Tarvitsen lämpömittarin.

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, perjantai, 12.02.2010, 19:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tito

LainaaOnko se salaisuus, mikä tuo mittari käyttötarkoitukseltaan on ollut ennen joutumistaan sinne kuuluisaan vanhojen tavaroiden varastoon?
Mittari osoitti aikoinaan perunakellarin, ns. maakuopan lämpötilaa ilman että piti mennä sisälle asiaa tarkistamaan. Vasta myöhemmin sähkärinä tajusin, että viisaampaa on laittaa kellariin termostaattiohjattu lämmitin joka hoitaa homman automaattisesti.
Mittariahan olisi voinut käyttää vaikka ulkolämpötilan mittaamiseen, mutta eihän tuo asteen tarkkuus siihen riitä.
Olisi hyvä jos se saisi lopulta arvoisensa mittauspaikan, vaikka Naruskalta.
Näin ystävänpäivän päätteeksi lähtöhinnaksi voisi laittaa vaikka 5 euroa. :D

djmake

#11
Laitetaan nyt tuo täälläkin esitetty tee-se-itse-vaihtoehto: http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,1467.0.html
Ei ole mahdoton tuokaan ja näyttämä riittää sopivan pitkälle. Vaatii toki pientä kolvin käyttöä, mutta jollei itsellä rakentelu ole niin tuttua, niin jokuhan tuollaisen kasaa nopsasti.

Normaaleissa digitaalisissa mittareissa pyrkii tosiaan näyttämä loppumaan kesken. Se rajoittaa niiden käyttöä tuollaisessa kohteessa. Muuten pienellä viilaamisella langaton mittari olisi varsin pätevä laite.

Valmiita vaihtoehtoja tuolla jo muutama olikin ja jokunen on keksittävissä vielä lisääkin. Vähän riippuen siitä, että miten valmis olisi hyvä ja mitä laite saa maksaa. Ja jos tarvitset samaan useamman näytön, niin se on oma lukunsa.
Ja jos tarvitset jotain hälytyksiä tms, niin sekin vaikuttaa toki asiaan. Osassa noista valmiista moduuleista on siihen sopiva lähtö, osassa ei ole.
Monessa mietinnässä on kyllä käynyt niinkin, että halutaankin lisää kaikkea samaan järjestelmään. Ilmeisesti tässäkohtaa ei ole ollut ajatuksenakaan mitään muuta, kuin lämpömittari?

Miten muuten siihen varaajaan sen anturin saat sijoitettua? Ilmeisesti sen osalta ei ole mitään erityistä ongelmaa tai vaatimusta? Sekin vaikuttaa asiaan, jos on jotain spesifiä tarvetta.

Edit...
Hetken mietinnällä tuli mieleen, että tästä ketjustahan selvästi puuttuu yksi ajatus..
Nimittäin halpakaupasta saa kohtuullisen huokeasti digitaalista kinkku tms lämpömittaria. Niitä sellaisia, joissa anturi uuniin, johto luukun välistä ja itse näyttö on sitten toki ulkopuolella. Näyttämä yltää riittävän korkealle, anturi on siinä 10-15 sentin "puikon" kärjessä helppona sijoittaa tuollaiseen varaajaan. Ja vielä samaan kauppaan pätkä kuumuutta kestävää johtoakin anturin päässä. Jos vielä sattuu löytymään malli, jossa on 3,5mm plugilla se anturi, niin toisesta halpakaupasta löytyy ainakin 5 metriseen asti edukasta kuulokkeille tarkoitettu jatkojohtoa. Niitä sopiva määrä peräkkäin ja homma on siinä ilman mitään sen suurempaa askartelua. Tai sitten pienellä askarteluilla jatkaa muulla johdolla.

Naruskan Ukka Matinpoika

Rakennussarjamittari ajaisi ainakin selkeän näyttönsä puolesta lämpömittarilleni asetettavat vaatimukset. Pysyttelen edelleen kuitenkin rakennussarjoista irti, koska se uusi harrastus meikäläisen kohdalla alkaisi kolvin ostosmatkalla. Kolvi ei kuulu toistaiseksi harrastuskalustooni. Ainut kolvi meikäläisellä on oma noukkatoosa, joka tällä hetkellä vuotaa. Puhuukos ne kolvimiehet kolvilla räkäsemisestä?

Kinkkumittarisovellus varmaankin toimisi lämpötila-alueensa riittävyyden perusteella hyvinkin. Kustannuskysymys tämän mittarin hankinta ei ole, mutta johtosysteemin etsiminen saattaisi aiheuttaa päänvaivaa. Lähin alan kauppa on Rovaniemellä, 400 kilometriä edestakaisin. Toki siellä hoidellaan muitakin asioita, kun sinne matkustetaan.

Anturin asentamista varaajaan en pidä erityisen haastavana hommana. Varaajan eristeenä on 10 senttiä karhuntaljaa ja eristeen päälle on peltiseppä rakentanut taidokkaasti alumiinipellistä vaipan. Anturin saa monestakin kohdasta suoraan kosketukseen varaajan pintaan sujauttamalla sen eristeen ja säiliön väliin. Varaaja kuumenee ylä- ja alaosaltaan eri tahtiin, eli anturi pitää sijoittaa ylikuumenemisen aikaisempaa näyttämistä varten varaajan yläosaan. Varaajan omia mittareita on tästä syystä kaksin kappalein, toinen ylhäällä ja toinen alhaalla. Varaaja on koeponnistettu maksimilämpötilassa 120 C astetta, mutta jo 100 C astetta aiheuttaa verkostossa ylipaineen, joka laukaisee paineen varoventtiilin. Näin on kerran kesällä käyttövettä lämmitettäessä päässyt käymäänkin, kun talkkarin tuuraaja latasi saunaveden lämmitykseen varoiksi täyden pesällisen puuta.

Tällaisen systeemin rakentaminen näyttää olevan mahdollista kovin monella eri tavalla, kuten jo viestiketjun aloittaessani arvelinkin. Suoritepuolelle voin johdon vetämisen muodossa osallistua, mutta muuten pysyn tällä kohdin taka-alalla ja vain maksumiehen paikalla. Ylitin omasta mielestäni itseni suunnitellessani ja rakentaessani omasta päästäni ilman mitään tietämystä esimerkiksi sääasemani lämpötilamittaukseen laitteen, joka osui lottovoiton lailla kohdilleen kerralla. Osakunnia siitä kuuluu tietenkin Kärsään Heikille, joka sähkömiehenä ja nikkarina muutenkin antoi vihjeen laitetuulettimesta.

Tämän varojärjestelmä rakentamiseen tähän varaajan jätän ideoinnin osalta mielelläni muille, joita tarkalla korvalla kuuntelen. Luulen saavani jo annetuilla vinkeillä tätä ongelmaa poistamaan soivan pelin. Tai ei sen soida tarvitse, kunhan lämpötilaa yläkerrassa toimivasti näyttää.


www.naruska.com

Leksa

No tuo oli viipan päälle hyvä ehdotus "djamke" tuo kinkkumittari, eli tuli muuten tänään käytyä moinen "härveli" Tokmannilta ostamassa (ei siis "halpis" stokmannilta ;), mutta kun saan asennettua moisen "kinkkumittarin" niin laitanpa lisätietoa kiinnostuneille... tuo plugi on kylläkin 2,5mm eli tinaus hommia on tiedossa :)* Täytyy ensitilassa tarkistaa tuo veden kiehumis piste (oliko se78,3 ;) että näyttää oikein, sitten vasta alan varaajani sitä asentamaan :)*

Leksa

Nyt tuo kinkkumittari on "oikeassa" käytössä varaajaan asennettuna... ja hyvin näyttää pelittävän, jatkojohtona käytin tavallista puhelin killua n. 7 metriä, tarkistus mittauksessa kiehuvassa vedessä mittari näytti tasan 100 astetta, sekä huonelämpötilassa samaa kuin Davisin Vue konsoli, siis tarkkuus mittarissa on vähintäinkin riittävä. Hyvänä puolena voi mainita myös että mittarissa on aseteltava hälytys toiminto, kun määrätty lämpötila saavutetaan mittari alkaa piippaamaan. Eiköhän nyt tuolle yhdelle varaajalle (3000 l) ole mittareita tarpeeksi, jo ammoin asennettu halpa digi mittari, jonka näyttö pysähtyi 70 asteeseen, jokin aika sitten asennettu Dallasin 1-Wire systeemi joka tallentaa käppyrää koneelle, sekä nyt asennettu kunnon "kinkkumittari"... ehkäpä lopulta paras, eihän kone aina ole auki... on keskeisellä paikalla ja helposti vilkaistavissa  :)

djmake

Mites on Leksalla pelittänyt tuo ehdottamani kallis ratkaisu? Vai joko on lasku tulossa aiheutetusta mielipahasta? Ilmeisesti tuo johtovalintasikaan ei ole tuottanut ongelmia? Osa mittareista on vähän kriittisiä sen osalta. Toisaalta parin asteen virhe ei vielä jossakin varaajan lämpötilassa ole se merkitsevin asia.
Hälytys on kyllä väärään suuntaan, se on myönnettävä. Mutta itsenäinen ainakin on verrattuna moneen muuhun ratkaisuun.

Mietein tuossa kaupassa käydessäni tuota samaa ratkaisua myös maaperän lämmön mittaamiseen. Jäi hankkimatta silläkertaa, mutta josko joskus. Mikäli pitää nollan tuntumille asti jotenkin paikkansa, niin olisi helposti mukanapidettävä ratkaisu, jolla mittaisi näppärästi maaperän lämmön kymmenkunta senttiä pinnan alta.

Leksa

Kiitos kysymästä, kyllä kinkkumittari on hyvin pelittänyt, näkee heti ohikulkiessa pitääkö puuta vielä kattilaan lisätä... on muuten tänätalvena ennätysmäärä kulunutkin  ;D Niin kyllä täytyi aluksi asentamani ohuempi johdin vaihtaa paksumpaan puhelin killuun, sillä ohuella mikkijohdolla näyttämät olivat mitä olivat, huonelämpötilaksikin näytti yli neljääkymmentä astetta :D mutta tällä killulla näyttö on asteen tarkkuudella oikea :)

Tuossa maalämmön mittaamisessa on myös ideaa, voisi vaikka vesijohdon päälle laittaa niin näkisi milloin jäätymis vaara kasvaa. Vaikkakin varmaan tarkemman lukeman (0,1) antava tavallinenkin mittari siihen saattaisi käydä (paremmin) yhtähyvin, koska tuonne kellaritilaan vesiputken sisääntuloon missä jäätymisvaara on suurin olen asentanut normaalin halpis digimittarin lämmön mittaukseen, eikä ole ollut huono idea koska tänä talvenakin siitä oli hyötyä tiesi laittaa lisälämmittimen kun lämpö laski nollan tuntumaan  ;D