Syksyn ennusmerkkejä ilmassa

Aloittaja J.Jäntti, lauantai, 08.09.2007, 00:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Pidempiaikaiset ennusteet sään kehityksestä osoittavat syksyn jo saapuneen; osin vaivihkaa ja osin nähtävin merkein;
Päivä on lyhentynyt merkittävässä määrin ja Syyspäivän tasaus pitää huolen siitä, että päivien lyheneminen kiihtyy entisestään.
Kirkkaat pimeät yöt tuovat mukanaan myös äkkiä kylmenevät kelit. 01.09.2007 mitattiin Kannelmäen sääasemalla Syyskuun toistaiseksi kylmimmät lämpötilat, +2,1°C ja sääasemalla olevien pensaiden lehvästö on saanut jo keltaisen värisävyn, selvänä näyttönä syksyn saapumisesta. Terassikalusteita voidaan alkaa vähitellen keräilemään pois ja nurmikkoa leikkaamaan talvikuntoon.

Jos näkemyksen syksyn saapumisesta epäilyttäväy, ottakaamme vertailun vuoksi Elokuun, jonka kylmin mitattu lämpötila oli +4,3°C. Viime kuulta otettu lämpötilan keskiarvokäyrä osoittaa myös syksyn saapumisen merkkejä, sillä lämpötila on ollut tasaisen varmasssa laskussa 13.08.2007 alkaen. Vuonna 2006 tähän aikaan lämpötilan keskiarvot kävivät jopa hellerajaa hätyyttämässä ja alkoivat laskea selvästi vasta Lokakuun alkuvaiheessa.

Käyristä ja tilastoista voidaan ennustaa, että lunta alkaa satamaan Lokakuun alun ja Marraskuun puolivälissä myös Etelä-Suomen sisämaassa. Avonainen Suomenlahti muuttaa lumen suurimmalta osin rännäksi ja vedeksi rannikolla.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------