PC:n laskutehotestaus :)

Aloittaja weatherc, perjantai, 04.12.2009, 17:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#10
Tuosta sähkönkulutuksesta oli (taas) jonkin aikaa sitten ww-foorumillakin juttua ja onhan se niin ettei uutta konetta kannata hankkia vaan sen takia. Saat raksuttaa sitä uutta konetta aika monta vuotta ennenkuin se on säästänyt hankintahinnan takaisin. Itse olen laskenut että tuo sääkone maksaa sähkössä noin 75 egee vuodessa, watt-o-meterillä on sen keskiarvokulutukseksi tullut aika lailla 85 wattia.

Syy miksi tämän Via:n patalaiska joutaa romukoppaan (jollei kukaan sitä halua) on yksinkertaisesti se että siinä ei tahdo riitää tehot edes normi käytössä (surffaus, Paint Shoppia ym.). Aikoinaas kun juttelin siitä ww-foorumilla niin sanoivat viisaat että tuosta 1500 mhz:stä voi ottaa noin puolet pois niin pääsee siihen lukuun mitä sillä oikeasti on tehoa, eli noin 800 mhz  :)
Ja, kaatuipa se kolmisen kertaa viikon sisään Linukka (ubuntu) sisällä normi surffauksella (pari ikkunaa auki Firefoxilla) mikä on mielestäni aika saavutus jo sinänsä  ;D Ja muutenkin, linukan tyhjänkäynti oli prossutehoissa noin 25-30% vähintään koko ajan.
Tässä toimii kyllä XP paljon paremmin, jollei nyt hyvin, mutta siinä Geforcen 6200:nen näyttiksenä kaveria, mikä muuten näyttisten sähkönsyöntitestissä on ihan kärkipäätä vähyydessä. Tuolta voipi käydä ihmettelmässä että kuin paljon se oma näyttis syö sähköä... Aika raju on skaala, aina 9 watista 510 wattiin... :)

djmake

Lainaus käyttäjältä: Snowi - lauantai, 05.12.2009, 16:00
Joo kyllähän se totta on että tommonen sääkone kannattaisi olla jossain tehottomammassa koneessa kun ei tuolla näyttiksellä siinä oikein mitään tee. Mutta tällä hetkellä ei oikein tiedä mihin sen sitten pistäisi, tai no tohon yhden huoneen pöydällä ehkä voisi.

Kuten tuossa jo totesinkin, niin kannattaa ainakin se näyttis miettiä uudelleen, jos pelikoneen siirtää muuhun käyttöön. Monessa on integroitukin, se on melkoisesti virtapihimpi ja riittää ihan mainiosti. Kaikilla tuskin niissä sääkoneissa on edes näyttöä kiinni.
Ja jos sillä sääkoneella ei tosiaan tarvitse loputonta määrää jotain raskasta mallinnusta tms tehdä, niin silloin siihen siihen pitäisi riittää varsin vanhakin rauta. Ei sillä, etteikö voi uuttakin käyttää, mutta jollei sopivaa konetta ole ollenkaan, niin sen vanhemman ja ihan riittävän saa melko varmasti ilmaiseksi tai vaihtamalla sixpackiin.

Lainaa
Puhtaassa pelikäytössä rauta vanhenee suht nopsaa jos haluaa pelata kaikkein uusimpia ja raskaimpia pelejä. Kaikki pelit ei toki ole järjettömän raskaita, mutta sanoisin että 5 vuotta vanhalla koneella peleissä joutuisi aika rankasti karsimaan näytönohjaimen asetuksista,

Ei ole mikään ihme, että porukka ostaa pelikonsoleita. Ihan järkevä laite nimenomaan pelaamiseen tarkoitettuna.
Tottahan tuo pelipuoli on. Ovat tolkuttoman raskaita ja sillä on helppo myydä uutta rautaa. Toinen tosiasia on kuitenkin se, että jo puolen vuoden lykkäys siinä koneen hankinnassa ehtii pudottaa hintoja kohtuullisesti. Siis jos on hankkimassa pelille x riittävää rautaa, eikä välttämättä ehdottomasti sitä kaikkein uusinta ja nopeinta.
Ja tuo mainitsemasi viisi vuotta on jo sellainen aika, että moni eipelaavakin ehtii koneen vaihtaa paljon aikaisemmin. Välttämättä tarvitse olla muuta syytä, kun reilusti solmussa oleva ja hitaileva winkkari. Turhan moni ajattelee, että koneen vika ja myyjä myy mielellään uuden.

Lainaa
Sähkön hinta meillä on noin 7s/kWh joten tälläisessä kevyessä käytössä ei tuossa kauheata summaa säästäisi, mutta toki rahaa sekin olisi.

Jos tuolla hinnalla saa siirtoineen sähköä, niin on pikemminkin halpaa. Ja toki se rahallinen säästö pienenee, mitä halvempaa sähkö on. Ylöspäin hinnoissa kuitenkin tunnutaan menevän koko ajan, eli sikäli säästetty watti on kohta rahassa enemmän. Ja jos sitä säästöä saa ilmaiseksi tyyliin ottamalla sen entisen pelikoneen tehonäyttiksen pois ja käyttämällä integroitua tms. Ja ihan virransäästöasetuksillakin vaikuttaa jonkin verran. Ja jos muistia on tyyliin järjettömästi, niin silläkin saa pienen säästön, kun palaa järkevämpiin lukemiin.

Lainaa
Kovemmalle käytölle joutuu sitten prossu ja muistit. Välillä kun on lähes kymmenkunta eri ohjelmaa auki ja selaimessa ikkunoita auki voi olla tuplasti enemmänkin.

Voiko selaimessa muka olla noin vähän välilehtiä auki? Normaali on puolentusinaa ikkunaa ja jokaisessa tusina välilehteä. Tosin tässä nyt aukiolevassa ikkunassa näkyy olevan 27 välilehteä.

Prosun käyttöastetta kannattaa kyllä välillä vähän seurata. Tosin itsellä läppärissä sen huomaa siitä, kun ääni kasvaa. Normaalissa käytössä mennään hyvin pienellä käyttöasteella, mutta jo joku flash-mainos tms saattaa syödä tehoa tolkuttoman paljon. Samaten olen huomannut, että tuolla ww-foorumilla on muutamalla sellasia avatar-kuvia, jotka kuormittavat syystä tai toisesta melkoisesti konetta.
Eihän tuosta loputtoman paljoa säästöä saa, mutta aina voi miettiä, että kannattaako asentaa koneelleen vaikka jotain fraktaalilaskentaa käyttävää raskasta näytönsäästäjää tai kannattaisiko blokata niitä vilkkuvia mainoksia. Pidemmällä aikavälillä tulee kyllä ihan rahallistakin säästöä ja onhan sen koneen käyttökin mukavampaa, jos taustalla ei joku vie koko aikaa isoa osaa tehosta.

Lainaa
Niin ja vielä tuosta windows 7:sta että jos et ole sitä ennen käyttänyt ja käytät sitä vaikka kuukauden niin väitän että et enää voisi palata XP:n pariin. Kevyesti paras winukka mitä on koskaan ollut. Jo Vistassa oli muutamia todella hyviä ominaisuuksia, paras ehkä tuo hakusysteemi jota toimeen ei enää tulisi. Miniläppärissä kun on XP, niin kyllä sen käytettävyydessä huomaa että ei lähelläkään win7 tasoa, toki taas silläkin pärjää ei siinä mitään  :) (itsestä en tosin enää tiedä  ;D)

Niinhän se menee, että jokainen käyttää, mitä parhaana pitää ja mitä tarvitsee. Valitettavasti väkisin koitetaan kyllä pakottaa noita uudempia käyttämään. Mutta vaikkapa tuolla mainitsemallasi haulla ei ole itselleni mitään merkitystä tai käyttöä. Ja kunnei pelaa, niin senkään kautta tule mitään pakotteita vaihtamiseen.
Ja raudankin mukaan noita pitää ajatella. Itselläni tosiaan on vaikkapa tuo alta tonninen kone servuna. servuversio W2K toimii hyvin ja palvelee kaikki tarpeellisen. Näe yhtään syytä ainakaan sijoittaa rahaa uuteen rautaan sen takia, että olisi rauta, mihin voisi ostaa kalliin uuden winkkarin. Eikä miniläppäriin tosiaan windowssia tule.

Lainaa
Itse olen miettinyt mac:ia sääkoneeksi, mutta sen kanssa varmaan on sitten omanlaisia ongelmia. Se nyt ei virtaakaan kuluttaisi kauheasti ja saisi ison näytön mukana  :D

Olisi taannoin ollut tarjollakin, muttei jaksanut silloin alkaa rakentaa moisen kanssa. Mikäettei siihenkin sitten tottuisi ja jokaisessa koneessa/käyttiksessä on omat ongelmansa. Sähkönkulutukseen en sitten ota kantaa, kunnei ole omakohtaista kokemusta.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 05.12.2009, 16:14
Tuosta sähkönkulutuksesta oli (taas) jonkin aikaa sitten ww-foorumillakin juttua ja onhan se niin ettei uutta konetta kannata hankkia vaan sen takia. Saat raksuttaa sitä uutta konetta aika monta vuotta ennenkuin se on säästänyt hankintahinnan takaisin. Itse olen laskenut että tuo sääkone maksaa sähkössä noin 75 egee vuodessa, watt-o-meterillä on sen keskiarvokulutukseksi tullut aika lailla 85 wattia.

Ei tietenkään kannata. Ja sama pätee moneen muuhunkin sähkölaitteeseen siitä huolimatta, että joka ainoassa tuutussa toitotetaan koko ajan sitä, että miten pitäisi vaihtaa kylmäkoneet, pesukone, astianpesukone, lamput, auto ja yleensä kaikki mahdollinen uuteen.
Mutta pienellä harkinnalla sitä uutta ostaessa tai vanhaa käytöstä toiseen siirtäessä saa kyllä säästöä aikaan. Kuka millaistakin säästöä sitten arvostaa, mutta jos on tarve useampaa konetta pitää koko ajan päällä, niin sitä helpommin pienelläkin säästöllä euroja jää viivan alle ihan mukavasti.
Monelle saattaa olla yllätyskin se, että paljonko kone sitä sähköä loppuviimeksi vie. Tuo oma sääkoneesi on periaatteessa vielä aika pienellä toimeentuleva.

Lainaa
Syy miksi tämän Via:n patalaiska joutaa romukoppaan (jollei kukaan sitä halua) on yksinkertaisesti se että siinä ei tahdo riitää tehot edes normi käytössä (surffaus, Paint Shoppia ym.). Aikoinaas kun juttelin siitä ww-foorumilla niin sanoivat viisaat että tuosta 1500 mhz:stä voi ottaa noin puolet pois niin pääsee siihen lukuun mitä sillä oikeasti on tehoa, eli noin 800 mhz  :)
Ja, kaatuipa se kolmisen kertaa viikon sisään Linukka (ubuntu) sisällä normi surffauksella (pari ikkunaa auki Firefoxilla) mikä on mielestäni aika saavutus jo sinänsä  ;D Ja muutenkin, linukan tyhjänkäynti oli prossutehoissa noin 25-30% vähintään koko ajan.

Kyllähän tuntuu kovin oudolta tuollainen hitaus. Tuo puolet pois on toki samaa suuruusluokkaa, mitä itse tuolla aikaisemmin mainitsin. Eli olisivat samaa nopeusluokkaa 900 MHz cellujen kanssa. Mutta kun sellainenkaan ei noin nuhaisesti käyttäydy, mitä tuo omasi.
Hukkaan älä kuitenkaan heitä, kyllä sille muu sijoituspaikka keksitään.

Lainaa
Tässä toimii kyllä XP paljon paremmin, jollei nyt hyvin, mutta siinä Geforcen 6200:nen näyttiksenä kaveria, mikä muuten näyttisten sähkönsyöntitestissä on ihan kärkipäätä vähyydessä. Tuolta voipi käydä ihmettelmässä että kuin paljon se oma näyttis syö sähköä... Aika raju on skaala, aina 9 watista 510 wattiin... :)

Kyllähän noissa tosiaan tuota skaalaa on melkoisesti. Toki koko aikaa ei maksimikulutuksella onneksi mennä, mutta kuitenkin. Eli ei siihen pelkkään hyötyohjelmakoneeseen kannata kaikkein nopeinta ja hienointa ohjainta laittaa ja jollei sääkoneessa tms ole integroitua, niin kannattaa vilkaista noita lukemia. Se muutaman euron kalliimpi ja virtapihimpi kun voi säästää itsensä melko nopeasti takaisin.

Tulihan taas tekstiä... Tarkoitus ei ainakaan pitänyt olla uusimpien rautojen kieltäminen tai turhaksi haukkuminen. On vaan luvattoman usein tullut vastaan se, ettei koneen kulutuksen suuruudesta ole mitään havaintoa, eikä siitä, että voisiko moisesta säästää. Tosin eihän uudessakaan raudassa käytännössä koskaan kerrota mitään kulutuksesta. Niitähän myydään "isompi on parempi"-mallilla. Kaikkea paljon, niin on hyvä.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 05.12.2009, 16:14
Tuosta sähkönkulutuksesta oli (taas) jonkin aikaa sitten ww-foorumillakin juttua ja onhan se niin ettei uutta konetta kannata hankkia vaan sen takia. Saat raksuttaa sitä uutta konetta aika monta vuotta ennenkuin se on säästänyt hankintahinnan takaisin. Itse olen laskenut että tuo sääkone maksaa sähkössä noin 75 egee vuodessa, watt-o-meterillä on sen keskiarvokulutukseksi tullut aika lailla 85 wattia.

Syy miksi tämän Via:n patalaiska joutaa romukoppaan (jollei kukaan sitä halua) on yksinkertaisesti se että siinä ei tahdo riitää tehot edes normi käytössä (surffaus, Paint Shoppia ym.). Aikoinaas kun juttelin siitä ww-foorumilla niin sanoivat viisaat että tuosta 1500 mhz:stä voi ottaa noin puolet pois niin pääsee siihen lukuun mitä sillä oikeasti on tehoa, eli noin 800 mhz  :)
Ja, kaatuipa se kolmisen kertaa viikon sisään Linukka (ubuntu) sisällä normi surffauksella (pari ikkunaa auki Firefoxilla) mikä on mielestäni aika saavutus jo sinänsä  ;D Ja muutenkin, linukan tyhjänkäynti oli prossutehoissa noin 25-30% vähintään koko ajan.
Tässä toimii kyllä XP paljon paremmin, jollei nyt hyvin, mutta siinä Geforcen 6200:nen näyttiksenä kaveria, mikä muuten näyttisten sähkönsyöntitestissä on ihan kärkipäätä vähyydessä. Tuolta voipi käydä ihmettelmässä että kuin paljon se oma näyttis syö sähköä... Aika raju on skaala, aina 9 watista 510 wattiin... :)


No ei mikään älyttömän paha ollut oman kortin kulutus, itse luulin että olisi ollut isompikin mutta hyvä näin.
8800 GTS ____________######¦)#¦]###}|' 56W-69W-103W ² (320MB)
Paljon pienempikin voisi olla, mutta kun tuo sillon 3 vuotta oli kunnon tehonäyttis niin siihen nähden ei nyt älyttömän paha.

Tuo on kyllä aivan totta että jos ostaisi erikseen sääkoneen niin tuskin niitä rahoja tienaisi takaisin siinä että se kone kuluttaisi vähemmän virtaa ja täten säästäisi rahaa. Veikkaankin että kaikki sääkoneet on tehty jostain jämäpaloista. Itsellä ei tällä hetkellä jämäpaloja oikein ole koska aina kun olen päivittänyt koneen niin olen antanut ylimääräiset osat ilmatteeksi muille sisaruksilla ja näin he ovat saaneet "ilmaiseksi" tollaiset surffauskäyttöön tarkoitetut koneet.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 04.12.2009, 17:55
ww-foorumilla on vertailtu 1M-laskentaa ja aika isoja eroja näkyy olevan aina 2 sekunnista 7+ minuuttiin. Meikäläisen patalaiska Via Esther 1500mhz pitää toistaiseksi kärksisijaa siellä alemmassa päässä tuolla reilulla 7 minuutilla ;D

000h 07m 21s    [   1M]

Mainittakoon että se ei ole sääaseman kone..  :)

En ole vielä tesannut sitä sääkoneeseen...

EDIT:
ei se sääkonekaan mikään kovin häävi ollut,hrm...:

000h 01m 12s    [   1M]

Saitte minutkin intoutumaan tuota testaamaan, nyt kun viimein pääsin käsiksi tähänkin threadiin. ;D

Pääkone (jolla kaikki työ tulee tehtyä):
Emolevy: EPoX EP-8HEAI
CPU: AMD Athlon64 2800+
RAM: 2GB
OS: Win7 HP x64
SuperPi:n tulos: 000h 00m 55s    [   1M]

Sääserveri:
Emolevy: MSI PM8M3-V
CPU: Intel Celeron D 347 3.06GHz
RAM: 2GB
OS: WinSrv2003 R2, SP2
SuperPi:n tulos: 000h 00m 58s    [   1M]

Ei varsinaisesti huono tulos, joskaan ei tuolla kärkiporukan lähelle päästä. ;D

Lainaus käyttäjältä: Snowi - lauantai, 05.12.2009, 16:00
Joo kyllähän se totta on että tommonen sääkone kannattaisi olla jossain tehottomammassa koneessa kun ei tuolla näyttiksellä siinä oikein mitään tee. Mutta tällä hetkellä ei oikein tiedä mihin sen sitten pistäisi, tai no tohon yhden huoneen pöydällä ehkä voisi.

Sääkoneen toiminta on yleensä vahvasti kiinni siitä, mihin kaikkeen matemaattiseen toimintaan se on tarkoitus upottaa. Jos ideana on vain säädatan lukeminen sääasemalta ja sen tiedon välittäminen eteenpäin, ei siihen mitään tehokonetta tarvitse; Joku tehoton, aataminaikainen akkuvikainen kannettava riittää siihen hyvin. Tilanne alkaakin olemaan ihan toinen siinä vaiheessa, kun vaatimukset kasvavat. Kannettava ei enää kelpaakaan, jos tarvitaan esim. salamatutkakortti. Sitten jos mennään weatherc:n monitoimijärjestelmään, kuten GFS-karttojen tekemisiin, tarvitaan laskutehoa kummasti lisää, jotta ajastettu datan nouto ja karttojen valmistuminen saadaan tehtyä siten, että ajastukset eivät tule päällekkäin.

Tyhjäkäyntiwatit ratkaisevat paljon, sillä serverikone tuppaa yleensä idlenä olemaan valtaosan tarjolla olevasta ajasta. Viimeisimmän sivustohuollon aikana sain UPS:n tehomittauksessa sääserverilläni 70 Wattia, kun FinWX:n sivuja pyörittävä Apache ja kaikki sääjärjestelmät taustalla oli saatu ajettua alas. Normaalitilassa tehoa syödään serverillä 90W-100W kuormatilanteesta riippuen. Tehoja on saatu nipistettyä alas mm. jättämällä monitori kokonaan pois. Myös näppis ja hiiri ovat irti, mutta niiden olemassaoloa leikkii KVM-kytkin. Sääserveriä ohjaan VNC:llä.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - lauantai, 05.12.2009, 16:00
Puhtaassa pelikäytössä rauta vanhenee suht nopsaa jos haluaa pelata kaikkein uusimpia ja raskaimpia pelejä. Kaikki pelit ei toki ole järjettömän raskaita, mutta sanoisin että 5 vuotta vanhalla koneella peleissä joutuisi aika rankasti karsimaan näytönohjaimen asetuksista, itse kun tykkään että peli näyttää graafisestikin joltain, ehkä vähän hifitelyä sitten mutta en jaksa mitään suttuisia pelejä pelailla.

Jos on tullut hommanneeksi itselleen mieluisan pelin, niin kyllä sitä jotain kunnollista grafiikkaakin tulee olla mitä katsoa. Eihän hommassa ole järkeä, jos peli tarjoaa hienoa katsottavaa, mutta näytönohjain tarjoaa korkeintaan ASCII:sta väännettyjä tikku-ukkoja. Hyvä, joskin yliampuva vertauskuva tästä on Command & Conquer 3: Tiberium Wars, jossa ohjelma heitti minun vanhan koneen uudelle näytönohjaimelle (ATI Radeon HD4650 1GB, AGP-väylä) lähes maksimiresoluutiot ja lähes täydet silmänkarkit, mutta tämä nykyään Windows 7:aa pyörittävä pääkoneeni, jossa on ATI Radeon X1600 (PCI-E 16x, 512MB, Aero toimii, yllättäen), päätti ohjelma sen kohdalla, että resoluutio jätetään 800x600 tasolle ja unohda kaikki silmälle miellyttävä graafinen lisä.

Ja se myös näkyy. Peliä ei ole tällä hetkellä kiva pelata ollenkaan, kun siitä tuntuu puuttuvan lähes kaikki se, johon vanhalla koneella tottui. Viimeinen niitti arkkuun tulee tehtävien välissä olevissa näytellyissä pätkissä, kun ne tuntuvat saaneen jonkin vajaan 15-20 fps:n tökkivän nopeuden, kun toisella koneella paineltiin täysillä frameilla ilman ongelmia.

Vastalääke on jo hommattu; ATI Radeon HD4670, mutta se tulee paikalle vasta ensi viikon maanantaina. Tällä hetkellä se on jossain Turun ja Helsingin välissä, Itellan tietojen mukaan. Eiköhän sitten olisi jo aika todeta asioiden olevan vähän paremmin taas muutamaksi vuodeksi eteenpäin. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#14
LainaaProsun käyttöastetta kannattaa kyllä välillä vähän seurata. Tosin itsellä läppärissä sen huomaa siitä, kun ääni kasvaa. Normaalissa käytössä mennään hyvin pienellä käyttöasteella, mutta jo joku flash-mainos tms saattaa syödä tehoa tolkuttoman paljon. Samaten olen huomannut, että tuolla ww-foorumilla on muutamalla sellasia avatar-kuvia, jotka kuormittavat syystä tai toisesta melkoisesti konetta.

Tuon minäkin olen huomannut, ainakin Firefoxissa se on välillä rasittavaa. Firefox + flash:han puskee melkeen heti prossun 100%:iin ja siinä pysyy. On päällimmäinen syy miksi en käytä esim WDL:ää omalla sivulla.
Myös lehtien sivut alkaa olemaan niin täynnä erilaisia flashejä että oksat pois. En tiedä että kokeileeko ne että milloin tulee kävijöiden raja vastaan niissä vai mitä on mutta ainakin mun mielestä niistä on viime aikoina tullut varsinaisia ähkyjä. Milloinkohan tulee vastaan ensimmäinen uutissivu joka ilmoittaa "olemme vähentäneet flashejä"? ;)

EDITTIÄ:
LainaaSääkoneen toiminta on yleensä vahvasti kiinni siitä, mihin kaikkeen matemaattiseen toimintaan se on tarkoitus upottaa. Jos ideana on vain säädatan lukeminen sääasemalta ja sen tiedon välittäminen eteenpäin, ei siihen mitään tehokonetta tarvitse; Joku tehoton, aataminaikainen akkuvikainen kannettava riittää siihen hyvin. Tilanne alkaakin olemaan ihan toinen siinä vaiheessa, kun vaatimukset kasvavat. Kannettava ei enää kelpaakaan, jos tarvitaan esim. salamatutkakortti. Sitten jos mennään weatherc:n monitoimijärjestelmään, kuten GFS-karttojen tekemisiin, tarvitaan laskutehoa kummasti lisää, jotta ajastettu datan nouto ja karttojen valmistuminen saadaan tehtyä siten, että ajastukset eivät tule päällekkäin.

Jos esim WD:tä ajaa niin ähkyröimisen huomaa siitä kun se alkaa tiputtamaan minuuttejä pois logeista ja ainakin WD tekee sen aika helposti. Pahimmillaan mulla ollut että lokeihin on mennyt ehkä 30 minuuttia 60:sta tunnissa. Mutta WD osaakin olla varsinaninen tehohaukka jollei sitä pikkasen viilaa ensin ja katsoo että se tekee mahdollisimman vähän päällekkäisiä toimintoja, esim. laittamalla ftp:t eri minuuteille ym sellaista. Itse olen muutenkin koittanut saada sen tekemiset kuten kaiken maailman kuvien ja käppyröiden teon mahdollisimman vähälle (Custom internet settings ;)).
Mitä olen katsellut niin oikeastaan mulla on kolme sellaista tehoänkyrää ohjelmaa tuossa sääkoneessa, WD, WXSim (5 krt päivässä) ja OpenGrads (GFS-kartat, 4 krt päivässä).
WxSimin ja OpenGradsin olen ajastanut niin ettei mene päällekkäin niin että jos lähekkäin ajastukset niin WxSim ensin koska se vie suunnilleen sen saman ajan aina (noin 10 min yhteensä) ja sitten vasta Opengrads joka raksuttaa parhaimmillaan 1.5 tuntia.
OpenGradsille olen tehnyt .bat-filun joka lopettaa sen 2 tunnin jälkeen ettei jää roikkumaan jota se tahtoo joskus jos häikkää datan saannissa.

Yks juttu minkä olen huomannut että helposti puskee prossun 100%:iin on se että jos 2 saman nimistä prosessia ajaa päällekkäin. esim WD:n ftp ja Opengrads ovat sellaiset, joten sekin on juttu jota kannattaa seurailla.

Snowi

Vielä sen verran lisäyksenä koko keskusteluun että itse olen vähän sen luonteinen että haluaisin vain päästä vanhoista romuista eroon enkä säilyttää niitä kaapissa kun ne kuitenkin sinne unohtuu ja homehtuu ajan mittaan. Tai yleensä annan ne eteenpäin ilmatteeksi niitä enemmän tarvitseville.
Enkä jaksa juurikaan tressata tuosta sähkönkulutuksesta ja olen sen verran mukavuudenhaluinen että mielummin minulla on yksi kone jossa on kaikki tarvittava kaikkeen käyttöön. Näin ei vie tilaa ja on muutenkin simppeliä kun on vain yksi kone. Sen verran laiskakin olen että jos menee vaikka katsomaan mailia ja uutisia niin ei tarvitse konetta käynnistää vaan pääsee heti katsomaan tarpeelliset asiat milloin haluaa, kätevää.

Olen kyllä siinä samaa mieltä että ei sitä aivan uusinta rautaa tarvitsisi joka vuosi hankkia, enkä ole itse hankkinutkaan. Mutta sen verran uudesta tekniikasta innostuneena tulee sitä aina katseltua kaikenlaista. Kuitenkin tulee ostettua niin paljon kaikenlaista mitä ei välttämättä tarvitsisi, että voisin vaikka maksaa 100 euroa vuodessa siitä että kaikki pyörii yhdellä koneella ja voin pitää sitä auki 24/7, minä vain tykkään käytännöllisyydestä. Myönnän että en todellakaan ole ilmaston kannalta ihanteellisin ihminen, vaikka luonnosta ja ilmastosta nautinkin.

Meitä ihmisiä on erilaisia ja hyvä niin. Jonkun toisen tavat ja hankinnat voivat ihmetyttää jotain toista ja toisinpäin. Esimerkiksi itse en täysin ymmärrä ihmisiä joilla on edelleen pääkoneessa crt-näyttö, jotka on joutanut roskiin jo ajat sitten, silmätkin tulee kipeeksi niistä.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - lauantai, 05.12.2009, 18:25
Ja se myös näkyy. Peliä ei ole tällä hetkellä kiva pelata ollenkaan, kun siitä tuntuu puuttuvan lähes kaikki se, johon vanhalla koneella tottui. Viimeinen niitti arkkuun tulee tehtävien välissä olevissa näytellyissä pätkissä, kun ne tuntuvat saaneen jonkin vajaan 15-20 fps:n tökkivän nopeuden, kun toisella koneella paineltiin täysillä frameilla ilman ongelmia.

Vastalääke on jo hommattu; ATI Radeon HD4670, mutta se tulee paikalle vasta ensi viikon maanantaina. Tällä hetkellä se on jossain Turun ja Helsingin välissä, Itellan tietojen mukaan. Eiköhän sitten olisi jo aika todeta asioiden olevan vähän paremmin taas muutamaksi vuodeksi eteenpäin. ;D

Juurikin näin. Itse jos uuden pelin hommaan niin tottahan toki sitä haluaa pelata kaikki herkut päällä ja siinä tapauksessa sitä rautaa sitten tarvii. Jos on aktiivinen pc-pelaaja niin koko kone menee vaihtoon vuoden välein. Mutta tiedän kyllä ihmisiä jotka eivät tuosta grafiikasta niin välitä ja voivat tiputtaa asetuksia aivan minimiin. Tuo syö kyllä aika paljon pelinautintoa.

djmake

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - lauantai, 05.12.2009, 18:25
Sääkoneen toiminta on yleensä vahvasti kiinni siitä, mihin kaikkeen matemaattiseen toimintaan se on tarkoitus upottaa. Jos ideana on vain säädatan lukeminen sääasemalta ja sen tiedon välittäminen eteenpäin, ei siihen mitään tehokonetta tarvitse; Joku tehoton, aataminaikainen akkuvikainen kannettava riittää siihen hyvin. Tilanne alkaakin olemaan ihan toinen siinä vaiheessa, kun vaatimukset kasvavat. Kannettava ei enää kelpaakaan, jos tarvitaan esim. salamatutkakortti. Sitten jos mennään weatherc:n monitoimijärjestelmään, kuten GFS-karttojen tekemisiin, tarvitaan laskutehoa kummasti lisää, jotta ajastettu datan nouto ja karttojen valmistuminen saadaan tehtyä siten, että ajastukset eivät tule päällekkäin.

Näinhän se menee sääkoneiden, mutta monen muunkin osalta. Tosin asian voi ajatella niinkin, että jos datan lukuun sääasemalta on joku ehkä 20 wattiin tyytyvä vanha läppäri tms, niin tehontarpeen kasvaessa jättää sen vanhan kuitenkin omaan hommaansa ja tehoa vaativat jutut sitten toiseen rautaan. Ei toki kaikkein tilaystävällisin tms, mutta joskus voi olla helpompi sijoittaa tuolla mallilla tms.

Sääpuoli on edelleen kohtuullisen marginaaliryhmän harrastus. Jos enemmän olisi kiinnostuneita, niin varmasti olisi tarjolla vaikka juurikin tuohon karttapuoleen mahdollisuuksia käyttää monen koneen laskentatehoa. Onhan siitäkin jo esimerkkejä, että näytönohjaimenkin resursseja voidaan hyödyntää laskentakapasiteetin kasvattamiseen.

Lainaa
Tyhjäkäyntiwatit ratkaisevat paljon, sillä serverikone tuppaa yleensä idlenä olemaan valtaosan tarjolla olevasta ajasta.

Näinhän se on. Samasta syystä automatisoitujen toimintojen porrastamisella järkevästi saadaan se olemassaoleva rauta riittämään pidemmälle. Tosin toki aina ja kaikkea ei voi porrastaen ajaa.

Lainaa
Viimeisimmän sivustohuollon aikana sain UPS:n tehomittauksessa sääserverilläni 70 Wattia, kun FinWX:n sivuja pyörittävä Apache ja kaikki sääjärjestelmät taustalla oli saatu ajettua alas. Normaalitilassa tehoa syödään serverillä 90W-100W kuormatilanteesta riippuen.

Fiksumman upsin kanssa on tosiaan helppo seurata kulutusta. Mutta samalla on hyvä muistaa, ettei se upsi kerro omaa sähkönkäyttöään. Hyvä laite tottakai on, mutta varsinkin nuo isommat eivät ole mitään energiapihejä. Powerwaren 9-tonnissarjan kulutuksesta taisin täällä joskus jo mainita. Hyvä laite, mutta vie tyhjäkäynnillä suuruusluokkaa tuon tai enemmänkin, mitä serverisikin vie.
Eli jos säästöä hakee, niin se kannattaa huomioida sen varavoimankin osalta.

Lainaa
Tehoja on saatu nipistettyä alas mm. jättämällä monitori kokonaan pois. Myös näppis ja hiiri ovat irti, mutta niiden olemassaoloa leikkii KVM-kytkin. Sääserveriä ohjaan VNC:llä.

Toisaalta se monitori ei kuluta, jos on oikeasti poissa päältä. Nykyään vaan pyrkii olemaan niin, että aina on joku valmiustila päällä, ellei johtoa nappaa seinästä.
Ja tuossa on toinen ikävä ominaisuus. Nimittäin se, että kaikkia koneita ei saa käynnistettyä ilman näppäimistöä. Jotenkin ei aina niin huvittava esimerkiksi osassa HP:n koneita oleva ilmoitus tyyliin "näppistä ei nyt kuule löytynyt, mutta painappa f2 päästäkses BIOSin puolelle tai f4 kuitatakses tään ilmotuksen". Muutenhan VNC on näppärä ja sitä itsekin aika paljon käytän.

Lainaa
Jos on tullut hommanneeksi itselleen mieluisan pelin, niin kyllä sitä jotain kunnollista grafiikkaakin tulee olla mitä katsoa.

Näinhän se toki on. Ja jos paljon pelaa, niin asialla ei niin merkitystä ole. Huonompi yhdistelmä sensijaan on harvoin jotain raskasta peliä pelaava. Tarvitsee tehokkaan koneen, joka suuren osan ajasta syö turhaan sähköä. Mutta ehkä vihreämpi ajattelu joskus yltää paremmin koneisiin asti ja tuo tullessaan enemmän ja järkevämpiä mahdollisuuksia pudottaa kellotaajuuksia jne silloin, kun kaikki teho ei ole tarpeen.

Tosin mitä raskaammiksi käyttikset näytönohjaimelle muuttuvat, niin sitä enemmän toki normaalikäytössäkin tarvitaan tehoa ja sitä enemmän sähköäkin tietysti kuluu.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - lauantai, 05.12.2009, 18:43
Enkä jaksa juurikaan tressata tuosta sähkönkulutuksesta ja olen sen verran mukavuudenhaluinen että mielummin minulla on yksi kone jossa on kaikki tarvittava kaikkeen käyttöön. Näin ei vie tilaa ja on muutenkin simppeliä kun on vain yksi kone. Sen verran laiskakin olen että jos menee vaikka katsomaan mailia ja uutisia niin ei tarvitse konetta käynnistää vaan pääsee heti katsomaan tarpeelliset asiat milloin haluaa, kätevää.

Ei sitä käyttökonetta taida kovin moni tehokäyttäjä kovin usein sammutella. Tosin ainahan voi käyttää valmiustilaa, niin herääminen on nopeaa. Toisaalta tosiasia on sekin, että monesti elektroniikka ottaa päällekytkiessä itseensä. Eli ei se jatkuva sammuttelukaan kaikkein paras koneelle ole, vaikka muuten jaksaisikin jokaisessa välissä sammuttaa.
Yhden tai monen koneen käyttö on sitten toisaalta makuasia ja tarpeista kiinni. Moni pärjää yhdellä, mutta täälläkin on toisaalta varmasti monta useamman koneen käyttäjää. Jo pelkästään varmuus siitä, että käyttökoneen vika ei pimennä sääasemaa tms saa monen käyttämään montaa konetta. Ja mitä useampi kone, niin sitä suurempi merkitys sillä kulutuksen seuraamisella on.

Lainaa
Myönnän että en todellakaan ole ilmaston kannalta ihanteellisin ihminen, vaikka luonnosta ja ilmastosta nautinkin.

Tietokoneiden suhteen ei varmasti ole kovin moni muukaan. Lähes kaikkeen muuhun puututaan, laitteiden valmiustilat koetaan ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, joka ainoassa tuotteessa pitäisi olla joku energialuokitus jne. Mutta missä samat koneiden suhteen? Ei puhuta, eikä tarjota tietoa, jos joku sitä haluaisi.

Lainaa
Meitä ihmisiä on erilaisia ja hyvä niin. Jonkun toisen tavat ja hankinnat voivat ihmetyttää jotain toista ja toisinpäin. Esimerkiksi itse en täysin ymmärrä ihmisiä joilla on edelleen pääkoneessa crt-näyttö, jotka on joutanut roskiin jo ajat sitten, silmätkin tulee kipeeksi niistä.

Ei ole pitkää aikaa, kun putken nostin pöydältä pois. Jokapäiväisessä käytössä ei enää muutamaan vuoteen ollut, mutta ilman järkevää korvaajaa ei juuri voinut harkita kokonaan poistamista.
Mutta niitä syitä... Osalla toki pelkästään raha. Ei koeta pakolliseksi vaihdettavaksi, jos käyttöä on vähän ja vanha toimii. Toisaalta moni hankkii läppärin ja se päytäkone jää kovin vähälle käytölle. Ja jos kysytm niin tottakai se on pääkone, kun on niin isokin tms. Enemmän koneen kanssa pelaavilla toki toinen asia. Itse en ole ollut erityisen innoissani pakottamisesta tiettyyn resoluutioon, enkä alkuunkaan tyytyväinen varsinkaan järkihintaisten sopivuudeen kuvankäsittelyyn. Onneksi tosin hintataso on tullut reipasta tahtia alas ja parempaakin saa jo järkevään hintaan.

Se on tietysti tosi, että huonon putken ja alhaisen virkistystaajuuden kanssa saa silmänsä ja päänsä kipeäksi. Mutta oikeasti hyvien kanssa ei ole ainakaan itselläni ongelmia ollut.

djmake

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 05.12.2009, 18:41
LainaaProsun käyttöastetta kannattaa kyllä välillä vähän seurata. Tosin itsellä läppärissä sen huomaa siitä, kun ääni kasvaa. Normaalissa käytössä mennään hyvin pienellä käyttöasteella, mutta jo joku flash-mainos tms saattaa syödä tehoa tolkuttoman paljon. Samaten olen huomannut, että tuolla ww-foorumilla on muutamalla sellasia avatar-kuvia, jotka kuormittavat syystä tai toisesta melkoisesti konetta.

Tuon minäkin olen huomannut, ainakin Firefoxissa se on välillä rasittavaa. Firefox + flash:han puskee melkeen heti prossun 100%:iin ja siinä pysyy. On päällimmäinen syy miksi en käytä esim WDL:ää omalla sivulla.

Jotenkin niin rasittava ilmiö välillä. Kun tulee välilehtiäkin kerättyä välillä melkoisesti, niin sulje sieltä sitten se konetehon syövä. Aina ei moista toki edes huomaa, mutta kun tehoa tarvitsisi reilummin muualle, niin nuhailee.
Onneksi adblock auttaa kuitenkin aika pitkälti ainakin mainosten osalta.

Lainaa
Myös lehtien sivut alkaa olemaan niin täynnä erilaisia flashejä että oksat pois. En tiedä että kokeileeko ne että milloin tulee kävijöiden raja vastaan niissä vai mitä on mutta ainakin mun mielestä niistä on viime aikoina tullut varsinaisia ähkyjä. Milloinkohan tulee vastaan ensimmäinen uutissivu joka ilmoittaa "olemme vähentäneet flashejä"? ;)

Suurin osa onneksi jää filtteriin, mutta olet enemmänkuin oikeassa. Filtteröimättömästä sivusta saa tyyliin migreenin ja itse uutiset hukkuvat sen muun roskan sekaan. Ja paikkansa sekin pitänee, että lisääntyneet ovat melkoisesti. Sellainen olo on itselläkin. Ja samalla on vilkkuvien, animoitujen osuus lisääntynyt entisestään. Liikaa on myös niitä, mihin on tungettu ääntä mukaan. Ärsyttävää.

Lainaa
Jos esim WD:tä ajaa niin ähkyröimisen huomaa siitä kun se alkaa tiputtamaan minuuttejä pois logeista ja ainakin WD tekee sen aika helposti. Pahimmillaan mulla ollut että lokeihin on mennyt ehkä 30 minuuttia 60:sta tunnissa. Mutta WD osaakin olla varsinaninen tehohaukka jollei sitä pikkasen viilaa ensin ja katsoo että se tekee mahdollisimman vähän päällekkäisiä toimintoja, esim. laittamalla ftp:t eri minuuteille ym sellaista. Itse olen muutenkin koittanut saada sen tekemiset kuten kaiken maailman kuvien ja käppyröiden teon mahdollisimman vähälle (Custom internet settings ;)).

Ai, se osaa tuon lokituksekin laiminlyönnin.
Paljon tuolle pitäisi tehdä. Keventää melkoisesti toimintoja ja järkeistää niin, että oikeasti tärkeät ajetaan ensin, muut vasta jäljessä. Ei niistä erikoisuuksista oikein iloa ole, jos samaan aikaan menee dataa hukkaan.

Lainaa
Mitä olen katsellut niin oikeastaan mulla on kolme sellaista tehoänkyrää ohjelmaa tuossa sääkoneessa, WD, WXSim (5 krt päivässä) ja OpenGrads (GFS-kartat, 4 krt päivässä).
WxSimin ja OpenGradsin olen ajastanut niin ettei mene päällekkäin niin että jos lähekkäin ajastukset niin WxSim ensin koska se vie suunnilleen sen saman ajan aina (noin 10 min yhteensä) ja sitten vasta Opengrads joka raksuttaa parhaimmillaan 1.5 tuntia.
OpenGradsille olen tehnyt .bat-filun joka lopettaa sen 2 tunnin jälkeen ettei jää roikkumaan jota se tahtoo joskus jos häikkää datan saannissa.

Tuossahan on varsin hyvä ajattelumalli monelle muullekkin. Jos se tiivistää, niin seuraa ensin aikoja ja tehontarvetta, sitten porrastaa vakioajan ottavat alkuun ja muut niiden perään. Ja lopuksi varmistus, ettei mikään jää roikkumaan loputtoman pitkään.

Lainaa
Yks juttu minkä olen huomannut että helposti puskee prossun 100%:iin on se että jos 2 saman nimistä prosessia ajaa päällekkäin. esim WD:n ftp ja Opengrads ovat sellaiset, joten sekin on juttu jota kannattaa seurailla.

Ja kun noita katselee, niin samalla tulee karsittua mahdollisia jonkin ohjelman asennuksen yhteydessä tulleita turhaan automaattisesti käynnistyviä ohjelmia. Mokomat ovat nekin välillä toivottomia tehonsyöjiä.
Etäkonetta voikin sitten seurata vaikka ihan winkkarin omalla Performance monitorilla. Pikakuvake valmiiksi työpöydälle, niin muistaa joskus vilkaista, ettei ihan 100% koko aikaa näytä.

jamo

Testasin vielä tuon serverin joka "lojuu" tuolla varastossa ja se sanoi näin:
000h 00m 19s    [   1M]

Siinä käyttis ja rauta: Server 2003, xeon 2,5GHz, 4GB.

jamo

ps. ei tämä niin vakavaa ole  :D