea

Aloittaja J.Jäntti, keskiviikko, 13.02.2008, 23:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Vanha uutinen sikäli, että vuorokausi lähestyy loppua, mutta lisättäköön joka tapauksessa:

ESTOFEX on ennusteessaan 13.01.2008 kello 12:01, asettanut Suomen ylle sekä 1-luokan, että salamointivaroituksen. Alue kattaa suurimman osan Suomea Länsi-Suomen Läänistä Lapin Läänin eteläosaan asti ulottuvalla alueella. Alueelle jäävät suurimmista kaupungeista mm. Turku, Pori, Kokkola, Oulu, Kemi, Haaparanta ja Rovaniemi.

Syvä konvektio on kehittynyt kylmässä rintamassa, joka puskee kohti Suomen eteläosaa. Konvektio on linjamaisesti muodostunut ja mallinnukset lupaavat korkeita CAPE-lukemia.
Nosteen voima on riittävän korkea kehittämään Cumulonimbus-pilviä ja kasaantunut konvektioalue aiheuttanee salamointia Pohjanlahden alueella. 1-varoitus on annettu alueelle, sillä tuuliolosuhteet eri ilmakerroksissa mahdollistavat jopa mesosyklonin muodostumisen, joka luo riskin tornadon/trombin muodostumiselle.

Kuulohavainto ukkosesta on tehty Espoossa, lähellä Vihdin ja Nurmijärven vastaista rajaa, mutta sitä ei ole vahvistettu. Kuulohavainto tehtiin kello 14 aikaan, mutta Lohjan salamatutkat ja Kannelmäen tutka eivät havainneet kyseisenä kellon aikana mitään ja Espoon kaksoistutka jätettiin havainnointilistalta pois muista syistä. Kello 16:08 satoi Helsingin keskustassa (tarkemmin: Kampissa) harvakseltaan rakeita, kokoluokkassa 1-3mm ja taivaalla liikkui kaksikerrosmuodosteisia pilviä - luultavimmin Cumulonimbus-pilven jäänteitä.

Sään puolesta kyseessä oli siten melkoisen mielenkiintoinen päivä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------